Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ενημέρωση από την Ιερά Μητρόπολη

Ενημέρωση από την Ιερά Μητρόπολη

0

Ενημέρωση από την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης.

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερίδα: «Η περιβαλλοντική αγωγή στους νέους»
Το απόγευμα της Τρίτης, 23 Φεβρουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο πάντοτε φιλόξενο Δημοτικό Σχολείο Σφακιωτών (Λαζαράτα) ημερίδα, με θέμα: «Η περιβαλλοντική αγωγή στους νέους», η οποία απευθυνόταν στα στελέχη του νεανικού έργου της Ι. Μητροπόλεώς μας, καθώς και σε ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς.
Η επιμορφωτική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χάρη στην επιστημονική και οργανωτική υποστήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών.
Αφού παρουσίασαν τους στόχους της εκδήλωσης και τον ρόλο του ΚΠΕ Σφακιωτών, η υπεύθυνη του ΚΠΕ κ. Κων/να Παναρίτου και η αναπλ. υπεύθυνη κ. Δήμητρα Κεφαλά παρουσίασαν με εύληπτο και εποπτικό τρόπο το θέμα: «Αρχές, περιεχόμενο και μεθοδολογία της Π.Ε. Καινοτόμες εκπαιδευτικές τεχνικές», ενώ ακολούθησε παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος Π.Ε. για ενοριακές παιδικές συντροφιές με βιωματικές δραστηριότητες με τίτλο: «Τ’ αγιασμένα σπιτάκια του Χριστού» και αντικείμενο τα εξωκλήσια μας από τον δ/ντή του Κέντρου Νεότητος π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη.
Αξιοποιώντας την πλούσια παιδαγωγική εμπειρία και τις καινοτόμες παιδαγωγικές τεχνικές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες, δημιουργώντας υποδείγματα σχεδίων εργασίας (projects) γύρω από τα εξωκλήσια μας.
Ήταν μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν όλοι το κύρος και την σημασία των Κ.Π.Ε. για την περιβαλλοντική αγωγή των μαθητών και των λοιπών κοινωνικών ομάδων της περιοχής μας.

Πραγματοποιήθηκε η εκδρομή μας στην Κορινθία
Το περασμένο Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή που διοργάνωσε το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεώς μας για τους φίλους του με προορισμό τις Ιερές Μονές της Κορινθίας.
Περίπου πενήντα εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν στο ομώνυμό του ησυχαστήριο  το ιερό σκήνωμα του Οσίου Παταπίου, ενός Αιγυπτίου στην καταγωγή μεγάλου ασκητή των πρώτων αιώνων, το οποίο μεταφέρθηκε στα Γεράνεια όρη από την Κωνσταντινούπολη, όπου φυλασσόταν, μετά τις ιστορικές περιπέτειες της Ρωμηοσύνης. Ξεκουράστηκαν και γευμάτισαν στην πόλη του Λουτρακίου και κατόπιν επισκέφθηκαν την Ι. Μονή Τιμίου Σταυρού στο χωριό Μαψός, με μια σοβαρή αδελφότητα με πλούσιο πνευματικό έργο και κοινωνική προσφορά, ενώ προσκύνησαν, τέλος, την ιερά εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης στο μοναστήρι Της, στο Χιλιομόδι.
Συνδύασαν έτσι την αναψυχή και την ψυχαγωγία με την πνευματική ωφέλεια και επέστρεψαν γεμάτοι πνευματικές εμπειρίες.

Σε εξέλιξη το 2ο Διενοριακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου
Από το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη το 2ο Διενοριακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου – μέλη των νεανικών συντροφιών από διάφορες ενορίες της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Ολοκληρώθηκε ήδη η φάση των προκριματικών αγώνων. Συμμετείχαν συνολικά δεκατέσσερις ομάδες: οχτώ στην κατηγορία Δημοτικού (Ευαγγελιστρίας, Αγ. Νικολάου και Παναγίας Ξένων Λευκάδος, Μαραντοχωρίου, Σύβρου, Τσουκαλάδων, Σφακιωτών και Καρυωτών) και έξι στην κατηγορία Γυμνασίου (Ευαγγελιστρίας Λευκάδος, Τσουκαλάδων, Κατούνας-Λυγιάς, Αγίου Πέτρου, Σύβρου-Μαραντοχωρίου και Νυδριού). Τις ομάδες συνόδευαν οι υπεύθυνοι κληρικοί και οι συνεργάτες τους.
Τα παιδιά απολαμβάνουν την αληθινή ψυχαγωγία σε αυτή την αθλητική γιορτή που ζουν και κινούνται μέσα στη φιλόξενη αγκαλιά της τοπικής μας Εκκλησίας, βρίσκοντας ένα ακόμη σημείο επαφής με Αυτήν.
Σκοποί της διοργάνωσης είναι να συνειδητοποιήσουν οι αθλούμενοι νέοι ότι η χριστιανική ζωή δεν προβάλλει μόνο στερήσεις και απαγορεύσεις, αλλά αποδέχεται και επικροτεί προτάσεις υγιούς ψυχαγωγίας, καθώς και να επικοινωνήσουν με συνομηλίκους τους από άλλες ενοριακές ομάδες και να διαπιστώσουν έτσι ότι δεν αγωνίζονται μόνοι τους τον «καλόν αγώνα». Η Εκκλησία μας, παράλληλα με την πνευματική άθληση, ενθαρρύνει και την σωματική άσκηση των παιδιών, με βάση τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι και ευλογεί τον καθαρό αθλητισμό.
Έτσι, το επόμενο Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010 στο “Lefkada Soccer Club” θα πραγματοποιηθούν από ώρα 11 π.μ. οι ημιτελικοί και ο τελικός αγώνας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος θα απονείμει τα έπαθλα στους νικητές και σε όλα τα παιδιά αναμνηστικά της συμμετοχής τους.

Ημέρα Ατομικών Πρωταθλημάτων
Με το ίδιο σκεπτικό, προγραμματίζεται γιά το πρωί του Σαββάτου, 13 Μαρτίου 2010 και ώρα 10 π.μ. η διοργάνωση της «Ημέρας Ατομικών Πρωταθλημάτων» στο νέο Κλειστό Γυμναστήριο τοῦ Δήμου Λευκάδος, στην περιοχή των Αλυκών (δίπλα στό 1ο  Γυμνάσιο – Λύκειο).
Θα διεξαχθούν παράλληλα τρία πρωταθλήματα, για να καλυφθούν τα ενδιαφέροντα όσο περισσότερων παιδιών γίνεται: 1. Σκάκι, 2. Πιγκ – Πογκ και 3. Παιχνιδιού Γνώσεων.
Οι συμμετοχές αυτή τη φορά είναι ατομικές. Τα παιδιά θα διαγωνισθούν σε τρεις κατηγορίες, ανά ηλικία: α. Δημοτικού (γεν. 1998-2001), β. Γυμνασίου (γεν. 1995-1997), γ. Λυκείου (γεν. 1992-1994). Κάθε παιδί μπορεί να συμμετάσχει το πολύ σε δύο πρωταθλήματα.
Προσκαλούνται να συμμετάσχουν τα μέλη των Ενοριακών Συντροφιών και όλοι οι νέοι της περιοχής της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Θα υπάρξει πάλι φροντίδα για τη μετακίνηση και το πρόγευμα των παιδιών και θα απονεμηθούν έπαθλα, μετάλλια και αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής από τον Επίσκοπό μας.

Προβολή ταινίας «Ψηλά στον Ουρανό»
Σε συνεργασία με τον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων», το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεώς μας δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά των ενοριακών συντροφιών να παρακολουθήσουν την ερχόμενη Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010 την παιδική ταινία «Ψηλά στον ουρανό» (ευχάριστη και με εποικοδομητικά μηνύματα) στην προβολή της 12ης μεσημβρινής.

Νέα έκδοση: «Πορεία στο ιερό Τριώδιο»
Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους πιστούς, νέους στην ηλικία και μεγαλυτέρους, να μυηθούν στο πνευματικό κλίμα και την κατανυκτική εμπειρία της ιεράς περιόδου του Τριωδίου και της Μ. Τεσσαρακοστής, το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεώς μας εξέδωσε το βιβλίο του π. Ιωαννικίου Ζαμπέλη, με τίτλο: «Πορεία στο Ιερό Τριώδιο».
Περιέχει σειρά κειμένων, που αναφέρονται στα πρόσωπα και τα γεγονότα που προβάλλονται καθεμία από τις Κυριακές του Τριωδίου και της Μ. Σαρακοστής, αλλά και περιεκτική αναφορά στις ακολουθίες της περιόδου. Συμβάλλουν έτσι στην κατήχηση και τον καταρτισμό των πιστών.
Κάθε αντίτυπο τιμάται προς πέντε (5) ευρώ. Τα όποια έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της νεανικής κίνησης που δημιουργήθηκε στην μεγαλύτερη τουριστική κωμόπολή μας, το Νυδρί, με τις ιδιαίτερες ποιμαντικές απαιτήσεις, και λειτουργεί ήδη με αξιόλογη ανταπόκριση νέων.
Για παραγγελίες, μπορείτε να απευθύνεσθε στο Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως (τηλ.: 26450 26207 – εσωτ.: 22, 23) ή στην ηλεκτρ. διεύθυνση: neotita_lefkas@yahoo.gr.

Λαχειοφόρος αγορά υπέρ του «Κέντρου Νεότητος»
Για την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως οργανώνεται επίσης λαχειοφόρος αγορά. Κυκλοφορούν λαχνοί, που τιμώνται προς τρία (3) ευρώ ο καθένας και διατίθενται στους Ι. Ναούς και από το Κέντρο Νεότητος.
Τα δώρα που θα κληρωθούν είναι:
Δύο (2) φορητές εικόνες και ένας (1) ζωγραφικός πίνακας, έργα και προσφορά σύγχρονων αγιογράφων
Ένα (1) Netbook (φορητός υπολογιστής)
Ένα (1) Fax (τηλεομοιότυπο).
Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 9 Μαίου 2010 στη διάρκεια της τελικής «Γιορτής Νεολαίας» που σχεδιάζουμε για τη λήξη των Ενοριακών Παιδικών και Νεανικών Συντροφιών.
Όσοι επιθυμούν μπορούν με αυτόν τον τρόπο, ελεύθερα, να ενισχύσουν το έργο της Ι. Μητροπόλεώς μας ανάμεσα στα παιδιά και τους νέους μας.

Λευκάδα, 2 Μαρτίου 2010

(Από το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης)


 

Προηγούμενο άρθροΜεγανησιώτης Ασθενής Νο.3
Επόμενο άρθροΗ Νέα Χορωδία στην Πράγα