Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Η Δημοτική Κίνηση “Όλοι για τη Λευκάδα” για την αύξηση των δημοτικών...

Η Δημοτική Κίνηση “Όλοι για τη Λευκάδα” για την αύξηση των δημοτικών τελών

0
oloi gia tin Lefkada copy

oloi gia tin Lefkada  copy

Ανακοίνωση και αναλυτικοί πίνακες των αυξήσεων.

ΓΡΑΦΕΙΑ : Λοχ. Ροντογιάννη                                                                          Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 2645021505
BLOG: oloigiatilefkada.blogspot.com
Ε-MAIL : kondra@hol.gr

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Νοεμβρίου 2012 ο κ. Δήμαρχος, μέσω της πλειοψηφίας του, αποφάσισε να προχωρήσει σε εξωφρενικές αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης.
Η απόφαση αυτή μάλιστα, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία για έναν ακόμα λόγο. Πάρθηκε στις 5 τα ξημερώματα. Παρά τις προτάσεις της Κίνησής μας (και των άλλων παρατάξεων) ο κ. Δήμαρχος, ως άλλος Ναπολέων, με τις ¨ευλογίες¨ της παράταξής του, αρνήθηκε να συζητηθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα νωρίτερα. Ο λόγος προφανής, δεν ήθελε η συζήτηση να γίνει με την παρουσία δεκάδων συμπολιτών μας (συγχαρητήρια στους λίγους δημότες, κυρίως από την περιοχή του Ελλομένου, που άντεξαν μέχρι τέλους) και των Μ.Μ.Ε..
Οι αυξήσεις αυτές κυμαίνονται, πλην ελαχίστων κοινοτήτων, όπως στον παρακάτω πίνακα:

1. ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ
Στις οικίες από 20% – 105%
Στις επιχειρήσεις από 15% – 160%

2. ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
Στις οικίες από 5% – 200%
Στις επιχειρήσεις από 17% – 300% (σε όσες θέλουν να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς)

3. ΤΕΛΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
Στις οικίες από 10% – 200%
Στις επιχειρήσεις από 17% – 200%

Είναι φανερό ότι η Δημοτική Αρχή ταυτίζεται με την λογική που κινείται η συγκυβέρνηση των προθύμων. Σύμφωνα με αυτήν την αντίληψη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξελίσσεται σε έναν καινούργιο φοροεπιδρομέα, αποτελώντας ουσιαστικά το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, η οποία βεβαίως φρόντισε να πετσοκόψει τη χρηματοδότηση προς τους Δήμους. Έτσι τους οδηγούν στην απαξίωση, με προφανή στόχο την ιδιωτικοποίηση τον υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες.
Το επιχείρημά της Δημοτικής Αρχής είναι (τι μας θυμίζει, τι μας θυμίζει):
Αφού οι υπηρεσίες είναι ανταποδοτικές και οι δαπάνες μας είναι τόσες (;), πρέπει και τα έσοδά μας να είναι αντίστοιχα. Από πού θα τις καλύψουμε εύκολα; Από αυξήσεις στα τέλη που θα πληρώσουν οι δημότες, τους οποίους βεβαίως συνεχίζει να στύβει, οικονομικά, σαν λεμονόκουπες η κεντρική εξουσία.
Η θέση της Κίνησής μας είναι σαφής.
Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επιδιώκουμε οι δαπάνες και τα έσοδά μας να είναι ισοσκελισμένα, αλλά έχει σημασία με ποιόν τρόπο θα πετύχουμε αυτόν το στόχο.
Παίρνοντας υπ΄ όψιν την πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνει η κοινωνία, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις όποιες αυξήσεις. Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος για να καλυφθούν τα όποια ελλείμματα.

Για το λόγο αυτό καταθέσαμε (για μια ακόμα φορά), μεταξύ άλλων, τις εξής προτάσεις:
1. Χρειάζεται πράγματι, τα πολλά και διαφορετικά τιμολόγια που ίσχυαν στους πρώην Δήμους να ενιαιοποιηθούν.
Αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά. Άμεσα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε ορισμένους αναγκαίους εξορθολογισμούς π.χ.:
► ενιαίο πάγιο,
► υπολογισμός της αποχέτευσης σε σχέση με την κατανάλωση νερού με ένα όμως λογικό ποσοστό (ενδεικτικά προτείναμε 60%),
► ένταξη σε κλίμακα με βάση την κατανάλωση και με αντίστοιχο τιμολόγιο, για όσες κοινότητες δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, κ.λπ.).

2. Τα έσοδά του Δήμου μπορούν να αυξηθούν:
α) Εάν εισπραχθούν τα υπάρχοντα βεβαιωμένα χρέη.
β) Εάν οργανωθεί καλύτερα και εκσυγχρονιστεί η υπηρεσία ύδρευσης. Παρεμβάσεις, σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί να είναι:
Η εγκατάσταση κεντρικού μετρητή στην είσοδο του νησιού, για να γνωρίζουμε τις ποσότητες που μπαίνουν. Είναι απαράδεκτο να καταγράφει ο μετρητής του Ακτίου 5.000.000 κ.μ. και να εκδίδονται λογαριασμοί για 1.500.000 κ.μ.
Να προχωρήσουμε στην σταδιακή αντικατάσταση των υδρομετρητών με σύγχρονους κ.λπ..
γ) Εάν αποκαλυφθούν και ξηλωθούν οι παράνομες συνδέσεις, ώστε να σταματήσει επιτέλους η κλοπή του νερού, επιβληθούν πρόστιμα και γίνουν καινούργιες νόμιμες συνδέσεις.
Με ηλεκτρονικά συστήματα που υπάρχουν, κάτι τέτοιο είναι εύκολο.
δ) Εάν καταγραφούν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων, νομίμων ή αυθαιρέτων.
Εάν αυτά τα μέτρα είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται από τις αρχές του 2011, αλλά ακόμα και τώρα, δεν θα χρειάζονταν να γίνουν αυτές οι απαράδεκτες αυξήσεις.
Είναι προφανές από όλα τα παραπάνω ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει παραδοθεί πλήρως στα σχέδια των δυναστών μας. Είναι η ίδια που ήθελε να παραδώσει πέρυσι, στην υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ, την διαχείριση των νερών μας, κι αυτό παρότι το απέτρεψε η κινητοποίηση των πολιτών, δεν το έχει βγάλει από το μυαλό της.
Εμείς θα συνεχίσουμε την εκστρατεία, με συγκεκριμένες δράσεις, για να ανατραπούν οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, αλλά και τα γενικότερα σχέδια τους.
Ξεκινάμε την ενημέρωση των πολιτών με ανακοινώσεις, συγκεντρώσεις και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.
Σ΄ αυτήν την προσπάθεια ΚΑΛΟΥΜΕ όλους όσους έχουν μια κατ΄ αρχήν συναντίληψη μαζί μας, πρώτα τους πολίτες, τους φορείς, τις δημοτικές παρατάξεις, στη δημιουργία ενός κινήματος αντίστασης και ελπίδας.
Όπως ανατρέψαμε τα σχέδιά τους, για την ιδιωτικοποίηση του πολυτιμότερου αγαθού στη φύση, έτσι θα ανατρέψουμε και τις αυξήσεις τους, που οδηγούν σε μεγαλύτερη εξαθλίωση τους άνεργους, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και στο κλείσιμο όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες απέμειναν.
Σύνθημά μας: ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ…
                     ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙ΄ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ

Λευκάδα, 21/11/2012                                                                                  Για τη Δημοτική Κίνηση
«ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Δρακονταειδής Κων/νος
Μπραντζουκάκης Νίκος
Νικητάκης Μάρκος
Φίλιππας Γιώργος

Επισυνάπτουμε αναλυτικό πίνακα
με όλες τις αλλαγές στα δημοτικά τέλη.

Δείτε τους πίνακες αυξήσεων των δημοτικών τελών στο αρχείο που ακολουθεί.

 

Προηγούμενο άρθροΒήμα Νέων Επιστημόνων: Το πρόγραμμα της διημερίδας
Επόμενο άρθροΕκλογή Αντιπροσώπων ΣΥΡΙΖΑ για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη