Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Απάντηση του Λευτέρη Αραβανή στον Κώστα Δρακονταειδή

Απάντηση του Λευτέρη Αραβανή στον Κώστα Δρακονταειδή

0
drakos-lefteris-aravanis

drakos-lefteris-aravanis

Άρθρο του Λευτέρη Αραβανή – Αντιδημάρχου Δήμου Λευκάδας.

“ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ”

Η δημοτική κίνηση “Όλοι για τη Λευκάδα” με επικεφαλής τον κ. Δρακονταειδή κατέφυγε στη γνωστή τακτική που ξέρει να κάνει πολύ καλά. Μια τακτική που συσπειρώνει κάθε παραπονούμενο. Ιδιαίτερα μάλιστα στις μέρες μας που η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές και τα αισθήματα, κυρίως της αγανάκτησης και της οργής, κυριαρχούν της λογικής.

Παραπονούμενους για τις αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης και της καθαριότητας. Παράνομα συνδεδεμένους για χρόνια και εκ συστήματος οφειλέτες στο Δήμο. Αυτή η τακτική μπορεί πρόσκαιρα να καλλιεργεί και να συγκεντρώνει την οργή δίνοντας την αίσθηση της καταφανούς αδικίας στην εφαρμοζόμενη πολιτική της Δημοτικής Αρχής. Μπορεί επίσης να δημιουργεί φαινομενικά πολιτικά οφέλη ή να υπηρετεί προσωπικές στρατηγικές. Αγνοεί όμως παντελώς το συλλογικό συμφέρον του Δήμου και της πλειονότητας των Δημοτών.

Μοιάζει με την τακτική της πολιτικής παράταξης που στηρίζει την κίνηση “Όλοι για τη Λευκάδα” που κρατούσε δέσμια τα πανεπιστήμια με την μη εφαρμογή του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση με κάθε μέσο. Όταν όμως αποφασίστηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία απογυμνώθηκε η δήθεν καθολική λαϊκή αντίδραση σε ισχνή και θορυβώδη ομάδα συντήρησης κατεστημένων συμφερόντων. Στις ψηφοφορίες που ακόμα διεξάγονται συμμετέχουν 75-98% των εχόντων δικαίωμα ψήφου. Δεν αρκέστηκαν όμως στην αποδοχή της ελεύθερης έκφρασης, αλλά στήριξαν την προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωση της κανονικότητας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η ίδια παράταξη που εισήγαγε στην πολιτική ζωή την ανυπακοή καταφεύγει κατά της δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών. Το ίδιο συμβαίνει και στο Δήμο μας.

Η μεγάλη πλειονότητα των Δημοτών κατανοεί την ανάγκη για εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας ύδρευσης αποχέτευσης, την ανάγκη είσπραξης των παλιών οφειλών, πολλές απ΄τις οποίες έχουν παραγραφεί, την αναμόρφωση των τιμών χρέωσης του νερού και των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που παραμένουν στάσιμες για πολλά χρόνια.

Αυτή η αναγκαιότητα είναι ζωτική για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών και τη λειτουργία του Δήμου. Ιδιαίτερα σήμερα που είμαστε ενιαίος Δήμος και κληρονομήσαμε πολλά και αποκλίνοντα τέλη είσπραξης. Αυτή την εικόνα με μεγάλη προσπάθεια διατηρήσαμε επί δύο χρόνια. Το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον δεν μας επιτρέπει να καθυστερήσουμε παραπέρα και να διακυβεύσουμε τη λειτουργία του Δήμου και τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Θα ήταν εύκολο να διατηρήσει η Δημοτική Αρχή το τιμολόγιο για το υπόλοιπο της θητείας της και να το μεταφέρει το πρόβλημα στην επόμενη Δημοτική Αρχή. Αυτό όμως απαιτεί η συλλογική ευθύνη και το συμφέρον του Δήμου;

Οι υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης και καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτικές. Αυτό σημαίνει ότι απ’ τις εισπράξεις των τελών καλύπτονται οι δαπάνες και η μισθοδοσία των εργαζομένων. Αλήθεια πως θα καλυφθούν αν υιοθετούσαμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης; Μέχρι σήμερα οι επιχορηγήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώθηκαν πάνω από 60% και το 2013 πιθανά θα είναι δυσκολότερα.
Είναι εύκολο να καταγγέλλεται η τρόϊκα εσωτερικού – εξωτερικού και η Δημοτική Αρχή ως το “μακρύ χέρι” της κυβέρνησης. Οι λύσεις όμως δίνονται απ΄τη Δημοτική Αρχή που ασκεί υπεύθυνη διοίκηση.

Δεν είναι τυχαίο που η κίνηση “Όλοι για τη Λευκάδα” ξεκίνησε τη “μεγάλη πορεία” της απ’ το Νυδρί. Εξοπλίστηκε με αναλυτικές, αναλογικές αυξήσεις επενδυμένες με μπόλικο λαϊκισμό και εγκαλεί τη Δημοτική Αρχή για αναλγησία. Δεν παραλείπει βέβαια να υπόσχεται καλλίτερες μέρες σε όλους τους παραπονούμενους.

Θα ήταν βέβαια πιο αποκαλυπτική αν έδινε και τις ισχύουσες τιμές επί των οποίων γίνονται οι αυξήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε το τιμολόγιο του πρώην Δήμου Ελλομένου, του πρώην Δήμου Λευκάδας και το νέο που ψήφισε το Δ.Σ.

Συντελεστές ύδρευσης αποχέτευσης πρώην Δήμου Λευκάδας
(αρ. αποφ. 281/2007)
ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΙΜΗ m3(€)
0-50 m3 0,44
51-100 m3 0,77
101-150 m3 0,94
151-200 m3 0,98
201 m3 και άνω 1,10
Πάγιο: 4,00€ ανά τετράμηνο
Αποχέτευση: 1,10€/m2 ?
Για την περιοχή του Αγίου Νικήτα το τέλος ύδρευσης ανέρχονταν σε 0,97€/m3 και το πάγιο σε 2€/τετράμηνο

Συντελεστές ύδρευσης αποχέτευσης πρώην Δήμου Ελλομένου
(αρ. αποφ. 72/2008)
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΙΜΗ m3(€)
Φτερνό – Πόρος – Κατωχώρι – Βλυχό 0-600m3 0,30
Χαραδιάτικα 0-600m3 0,18
Νυδρί – Νεοχώρι 0-600m3 0,25
Περιγιάλι 0-600m3 0,25
Πλατύστομα 0-600m3 0,21
Βαυκερή 0-600m3 0,15
Από 600 – 1600m3 προστίθεται 0,05€ για κάθε κυβικό
Από 1601m3 και άνω προστίθεται 0,10€ για κάθε κυβικό
Πάγιο: 0,50€ ανά μήνα

Κατανοούμε το επιχείρημα ότι το κόστος του νερού συμμετέχει στην διαμόρφωση του κόστους των τουριστικών υπηρεσιών και κατά συνέπεια επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα. Αυτό ισχύει για όλο το Δήμο.

Ελπίζαμε βέβαια ο επόμενος σταθμός της “μεγάλης πορείας” της κίνησης “Όλοι για τη Λευκάδα” να ήταν ο Άγιος Νικήτας, όπου 200 παροχές νερού αποδίδουν τα ίδια έσοδα στο Δήμο με τις χίλιες παροχές του Νυδριού. Αλήθεια τι επίπτωση έχει στην ανταγωνιστικότητα του Αγίου Νικήτα; Είμαστε σίγουροι ότι στον Άγιο Νικήτα θα μιλήσει με διαφορετική γλώσσα για την αναλγησία της Δημοτικής Αρχής.

Η Δημοτική Αρχή επεξεργάστηκε με ευθύνη ένα δίκαιο πίνακα ανταποδοτικών τελών ύδρευσης – αποχέτευσης και καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού. Είμαστε βέβαιοι ότι η μεγάλη πλειονότητα των οικογενειακών καταναλώσεων νερού ευνοούνται απ΄ τις νέες τιμές 0 – 40m3 0,40€/m3. Το 75% των καταναλωτών καταναλώνουν μέχρι 40m3 ανά τετράμηνο. Όπως και από το νέο σύστημα υπολογισμού των τελών αποχέτευσης. Χρέωση 75% της κατανάλωσης νερού όπου υπάρχει σύστημα βιολογικού καθαρισμού. Μέχρι σήμερα η χρέωση αναφέρεται στα τετραγωνικά των κατοικιών και των καταστημάτων. Σύστημα άδικο γι απάνω απ’ τους μισούς καταναλωτές.

Για τις ειδικές επίσης κατηγορίες δημοτών προβλέπονται: Με αναπηρία άνω του 75%, πολύτεκνοι με 4 τέκνα για την κύρια κατοικία διαμονής και για την κατανάλωση έως 80m3 οι συντελεστές ορίζονται μειωμένοι σε ποσοστό 50% των αντίστοιχων κατηγοριών.

Βασικός άξονας της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής είναι η εξυγιάνει το σύστημα ύδρευσης – αποχέτευσης και να αποκαταστήσει τη λειτουργία του στη βάση της ανταποδοτικότητας. Αυτό απαιτεί η κοινωνική δικαιοσύνη και οι ανάγκες λειτουργίας του Δήμου. Αυτό απαιτεί κυρίως ο σεβασμός στον μικρό οικιακό καταναλωτή.
Οι δαπάνες των υπηρεσιών για το 2013 αποτέλεσαν τη βάση για τη σύνταξη των πινάκων των νέων τιμών. Οποιαδήποτε αλλαγή στην κατεύθυνση της μείωσης αμφισβητεί τη λειτουργία του Δήμου, πρέπει να αναζητήσει πηγές χρηματοδότησης που δεν υπάρχουν.

Οι δημότες του Δήμου μας, μας ανέδειξαν ως Δημοτική Αρχή να διαχειριστούμε τη λειτουργία του αλλά και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του θεσμικού του ρόλου. Άλλους τους έταξε στην αντιπολίτευση, ίσως γι΄αυτό είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι. Πρέπει όμως να γίνει απ΄όλους κατανοητό ότι η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει με συνέπεια στην εξυγίανση των υπηρεσιών των οικονομικών και των υποδομών του Δήμου σεβόμενη την καθαρή εντολή των Δημοτών. Δεν θα επιτρέψει να γίνει δέσμιος ο Δήμος προσωπικών ή παραταξιακών στρατηγικών.

Πάνω απ’ όλα ο Δήμος!
Λευκάδα, 30 Νοεμβρίου 2012

Προηγούμενο άρθροΕγκαίνια της Έκθεσης Παιδικής Ζωγραφικής
Επόμενο άρθροΕκδρομή στο Γοργοπόταμο