Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ενημέρωση από την Γραφείο Νεότητος

Ενημέρωση από την Γραφείο Νεότητος

Ενημερωτικά υλικό από το Γραφείο Νεότητος Ι Μ Λευκάδος – Ιθάκης.

 


 

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΟΣ

Σ Υ Ν Ο Δ Ο Σ   Τ Ω Ν   Ε Φ Η Β Ω Ν

Σε μια προσπάθεια διαλόγου και επικοινωνίας με τους νέους ανθρώπους, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εγκαινιάζει ένα νέο θεσμό, την «Σύνοδο των Εφήβων».
Μια ομάδα 80 περίπου παιδιών Λυκείου – εκπρόσωποι από κάθε Ιερά Μητρόπολη θα συναντηθούν στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης τον επόμενο Σεπτέμβριο και θα συζητήσουν, καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις γύρω από τον κεντρικό θεματικό άξονα: «Η Εκκλησία μας αντιμετωπίζει ή μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου».

Τι  είναι η «Σύνοδος των Εφήβων»
Η «Σύνοδος των Εφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια που φοιτούν το σχολικό έτος 2009-2010 στην Γ΄ τάξη Γυμνασίου ή στην Α’ και Β’ τάξη όλων των Ενιαίων Λυκείων ή ΤΕΕ (εφ’ όσον έχουν γεννηθεί τα έτη 1993,1994 ή 1995).

Γιατί ονομάζεται « Σύνοδος των Εφήβων»
Η λέξη «Σύνοδος» δίνει το βαθύτερο νόημα της προσπάθειας αυτής. Στην εκκλησιαστική  μας παράδοση σημαίνει τον τρόπο που μια εκκλησιαστική κοινότητα αντιμετωπίζει τα θεολογικά, λειτουργικά και ποιμαντικά της προβλήματα, με τη συνείδηση ότι το κέντρο της είναι ο Κύριός μας.
Σκοπός του προγράμματος δεν είναι η προσομοίωση  στον τρόπο λειτουργίας της Ιεράς Συνόδου, αλλά η άσκηση της θεολογικής – εκκλησιαστικής σκέψης των νέων ανθρώπων.
Με άλλα λόγια στόχοι του προγράμματος αυτού είναι:
α. Να ασκηθούν τα παιδιά στο γεγονός που ονομάζεται Συνοδικότητα.
β. Η καλλιέργεια του εκκλησιαστικού ήθους
γ. Η διαμόρφωση ενός «χώρου» συνάντησης και διαλόγου των νέων μέσα στη ζωή της Εκκλησίας
 δ. Η άσκηση των νέων ανθρώπων στη διαχείριση θεολογικών, αλλά και πρακτικών καθημερινών προβλημάτων.
ε. Η άσκηση των νέων στη συμμετοχή σε διοικητικά εκκλησιαστικά όργανα και στη μεθοδολογία λήψης αποφάσεων.
στ. Να ενημερωθούν όσοι θα συμμετάσχουν για τον τρόπο με τον οποίο η Ι.Σύνοδος εργάζεται, να δουν από κοντά τις υπηρεσίες της και να ανιχνεύσουν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε η Εκκλησία μας να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών μας.

Τόπος συνάντησης και διαλόγου – Τόπος κατάθεσης ιδεών και προτάσεων
Μέχρι σήμερα, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχει δοθεί η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να εκφράσουν ελεύθερα θέσεις ή αντιρρήσεις, ιδέες και προτάσεις άμεσα προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.  
Θεωρούμε επομένως σημαντικό γεγονός νέοι από κάθε σημείο της πατρίδας μας, κάθε χρόνο να μπορούν να συζητούν και να καταγράφουν τις κρίσεις τους για το παρόν, να διατυπώνουν το όραμά τους για το μέλλον και κυρίως να συνδέουν τις θέσεις αυτές  με την πορεία τους μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα.

Η επιλογή θα γίνει ύστερα από τη συμμετοχή των παιδιών σε διαγωνισμό συγγραφής δοκιμίου και την αξιολόγηση των κειμένων που θα γράψουν.
Οι συμμετέχοντες θα στείλουν τα δοκίμιά τους στη Γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής Χριστ.Αγωγής (οδ. Ιασίου 1 – 11521 Αθήνα, Υυπόψη Αρχιμ. Πολύκαρπου Μπόγρη) μέχρι την 30ή Απριλίου 2010.
Τα δοκίμια των μαθητών θα  εξεταστούν σε κεντρικό επίπεδο. Τα άριστα γραπτά θα προκριθούν στον τελικό γύρο. Εκεί με κλήρωση θα αναδειχθούν εκείνοι οι οποίοι θα συγκροτήσουν τη «Σύνοδο των Εφήβων».
Όσοι μαθητές επιλεγούν να συμμετάσχουν, θα χωρισθούν σε επιτροπές, οι οποίες θα πρέπει να αντιστοιχούν με τις βασικές Συνοδικές Επιτροπές, αφού  προηγουμένως η Σύνοδος των Εφήβων συγκροτηθεί σε Σώμα. Με αυτόν τον τρόπο θα συζητηθούν οι  προβληματισμοί και οι αντίστοιχες προτάσεις που θα υπάρχουν στην επιτομή των δοκιμίων.

Το θέμα του διαγωνισμού
Κάθε νέος που επιθυμεί να συμμετάσχει μπορεί να γράψει ένα δοκίμιο μέχρι 1000 λέξεις το οποίο είναι αποτέλεσμα προσωπικού προβληματισμού πάνω στον τρόπο, με τον οποίο
«Η Εκκλησία μας αντιμετωπίζει ή μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου».
Σκοπός του δοκιμίου είναι να προτείνει ιδέες και προτάσεις αντιμετώπισης προβλημάτων όπως: η ρύπανση του περιβάλλοντος, η περίθαλψη και η υποστήριξη των αδυνάτων, η φτώχεια, η μοναξιά, η εκπαίδευση των νέων, η περιθωριοποίηση και ο αποκλεισμός, η ανεργία, η μετανάστευση, λαμβάνοντας υπόψη και τον ρόλο της Εκκλησίας στην αντιμετώπισή τους.  
Είναι δυνατό οι συμμετέχοντες  να προτείνουν ιδέες και προτάσεις για το πώς μπορεί να προσεγγίσει η Εκκλησία μας θέματα όπως: η συμμετοχή των νέων στην  ενορία και στις άλλες εκκλησιαστικές δομές, ο ρόλος του μοναχισμού στο σύγχρονο κόσμο, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην διακονία της, η Τέχνη και η συνάντηση της πολιτιστικής παράδοσης με το σύγχρονο Πολιτισμό, η επικοινωνία της Εκκλησίας μας με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, το πρόσωπο και ο ρόλος του κληρικού στις σύγχρονες κοινωνίες, η εκκλησιαστική αγωγή των νέων, τα ζητήματα βιοηθικής, η αποστολή και ο τρόπος λειτουργίας των ενοριών μας
      
Πώς θα αξιολογηθούν τα δοκίμια;
Τα δοκίμια θα αξιολογηθούν από ομάδα εκπαιδευτικών ως προς την πρωτοτυπία και  τα επιχειρήματα των ιδεών και των προτάσεων που θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς τους.

Πότε θα υλοποιηθεί; Το χρονικό διάστημα 2-5 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Aν έχω απορίες; Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί:
Α. Στο Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης. Τηλέφωνα επικοινωνίας:  26450 22415 (εσωτ.: 22,23) και 6974795265 (π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης)
Β. Στη  Γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητας (οδ. Ιασίου 1 – 11521 Αθήνα. Υπόψη Αρχιμ. Πολύκαρπου Μπόγρη τηλ 210-7272233).


 


 
Γραφείο Νεότητος Ι Μ Λευκάδος – Ιθάκης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε το 2ο Διενοριακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου
Tο Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010 ολοκληρώθηκε το 2ο Διενοριακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, με την συμμετοχή δεκατεσσάρων συνολικά ομάδων από διάφορες της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Η τελική κατάταξη είχε ως εξής:
Κατηγορία Δημοτικού
1η θέση: Παιδική Συντροφιά ενορίας Αγίου Νικολάου Λευκάδος
2η θέση: Παιδική Συντροφιά ενορίας Ταξιαρχών Μαραντοχωρίου
3η θέση: Παιδική Συντροφιά ενορίας Εισοδίων Θεοτόκου Τσουκαλάδων
Κατηγορία Γυμνασίου
1η θέση: Νεανική Συντροφιά ενορίας Εισοδίων Θεοτόκου Τσουκαλάδων
2η θέση: Νεανική Συντροφιά ενορίας Αγ. Αθανασίου Αγίου Πέτρου
3η θέση: Νεανική Συντροφιά ενορίας Ευαγγελιστρίας Λευκάδος
 Τις ομάδες συνόδευαν οι υπεύθυνοι κληρικοί και οι συνεργάτες τους, ενώ νέοι εθελοντές ανέλαβαν τη διαιτησία και τη γραμματειακή υποστήριξη της διοργάνωσης.
Μετά τη διεξαγωγή των τελικών στο “Lefkada Soccer Club”, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος απένειμε τα έπαθλα στους νικητές και σε όλα τα παιδιά αναμνηστικά για την συμμετοχή τους.
Ήταν μια ακόμη ευκαιρία υγιούς ψυχαγωγίας υπό την σκέπη της τοπικής μας Εκκλησίας. Εξάλλου η Ορθόδοξη Εκκλησία προτείνει πάντοτε στον κάθε νεαρό αθλητή ένα διπλό αγώνα: στο στάδιο και στην ψυχή του.

Η παιδική ταινία «Ψηλά στον Ουρανό»
Σε συνεργασία με τον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων», το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεώς μας έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά των ενοριακών συντροφιών να παρακολουθήσουν την Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010 την παιδική ταινία «Ψηλά στον ουρανό». Περίπου ενενήντα παιδιά, ηλικίας Δημοτικού κυρίως, με τη συνοδεία των ιερέων και των υπευθύνων κατηχητών, απόλαυσαν αυτή την ταινία της Pixar, ευχάριστη και γεμάτη εποικοδομητικά μηνύματα.

Η «Ημέρα Ατομικών Πρωταθλημάτων»
Το πρωί του Σαββάτου, 13 Μαρτίου 2010 μια ακόμη αθλητική διοργάνωση του Κέντρου Νεότητας για τα παιδιά και τους νέους των ενοριών μας έλαβε χώρα στο νέο Κλειστό Γυμναστήριο τοῦ Δήμου Λευκάδος, στην περιοχή των Αλυκών.
Η «Ημέρα Ατομικών Πρωταθλημάτων» περιελάμβανε τρία παράλληλα πρωταθλήματα, για να καλυφθούν τα ενδιαφέροντα όσο περισσότερων παιδιών γίνεται: 1. Σκάκι, 2. Πιγκ – Πογκ και 3. Διαγωνισμό Γνώσεων.
Τις απονομές των κυπέλλων και των μεταλλίων έκανε στον ίδιο χώρο, στο τέλος των αγώνων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος, που χάρηκε για μια ακόμη την συναναστροφή του με τα παιδιά, δείχνοντας έμπρακτα το στοργικό, πατρικό του ενδιαφέρον γι’ αυτό το δυναμικό κομμάτι του ποιμνίου του.
Τις πρώτες θέσεις στα πρωταθλήματα κατέλαβαν οι:
Κατηγορία Δημοτικού
Σκάκι
1η θέση:  Ζαβιτσάνου Ελπίδα (ενορία Αγίου Νικολάου Λευκάδος)
2η θέση:  Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος (ενορία Αγίου Νικολάου Λευκάδος)
3η θέση: Τίκος Σταμάτης (ενορία Μεταμ. Σωτήρος Νικιάνας)

Πιγκ-Πογκ
1η θέση:  Πεταλάς Νίκος (ενορία Ταξιαρχών Μαραντοχωρίου)
2η θέση: Κεντράι Άγγελος (ενορία Εισοδίων Θεοτόκου Τσουκαλάδων)
3η θέση: Τσάρκος Γιώργος (ενορία Μεταμ. Σωτήρος Νικιάνας)

Διαγωνισμός γνώσεων
1η θέση:  Βερυκίου Βιολέτα (ενορία Μεταμ. Σωτήρος Νικιάνας)
2η θέση: Λάζαρης Γιώργος (ενορία Εισοδίων Θεοτόκου Τσουκαλάδων)
3η θέση: Βερυκίου Όλγα (ενορία Μεταμ. Σωτήρος Νικιάνας)

Κατηγορία Γυμνασίου
Σκάκι
1η θέση:  Ζόγγος Σπύρος (ενορία Αγ. Αθανασίου Αγ. Πέτρου)
2η θέση:  Σκληρός Χρήστος (ενορία Ταξιαρχών Μαραντοχωρίου)
3η θέση: Μανωλίτση Έλενα (ενορία Μεταμ. Σωτήρος Νικιάνας)

Πιγκ-Πογκ
1η θέση: Σταύρακας Μάριος (ενορία Ευαγγελιστρίας Λευκάδος)
2η θέση: Ζόγγος Απόστολος (ενορία Αγ. Αθανασίου Αγ. Πέτρου)
3η θέση: Σκλαβενίτης Κωνσταντίνος (ενορία Ταξιαρχών Μαραντοχωρίου)

Διαγωνισμός γνώσεων
1η θέση:  Σκλαβενίτης Κωνσταντίνος (ενορία Ταξιαρχών Μαραντοχωρίου)
2η θέση:  Λάζαρη Χρυσάνθη (ενορία Εισοδίων Θεοτόκου Τσουκαλάδων)
3η θέση:  Ροντογιάννη Γλυκερία (ενορία Εισοδίων Θεοτόκου Τσουκαλάδων)

Λαχειοφόρος αγορά υπέρ του «Κέντρου Νεότητος»
Για την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως οργανώνεται επίσης λαχειοφόρος αγορά. Κυκλοφορούν λαχνοί, που τιμώνται προς τρία (3) ευρώ ο καθένας και διατίθενται στους Ι. Ναούς και από το Κέντρο Νεότητος.
Τα δώρα που θα κληρωθούν είναι: δύο (2) φορητές εικόνες και ένας (1) ζωγραφικός πίνακας, έργα και προσφορά σύγχρονων αγιογράφων – ένα (1) Netbook (φορητός υπολογιστής) – ένα (1) fax (τηλεομοιότυπο).
Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 9 Μαΐου 2010 στη διάρκεια της τελικής «Γιορτής Νεολαίας» που σχεδιάζουμε για τη λήξη των Ενοριακών Παιδικών και Νεανικών Συντροφιών.
Όσοι επιθυμούν μπορούν με αυτόν τον τρόπο, ελεύθερα, να ενισχύσουν το έργο της Ι. Μητροπόλεώς μας ανάμεσα στα παιδιά και τους νέους μας.
Για πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεσθε στους εφημερίους και στο Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως (τηλ.: 26450 26207 – εσωτ.: 22, 23) ή στην ηλεκτρ. διεύθυνση: neotita_lefkas@yahoo.gr.

Λευκάδα, 15 Μαρτίου 2010

(Από το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης)