Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ανακοίνωση-Κάλεσμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας Σφακιωτών

Ανακοίνωση-Κάλεσμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας Σφακιωτών

0

OMAΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου συγκεντρωθήκαμε στον Φρυά εκπρόσωποι των πέντε χωριών των Σφακιωτών και δημιουργήσαμε την ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ, μια ομάδα με στόχο την επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν τα χωριά μας. Πρόκειται για μια ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, αποφασισμένη να προχωρήσει ισότιμα, χωρίς ..τίτλους και αξιώματα, με τους ακτιβισμούς και μόνο που κινείται, πλέον,  η παγκόσμια κοινωνία των ανθρώπων.

    Το πρώτο και κυρίαρχο θέμα που συζητήσαμε είναι αυτό ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΛΑΓΓΑΔΑΣ, ο οποίος, μετά τον σεισμό του 2015, παραμένει για τρίτο χρόνο και δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι άβατος και κλειστός, στερώντας απ’ τα χωριά των Σφακιωτών και γενκότερα της ΟΡΕΙΝΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ μια αναπτυξιακή ανάσα, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η όποια ανάπτυξή τους, αλλά και έναν ζωτικό δρόμο, που απ’ το 1975 που διανοίχθηκε, έφερε τα απομονωμένα χωριά του κεντρικού οροπεδίου του νησιού σε απόσταση ΤΕΣΣΑΡΩΝ χιλιομέτρων απ’ τις μαγευτικές θάλασσες του Αγίου Νικήτα!

    Ομόφωνα εκφράστηκε η αγανάκτηση για την αδιαφορία με την οποία η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε αυτό το θέμα της διάνοιξης του δρόμου, ενώ, είναι κοινός τόπος, πλέον, πως θα μπορούσε να εντάξει και αυτόν τον σεισμόπληκτο δρόμο στο ίδιο πρόγραμμα αποκατάστασης με τους άλλους δύο σεισμόπληκτους δρόμους της Νότιας Λευκάδας, οι οποίοι τελειοποιούνται σύντομα και θα δοθούν σε χρήση. Αλλά μεγιστοποιεί αυτή την ιερή αγανάκτηση και η θολή κατάσταση που υπάρχει, σε ότι αφορά την τύχη του δρόμου, αφού η υπεύθυνη Δημοτική Αρχή, με διάφορα υπεκφυγή, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους κατοίκους των Σφακιωτών, απ’ την καρδιά του αιτήματος που είναι η διάνοιξη του δρόμου και μόνο…

    Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΩΝ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ, μετά τους προβληματισμούς και τα επιχειρήματα που μπήκαν στο τραπέζι, ΟΜΟΦΩΝΑ, αποφάσισε:

    Α)  Να καλέσει την Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε εκείνες τις διαδικαστικές  και τεχνικές ενέργειες, που θα επιτρέψουν στο επόμενο τετράμηνο, χρόνο ικανό και αρκετό, να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις της, ώστε, αρχές του προσεχούς  Ιουλίου, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΓΓΑΔΑΣ, να δοθεί και πάλι σε χρήση. Διότι υπάρχει εκπεφρασμένη άποψη της Δημοτικής Συμβούλου, επικεφαλής της παράταξης <<ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΠΑΝΙΑ>>, Κας Μαριάννας Καρφάκη, η οποία, μάλιστα τυγχάνει και μηχανικός με πολυετή πείρα, πως είναι δυνατή η αποκατάσταση του δρόμου και μάλιστα με χαμηλό κόστος, που δεν θα ξεπερνά τα 50.000 ΕΥΡΩ.

    Β)  Να απορρίψει τις  … άλλες λύσεις, που τεχνηέντως διοχετεύονται, για εναλλακτικές λύσεις από αγροτικό δρόμο, μέσω Τσουκαλάδων, ΔΙΟΤΙ: α) Το κονδύλι των 100.000ΕΥΡΩ, που θρυλείται πως θα γίνουν παρεμβάσεις σ’ αυτόν τον αγροτικό δρόμο για να γίνει λειτουργικός και προσβάσιμος, (που δεν γίνεται, γιατί απαιτούνται διανοίξεις σε τρία καθοριστικά του σημεία), με αυτό το κονδύλι, των 100.000 ΕΥΡΩ, μπορεί να αποκατασταθεί η φθορά στον δρόμο της Λαγγάδας, την στιγμή, μάλιστα που ή εμπειρότατη Κα Καρφάκη προσδιορίζει το κόστος στις 50.000 ΕΥΡΩ!!! β). Ο προτεινόμενος δρόμος έχει τριπλάσια απόσταση, 12 χιλιόμετρα, ενώ κανείς επισκέπτης, έλληνας ή ξένος, δεν είναι τόσο ανόητος να μείνει στους Σφακιώτες και να πηγαίνει στον Άγιο Νικήτα μέσω Τσουκαλάδων, μένει απευθείας στους Τσουκαλάδες…

    Γ)   Να καλέσει τους εκλεγμένους εκπροσώπους των Σφακιωτών να δραστηριοποιηθούν, επί τέλους, και να προωθήσουν την επίλυση του προβλήματος του τόσο σημαντικού για τα χωριά μας δρόμου.

    Δ)  Να επιδόσει την παρούσα ΑΚΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ στον Βουλευτή, στον Αντιπεριφεριάρχη, στην Δημοτική Αρχή και στους Δημοτικούς Συμβούλους.

    Ε)  Να αναρτήσει ΠΑΝΟ σε κεντρικό σημείο των Σφακιωτών, ώστε να δημοσιοποιηθεί, έτι περαιτέρω, αυτό το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή η δυσανεκτική περιοχή του νησιού με το κλείσιμο ενός δρόμου, κλείσιμο που προκαλεί ασφυξία σε όλα τα χωριά της ΟΡΕΙΝΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ.

   ΣΤ)  Τέλος, Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ, αποφάσισε να γνωστοποιήσει, προς πάσαν κατεύθυνση, πως θα συνεχίσει να προχωρεί σε εκείνα τα δυναμικά βήματα, που θα πειθαναγκάσουν τους υπεύθυνους να αποφασίσουν … ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, αυτό που έπρεπε να κάνουν αμέσως μετά τον σεισμό του 2015, να προχωρήσουν στην αποκατάσταση και …ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΛΑΓΓΑΔΑΣ, ώστε τον προσεχή Ιούλιο να είναι έτοιμος για χρήση.

ΣΦΑΚΙΩΤΕΣ 26-2-2017

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήριο του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Λευκάδας
Επόμενο άρθροΠρόσκληση της Τ.Ε. Λευκάδας του ΚΚΕ για σύσκεψη στους Τσουκαλάδες