Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ανακοίνωση – Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου & του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Ανακοίνωση – Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου & του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

0
https://www.mylefkada.gr/2013/September/ergatiko-kentro-lefkadas-vonitsas.JPG

https://www.mylefkada.gr/2013/September/ergatiko-kentro-lefkadas-vonitsas.JPG

ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ  –  ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Διανύουμε μια περίοδο  παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης όπου η επέλαση στα εργατικά δικαιώματα, συνεχίζεται αμείωτη. Πάνω από 800.000  εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται. Πολλές περιπτώσεις έχουμε και στην Λευκάδα-Βόνιτσα.

Πριν λίγες μέρες, εργαζόμενοι στο πυρηνελαιουργείο Βασιλικής δεν άντεξαν άλλο να πληρώνονται έναντι με διάφορα μικροποσά και ήρθαν στο Εργατικό Κέντρο. Όπως κατήγγειλαν και στην Επιθεώρηση Εργασίας το καθεστώς αυτό εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, χωρίς να δίνονται παραστατικά μισθοδοσίας, ούτε αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας.

Επτά εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας απαιτώντας μισθούς έξη μηνών και το Δώρο Χριστουγέννων. Για το Δ.Χ.  δεν έχουν καταβληθεί ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές.

Η εταιρεία με την επωνυμία «GRECOLIO ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΠΕ», συμφερόντων «Π. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ»  και  «ΝΑΣΤΟΥΛΗ»  πέρασε στην αντεπίθεση, απειλώντας με απολύσεις  εργαζομένων που κατέθεσαν την επίσχεση.

Να θυμίσουμε ότι πριν 2 χρόνια στο χώρο της επιχείρησης είχαμε θανατηφόρο δυστύχημα, με θύμα ανασφάλιστο εργατοτεχνίτη.

Είναι αναγκαίο να υπογραμμίσουμε ότι η έλλειψη ελέγχων  συμβάλει  στην συνολικότερη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Εκεί που δεν υπάρχει προσωπικό σε ΙΚΑ και ΣΕΠΕ ήρθε με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και η κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας της Λευκάδας. Έτσι εργαζόμενοι και συνδικάτα πρέπει να μεταβαίνουν στην Πρέβεζα.

Καλούμε τους συναδέλφους του πυρηνελαιουργείου, αλλά και συνολικά τους απλήρωτους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα  σωματεία τους για να δώσουν αγωνιστική απάντηση στο θράσος της εργοδοσίας, το οποίο πατάει στην ασυλία που τους παρέχει η κυβέρνηση και η αντεργατική νομοθεσία.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Εργασίας να επαναλειτουργήσει  πλήρως στελεχωμένο, το γραφείο  της Επιθεώρησης στην Λευκάδα. Άμεσα να υπάρξουν έλεγχοι από ΙΚΑ και η Επιθεώρηση Εργασίας Πρέβεζας, όπως έχουν αιτηθεί τουλάχιστον δυο σωματεία. Θα πρέπει να προλάβουμε τη νέα τουριστική περίοδο με ελέγχους, αφού  στο χώρο του τουρισμού παρατηρείται η μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος.

Οι εργαζόμενοι  πρέπει να κατανοήσουν ότι καμία κυβέρνηση και πόσο μάλλον η οποιαδήποτε εργοδοσία δεν θα μας λύσουν προβλήματα, αφού  η «ανάπτυξη» και η «ανασυγκρότηση» που ευαγγελίζονται ΣΕΒ και συγκυβέρνηση, ακόμα και αν κάποια στιγμή επέλθουν, θα οικοδομηθούν πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων  μας.

 

ΛΕΥΚΑΔΑ  13-3-2015

ΟΙ   ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

 

Προηγούμενο άρθροΚάλεσμα του Συλλόγου Επαγγελματιών Νικιάνας για καθαρισμό της παλαιάς βρύσης ΚΑΛΠΕΝΟΥ
Επόμενο άρθροΤο Επιμελητήριο Λευκάδας απέσπασε το Αργυρό Βραβείο στα Tourism Awards 2015