Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ενημέρωση από τον τ. βουλευτή Λευκάδας Σταύρο Γρηγόρη για το θέμα του...

Ενημέρωση από τον τ. βουλευτή Λευκάδας Σταύρο Γρηγόρη για το θέμα του Σκορπιού

0

Όπως ανέφερα στην ανακοίνωση μου στις 14-10-2015, επανέρχομαι αναλυτικά για το θέμα του Σκορπιού, το ιστορικό και τις ενέργειες μου, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη, για την διευθέτηση του αμέσως μόλις έλαβα γνώση.

Το θέμα σχετικά με τους περιορισμούς στην κίνηση σκαφών στη θαλάσσια περιοχή του Σκορπιού, θέλω να ενημερώσω τους πολίτες της Λευκάδας αλλά και ειδικά όλους αυτούς που τόσο όψιμα το ανακάλυψαν και το διακινούν παραπληροφορώντας και λαϊκίζοντας, επιρρίπτοντας ευθύνες από δω και από κει στα πλαίσια μίας στοχοποίησης από συγκεκριμένα τοπικά sites για ιδιοτελείς και προσωπικούς λόγους από τον περασμένο Οκτώβρη, υπάρχει από το 2013 και συγκεκριμένα με την υπ΄αριθ. 1926/7-5/2013 απόφαση του τότε Λιμενάρχη Λευκάδας μετά την από 31-1/2013 αίτηση της ‘’Ανώνυμης Εμπορικής Εταιρείας Μυκήναι’’.

Η απόφαση αυτή προέβλεπε, εκτός από την απαγόρευση της αγκυροβολίας, της λήψης θαλασσίων λουτρών, και την ‘’οποιαδήποτε άλλη αλιευτική ή ψυχαγωγική δραστηριότητα ‘’ σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων τόσο από την περιοχή Παναγίτσα, όσο και από τη θαλάσσια περιοχή λιμένα νήσου Σκορπιού, καθ όλη τη διάρκεια του έτους και καθ όλο το 24ωρο. Όπως φαίνεται από τον επισυναπτόμενο χάρτη με την ορισθείσα απόσταση κλείνει ο δίαυλος μεταξύ Σκορπίδι – Σκορπιός μια και η απόσταση είναι 492 μέτρα όλως τυχαίως. Επομένως από την μεν Δυτική πλευρά δεν μπορεί να εισέλθει κανείς διότι τα 500 μ. είναι ακριβώς στην είσοδο του διαύλου, ενώ αν εισέλθει από την Ανατολική πλευρά πρέπει στα 320μ πριν από το πιο στενό σημείο ανατολικά μεταξύ των δύο νήσων να γυρίσει πίσω.

Όλοι αυτοί ‘’δημοσιογράφοι’’ και πολιτικοί που κόπτονται τώρα και μιλάνε για μπανανίες, για χάρες από τον ΣΥΡΙΖΑ , τον Τσίπρα , τον Δρίτσα και δεν ξέρω ποιους άλλους προς τον Ρώσο ολιγάρχη ,που ήταν τότε. Ασχολήθηκε κανείς τους με το θέμα. Γιατί δεν το έφεραν από τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχαν. Αλλά ξέχασα, επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου η Ελλάδα ήταν μία σοβαρή μπανανία. Να δεχθώ καλοπροαίρετα ότι επειδή δεν λειτούργησε στην πράξη η απαγόρευση δεν το πήραν είδηση. Εξ άλλου πολλά δεν πήραν είδηση και κατάντησε η χώρα όπως κατάντησε. Και με απύθμενο θράσος σήμερα εγκαλούν. Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν ούτε έχουμε δεσμεύσεις σε κανένα για να αλλάζουμε θέση και ιδεολογία σαν πουκάμισο, και από πρώην υποτίθεται αριστεροί να γινόμαστε χειροκροτητές ενός σάπιου πολιτικού κατεστημένου, ή άλλοι να δέχονται- ανέχονται συνεργαζόμενοι προς τούτο, να προβάλλονται φάτσα – φόρα από γνωστούς κομιστές φακέλων και μεταφορείς σακουλών εκατομμυρίων € στο εξωτερικό.

Αναλυτικά:

ΣΚΟΡΠΙΟΣΤο Σάββατο 30-5-2015 το απόγευμα, ευρισκόμενος στην Κέρκυρα για το Περιφερειακό Συμβούλιο ενημερώνομαι τηλεφωνικά από πολίτη κάτοικο Βλυχού μέσω του Γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας ότι έχει κλείσει το εν λόγω πέρασμα και εμποδίζονται οι αλιείς να περάσουν. Τη Δευτέρα το μεσημέρι, 1-6-2015 συνοδευόμενος από τον Γραμματέα ( ο Αντιπεριφερειάρχης δεν μπόρεσε να μας ακολουθήσει λόγω ενός μικροπροβλήματος υγείας) επιβιβαστήκαμε σε ταχύπλοο στο Νυδρί και μεταβήκαμε επί τόπου για να έχουμε ιδίαν αντίληψη. Ο κυβερνήτης του σκάφους μας ενημέρωσε ότι οι σημαντήρες ήταν στην ίδια θέση από το προηγούμενο καλοκαίρι και ότι καθημερινά που μεταβαίνει στην περιοχή δεν τον παρεμπόδισε κανείς. Του ζήτησα να διαπλεύσει το πέρασμα και προς τις δύο κατευθύνσεις και καθ όλο το μήκος. Ενώ εισερχόμεθα στο δίαυλο από τη Δυτική είσοδο παρατήρησα ότι από το λιμάνι του Σκορπιού ξεκίνησε ένα ταχύπλοο το οποίο αφού πλησίασε σε μία απόσταση 200μ από το σκάφος μας έκανε στροφή γυρίζοντας στο λιμάνι χωρίς να μεσολαβήσει οτιδήποτε άλλο.

Την επόμενη μέρα, 2-6-2015, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη ζητήσαμε από το Λιμεναρχείο Λευκάδας επίσημη ενημέρωση επί του θέματος. Πράγματι μας ενημέρωσε ο Κος Λιμενάρχης για την απόφαση του με αρ. σχ. 2625/28-5-2015 δίδοντας μας και το σχετικό έγγραφο, όπου πράγματι εμπεριέχονται τα γνωστά σε όλους μας μέτρα.

Ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της απόφασης και την αντικατάσταση της από απόφαση που θα κινείται στο πνεύμα της απόφασης με αρ. σχ. 2122/1-6-2014, όσον αφορά τη λήψη προληπτικών αστυνομικών μέτρων σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για σύντομη και συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, ώστε και απρόσκοπτη προσέγγιση του οποιουδήποτε πολίτη να είναι δυνατή στη περιοχή και συγχρόνως να λαμβάνονται τα κατά την κρίση του Λιμενικού μέτρα ασφαλείας στις περιπτώσεις επίσκεψης στο Σκορπιό υψηλών διεθνών προσωπικοτήτων.

Αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω υπαρχουσών διαταγών από το Υ.Ν.Α / Α.Λ.Σ.

(3535/18-9-2013 , 3827/8-5-2015 , 4100/22-5-2015).

Κατόπιν τούτου επικοινωνήσαμε με το Α.Λ.Σ. τόσο με τον Αρχιπλοίαρχο Κο Σπανό , αρχηγό Λιμενικής Αστυνομίας ο Αντιπεριφερειάρχης όσο και με τον Αρχηγό Λ.Σ. Κο Αθανασόπουλο εγώ προσωπικά, οι οποίοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, αλλά παρ όλα αυτά θα επανεξέταζαν το θέμα στα πλαίσια της προαναφερθείσης πρότασης που κάναμε.

Τις επόμενες μέρες ευρισκόμενος στην Αθήνα για κοινοβουλευτικές εργασίες συναντήθηκα με τον Υπουργό Θ. Δρίτσα και συζητήσαμε επί μακρόν το θέμα με όλα τα στοιχεία που είχα , μεταφέροντας του τον προβληματισμό μου και τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας. Παρ ότι η απόφαση επρόκειτο περί Γενικής Αστυνομικής Διάταξης που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργού, ούτε περνά από το γραφείο του και δεν συνυπογράφεται από αυτόν ( αυτά έτσι για να ενημερώνονται όλοι όσοι έχουν αναγάγει τους εαυτούς τους σε τιμητές των πάντων και γνώστες επί παντός επιστητού), ζήτησα από τον Υπουργό σε συνεργασία όλων μας να διευθετηθεί το θέμα στη βάση της προαναφερθείσης πρότασης μας, δηλ. να εκδίδεται απόφαση περιοριστικών μέτρων για λόγους ασφαλείας μόνο για συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό διάστημα όπως π.χ. στην απόφαση 2122/1-6-14.

Στη συνέχεια έγινε σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη στην οποία έλαβαν μέρος εγώ ως Βουλευτής , ο Αντιπεριφερειάρχης Κος Χαλικιάς και ο Λιμενάρχης Λευκάδας Υποπλοίαρχος Μελισσουργάκης για διάφορα θέματα αρμοδιότητας Π.Ε. Λευκάδας και Λιμενικής Αρχής με πρώτο θέμα της σύσκεψης την άρση της 2625/28-5-2015 απόφασης. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον Αρχηγό Λ.Σ. και του εξέθεσα ξανά το πρόβλημα λαμβάνοντας την εκ μέρους του διαβεβαίωση για επανεξέταση του θέματος.

Στις συνέχεια αποστέλλεται η με αρ. πρ. 60215/9/23-6-2015 επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη προς τον Υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα στην οποία τον ενημερώνει αναλυτικά και εγγράφως πλέον για το θέμα που έχει ανακύψει , το περιεχόμενο της σύσκεψης και την εκ μέρους μας περιγραφείσα ανωτέρω πρόταση.

Στη συνέχεια υπήρξε κατόπιν αιτήματος του, επίσκεψη του εκπροσώπου της Εταιρίας Μυκήναι κου Χατζηκυριάκου στον Αντιπεριφερειάρχη, και ο οποίος συμφώνησε πλήρως με τις θέσεις μας όπως με ενημέρωσε ευθύς αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης.

Στη συνέχεια και σε συνεχή συνεννόηση μαζί μου ο Αντιπεριφερειάρχης στέλνει νέα επιστολή προς το Α.Λ.Σ. (Αρ. Πρωτ. 71310/11545/31-07-2015) με την πρόταση μας, με την οποία και συμφωνεί ασυζητητί η ιδιοκτήτρια εταιρεία, και επικοινωνεί και τηλεφωνικά με τον Δ/ντή της Λιμενικής Αστυνομίας και ο οποίος εξέφρασε προφορικά την συμφωνία του στο περιεχόμενο της πρότασης μας.

Παρ όλα αυτά εκδίδεται η απόφαση 2132.18/3967/15/8-9-2015 από τον Λιμενάρχη Λευκάδας σε εφαρμογή της με Αρ. Πρωτ. 2132.18/4812/2015/29-06-2015 Διαταγή ΥΠ.Ο.Υ.Ν.Τ./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.Λ.Α. Β΄ που αφορά τροποποίηση της προηγούμενης απόφασης αναφορικά με τα όρια του χρονικού περιορισμού, η οποία, παρ ότι στις επιστολές που εστάλησαν ζητούσαμε να κοινοποιούνται και προς εμάς, δεν κοινοποιήθηκε. Εξ άλλου την ημερομηνία που εκδόθηκε δεν θα μπορούσαμε να παρέμβουμε διότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και με Υπηρεσιακή Κυβέρνηση.

Στις 10-10-2015 ευρισκόμενος στο Μεγανήσι και έχοντας λάβει γνώση σχετικών δημοσιευμάτων τηλεφώνησα στον Υπουργό Θ. Δρίτσα , στον οποίον τα είχα μεταφέρει τις προηγούμενες μέρες, και ο οποίος μη μπορώντας να απαντήσει εκείνη τη στιγμή ευρισκόμενος στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, με πήρε ο ίδιος τηλέφωνο στις 15.59. Στη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε τον ενημέρωσα για το θέμα λεπτομερώς. Με διαβεβαίωσε ότι ερευνάται το θέμα από τη Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου και του ζήτησα να λυθεί το πρόβλημα στην κατεύθυνση που προτείναμε, στέλνοντας του την επομένη όλα τα στοιχεία.

Ευρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό μέχρι οριστικής διευθέτησης του ζητήματος.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να έκανα αυτή την πλήρη ενημέρωση, αν και για λόγους αρχής, θέλω πάντα να ενημερώνω όταν υπάρχει, σε οποιοδήποτε θέμα, τελικό και χειροπιαστό αποτέλεσμα. Επικοινωνιακή πολιτική ούτε έκανα, ούτε θα κάνω, εξ άλλου είναι κάτι ξένο και ως προς την προσωπική μου πολιτική κουλτούρα και ως προς την Αριστερά. Ας τα κάνουν αυτά τα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα από το 1974 αδιαλείπτως και έφεραν τη χώρα και το λαό σε αυτό το χάλι, καθώς και οι πολιτικοί τους εκφραστές.

Αν κάποιοι θίγονται από τις επισημάνσεις και την ενημέρωση του κόσμου εκ μέρους μας, κόντρα στην παραπληροφόρηση και τα ανυπόστατα και φανταστικά τις περισσότερες φορές σχόλια που εκπορεύονται εδώ και ένα χρόνο από συγκεκριμένα άτομα σε βαθμό πλέον εμμονής, θα τους αφήσουμε στον άχαρο ρόλο της αντιπολίτευσης των ερωτήσεων και επερωτήσεων, της αναζήτησης του νέου αρχηγού τους καθώς και της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας του κόμματος τους ή ότι ήθελε προκύψει από τις διαδικασίες τους.

Εμείς θα συνεχίσουμε μέσω της καθημερινής μας επαφής με τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα και τις δράσεις μας σε επίπεδο Περιφέρειας, με μεθοδικότητα, υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα να προωθούμε τα συμφέροντα της Λευκάδας και να επιλύουμε τα προβλήματα των ανθρώπων της.

Λευκάδα: 18-10-2015

                                                  Σταύρος Γρηγόρης

                                     Τ. Βουλευτής Λευκάδας

                                       Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ι.Ν.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΚαταργεί από 1η Δεκεμβρίου η Αλόννησος την πλαστική σακούλα
Επόμενο άρθροΕισηγήσεις επί θεμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου