Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ανακοίνωση στους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Καρυωτών

Ανακοίνωση στους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Καρυωτών

0
giannis giorgakis

giannis giorgakis

Ενημέρωση από τον πρόεδρο της κοινότητας, Γιάννη Γεωργάκη.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΥΩΤΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αγαπητοί – ες, Συγχωριανοί – ες

Πέρασαν ήδη δύο χρόνια από την ανάληψή των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Τοπικής μας Κοινότητας και σήμερα που πέρασε και ο 2ος χρόνος 2012 αισθάνομαι την ανάγκη να σας απευθύνω την παρούσα ανοιχτή επιστολή όπως έπραξα και για το έτος 2011, με την οποία να σας ενημερώσω και γραπτά για τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε, για τις προσπάθειες και ενέργειές μου για την επίλυση των προβλημάτων της Τοπικής μας Κοινότητας, καθώς και την προώθηση έργων ανάπτυξης και υποδομής.

Επισημαίνω για 2η φορά με την παρούσα επιστολή γιατί θέλω να γνωρίζετε καλά ότι στα πλαίσια του Νέου Νόμου 3852/2010 για την τοπική αυτοδιοίκηση (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) ο ρόλος μου ως Προέδρου, όπως και ο ρόλος του τοπικού συμβουλίου είναι παρεμβατικός – γνωμοδοτικός και διαβιβαστικός των αιτημάτων σας.

Η επίλυση κάθε προβλήματος όπως και οι αποφάσεις για κάθε έργο στην κοινότητά μας, από το ποιο απλό της καθημερινότητας μέχρι το ποιο πολύπλοκο (έργα υποδομής), ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στην κεντρική διοίκηση του Δήμου.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του ρόλου και αυτών των αρμοδιοτήτων που ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δίνει σε μένα ως Πρόεδρο απλά και στο τοπικό συμβούλιο, έχω την τιμή να σας αναφέρω αναλυτικά τα παρακάτω, κάνοντας ταυτόχρονα γνωστό σε όλους σας ότι από τα θέματα που αναδείξαμε με αποφάσεις μας το 2011 ελάχιστα υλοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά.

Το τοπικό μας συμβούλιο πραγματοποίησε μετά από προσκλήσεις μου 12 συνεδριάσεις (μια για κάθε μήνα όπως ορίζει ο νόμος) και σ’ αυτές εισηγήθηκα προτάσεις και λύσεις για θέματα που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει η κοινότητά μας, τις οποίες με μορφή αποφάσεων, προώθησα προς επίλυση στην κεντρική διοίκηση του Δήμου Λευκάδας.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ :

1. Ζητήσαμε για πολλοστή φορά την συντήρηση και βελτίωση των δημοτικών δρόμων εντός του οικισμού Καρυωτών – Σπασμένη Βρύση και αγροτικών στην ευρύτερη περιφέρεια. (Η παρέμβαση του Δήμου έγινε κλείνοντας σε δημοτικούς δρόμους μόνο 15 λακκούβες με τσιμέντο!!!!!)

2. Διαμαρτυρηθήκαμε για τις ανακριβείς και ανύπαρκτες μετρήσεις και τις υπέρογκες χρεώσεις λογαριασμού νερού, μετά και από τις δικές σας διαμαρτυρίες ζητήσαμε ακριβείς καταμετρήσεις και πληρωμή πραγματικών τελών όπως επίσης και μείωση ή και απαλλαγή από τα τέλη ύδρευσης οικονομικά αδύνατων κατοίκων της κοινότητάς μας σύμφωνα με το νόμο (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ)3852/10. (αναμένονται οι λογαριασμοί)

3. Ζητήσαμε να τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα ΔΕΗ όπου δεν υπάρχουν για κάλυψη αναγκών στους δημοτικούς δρόμους, ιδίως στην θέση ΚΟΥΛΜΟΣ λαμβάνοντας υπ’ όψιν σχετικές αιτήσεις συγχωριανών μας. (Δεν υλοποιήθηκε η απόφασή μας ).

4. Ζητήσαμε την άμεση παρέμβαση στο γήπεδο μπάσκετ και στην παιδική χαρά, λόγω της επικινδυνότητας της περίφραξης και των εγκαταστάσεων. (Η παρέμβαση του Δήμου έγινε μόνο στην παιδική χαρά), ενώ εγκαταλείφθηκε το γήπεδο μπάσκετ που είναι πραγματικά χώρος άθλησης για την νεολαία.

5. Προτείναμε την φύτευση της κεντρικής νησίδας του επαρχιακού δρόμου στο τμήμα της εντός της περιφέρειάς μας. (Δεν υλοποιήθηκε η απόφασή μας ).

6. Ζητήσαμε την εκμίσθωση από πλευράς Δήμου του πέτρινου κτιρίου έναντι Ι.Ν. ΑΓ. Παντελεήμονα στις Αλυκές που ανακατασκεύασε ο Δήμος Λευκάδος το έτος 2000 για λόγους αναψυχής προωθώντας σχετικές αιτήσεις 10 ανέργων ενδιαφερομένων συγχωριανών μας. (Δεν υλοποιήθηκε η απόφασή μας).

7. Ζητήσαμε εποχιακό υπάλληλο από Μάιο μέχρι και Οκτώβριο καθημερινά για τις ανάγκες καθαριότητας στην κοινότητά μας. Δεν υλοποιήθηκε η απόφασή μας. Η καθαριότητα γίνεται περιστασιακά από την αρμόδια υπηρεσία.

8. Πραγματοποιήσαμε εκδήλωση στον χώρο των Αλυκών επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουνίου 2012 με την βοήθεια 20 και πλέον εθελοντών και τα έσοδα διαθέσαμε στην ΦΛΟΓΑ (Σύλλογος γονιών παιδιών με καρκίνο)

9. Ζητήσαμε και πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές και χημικές εξετάσεις νερού των 2 γεωτρήσεων στις θέσεις ΦΛΕΒΑ – ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ καθώς και ΠΗΓΗΣ ΠΑΛΙΟΥ ΧΩΡΙΟΥ τα αποτελέσματα των οποίων ήταν άριστα και το νερό βρέθηκε κατάλληλο προς χρήση.(πόσιμο)

Επίσης ζητήσαμε την ηλεκτροδότηση της δεξαμενής πηγής παλιού χωριού, στην θέση ΣΚΟΥΛΑ, ώστε να εγκατασταθεί χλωριωτής. Έγινε επέκταση δικτύου ηλεκτροδότησης ΔΕΗ προς το σκοπό αυτό το 2004 από το Δήμο. Οι ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη και άμεσα το νερό της πηγής θα δικτυωθεί στις εξωτερικές βρύσες για χρήση, όπως η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της τοπικής μας Κοινότητας. Εδώ να σας αναφέρω ότι προχωράμε στην κατοχύρωση της πηγής και της υπάρχουσας εκεί δεξαμενής, στην θέση ΛΕΥΚΑ από την Τοπική μας Κοινότητα.

10. Ζητήσαμε την επέκταση του δικτύου ύδρευσης από θέση Γεφύρι ΚΑΠΑΣΑΣ μέχρι την θέση Λιτρουβιά, προς εξυπηρέτηση των υπαρχόντων σπιτιών. (Δεν υλοποιήθηκε η απόφασή μας).

11. Ζητήσαμε με απόφασή μας αλλά και προσωπικές μου ενέργειες άμεσες παρεμβάσεις από τον Δήμο Λευκάδας για τον καθαρισμό των 2 χειμάρρων και των αυλακιών εν’ όψει του χειμώνα για την αποφυγή πλημμυρών και την σχετική απόφαση μας, κοινοποιήσαμε στο κ. Εισαγγελέα Λευκάδας. Οι παρεμβάσεις έγιναν μόνο στους 2 χειμάρρους και μέχρι τώρα δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα παρά τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

12. Προτείναμε στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να προμηθευτεί και φυτεύσει πλάτανο (αναπτυγμένο δέντρο), στην θέση του παλιού πλατάνου στην Σπασμένη Βρύση ύστερα από πρότασή μου και απαίτηση κατοίκων της τοπικής μας κοινότητας. (Δεν υλοποιήθηκε η απόφασή μας ).

13. Ζητήσαμε την τσιμεντόστρωση τμήματος αγροτικού δρόμου σε μήκος 200 περίπου μ. και πλάτος 4μ. από παλιό χωριό προς ΑΓ. Νικόλαο, (παλιά εκκρεμότητα από το 2008, που τσιμεντοστρώθηκε ο συγκεκριμένος δρόμος μήκους 1χλμ). (Δεν υλοποιήθηκε η απόφασή μας).

14. Ζητήσαμε την διαπλάτυνση του δημοτικού δρόμου μεταξύ γηπέδου μπάσκετ και Γεφύρι ΚΑΠΑΣΑΣ, με μετατόπιση του υπάρχοντος χειμάρρου προς βόρεια (κτήμα Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Λευκάδας), λόγω επικινδυνότητας στο συγκεκριμένο σημείο. (Δεν υλοποιήθηκε η απόφασή μας) .

15. Με την με αρ. 36/2012 απόφασή μας καταγγείλαμε για 2η φορά μετά την με αριθμό 24/4-11-2011 απόφασή μας, την ανεξέλεγκτη απόρριψη, αστικών αποβλήτων στην θέση ΡΕΜΑ από τον Δήμο Λευκάδας και ζητήσαμε να εφαρμοστεί η με αριθμό 321/26-9-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να σταματήσει άμεσα η απόρριψη σκουπιδιών και η μόλυνση του περιβάλλοντος, καταγγέλλοντας στον αρμόδιο Εισαγγελέα Λευκάδας την παράνομη αυτή ενέργεια. Επί του θέματος ο Δήμαρχος Λευκάδας απάντησε και διαβεβαίωσε ότι έκλεισε ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ, πράγμα για το οποίο επιφυλασσόμαστε και θα βρισκόμαστε σε εγρήγορση για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα, επειδή δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες πρόσχωσης και περίφραξης ώστε να καταδεικνύεται το κλείσιμο του ΧΑΔΑ.

16. Γνωμοδοτήσαμε θετικά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λευκάδας επί αιτημάτων συγχωριανών μας και προωθήσαμε αυτά αρμοδίως προς επίλυση. (Δεν υλοποιήθηκαν τα αιτήματά σας από τον Δήμο Λευκάδας).

17. Για το ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ειδικά θέλω να σας ενημερώσω ότι: Μετά τις συνεχείς οχλήσεις και παρεμβάσεις μου αλλά και την αποστολή αποφάσεων και εγγράφων, ολοκληρώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς Δήμου και τέθηκε επί τέλους σε λειτουργία το αποχετευτικό δίκτυο, με το οποίο άρχισαν να συνδέονται σιγά – σιγά οι συγχωριανοί μας.
Περαιτέρω ζήτησα με απόφαση του Τ. Συμβουλίου ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΒΡΥΣΗ, στους υπάρχοντες δημοτικούς δρόμους που δεν θα γίνει καμία παρέμβαση με την ολοκλήρωση του σχεδίου αφού και η μελέτη υπάρχει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή,η οποία θα προχωρούσε και στην κατασκευή. Η απάντηση ήταν προφορική και αρνητική, από τον κ. Δήμαρχο προβάλλοντας το επιχείρημα περί αρχαιολογίας και μη ολοκλήρωσης του σχεδίου πόλης Λυγιάς – Καρυωτών. Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν επειδή πιστεύω ότι είναι εφικτή η επέκταση της αποχέτευσης στους δρόμους που ζητάμε, απλά χρειάζεται βούληση από πλευράς Δημοτικής Αρχής στο να εντάξει το συγκεκριμένο έργο στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ με αντίστοιχη χρηματοδότηση.

18. Με αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου, ύστερα από εισήγησή μου, ζητήσαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να προβούν σε μελέτη και συντήρηση καθώς και τσιμεντόστρωση σε επικλινή τμήματα των δρόμων: α. Αγροτικός δρόμος από ΒΡΥΣΗ ΠΛΑΤΑΝΟ έως ΚΑΚΟ ΛΑΓΚΑΔΙ μήκους 400 μ., που περνά μέσα από το παλιό χωριό
β. Αγροτικός δρόμος από παλιό οικισμό Καρυωτών έως θέση ΡΕΜΑ Σφακιωτών μήκους 300 μ. (Δεν υλοποιήθηκε η απόφασή μας).

19. Ζητήσαμε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που επικρατούν την βοήθεια από πλευράς Δήμου οικονομικά αδυνάτων κατοίκων της περιοχής (μείωση ή και απαλλαγή από δημοτικούς φόρους και τέλη ενεργοποιώντας για το θέμα αυτό την με αριθμό 5/29-4-2011 παλαιότερη απόφασή μας, στα πλαίσια του Ν 3852/2010 (ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ). (Δεν υλοποιήθηκε η απόφασή μας)

20. Μετά από ενέργειές μου έγινε προσφορά στην Τοπική μας Κοινότητα από την ανώνυμη εταιρεία ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ Α.Ε. σχολικών ειδών (τετράδια, βιβλία, κασετίνες, τσάντες κλπ.), τα οποία διένειμα κατά τις εορτές των Χριστουγέννων 2012 σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου της περιφέρειάς μας. Και από την θέση αυτή αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά την κ. Αθηνά Βρεττού για την προσφορά.

21. Πραγματοποιήσαμε για 2η συνεχή χρονιά με πάνω από 40 εθελοντές καθαριότητα στον χώρο των Αλυκών καθώς και καθαριότητα και άσπρισμα το Πάσχα του 2012 στην Τοπική μας Κοινότητα.

22. Με το ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΛΥΓΙΑΣ ΚΑΡΥΩΤΩΝ σας ενημερώνω ότι έχουν ξεκινήσει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς Δήμου η συμπλήρωση του φακέλου σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΥΠΕΚΑ από τον Μάιο του 2010!!!!
Έχει ΑΝΑΤΕΘΕΙ με απευθείας ανάθεση στον μελετητή Ηλία Κατωπόδη και βρίσκονται σε εξέλιξη η νέα ενημέρωση υποβάθρων, ο περιορισμός ζωνών στην περιοχή που παρεμβαίνει η Αρχαιολογία και το κλείσιμο των οικοδομικών τετραγώνων, ώστε το σχέδιο να τελειώσει πάνω στα όρια του ακυρωθέντος από το συμβούλιο επικρατείας. Για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του σχεδίου καταβάλομε προσπάθειες, απευθυνόμαστε αρμοδίως στον κ. Βουλευτή και στις αρμόδιες υπηρεσίες και ευελπιστούμε στην όσο το δυνατόν ποιο γρήγορη επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

23. Προωθούμε τις διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό του ΠΑΛΙΟΥ ΧΩΡΙΟΥ σε ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ. Για το θέμα αυτό απευθυνθήκαμε και στον Βουλευτή Λευκάδας και σύμφωνα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν θα έχετε την ανάλογη ενημέρωση.

Εκτός από τα παραπάνω, σας ενημερώνω ότι έχουν τεθεί υπ’ όψιν του Δήμου Λευκάδας, οι προτάσεις μας, με σειρά προτεραιότητας για έργα υποδομής για την ανάπτυξη της περιοχής μας, εν όψει κατάρτισης του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος 2012-2014. Από τα σημαντικά έργα που προτείναμε εντάχθηκαν στο επιχειρησιακό και τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου 2012-2014, μόνο: Η αποκατάσταση δυο κτιρίων στο χερσαίο χώρο των Αλυκών με διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτών από το πρόγραμμα LINDER καθώς και η κατασκευή λιμενοβραχίονα από το ΕΣΠΑ, (το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε καις το περιφερειακό πρόγραμμα από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ μετά από πρότασή μας.

Δεν εντάχθηκε από πλευράς Δήμου η υδατοδεξαμενή χωρητικότητας 600 cc σε ακίνητο της Τοπικής μας Κοινότητας πάνω από τον παλιό οικισμό παλιό χωριό που προτάθηκε σαν πρώτο έργο και είναι αίτημα όλων των Κοινοτικών και Τοπικών Συμβουλίων από το 1989 και εντεύθεν, πραγματικά έργο πνοής για την ευρύτερη περιφέρειά μας.

Σας κάνω γνωστό ότι με προσωπικές μου ενέργειες έχει ήδη δρομολογηθεί στο Πρωτοδικείο Λευκάδας, η διαδικασία επαναλειτουργίας του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΗΡΙΚΟΣ και αναμένεται η έκδοση απόφασης διορισμού προσωρινής διοίκησης για την δρομολόγηση εκλογών και ανάδειξη νέου ΔΣ.

Τέλος σας ενημερώνω ότι στο πρώην Δημοτικό σχολείο, που με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, μετονομάσθηκε σε: «ΚΕΝΤΡΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΩΝ», παραδίδονται δωρεάν μαθήματα σε παιδιά Δημοτικού από εκπαιδευτικούς της κοινότητάς μας και όσοι θέλετε την παροχή βοήθειας στα παιδιά σας χωρίς καμιά επιβάρυνση μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο τηλέφωνο 6936451899 ή με την τοπική σύμβουλο κ. Ιωάννα Σκιαδά (τηλ.: 6973731448).

Αγαπητοί, φίλες και φίλοι
Οι προσπάθειές μου και οι διεκδικήσεις για το καλό της Κοινότητάς μας είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν με τον ίδιο ζήλο και διάθεση από πλευράς μου, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα ή ενδεχομένως αντιμετωπίσομε, σε όλη την διάρκεια της θητείας μου ως Προέδρου.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας για τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ σχετικά με την βοήθεια – συμπαράσταση και συμμετοχή σας στις δραστηριότητες της Κοινότητάς μας και ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την Τοπική Σύμβουλο και συγχωριανή μας Ιωάννα Σκιαδά για την αφιλοκερδή προσφορά της στην παροχή βοήθειας στους μαθητές δημοτικού και γυμνασίου στο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου.

Καρυωτές 10 Φεβρουαρίου 2013
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας

Ιωάννης Γεωργάκης

Προηγούμενο άρθροΕπιμορφωτική ημερίδα Διευθυντών εκπαιδευτικών μονάδων της Λευκάδας
Επόμενο άρθροΣυλλήψεις παράνομων αλλοδαπών και διακινητών τους στη Λευκάδα