Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ανακοινώσεις του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας

Ανακοινώσεις του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας

ergatiko-kentro-lefkadas-vonitsas

Κάλεσμα στις κινητοποιήσεις για το Νοσοκομείο και την Υγεία.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

 

ΟΛΟΙ  ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ   ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΗ  9,30 π.μ.

 

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες

Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, εργαζόμενοι –λειτουργοί στο χώρο της Υγείας

 

Το Εργατικό Κέντρο με αφορμή την στάση εργασίας και την συγκέντρωση που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, σας καλεί ΟΛΟΥΣ να συμμετέχετε.

Δεν είμαστε στο παρά πέντε αλλά στο και πέντε.

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο δεν είναι απλά απαράδεκτη.

Για  τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα είναι κλειστή η παθολογική κλινική, νωρίτερα έκλεισε η ορθοπεδική και όλες οι άλλες κλινικές είναι με μεγάλα κενά. Η οικονομική ασφυξία συνεχίζεται.

Μετά το τελευταίο μεγάλο συλλαλητήριο και τις υποσχέσεις για «ασπιρίνες» (ερχομός για 3 μήνες ενός παθολόγου) που μετέφεραν από την Αθήνα ο Βουλευτής και οι αιρετοί, φάνηκε ότι ούτε τέτοια μπαλώματα δεν υπάρχουν.

Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια του άλλου μπαλώματος, με το κλείσιμο του Κ.Υ Βασιλικής. Το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με την μεταφορά  των εναπομεινάντων αγροτικών και Γενικών γιατρών και η παθολογική κλινική παραμένει κλειστή και τα εξωτερικά ιατρεία υπολειτουργούν.

 

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ απευθύνεται:

 

 • Σε όλους  εσάς  που  ζείτε με την αγωνία  μην  αρρωστήσετε  εσείς  και  τα  παιδιά  σας,  γιατί  δεν έχετε  να  πληρώσετε το γιατρό ή το  «δημόσιο»  νοσοκομείο  που  χτίσαμε  με  τον  ιδρώτα  το  δικό  μας, των  γονιών  μας  και  των  παππούδων  μας. 
 • Σε  όλους  εσάς  που  δεν  μπορείτε  να  αγοράσετε  τα  φάρμακά σας, να κάνετε τις θεραπείες σας.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ:

 • Άμεση επαναλειτουργία της παθολογικής κλινικής.
 • Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους.
 • Κατάργηση των χαρατσιών, πληρωμών και κάθε επιχειρηματικής δράσης στη υγεία.
 • Επαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΟΛΟΙ  ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΗ 9.30 π.μ.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΜΕ ΝΟΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 ΣΤΙΣ  5 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

 

Συναδέλφισσες  &  συνάδελφοι  εμποροϋπάλληλοι

Το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο ήταν και παραμένει αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου. Γι’ αυτό η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) νομοθέτησε το άνοιγμα των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο. Η συγκεκριμένη επιλογή αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα προς το στόχο της πλήρους απελευθέρωσης των κανόνων λειτουργίας της αγοράς στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της τόνωσης του εμπορίου και του τουρισμού στην πόλη. Η σημερινή «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση πατάει πάνω στον νόμο της προηγούμενης και συνεχίζει το άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο, δεν θέλει να νομοθετήσει την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο γιατί είναι δεσμευμένη απέναντι στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους στο κλάδο του εμπορίου.

Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ανέργους και μικρούς εμπόρους είναι καθαρό ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν «τόνωσε την αγορά», δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, καλλίτερους μισθούς, δεν σταμάτησε την εντατικοποίηση που υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί. Η κατάσταση των εργαζομένων είναι τραγική, από τις μειώσεις μισθών που ξεπερνά το 30%, την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, τη γιγάντωση της ανεργίας, την ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Το άνοιγμα τις Κυριακές προστέθηκε στα σμπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300-400 ευρώ, την απληρωσιά, την ανεργία και την εντατικοποίηση που είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου.

Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι», είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου, αφού δεν άντεξαν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων που εξακολουθούν να αντέχουν.

Οι μόνοι ωφελημένοι από την κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι τα πολυκαταστήματα, που λειτουργούν, πατώντας πάνω στην αρχή του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού που η Ε.Ε. υπερασπίζεται, και υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ο αφανισμός των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών καταστημάτων.

Το σωματείο  των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με την κάλυψη του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ που αποφάσισε την κήρυξη απεργίας στις 5 Απρίλη,  συνεχίζει  συνάδελφοι  τον αγώνα  που κάναμε  το καλοκαίρι του 2014 που αντιδράσαμε και με τον αγώνα μας πετύχαμε το κλείσιμο τις Κυριακές στη Λευκάδα.

Σκέψου καλά ότι αν η Κυριακή θεσμοθετηθεί όπως θέλουν σαν κανονική εργάσιμη μέρα όπως γίνεται και στις άλλες «ανεπτυγμένες» χώρες της ΕΕ δεν θα απορρέει κανένα επιπλέον δικαίωμα από την εργασία κατά τη διάρκειά της όπως σήμερα (αυξημένο μεροκάματο κλπ.).

Καλούμε :

 • Τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε από κοινού την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο ,τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και την ζωή μας.
 • Τους εργαζόμενους να κάνουν στη «μπάντα» πλειοψηφίες όπως αυτή στην ΟΙΥΕ ( ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- ΜΕΤΑ) που αντί να δει την πραγματικότητα και να παρέμβει για την λύση των οξυμένων προβλημάτων που υπάρχουν στο κλάδο, αναπαράγουν τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες, για την κυριακάτικη αργία ότι οι 7 Κυριακές είναι νόμιμες περνώντας με αυτό το τρόπο στους εργαζομένους ότι καλλίτερα να δουλεύουν 7 Κυριακές παρά 52 το χρόνο.
 • Τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, και με περισσότερες δυνάμεις και πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουμε:
 • Κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο.
 • Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση.
 • Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
 • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
 • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
 • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ.

ΛΕΥΚΑΔΑ 30/3/2015


 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ      ΚΕΝΤΡΟ     ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΤΜΗΜΑ Γ.Σ.Ε.Ε.

Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7                                                                                                     ΤΗΛ. 2645022466                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Αρ.Πρ.                                                                                                                                                                         Λευκάδα   30-3-2015

Εγκριτική απόφαση Πρωτοδικείου 36/1944

Αρ. εγγρ. Ειδ. Βιβλ. Επαγ. Σωμ. 11/1951

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Να σταματήσουν οι διώξεις συνδικάτων και συνδικαλιστών

Στις 20 του Μάρτη δικάζονταν στο Πρωτοδικείο Λευκάδας, οι διοικήσεις του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  στα διόδια του Ακτίου, μετά από μηνυτήριες αναφορές της εταιρείας εκμετάλλευσης των διοδίων  «BEE TECH», για την άσκηση του δικαιώματος στην απεργία, όταν όλοι έχαναν τις δουλειές τους. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 8 Μάη.

Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας, σε βάρος συνδικάτων και εργαζομένων, που παλεύουν ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι ταξικές δυνάμεις δεν πρόκειται να σταματήσουν τη συνδικαλιστική δράση, να παρεμβαίνουν και να στηρίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών αποτελεί κλιμάκωση του χτυπήματος και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Στη συνείδηση των εργαζομένων έχει καταδικαστεί η μνημονιακή πολιτική, των απολύσεων και της ανεργίας.

Οι αγώνες, η αντίσταση και οι μορφές πάλης της εργατικής τάξης δε δικάζονται στη συνείδηση των εργαζομένων.

Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και να γίνουν σεβαστά τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων.


ΛΕΥΚΑΔΑ 30/3/2015

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ