Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ανακοίνωση ΝΕ ΠΑΣΟΚ για την ΣΜΠΕ υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Ανακοίνωση ΝΕ ΠΑΣΟΚ για την ΣΜΠΕ υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

0
pasok

pasok

Από το γραφείο τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής, με αφορμή δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 στο Διοικητήριο, με αντικείμενο την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η δημιουργία νέου πλούτου στην χώρα και η αξιοποίησή του προς όφελος όλης της Ελληνικής Κοινωνίας και κυρίως όσων χτυπήθηκαν από την κρίση, ήταν και είναι, ένας από τους κύριους στόχους του ΠΑΣΟΚ.

Οι Ορυκτές Πρώτες ύλες, τα εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, οι αγωγοί φυσικού αερίου, αποτελούν μια μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση για ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Ενδιαφέρον υπάρχει και μάλιστα μεγάλο, από διεθνείς εταιρείες – κολοσσούς, τόσο για τους υδρογονάνθρακες, όσο και για τον υπόλοιπο ορυκτό πλούτο.

Η δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 στο Διοικητήριο, με αντικείμενο την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, κατέδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τους λόγους για τους οποίους εδώ και 2,5 χρόνια η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επέδειξε από αδιαφορία ως εχθρική στάση για τις επενδύσεις αυτές.

Η άγνοια, η ανεπάρκεια, η έλλειψη γνώσης, ο λαϊκισμός και η πολιτική ιδεοληψία, είναι επιγραμματικά οι λόγοι που κρατούν τη χώρα μας εγκλωβισμένη σε μια λογική υπανάπτυξης, καθυστέρησης και οπισθοδρόμησης.

Στο χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης είναι να διαπραγματευθεί σωστά, να φέρει επενδύσεις, να αντλήσει πρόσθετα έσοδα για το δημόσιο, να δημιουργήσει πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, πως το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που δρομολόγησε τις σχετικές διαδικασίες, με πλήρη διαφάνεια, σε όλους τους τομείς.

Οι διαγωνισμοί που είχαμε προκηρύξει για την έρευνα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα μπορούσαν είδη να έχουν προχωρήσει και νέοι διαγωνισμοί θα μπορούσαν να έχουν προκηρυχθεί, με  βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.

Ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις, δεν γίνεται. Από το 2013 τονίσαμε ότι η θετική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και του άλλου ορυκτού πλούτου της χώρας, μπορεί να αποφέρει στο δημόσιο έσοδα, τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν το δοκιμαζόμενο ασφαλιστικό σύστημα.

Με πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ψηφίσθηκε ο Ν. 4162/2013 που προέβλεπε ότι το 75% των δημόσιων εσόδων από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα μεταφέρεται στον Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης γενεών, για την στήριξη της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος. Κάτι ανάλογο στην Νορβηγία, έχει ήδη γίνει πράξη.

Με αυτόν το νόμο, ένα σημαντικό μέρος από τα έσοδα αυτά, προβλέφθηκε επίσης να διατίθεται προς όφελος των τοπικών κοινωνιών μέσω ενός Πράσινου Ταμείου, Περιφερειακών έργων Ανάπτυξης και Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Κι όλα αυτά, παρόλο που η τροΐκα πίεζε εξαντλητικά τα έσοδα αυτά, να διατεθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε μέσα στη κρίση δυνατότητες, προβλέψεις και Νόμους, που με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έμειναν γράμμα κενό, την ίδια ώρα που η ανεργία μαστίζει την χώρα, που οι νέοι μας μεταναστεύουν, οι συντάξεις περικόπτονται ανηλεώς, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων καταργείται.

Είναι ώρα να ξαναπιάσουμε το νήμα. Είναι ώρα να ξεκινήσουμε ξανά μαζί μια νέα προσπάθεια. Αν η Κυβέρνηση δεν μπορεί,  η Ελλάδα μπορεί, η Ελλάδα το αξίζει.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, με το ΠΑΣΟΚ της προόδου και της δημιουργίας και πάλι στο προσκήνιο. Με την κεντροαριστερά, την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και πάλι ισχυρή, με καθοριστικό λόγο και ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Για την Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λευκάδας, ο αν. Γραμματέας, Φίλιππος Βουκελάτος

Προηγούμενο άρθροΠραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στον ΠΑΣ Σφακιωτών
Επόμενο άρθροΗ διαπλάτυνση του Διαύλου Λευκάδας έκρυβε θησαυρό