Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Λευκάδα –Σιντζούκου Τόκυο 1989-2019

Λευκάδα –Σιντζούκου Τόκυο 1989-2019

Δήμος Λευκάδας και ο Δήμος Σιντζούκου-Τόκυο συμπληρώνουν φέτος 30 χρόνια φιλίας και συνεργασίας και γιορτάζουν από κοινού με μια σειρά εκδηλώσεων ελληνο-ιαπωνικού πολιτισμού που θα πραγματοποιηθούν καθ’όλη τη διάρκεια του έτους στις δυο πόλεις.

Ο εορτασμός εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 120 χρόνωνελληνο-ιαπωνικών διπλωματικών σχέσεων.

Δράσεις- Εκδηλώσεις 2019

στη Λευκάδα

  1. Ιαπωνικό Σχολείο ΛευκάδιουΧέρν – Ετήσιο πρόγραμμα εκμάθησης της ιαπωνικής γλώσσας
  2. Επίσκεψη στη Λευκάδα του Συλλόγου Πολιτιστικών Ανταλλαγών των Γυναικών του Σιντζούκουστις 27-28 Φεβρουαρίου 2019
  3. 9ος Πράσινος Ημιμαραθώνιος Λευκάδα – Σιντζούκου , 4 Μαϊου 2019 αφιερωμένος στα 30 χρόνια φιλίας των δυο πόλεων
  4. Ημέρες ΛευκάδιουΧέρν,  26-27 Ιουνίου 2019 με τη συμμετοχή του Χοροθεάτρου MakotoJiku
  5. Επιστημονική παρουσίαση των ταξιδιών του ΛευκάδιουΧέρν στο Διεθνές Χαρτογραφικό Συνέδριο του Τόκυο στις 15-20 Ιουλίου 2019 (σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης του ΑΠΘ).
  6. ‘Εκθεση Παιδικής Ζωγραφικής Λευκάδα-Σιντζούκου Νοέμβριος 2019. 

Δράσεις- Εκδηλώσεις 2019

στοΣιντζούκου

  1. Εγκατάσταση γλυπτού του MasakiNoda «Το Ανοιχτό Μυαλό του ΛευκάδιουΧέρν» , Σεπτέμβριος 2019.
  2. ‘Εκθεση Παιδικής Ζωγραφικής Λευκάδα-Σιντζούκου, Οκτώβριος 2019.

Shinjuku

ToShinjukuείναιένα από τα 23ειδικά διαμερίσματα του Τόκιο στην Ιαπωνία. Πρόκειται γιαένα σημαντικό εμπορικόκαι διοικητικό κέντρο, που στεγάζει τον πιο πολυσύχναστοσιδηροδρομικό σταθμόστον κόσμο(ShinjukuStation)καιτοΚτήριο της Μητροπολιτικής Κυβέρνησης του Τόκυο, το κέντροδιοίκησηςγια την κυβέρνησητουΤόκιο. Έχεισυνολικό πληθυσμό περίπου312.000.
Στην περιοχήγύρω απότο σταθμό Shinjukuβρίσκονται ξενοδοχεία, πολυκαταστήματα, καταστήματα ηλεκτρονικών, κινηματογράφοι, εστιατόρια, και μπαρενώ ηυπόλοιπη πόληείναιένας συνδυασμός κατοικιώνμεεμπορικές περιοχές που συγκεντρώνονται γύρω απόσιδηροδρομικούς σταθμούς.

Λέγεται ότιηαστικοποίηση του Σιντζούκουχρονολογείται από το1636, όταν μεταφέρθηκαν οι ναοί και ταιεράστην περιοχήYotsuyaστην πόλη τουEdoμε την κατασκευήτης εξωτερικήςτάφρουτου Κάστρου Εντο.

Μετην ανάπτυξητου σιδηροδρομικού δικτύουαπότηνMeijiμέσα απότις ΠεριόδουςShowa, τα μέσα μαζικής μεταφοράςπου συνδέουντη μητρόπολημε τα προάστια,η αστικοποίησηπροχώρησεπεραιτέρω. Ωστόσο, ηπόληκαταστράφηκε απότις φλόγεςτου Β ‘ΠαγκοσμίουΠολέμου.

Μετά τον πόλεμο, η αστικοποίησητουShinjuku συνεχίστηκε και έγινε η νέα περιοχήστο κέντρο της πόλης. Σήμερα συνεχίζει να αυξάνεταιμε ταχείς ρυθμούςως κέντροδιεθνώνπληροφοριώνκαι  πολιτισμού.

Σήμερα είναι μια πόλημεαξιοσημείωτη ανάπτυξηωςνέα περιοχήστο κέντρο του Τόκυο, μια πόλημεπολλά πολιτιστικάστοιχεία καιπαραδοσιακές εκδηλώσεις όπου οι άνθρωποι ζούν έντονη ζωή. 

Ιστορικό της Αδελφοποίησης

O ΛευκάδιοςΧερν γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 27 Ιουνίου του 1850. ‘Hταν γιος Ιρλανδού αξιωματικού του Βρετανικού Στρατού και της Ρόζας Κασιμάτη, η οποία καταγόταν από τα Κύθηρα. Mετά το διαζύγιο των γονιών του, ανατρέφεται από την θεία του πατέρα του στο Δουβλίνο. Στα 16 του χρόνια χάνει από ατύχημα την όραση στο αριστερό του μάτι και λίγο αργότερα ακολουθεί και ο θάνατος του πατέρα του. Έναν χρόνο μετά, εξαιτίας της χρεοκοπίας της θείας του, αναγκάζεται να σταματήσει το σχολείο. Σε ηλικία 19 χρόνων μετακομίζει στο Σινσινάτι του Οχάιο των ΗΠΑ, όπoυ πέντε χρόνια αργότερα γίνεται δημοσιογράφος. Το 1877 ο Χερν πηγαίνει στη Νέα Ορλεάνη για να γράψει μια σειρά από άρθρα και παραμένει εκεί για 10 χρόνια. Όντας σχετικά γνωστός για τις λογοτεχνικές μεταφράσεις του και τα άρθρα του, προσλαμβάνεται από την Ηarper Publishing Co. Οι πρώτες δύο νουβέλες του γράφονται μεταξύ 1877-89, ενώ βρίσκεται σε αποστολή στις Δυτικές Ινδίες για το περιοδικό Harper.

Το 1899 αποφασίζει να πάει στην Ιαπωνία και κατά την άφιξή του στην Γιοκοχάμα την άνοιξη του 1890 αναπτύσσει φιλική σχέση με τον Basil Hall Chamberlain καθηγητή στο Tokyo (Imperial) University και με αξιωματικούς στο Υπουργείο Εκπαίδευσης. Με τη  δική τους ενθάρρυνση το καλοκαίρι του 1890 μετακομίζει στο Matsue, για να διδάξει αγγλικά στο Shimane Prefectural Common Middle School & Normal School. Εκεί γνωρίζει τους κυβερνήτες KotedaYasusada και Sentaro Nishida of Shimane, και αργότερα παντρεύεται την Setsu Koizumi, η οποία ήταν κόρη Σαμουράι.

Ο Χερν παραμένει 15 μήνες στο Matsue και αργότερα μετακομίζει στο Kumamoto, Kyushu, όπου εργάζεται ως δάσκαλος στο Fifth High School, και διαμένει για τα επόμενα τρία χρόνια. Εκεί, το 1894 ολοκληρώνει το βιβλίο του Glimpses of Unfamiliar Japan. Τον Οκτώβριο του 1894 εξασφαλίζει θέση δημοσιογράφου στο αγγλόφωνο έντυπο Kobe Chronicle, με τη βοήθεια του Chamberlain, και ξεκινά να διδάσκει αγγλική φιλολογία στο Tokyo (Imperial) University και στο Waseda University.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1904 πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 54 χρόνων. Το πιο γνωστό από τα έργα του είναι μία συλλογή διαλέξεων με τίτλο Japan: An Attempt of Interpretation (1904). Άλλα του βιβλία είναι τα Exotics and Retrospectives (1898) , In Ghostly Japan (1899), Shadowings (1900), A Japanese Miscellany (1901) και Kwaidan (1904).

Ως εκ τούτου, η συμφωνία  αδελφοποίησης ανάμεσα στο Shinjuku και τη Λευκάδα υπεγράφη στις 12 Οκτωβρίου 1989. Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις ελληνο-ιαπωνικού πολιτισμού, όπως το πρόγραμμα ανταλλαγής Παιδικής Ζωγραφικής, το Ιαπωνικό Σχολείο ΛευκάδιουΧέρν, οι Ημέρες ΛευκάδιουΧέρν κ.α. , σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η αμοιβαία κατανόηση και η φιλία των δυο λαών. Κορυφαία στιγμή στην εξέλιξη των φιλικών σχέσεων των δυο πόλεων υπήρξε η δημιουργία του Ιστορικού Κέντρου ΛευκάδιουΧέρν στη Λευκάδα τον Ιούνιο του 2014.