Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ανακοίνωση της Νίκης Φούντα με αφορμή το σεισμό

Ανακοίνωση της Νίκης Φούντα με αφορμή το σεισμό

0
dimar

dimar

Η προληπτική αντισεισμική πολιτική οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
31.1.2014
Νίκη Φούντα

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, προέβη σήμερα στην ακόλουθη ανακοίνωση με μορφή επιστολής προς τους Υπουργούς ΠΕΚΑ, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά την επίσκεψή της στο νησί της Κεφαλονιάς, αλλά και μετά από συνομιλίες με κλιμάκιο του ΤΕΕ που έκανε τις απαιτούμενες αυτοψίες.

Η προληπτική αντισεισμική πολιτική οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα

Στον πρόσφατο σεισμό της Κεφαλονιάς σταθήκαμε τυχεροί, δηλώνουν εμπειρογνώμονες που επισκέφτηκαν το νησί. Ο σεισμός εκτονώθηκε προς την θάλασσα, ενώ η κατασκευαστική πληρότητα των κτιρίων του νησιού, μετά τον ισοπεδωτικό σεισμό του 1953, βοήθησε τα μέγιστα στο να μην έχουμε θύματα καταρχήν, αλλά και ζημιές στατικής φύσεως, μη αντιστρέψιμες, στα περισσότερα κτίρια. Τα ελάχιστα, για το μέγεθος του σεισμού, παραδείγματα στατικών προβλημάτων, είχαν να κάνουν με επιμέρους επιλογές κακής κατασκευής και άρα υπήρξε ευθύνη των κατασκευαστών.
Ευθύνη, όμως, της πολιτείας είναι και η διασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών -και κυρίως των μαθητών- στα δημόσια κτίρια, με την απαιτούμενη πρόνοια που θα αφορά στη συντήρηση και τους προληπτικούς ελέγχους.

Πιο συγκεκριμένα, με την υπ. αρ. πρωτ. 5791/29.1.2014 σχετική Ερώτηση που καταθέσαμε οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, Γιώργος Κυρίτσης, Νίκος Τσούκαλης και Ασημίνα Αικατερινάρη – Ξηροτύρη, επισημαίνεται η απόλυτη αναγκαιότητα διενέργειας προσεισμικών ελέγχων σε κτίρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης. Περιστατικά όπως οι εκκενώσεις του Γηροκομείου Ληξουρίου και του Νοσοκομείου Αργοστολίου, καταδεικνύουν την ανάγκη εντατικοποίησης των προσεισμικών ελέγχων σε όλα τα δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα σε σχολικές μονάδες και νοσοκομεία, προκειμένου να διαπιστωθεί η σεισμική τους επάρκεια. Παρόλα αυτά, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, οι αρμόδιες μεταξύ των άλλων και για τον προσεισμικό έλεγχο τεχνικές και διοικητικές μονάδες (πολλές από τις οποίες μεταφέρθηκαν στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια) συνεχώς αποδυναμώνονται. Ζητούνται, λοιπόν, διευκρινίσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με τον βαθμό και τον αριθμό των δημοσίων κτιρίων που έχει ήδη γίνει προσεισμικός έλεγχος, ιδιαίτερα για εκείνα που ήταν κατασκευασμένα προ του 1959, οπότε καθιερώθηκε και ο α’ αντισεισμικός κανονισμός. Επιπλέον, για τα σχολεία ζητούν αναλυτικά αποτελέσματα για τους ελέγχους και τυχόν επισκευές που χρειάστηκαν λόγω ακαταλληλότητας.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση, οφείλει να γίνει σε πανελλαδικό επίπεδο, στις ζώνες υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας.

Νομοθετικά, το Υπουργείο ΠΕΚΑ οφείλει να προχωρήσει σε δύο βαθύτατες μεταρρυθμίσεις για τον «χώρο των ακινήτων : την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Ταυτότητα των Κτιρίων, καθώς και την επικαιροποίηση του Κανονισμού Τρωτότητας των Κτιρίων.
Ο πρώτος νόμος θα δημιουργήσει ουσιαστικά «φάκελο ελέγχου» των χαρακτηριστικών αλλά και του συνόλου των ενεργειών που θα αναφέρονται σε κάθε κτίριο, δυνατότητα που για τα δημόσια κτίρια αποτελεί μονόδρομο και αναγκαία προϋπόθεση κρατικού ελέγχου και διασφάλισης της Νομοθεσίας.
Ο δεύτερος κανονισμός θα ενισχύσει τον απαιτούμενο έλεγχο και την παρακολούθηση της κάθε οικοδομικής μονάδας, βάσει καταγεγραμμένων στοιχείων. Η υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ετήσιο έλεγχο για τα σχολικά κτίρια και έλεγχο ανά τριετία για τα λοιπά δημόσια, που ποτέ , όμως, δεν εφαρμόστηκε.

Είναι καθήκον όλων μας να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε δραστικά στην ασφάλεια των πολιτών.

Πέραν της όποιας ενημέρωσης πρέπει να υπάρξει για προγράμματα / δράσεις αντισεισμικής πολιτικής που υλοποιεί αυτήν την περίοδο ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), πρέπει να αναρωτηθούμε για τις ενέργειες αντιμετώπισης των προβλημάτων ετοιμότητας και πληρότητας των τεχνικών υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη στα θέματα της πρόληψης, των προσεισμικών ελέγχων και της αποκατάστασης σεισμοπλήκτων και δημόσιων κτιρίων.

Όπως και να αναρωτηθούμε για την έλλειψη εργαλείων ελέγχου, σε μια Ελλάδα που πολλά οφείλουμε να προχωρήσουμε σε επίπεδο ηλεκτρονικής καταγραφής, πρόληψης και συνεργασίας των Φορέων μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων. Καιρός να αλλάξουμε, καιρός να συνεργαστούμε.

Προηγούμενο άρθροΓιγαντομαχία και… σεισμοί!
Επόμενο άρθροAνακοίνωση Επιτροπής Κατοίκων Σπαρτοχωρίου