Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ανακοίνωση πρώην βουλευτή Λευκάδας

Ανακοίνωση πρώην βουλευτή Λευκάδας

0

Δελτίο τύπου του πρώην βουλευτή Λευκάδας.


ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
 ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ν.Δ.
02-03-2010

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Λευκάδας και τα δημοσιεύματα, που ακολούθησαν, επιτρέψτε μου να αναφερθώ, στα όσα τοπικά ζητήματα υπήρξε τοποθέτηση:

1.    Υποδομές Υγείας.

Σε παρέμβαση μου λίγες μέρες μετά τις εθνικές εκλογές, (16-10-2009) είχα δηλώσει για το Παλιό Νοσοκομείο κατά λέξη:
«….. μετά το σεισμό, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το νοσοκομείο χαρακτηρίστηκε πράσινο, δηλαδή κατάλληλο. Όχι κόκκινο, (δηλαδή προς κατεδάφιση), ούτε κίτρινο, (δηλαδή προς επισκευή). Το συμπέρασμα των υπηρεσιών επομένως ήταν, ότι δεν υπήρξαν ζημιές στα στατικά.
Με τη μελέτη αντισεισμικής θωρακίσεως που  ακολούθησε, ζητούμενο ήταν η προσαρμογή στους νέους αντισεισμικούς όρους που έχει θεσπίσει η πολιτεία για όλες τις οικοδομές και  όχι ειδικά για το νοσοκομείο…………
Είχα ανακοινώσει ότι ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας, συμφώνησε στη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ και έχει συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με το ποσό των 2.000.000 Ευρώ. Το μέτρο δεν έχει ακόμη ανοίξει. Επομένως το ζητούμενο είναι να μην αλλάξει κάτι στη διαδικασία της χρηματοδότησης, την οποία βεβαίως δε μπορώ να φανταστώ ότι δε θα προασπίσει ο νέος βουλευτής.»

Στην ίδια παρέμβαση, 16-10-2009, συνέχιζα για το Νέο Νοσοκομείο: 
«Θεωρώ ότι το υπερβολικό άγχος για το τεράστιας σημασίας αυτό έργο, δε δικαιολογεί την τοποθέτηση του νέου βουλευτή. Εκτός αν στόχος του είναι ο μηδενισμός του έργου που έχει προηγηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, ας γνωρίζει ότι η παραπληροφόρηση δεν πρόκειται να περάσει.
Τον διαβεβαιώνω ότι ο δρόμος δεν ήταν καθόλου στρωμένος με ροδοπέταλα. Ότι απαιτείται τεράστια προσπάθεια για να υπερβαίνει κανείς κάθε φορά, τα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Χρειάστηκε σχεδόν ολόκληρη η θητεία του προκατόχου μου, για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα του οικοπέδου, που προσέφερε το κληροδότημα Ασμένη. Στη συνέχεια με την αλλαγή του αρμοδίου Υπουργού, νέα προσπάθεια για να τον πείσουμε να χρηματοδοτηθεί η μελέτη. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε. Το κτιριολογικό ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο και χωρίς αντιδράσεις, μετά από συνεργασία που είχα με τη 6η Υγειονομική Περιφέρεια και με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Νοσοκομείου.
Προκάλεσα τη σύσκεψη της 19-05-2009 στα γραφεία της ΔΕΠΑΝΟΜ. ……Αποφασίστηκε να προχωρήσει η μελέτη για το νέο Νοσοκομείο, προσαρμοσμένη στα δεδομένα και τις δυνατότητες του οικοπέδου που έχει διατεθεί από τη Μητρόπολη και χωρίς τις εντός ή όμορες προς αυτό ιδιοκτησίες σε 1η φάση, των οποίων η διάθεση απαιτεί πολύ χρόνο. …..
Ασφαλώς και χρειάζεται κάποιος χρόνος για την τακτοποίηση των παρεκκλίσεων. Και για το θέμα της αποστάσεως από το νεκροταφείο, τον πληροφορώ ότι το Νοσοκομείο Ζακύνθου απέχει 200 μέτρα από νεκροταφείο. Το θέμα δεν είναι αυτό.
Το θέμα είναι αν από τα 42.000.000 περίπου Ευρώ που προορίζονται για την Υγεία στα Ιόνια, θα διατεθούν τα απαιτούμενα στη Λευκάδα. Η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος έχουν νέα Νοσοκομεία. Απομένει η Λευκάδα. Η κυβέρνησή της διετίας που πέρασε, δεσμεύτηκε -και στη Βουλή-, ότι το Νοσοκομείο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Και με τη δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Τομεακό. Υποχρέωση του νέου βουλευτή είναι να προασπίσει αυτή την προοπτική. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες. ………»

Παραμένω προς το παρόν στις παραπάνω τοποθετήσεις, για το ζήτημα των υποδομών Υγείας. Όσο για το αν υπάρχει κωδικός για το έργο, όλοι γνωρίζουν ότι κωδικός δημιουργείται όταν τελειώνουν οι μελέτες και εκδίδεται η υπουργική απόφαση δημοπράτησης του έργου, που προβλέπει το συνολικό προϋπολογισμό, τις εργασίες, την πηγή χρηματοδότησης, τη ΣΑΕ και όλα τα σχετικά.

2.    Οδικές Συνδέσεις.

Λίγο πριν τη λήξη της διετίας κατά την οποία διετέλεσα βουλευτής, είχε δημοπρατηθεί το οδικό έργο Άκτιο – Βόνιτσα – Αμβρακία, παρά την προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο που όμως δικαίωσε τη διαδικασία δημοπράτησης και παρά τις διαρκείς αναβολές της δημοπράτησης -όλοι γνωρίζουμε ποιοι προκάλεσαν τις αναβολές-.
Η διαβεβαίωση του βουλευτή ότι τελικά η σύμβαση υπογράφεται, έστω και μετά από πέντε μήνες, είναι θετικό γεγονός.
Η προσπάθεια όμως να εμφανιστεί το έργο ως αποτέλεσμα ενεργειών σημερινών κυβερνητικών παραγόντων είναι αστεία, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το έργο κινδύνεψε μετά την εκλογή της νέα κυβέρνησης.
    Όμως το περασμένο καλοκαίρι είχα ανακοινώσει και την ολοκλήρωση της μελέτης του οδικού έργου Λευκάδα – Βόνιτσα, με προοπτική δημοπράτησης εντός του 2009. Απ’ ότι διαπίστωσα για τη σύνδεση αυτή δεν έγινε λόγος, -τουλάχιστον στον Τύπο-.
Για δε την υποθαλάσσια ζεύξη, της οποίας ολοκληρώθηκε θετικά η μελέτη γεωλογικής εφικτότητας τον περασμένο Αύγουστο, (η οποία κρίθηκε αναγκαία μετά τον προβληματισμό που προκάλεσε ο σεισμός του 2003, λόγω του ρήγματος στην περιοχή), υπενθυμίζω ότι επρόκειτο να δημοπρατηθεί η μελέτη κατασκευής. Πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι τα σχόλια περί δήθεν καθυστερήσεως, όταν καμιά πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί εδώ και πέντε μήνες από τη νέα κυβέρνηση .

3.    Δίαυλος.

Η οριστική μελέτη ολοκληρώθηκε επί διακυβερνήσεως Ν.Δ. Οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις έχουν  εκδοθεί εδώ και πολύ καιρό.
Μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί καμία εντολή στις υπηρεσίες να προχωρήσουν στην υποβολή πρότασης, προς την ανοικτή πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής. Αναρωτιέμαι πραγματικά ποια ήταν η βούληση εκ μέρους των αρμοδίων κατά το τελευταίο τετράμηνο, ώστε να προχωρήσει το έργο. Γιατί σημειώθηκε όλη αυτή η αδράνεια από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, για ένα αρκετά σύνθετο έργο, με ιδιαίτερες απαιτήσεις αδειοδοτήσεων;

Περιορίζομαι προς το παρόν μόνο στα παραπάνω ζητήματα. Θεωρώ ότι είναι σχετικά νωρίς για να αποτυπωθεί το στίγμα των ενεργειών του βουλευτή, στην εξέλιξη των ζητημάτων που απασχολούν το Νομό.
Η προσπάθεια όμως που καταβάλλεται ώστε να εμφανιστούν έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί με έτοιμες μελέτες, πιστώσεις, δημοπρασίες κ.λ.π., όπως ο άξονας Άκτιο – Αμβρακία, ως δήθεν αποτέλεσμα ενδιαφέροντος παραγόντων προσκείμενων στην νέα κυβέρνηση, είναι τουλάχιστον φαιδρή.

Τελειώνοντας  θέλω να επαναλάβω «ότι στα τρία σημαντικότερα κατά τη γνώμη μου ζητήματα για το νομό, δηλαδή Νοσοκομείο, Σκουπίδια και Ζεύξη, τίποτε δεν είχε γίνει πριν το 2004. Η τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, πρέπει να συνεχιστεί στην κατεύθυνση, που τα παραπάνω θέματα δρομολογήθηκαν. Προσωπικά παραμένω στην χιλιοδιατυπωμένη άποψή μου, ότι τα τοπικά ζητήματα πρέπει να μας ενώνουν και όχι να μας χωρίζουν. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για διαφωνίες σε άλλα ζητήματα, που δεν έχουν σχέση με την ανάπτυξη της ιδιαίτερής μας πατρίδας. Η Λευκάδα απογειώνεται, ο καθένας από τους εμπλεκόμενους με τα κοινά, έχει τη μικρή ή τη μεγάλη του συμμετοχή στην ανάπτυξή της. Και ο καθένας από μας έχει τον τρόπο να την προασπίσει από αρνητικές διαθέσεις και επιβουλές.»

 

Προηγούμενο άρθροΑπελευθερώνουν Φασιανούς και Πέρδικες
Επόμενο άρθροΕκδρομή στην Κωνσταντινούπολη