Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συγκρότηση ένωσης συλλόγων γονέων- κηδεμόνων σε επίπεδο νομού

Συγκρότηση ένωσης συλλόγων γονέων- κηδεμόνων σε επίπεδο νομού

amilies school

Ανακοίνωση – πρόσκληση από τον σύλλογο γονέων – κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ-ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

…Να εξασφαλίσουμε ένα δίκτυ προστασίας για την εκπαίδευση των παιδιών μας, για το μέλλον που προσπαθούμε να τους κτίσουμε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την παρουσία σας, την στήριξή σας, την ενεργή συμμετοχή σας…

Αγαπητοί Γονείς,

Είναι γεγονός ότι ως κοινωνία διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η κρίση που εγκαταστάθηκε για τα καλά, γιγαντώνεται με άμεσα αποτελέσματα την δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των μεσαίων στρωμάτων και την εξαθλίωση των οικονομικά αδύναμων. Πρωτοφανείς -για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα – διαστάσεις παίρνει η φτώχεια ενώ η ανεργία αγγίζει το 1 εκατ. με τους νέους να πλήττονται σε ποσοστό 40%!

Την ίδια ώρα, η παιδεία ζει την δική της κρίση και βρίσκεται πολύ μακριά από τα οράματα όλων μας αφού η μεθοδευμένη προσπάθεια για εμπορευματοποίηση και ακύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της είναι σε εξέλιξη.

Αρκούν μερικοί αριθμοί για να κατανοήσει κάποιος ότι η δημόσια εκπαίδευση οδηγείται στην χρεοκοπία. Την τελευταία 15ετία αντιστοιχούσε ποσοστό 3,14 – 3,61 % του ΑΕΠ, ενώ την δεκαετία 1984-1994 μεταξύ 3,52 – 4,22 %. Το 2011 έγινε μείωση-ρεκόρ με ποσοστό 2,96% και φέτος μειώθηκε στο 2,75% ενώ στόχος (βλ. μνημόνιο) είναι το 2015 να μειωθεί στο 2,23 % του ΑΕΠ (μ.ο. στην Ε.Ε. 5%)!

Τις δραματικές αυτές περικοπές θα βιώσουμε έντονα στο άμεσο μέλλον, γονείς και μαθητές, στην καθημερινότητα του σχολείου. Οι σχολικές επιτροπές (λόγω μείωσης των επιχορηγήσεων ως και 60%) ήδη αδυνατούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες. Έτσι ενώ το δημόσιο σχολείο θα πτωχεύει οι γονείς θα καλούνται (αναγκαστικά) να συμβάλουν οικονομικά στη λειτουργία του, στα πλαίσια πολιτικών όπου η δημόσια και ουσιωδώς δωρεάν παιδεία σχετικοποιείται, αποδυναμώνεται και τελικά λοιδορείται ως παρωχημένο κεκτημένο!

Τέτοιες μεθοδεύσεις, σε συνδυασμό με την αποστέρηση εισοδημάτων και την αυξανόμενη ανεργία, θα οξύνουν ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση, με την πρόσβαση στα εκπαιδευτικά αγαθά να γίνεται όλο και δυσκολότερη για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Κι αν αναλογιστούμε ότι μέχρι τώρα πάνω από 4,5 δισ. ετησίως καταβάλλονταν απ’ τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για να καλύψουν ελλείμματα στην εκπαίδευση, μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο τραγική γίνεται η κατάσταση στις σημερινές συνθήκες.

Φίλες και Φίλοι,

Η Διοίκηση του Συλλόγου μας θεωρεί ότι πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες μέρες που έρχονται για το δημόσιο σχολείο και την κοινωνία μας. Οι συνθήκες απαιτούν μαζικότητα και αλληλεγγύη. Το καθημερινό πρόβλημα του διπλανού μας, μαθητή και γονέα, πρέπει να γίνει δικό μας πρόβλημα. Αν το αντιμετωπίσουμε από κοινού μπορούμε να το αναδείξουμε, μπορούμε να το παλέψουμε, μπορούμε να βρούμε λύση.

Επιθυμία και επιδίωξή μας είναι να λειτουργήσουμε όχι απλά ως ένα 5μελές Δ.Σ. αλλά στα πλαίσια μιας συνέλευσης γονέων-πολιτών, συνεργαζόμενοι με τους δασκάλους των παιδιών μας και τους φορείς που θεσμικά εμπλέκονται.

Στόχος μας η μαζική παρουσία και ενεργή συμμετοχή σας ώστε με αλληλοενημέρωση, διάλογο και σύνθεση απόψεων να συνδιαμορφώνουμε προτάσεις και να συναποφασίζουμε με παρεμβάσεις σε όφελος των παιδιών μας και της κοινωνίας.

Τα προβλήματα στο χώρο του δημόσιου σχολείου είναι πολλά, μεγάλα και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επειδή διατήρηση και η λειτουργία σήμερα του (ουσιαστικά) δημόσιου-δωρεάν σχολείου είναι επισφαλής, γι’ αυτό και η αντιμετώπιση των ζητημάτων-προβλημάτων επιβάλλεται να είναι εντελώς διαφορετική απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Η ενεργοποίηση όλων μας και η κοινή δράση είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

Γι’ αυτό συμμετέχουμε και στην προσπάθεια συγκρότησης ένωσης συλλόγων γονέων-κηδεμόνων σε επίπεδο νομού, διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στα περισσότερα σχολεία. Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή αρχή ενίσχυσης της παρουσίας μας και ουσιαστικής παρέμβασης σε όσα μας αφορούν. Να εξασφαλίσουμε, μέσω της τοπικής Ένωσης αλλά και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας, ένα δίκτυ προστασίας για την εκπαίδευση των παιδιών μας, για το μέλλον που προσπαθούμε να τους κτίσουμε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την παρουσία σας, την στήριξή σας, την ενεργή συμμετοχή σας.

Σας καλούμε και σας περιμένουμε στη Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ και ώρα 5.30 μμ στο Σχολείο μας.

Θα αλληλοενημερωθούμε και θα συζητήσουμε για την κατάσταση και τα προβλήματα, θα εξετάσουμε τις προοπτικές που υπάρχουν, θα θέσουμε στόχους και θα πάρουμε αποφάσεις για τον τρόπο παρέμβασης του Συλλόγου μας. Τέλος θα εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας για την Ένωση Συλλόγων Γονέων – Κηδεμόνων σε επίπεδο νομού.

Με Εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Α

• Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6η Φεβρουαρίου και ώρα 5.30 μμ στο 2ο Γυμνάσιο.

• Οι υποψηφιότητες για την εκλογή εκπροσώπων του Συλλόγου μας στην Ένωση Γονέων-Κηδεμόνων θα υποβάλλονται στη Συνέλευση.

• Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ολοκληρωθεί στις 8.00 μμ.

• ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις διαδικασίες συμμετέχουν – ψηφίζουν και οι δύο (2) γονείς.

Προηγούμενο άρθροΚόβουν το επίδομα ανεργίας από του ξενοδοχοϋπαλλήλους
Επόμενο άρθροΚοπή πίτας στην Δημόσια Βιβλιοθήκη