Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Εργατικό Κέντρο: Έξω οι εργολάβοι από το νοσοκομείο

Εργατικό Κέντρο: Έξω οι εργολάβοι από το νοσοκομείο

0
ergatiko-kentro-nosokomeio

ergatiko-kentro-nosokomeio

Ανακοίνωση για τα τεκταινόμενα κατά των εργαζομένων στην καθαριότητα στο νοσοκομείο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΕΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες Λευκαδίτισσες και Λευκαδίτες

Είναι σε όλους γνωστό ότι από χρόνια στο χώρο της υγείας πολλές υπηρεσίες ιδιωτικοποιήθηκαν και δόθηκαν σε εργολάβους (καθαριότητα – φύλαξη – εστίαση κλπ) και θα ακολουθήσουν κι’ άλλες.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της περιστολής δαπανών στον τομέα της υγείας, που οδηγούν αναπόφευκτα και στην υποβάθμιση των παραπάνω υπηρεσιών . Το σοβαρότερο βέβαια είναι το θέμα της καθαριότητας που άπτεται της δημόσιας υγείας.

Όλα τα τελευταία χρόνια ο διαγωνισμός ( πάντα μειοδοτικός ) οδηγούσε τους αναδόχους σε εκβιασμούς και σε άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων 9 γυναικών στην καθαριότητα και οι Διοικήσεις του Νοσοκομείου «δεν ήξεραν», «δεν έβλεπαν» ή απαιτούσαν «έγγραφες καταγγελίες» από τις εργαζόμενες χωρίς όμως να τις προστατεύει από την απόλυση που ήταν σίγουρη.
Φέτος οι εκβιασμοί και πιέσεις άρχισαν ξανά και με τον χειρότερο τρόπο. Δέχονται και εκβιασμούς για μειωμένες αποδοχές, λίγα ρεπό και καμία άδεια!!!. Στην αρχή έδινε 300€, μετά την άρνηση τους το ανέβασε στα 350€ και όταν δεν δέχτηκαν ούτε τα 350€ τις απείλησε ότι έχει φέρει από αλλού εργαζόμενες και οι σημερινές θα πάνε σπίτια τους.

Οι εργαζόμενες το κατήγγειλαν στην Διοικήτρια του Νοσοκομείου και στο σωματείο τους (Ιδιωτικών Υπαλλήλων). Αμέσως σαν Εργατικό Κέντρο επισκεφτήκαμε την Διοικήτρια , η οποία μας είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα αφού ακόμα δεν ανέλαβε ο εργολάβος και περιμένει να δει αν τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Την καλέσαμε να ενεργήσει πριν υπογράψουν κάτω από την πίεση του οι εργαζόμενες, να κάνει συστάσεις στον ανάδοχο εργολάβο, αλλά μας απάντησε ότι δεν είναι δικιά της δουλειά και ότι από την σύμβαση είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στις εργαζόμενες

Ψάξαμε την Σύμβαση του Νοσοκομείου με τον ανάδοχο μέσα από την «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και διαπιστώσαμε παραβάσεις της κείμενης Νομοθεσίας (Ν. 3863/2010 αρ. φύλλου 115/15-7-2010 αρθ.68 (Συμβάσεις εργολαβίας εταιρειών παροχής υπηρεσιών) . Μέσα στην σύμβαση που έχει υπογράψει η Διοικήτρια του Νοσοκομείου δεν περιλαμβάνονταν ( εντελώς τυχαία βέβαια …) οι όροι που αφορούσαν τα δικαιώματα και οι απολαβές των εργαζομένων !!!!! Επί πλέον άλλο ωράριο υπήρχε στην ανάρτηση στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και άλλο στην υπογραφείσα σύμβαση!!!!
Στην παράγραφο 2 του παραπάνω άρθρου αναφέρεται ρητά:
«Όταν δεν αναγράφονται τα ανωτέρω στοιχεία και όροι, η σύμβαση ακυρώνεται και απορρίπτεται η δαπάνη πληρωμής».

Την Τρίτη 8-10-13 στις 10 πμ επισκεφτήκαμε την Διοικήτρια και τις θέσαμε τις σοβαρές παραλήψεις της Σύμβασης που υπέγραψε αλλά και την ευθύνη της για την σωστή καθαριότητα των χώρων του Νοσοκομείου. Μας παρέπεμψε για όλα στον ανάδοχο εργολάβο… Ζητήσαμε να θέσουμε το θέμα στο ΔΣ του Νοσοκομείου που θα γίνονταν στις 13,30 την ίδια μέρα. Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Νοσοκομείου υπογραμμίσαμε τις παράνομες παραλήψεις στην σύμβαση που υπόγραψαν καθώς επίσης και την αποδοχή τέτοιας μεγάλης έκπτωσης που εκ των πραγμάτων οδηγεί και σε πλημμελή καθαρισμό και σε παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Δεν μπορεί η Διοίκηση στην Διακήρυξη να προϋπολογίζει την δαπάνη σε 160.000,00€ και να την αναθέτει με 112.667,20€ !!!!!

ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΥΨΗ !!! – ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ
Ξημερώματα της άλλης μέρας (Τετάρτη 9-10-13) αναρτήθηκε με τίτλο «ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» νέα σύμβαση ( ΠΟΣΟ ΝΟΜΙΜΗ;) όπου μειώνονται οι ώρες από 42,5 το 24ωρο σε 38 αλλά και πάλι δεν αναφέρεται αναλυτικά ο προϋπολογισμός της σύμβασης (μικτές αποδοχές προσωπικού-εισφορές ΙΚΑ εργοδότη-Κόστος επιδόματος αδείας-κόστος δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων- κόστος αντικαταστατών εργαζομένων σε κανονική άδεια – τα κόστη καθαρισμού που επιβαρύνουν τον ανάδοχο)

Με απλή αριθμητική η «διορθωμένη σύμβαση» βρίσκεται στον αέρα, δεν βγαίνει κατά το κοινώς λεγόμενο. Αναφέρει ότι το ετήσιο κόστος των νόμιμων αποδοχών των εργαζομένων είναι 63.799,61€ και το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών 17.920,30€. Σύνολο 81.719,91€. Δεν υπολογίζει το κόστος των επιπλέον δυο εργαζομένων που θα αναπληρώνουν τις επτά στα ρεπό και τις άδειες τους.

Γιατί; Μήπως το ξέχασαν ή δέχονται τους εκβιασμούς του εργοδότη να δουλέψουν χωρίς άδειες;
Άρα πρέπει να υπολογιστούν ακόμα περίπου 3.700,00€. Τέλος οι νόμιμες κρατήσεις επί του καθαρού ποσού της εργολαβίας 91.599,35 (χωρίς το ΦΠΑ) ανέρχονται σε 3.205,98€.

Το σύνολο όλων των παραπάνω ( χωρίς τα έξοδα υλικών, μηχανημάτων, στολών κλπ) ανέρχεται στις 88.625,89€.
Μ’ άλλα λόγια ο ανάδοχος τυπικά θα κερδίσει από την σύμβαση όλο το χρόνιο 2.973,46€ και ουσιαστικά μαζί με τα έξοδα που δεν υπολογίστηκαν θα μπει και μέσα.

Αυτό και μόνο φανερώνει ότι για να κερδίσει ο ανάδοχος θα πρέπει να κλέψει τους εργαζόμενους και να ρίξει την ποιότητα της καθαριότητας, εκτός κι’ αν ο ανάδοχος κάνει δωρεά στο Νοσοκομείο!!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Στην πραγματικότητα αυτό που θα γίνει είναι οι εργαζόμενες ή θα δεχθούν τον εκβιασμό και θα γίνουν σύγχρονες δούλες ή θα εκδιωχθούν. (Ήδη την ώρα που γράφονταν η ανακοίνωση ανήγγειλε μέσω της «εκπροσώπου» του, ότι την Δευτέρα θα κάνει συμβάσεις με 7 νέες άνεργες εργαζόμενες με 370€ το μήνα.)

Τεράστιες είναι οι ευθύνες για τα παραπάνω, της Διοίκησης που προκειμένου να υλοποιήσει την κυβερνητική πολιτική της μείωσης των δαπανών στην υγεία , αδιαφορεί για την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την καθαριότητα στο Νοσοκομείο

Το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ δεν ενδιαφέρονται μόνο για τις
εργαζόμενες που για χρόνια τους εκμεταλλεύονται σε γνώση της εκάστοτε Διοίκησης. Εξίσου ενδιαφέρεται για το θέμα της δημόσιας υγείας. Για μας δεν μπορεί η Διοίκηση να μην την ενδιαφέρει η σωστή καθαριότητα του Νοσοκομείου και η δημόσια υγεία γενικότερα. Δεν μπορεί να εκτιμά στην διακήρυξη που έβγαλε το κόστος καθαριότητας 160.000€ και να αποδέχεται προσφορές 30% παρακάτω (ακόμα και αν ο διαγωνισμός είναι μειοδοτικός ). Στην διορισμένη πλειοψηφία της Διοίκησης φαίνεται ότι επικράτησε η κυβερνητική πολιτική για μείωση των δαπανών και για την υγεία.

Το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ μαζί με το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ συμπαραστάθηκε σήμερα Παρασκευή στις συναδέλφισσες που κατέθεσαν στην Διοικήτρια καταγγελία για τους εκβιασμούς του εργολάβου, απαίτησαν επαναπρόσληψη με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και πλήρη δικαιώματα.

ΟΙ εργαζόμενες με το Σωματείο τους και το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστεί το απαράδεκτο καθεστώς με τους εργολάβους που καλύπτονται από την εκάστοτε Διοίκηση. Θα αγωνιστούμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά με Συλλογικές Συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα.
ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Εργαζόμενοι στην υγεία με δικαιώματα και όχι σκλάβοι
ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΛΕΥΚΑΔΑ 10-10-2013

Προηγούμενο άρθροΜαθησιακές δυσκολίες – Τι είναι;
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή του Πήγασου σε εκδηλώσεις στην Ζάκυνθο