Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας για τις νέες ατομικές συμβάσεις

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας για τις νέες ατομικές συμβάσεις

0

Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι,

Η  κυβέρνηση διαφημίζει την έξοδο από τα μνημόνια, την «κανονικότητα που θα ακολουθήσει»  και τη «δίκαιη ανάπτυξη» .Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη ΔΕΘ  έταξε μελλοντικά ψίχουλα στους εργαζόμενους, ανέξοδες υποσχέσεις και αρκετή υπομονή για το λαό από τη μια μεριά…..  και φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και  μείωση της φορολογίας των μεγαλοεπιχειρήσεων από την άλλη , εγκαινιάζοντας και επίσημα την προεκλογική περίοδο. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι συνθήκες  εργασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία μόνο κανονικές, ανθρώπινες και ασφαλείς  δεν είναι….

Έχοντας ψήφισε το 30 μνημόνιο μαζί  με τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις έχει στη διάθεσή της ένα αντεργατικό οπλοστάσιο 700 μνημονιακών νόμων που τσακίζουν   τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, τους οποίους όμως δεν καταργεί αφού εξασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ομηρία των εργαζομένων που δουλεύουν στην καθαριότητα  και στη σίτιση των ασθενών, με το αίσχος των ατομικών συμβάσεων ενός χρόνου. Αρνείται  να προχωρήσει την κατάργησή τους και στη μετατροπή τους  σε αορίστου χρόνου αφού οι ανάγκες είναι μόνιμες άρα μόνιμη πρέπει να είναι και η δουλειά.  Άραγε σε  πια «μεταμνημονιακή  κανονικότητα» αναφέρεται !!!

Σ’ αυτό το πλαίσιο της «κανονικότητας», το Δ.Σ του νοσοκομείου εφαρμόζει   τις κατευθύνσεις και τους νόμους  κυβέρνησης, Ε.Ε, κεφαλαίου που μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και  που ξαναφορτώνουν στις πλάτες των ασφαλισμένων και του λαού τη λειτουργία τους μέσω των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών και  των άμεσων πληρωμών των ασθενών.

Οι νέες συμβάσεις εργασίας στην καθαριότητα του νοσοκομείου  που εγκρίθηκαν από το  Δ.Σ για την περίοδο από 1/1/2019 έως 31/12/2019, προβλέπουν 14 θέσεις καθαριστριών  από τις  10 που εργάζονται μέχρι σήμερα. Όμως, όπως έχει προαγγελθεί, μέχρι τέλος του χρόνου θα εγκαινιαστεί το νέο νοσοκομείο που σημαίνει ότι οι  14 αυτές θέσεις είναι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ  για το νέο νοσοκομείο με τους τριπλάσιους χώρους που διαθέτει σε σχέση με το υπάρχων.

Το ίδιο συμβαίνει και στις νέες συμβάσεις στη σίτιση για το νέο έτος αφού οι 4 θέσεις είναι επίσης ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ , όταν μάλιστα συνταξιοδοτείτε και μια μόνιμη εργαζόμενη που δούλευε στην κουζίνα του νοσοκομείου.

Το αποτέλεσμα θα είναι να συνεχίσουν να «λιώνουν» οι εργαζόμενες από την εκμετάλλευση και την  εντατικοποίηση της δουλειάς, χωρίς μέτρα προστασίας και ασφάλειας, να κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτες όπως συμβαίνει σε αρκετά νοσοκομεία αφού αν έχει έσοδα το νοσοκομείο-επιχείρηση θα τους πληρώνει και να είναι σε διαρκή  εκβιασμό και  ομηρία  έχοντας εξασφαλίσει η κυβέρνηση μια επιπλέον εκλογική δεξαμενή στις  επικείμενες εκλογές.

Οι εργαζόμενες στην  καθαριότητα εκτελούν επιπλέον και καθήκοντα  της ειδικότητας του βοηθού θαλάμου. Δυστυχώς, η εκχώρηση καθηκόντων των βοηθών θαλάμων (ειδικότητα της  νοσηλευτικής υπηρεσίας) στην καθαριότητα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το νοσοκομείο και παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Η μεταφορά  ενός  τεράστιου όγκου σκουπιδιών και αποβλήτων από τα τμήματα και τους ορόφους του νοσοκομείου στο χώρο εναπόθεσή τους, χωρίς να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της εργασίας  αντικειμενικά τους προκαλεί  προβλήματα μυοσκελετικά κτλ.

Οι  συμβάσεις αυτές   είναι επικίνδυνες και για έναν επιπλέον λόγο , γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθούν  στις υποχρεώσεις των αναγκών καθαριότητας και απολύμανσης – αποστείρωσης στις κλινικές και τις μονάδες του νοσοκομείου, με σοβαρούς κινδύνους κατακόρυφης αύξησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Άμεσα απαιτούμε:

  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους.
  • Χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά στα νοσοκομεία σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (ατομικές συμβάσεις, επικουρικοί, ΟΑΕΔίτες). Κατάργηση του αίσχους των ατομικών συμβάσεων.
  • Γενναία αύξηση των θέσεων στην καθαριότητα και τη σίτιση σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και όχι με βάση τα ανεπαρκή όρια του προϋπολογισμού.      
  • Άμεση μετατροπή του 6ωρου στην σίτιση σε 8ωρο.
  • Να προσληφθούν βοηθοί θαλάμου και εργάτες ώστε  να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός των καθηκόντων τους   από την καθαριότητα.
  • Μέτρα πρόληψης και προστασίας για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία με πρόσληψη γιατρού  εργασίας και τεχνικού ασφαλείας. 
  • Επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Να δοθούν τουλάχιστον 2 στολές σε κάθε καθαρίστρια.
  • Για τις καθαρίστριες- μεταφορείς απορριμμάτων θα πρέπει να δίνονται μάσκες προσώπου, γυαλιά, φόρμα προστασίας, ποδονάρια ή μπότες, γάντια χοντρά (για τη μεταφορά αποβλήτων).

Το Δ.Σ.

Λευκάδα 16/9/2019

Προηγούμενο άρθροΑπολογισμός Ανοικτής συνέλευσης κατοίκων Αγίου Νικήτα
Επόμενο άρθροΕκλογές στην Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας