Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ενημέρωση για τα πιστοποιητικά πληροφορικής

Ενημέρωση για τα πιστοποιητικά πληροφορικής

0

Δελτίο Τύπου – Ενημέρωση για τα πιστοποιητικά πληροφορικής (Κατωπόδη Ελένη)

 

 

 

 

Συνειδητοποιώντας ότι υπάρχουν ακόμη ασάφειες σχετικά με τα πιστοποιητικά πληροφορικής, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, τα οποία είναι δικαίωμα κάθε ενδιαφερόμενου να γνωρίζει:

Α) Τα πιστοποιητικά πληροφορικής ΔΕΝ ΛΗΓΟΥΝ! Αυτό αναγράφεται πάνω στη δεύτερη σελίδα του πιστοποιητικού σας («το παρόν εκδίδεται σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο ECDL και ισχύει εφ’ όρου ζωής»):

Με απόφαση του ΟΕΕΚ (Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, www.oeek.gr), οργανισμός που αποφασίζει για το προσοντολόγιο του ΑΣΕΠ, τα πιστοποιητικά πληροφορικής πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης τελευταίας τριετίας, μόνο σε ό,τι αφορά στις αιτήσεις πρόσληψης στο δημόσιο (http://www.oeek.gr/html/epikairotita_isxis_pistopoitikon.shtml).

Επιπλέον, κάθε χρόνο στις αρχές Νοεμβρίου, αποφασίζει αν θα δοθεί παράταση ισχύος των πιστοποιητικών. Μέχρι τώρα έχει δώσει δύο παρατάσεις (http://www.oeek.gr/index2.html).

Πιθανολογώ ότι θα δώσει και νέα, εφόσον ούτε η τεχνολογία έχει αλλάξει ουσιαστικά, ούτε η εξεταστέα ύλη έχει τροποποιηθεί, λόγοι για τους οποίους ο ΟΕΕΚ έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να ζητήσει ανανέωση των πιστοποιητικών.

Επομένως, διευκρίνιση 1η: ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ που έχουν εκδοθεί ΙΣΧΥΟΥΝ μέχρι και τις 31/12/2009 και δεν υπάρχει, ούτε υπήρχε, κανένας λόγος να δώσει κάποιος εξετάσεις για την ανανέωση του πιστοποιητικού του μέχρι νεότερης απόφασης του ΟΕΕΚ, η οποία θα εκδοθεί το Νοέμβριο 2009.

Β) Στην περίπτωση που ο ΟΕΕΚ ζητήσει ανανέωση των πιστοποιητικών, τα πιστοποιητικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: όσα έχουν εκδοθεί μέχρι και τις 31/12/2005 και όσα έχουν εκδοθεί από 1/1/2006 και μετά. Σε ότι τουλάχιστον αφορά την ECDL, για τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί μέχρι και τις 31/12/2005 οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα δίνουν ένα τεστ το οποίο θα περιέχει ερωτήσεις από όσες ενότητες είχαν πιστοποιηθεί, το οποίο ονομάζεται UPDATE TEST και το οποίο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ από την ECDL. Δεν το έχει ακόμη διαθέσει στα εξεταστικά κέντρα και ούτε πρόκειται, αν δεν ζητηθεί από τον ΟΕΕΚ. Η εταιρία δεν έχει ακόμη αποφανθεί οριστικά ούτε για το πλήθος των ερωτήσεων, ούτε για το κόστος του.

Επομένως, διευκρίνιση 2η: δεν είναι δυνατό να δώσει κάποιος ένα τεστ το οποίο ο φορέας πιστοποίησης δεν έχει ακόμη διαθέσει στην αγορά. Του λόγου το αληθές μπορεί κανείς να πληροφορηθεί εύκολα από την ίδια την εταιρία, καλώντας στο 210-3729100 ή ζητώντας διευκρινήσεις στο επίσημο site της εταιρίας: www.ecdl.gr

Για όσα πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί μετά την 1/1/2006 ισχύει η διαδικασία επιτήρησης του πιστοποιητικού. Η διαδικασία αυτή γίνεται ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια κάποιου εξεταστικού κέντρου, είναι ΔΩΡΕΑΝ και διαρκεί δέκα λεπτά. Όσοι είχαν εκτελέσει τη διαδικασία αυτή δικαιούνται επανέκδοση του πιστοποιητικού τους με τρέχουσα ημερομηνία έκδοσης, χωρίς να δώσουν εξετάσεις. Όσοι την είχαν αμελήσει, μπορούν να εκτελέσουν όσες επιτηρήσεις λείπουν έστω και εκπρόθεσμα και να έχουν το ίδιο δικαίωμα επανέκδοσης του πιστοποιητικού τους.

Επομένως, διευκρίνιση 3η: για τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί μετά την 1/1/2006 δεν χρειάζεται να δώσει ο ενδιαφερόμενος εξετάσεις, αλλά να εκτελέσει 3 επιτηρήσεις του πιστοποιητικού του, ηλεκτρονικά και δωρεάν.

Γ) Σε καμία απολύτως περίπτωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης. Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κανονισμός από τις εταιρίες πιστοποίησης. Η λειτουργία των σχολών ως εξεταστικά κέντρα είναι ανεξάρτητη της λειτουργίας τους ως εκπαιδευτικά. Το γεγονός ότι είναι χρήσιμο να παρακολουθήσει κάποιος μαθήματα πριν δώσει, όπως και το να έχει κάνει προπαρασκευαστικά τεστ προκειμένου να έχει καλύτερο και πιο σίγουρο αποτέλεσμα δεν συνεπάγεται ότι είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Οποιοσδήποτε επιθυμεί να συμμετάσχει σε εξετάσεις υποχρεούται στην έκδοση κάρτας δεξιοτήτων από το εξεταστικό κέντρο που επιθυμεί, καθώς και στο να δηλώσει συμμετοχή στις εξετάσεις 24 ώρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής τους, καταβάλλοντας τα αντίστοιχα εξέταστρα.

Για την εξοικείωση των υποψήφιων με το εξεταστικό σύστημα, η ECDL διαθέτει ένα τεστ 6 ερωτήσεων για κάθε ενότητα, το οποίο είναι δωρεάν, καθώς και τη δυνατότητα να δοκιμάσει ο υποψήφιος παλιά τεστ της ECDL, τα οποία ονομάζονται Mock Tests, έχουν 36 ερωτήσεις και κοστίζουν 5€. Οποιοδήποτε από τα δύο είναι εντελώς προαιρετικά.

Δ) Η κάρτα δεξιοτήτων που εκδίδεται προκειμένου ο υποψήφιος να μπορεί να συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης, είναι ιδιοκτησία του υποψηφίου, μπορεί να την κρατά ο ίδιος και να συμμετέχει σε εξετάσεις σε όποιο κέντρο της Ελλάδας ή της Ευρώπης επιθυμεί. Όταν αλλάζει εξεταστικό ή εκπαιδευτικό κέντρο θα πρέπει να ζητά την κάρτα δεξιοτήτων του ώστε να μπορεί να συνεχίσει να δίνει με τον ίδιο κωδικό, έχοντας κατοχυρωμένες τις ενότητες στις οποίες έχει ήδη επιτύχει. Επομένως, όταν αλλάζετε εξεταστικό κέντρο, ζητήστε από το προηγούμενο τη κάρτα δεξιοτήτων σας. Δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε καινούργια, δεν θα ξαναδώσετε ενότητες που έχετε περάσει, δεν θα χρειάζεται να έχετε περισσότερα του ενός πιστοποιητικά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντοτε καλύτερο ο υποψήφιος να ζητά ενημέρωση από τον επίσημο φορέα πιστοποίησης που τον ενδιαφέρει, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω του επίσημου ιστότοπου της εκάστοτε εταιρίας, προκειμένου να έχει την επίσημη θέση της πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα και όχι διάφορες ερμηνείες ή/και παρερμηνείες, καλόβουλες ή κακόβουλες.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΜήνυμα του νέου βουλευτή Λευκάδας Σπύρου Μαργέλη
Επόμενο άρθροΕθελοντική Αιμοδοσία των “Σκάρων”