Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ερώτηση του βουλευτή Λευκάδας για την αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου της Λευκάδας

Ερώτηση του βουλευτή Λευκάδας για την αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου της Λευκάδας

0

Τις προθέσεις  των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, κκ Κουρουμπλή και Τσακαλώτου, για την αποκατάσταση των πληγέντων και του ιστορικού κέντρου της Λευκάδας μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 8ης Αυγούστου και την ενίσχυση των πληγέντων ζητά να μάθει ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο βουλευτής επισημαίνει το πλήγμα που δέχθηκε για δεύτερη φορά μετά τον σεισμό της 17 Νοεμβρίου 2015 η Λευκάδα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς 10 κτίρια, στα οποία διαμένουν 16 οικογένειες και λειτουργούσαν 2 καταστήματα, καθώς και ο ιστορικός κινηματογράφος Απόλλων.

Όπως υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η πυρκαγιά συνέβη στο μέσο της τουριστικής περιόδου, επέφερε ένα ακόμα πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα και τους Λευκαδίτες επαγγελματίες, που καταβάλλουν προσπάθειες να συνέλθουν από τις συνέπειες του σεισμού του περασμένου έτους.

Ο βουλευτής τονίζει ότι οι ιδιοκτήτες των κατεστραμμένων κτιρίων, εκ των οποίων τα πέντε (5) είναι χαρακτηρισμένα διατηρητέα, αδυνατούν στις παρούσες οικονομικές συνθήκες να αποκαταστήσουν τις ιδιοκτησίες τους. Ως εκ τούτου, ζητά να ληφθούν από την πλευρά της οργανωμένης Πολιτείας συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, όπως π.χ. απαλλαγή από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α., περίοδος χάριτος για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων τους προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες, συγκεκριμένες διευκολύνσεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών και δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους.

Ο κ. Καββαδάς υπενθυμίζει ότι στη Λευκάδα βρίσκεται ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα ιστορικά κέντρα πόλεων της χώρας που διατηρούν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, το οποίο τώρα κινδυνεύει με απαξίωση και μετατροπή σε «καμμένη γη». Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην μοναδικότητα της δόμησης των παραδοσιακών κτηρίων που καταστράφηκαν, τα οποία έχουν αποτελέσει «αντικείμενο μελέτης, προκειμένου να εξελιχθούν οι αντισεισμικές κατασκευές παγκοσμίως».

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την δύσκολη οικονομική κατάσταση των πολιτών της Λευκάδας και των πληγέντων ο βουλευτής ερωτά τους υπουργούς εάν:

Προτίθενται να παρέμβουν και με ποιο τρόπο ώστε να αποκατασταθεί στην προηγούμενη κατάσταση το ιστορικό κέντρο της Λευκάδας συμπεριλαμβανομένης και της ανακατασκευής του ιστορικού κινηματογράφου Απόλλων;

Σκοπεύουν και με ποιο τρόπο να παρέμβουν, ώστε να ενισχυθούν οι μικροϊδιοκτήτες και γρήγορα να αποκαταστήσουν τις περιουσίες τους συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση της εικόνας της πόλης;

Για να δείτε την ερώτηση πατήστε εδώ

Προηγούμενο άρθροΈφυγε από την ζωή ο Θάνος Ανεστόπουλος των «Διάφανων Κρίνων»
Επόμενο άρθροΣυνεργασία της Νίκης Λευκάδας με τον Ιωσήφ Κοϊδή