Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Θανάσης Καββαδάς: Γιατί χάθηκε το έργο της Τηλεμετρίας;

Θανάσης Καββαδάς: Γιατί χάθηκε το έργο της Τηλεμετρίας;

0
kavvadas thanasis

kavvadas thanasis

“Η Δημοτική Αρχή έχει μεγάλη ευθύνη καθώς ολιγώρησε”.

ΓΙΑΤΙ ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ?

Στις 28/01/2011 στην 1η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. ήρθε θέμα ημερήσιας διάταξης «Προμήθεια & Εγκατάσταση Συστήματος Τηλεμετρίας & Ελέγχου Διαρροών στο Δίκτυο ‘Υδρευσης του Δήμου Λευκάδας» και ομόφωνα ψηφίσαμε την εισήγηση για την έγκριση μελέτης και Τευχών Δημοπράτησης για το ανωτέρω έργο προϋπολογισμού 3.188.817,30 €.

Στη συνέχεια ενώ το Υπουργείο μας ενημέρωσε με έγγραφό του για την ένταξη στο πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» με Αρ.Πρωτ.: ΟΙΚ 118022 στις 3/04/2012, ο Δήμος ήταν υποχρεωμένος, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Συμφώνου Αποδοχής Όρων, να υποβάλλει για προέγκριση τα Τεύχη Δημοπράτησης εντός 60 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Επίσης παρά την έγγραφη υπενθύμιση της Μονάδας Β΄ που μας ενημέρωνε ότι δεν στείλαμε τα Τεύχη Δημοπράτησης, πέρασε αρκετός χρόνος, πάνω από 10 μήνες, χωρίς να σταλούν τα τεύχη, με αποτέλεσμα στις 26/02/2013 με έγγραφό του το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών να κάνει Ανάκληση του ανωτέρω έργου.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι ενώ τα Τεύχη Δημοπράτησης μαζί με την μελέτη τα ψηφήσαμε στις 28/1/11, έφυγαν από το Δήμο Λευκάδας στις 7/3/13 (Αρ.Πρωτ. 6572). Γιατί χάθηκε τόσος χρόνος?

Προς ενημέρωση των δημοτών αναφέρω τα εξής:

Σε ερώτησή μου στις 19/11/2012 για το τι γίνεται με το έργο του Συστήματος Τηλεμετρίας, ο κος Δήμαρχος μου απάντησε: «το παρακολουθούμε».

Στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στις 7/12/12, έχοντας στα χέρια μου την έγκριση του έργου, έθεσα νέο ερώτημα για το ποια είναι η πορεία του εφόσον υπάρχει χρονική διάρκεια υλοποίησης έως 15 περίπου μήνες, δηλαδή έως 10/7/2013. Η απάντηση που έλαβα στο Δ.Σ. ήταν: «μπορεί να εντάχθηκε το έργο αλλά δεν έχουμε τη χρηματοδότηση» κι εξέφρασα την απορία πώς εντάσσεται ένα έργο αν δεν υπάρχει χρηματοδότηση? Αντιδήμαρχος του Δήμου απάντησε λέγοντας: « έχω ευθύνη προσωπικά εγώ αν χαθεί το έργο».

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι από την ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής χάσαμε ένα σημαντικό έργο για τη Λευκάδα, το Σύστημα Τηλεμετρίας και Ελέγχου Διαρροών που θα κάλυπτε το δίκτυο ύδρευσης σε επτά Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λευκάδας: Λευκάδας, Απολλωνίων, Ελλομένου, Καρυάς, Σφακιωτών, Καλάμου και Καστού, με 105 ΤΣΕ (Τοπικοί Σταθμοί Ελέγχου) που θα έλεγχαν 78 Δεξαμενές, 22 Γεωτρήσεις, 1 Υδρομάστευση, 13 κύρια Αντλιοστάσια και 2 Σταθμούς Μέτρησης Παροχής. Τα στοιχεία θα κατέληγαν στο κεντρικό σύστημα ελέγχου στο παλιό Δημαρχείο και έτσι θα γνωρίζαμε τις βλάβες του δικτύου με αποτέλεσμα αυτές να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, να αποκαθίσταται η ομαλή του λειτουργία και να μην σπαταλιέται άσκοπα το νερό.

Γιατί δεν ενημερωθήκαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για την απένταξη του έργου;

Πρέπει να αναφέρω ότι η κατεύθυνση του Υπουργείου είναι σαφής: «Υπάρχει πληθώρα έργων ανά την Ελλάδα και έργα που θα παρουσιάζουν καθυστερήσεις θα απεντάσσονται».

Η Δημοτική Αρχή επομένως έχει μεγάλη ευθύνη για την απένταξη του συγκεκριμένου έργου καθώς ολιγώρησε. Η παράταξή μας κι εγώ προσωπικά είχαμε αναφερθεί επανειλημμένως σε αυτό το θέμα, προσπαθώντας σαν αντιπολίτευση να βοηθήσουμε την Διοίκηση, υπενθυμίζοντας από τον 11/2012 ότι θα χαθεί το έργο αν δεν τρέξουν τις διαδικασίες των Τευχών Δημοπράτησης για να σταλούν αυτά στο ΕΠΠΕΡΑΑ.

Δυστυχώς το έργο χάθηκε. Γ Ι Α Τ Ι ?

Με εκτίμηση
Αθανάσιος Καββαδάς
Δημοτικός Σύμβουλος

Προηγούμενο άρθροΈλληνες. Πούθε κρατάει η σκούφια μας αλήθεια;
Επόμενο άρθροΣυλλυπητήρια επιστολή ΝΟ.Δ.Ε. Λευκάδας