Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Διαμαρτυρία από τους κατοίκους του Πόρου

Διαμαρτυρία από τους κατοίκους του Πόρου

poros

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας

Πόρος Λευκάδας 28.7.2011

Επικοινωνία:

Η Επιτροπή Πολιτών Τοπικής Κοινότητας Πόρου..

1) Ζαμπάτης Σπυρίδων τηλ: 6986676207

2) Κονιδάρης Στέφανος τηλ: 6971935264

3) Κονιδάρη Ακριβή τηλ: 2645095028

Προς:

1. Υπουργείο Εσωτερικών

2. Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής

3. Δ/νσης υγείας πρόνοιας / τμήμα υγείας Ν. Λευκάδας

4. Κ. Περιφερειάρχη Περ/ρειας Ιονίων Νήσων & κ. Πρόεδρο Περ/κου Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

5.Κ.Αντιπεριφερειάρχη Περ/κης Ενότητας Λευκάδας

6.Κ.Δημαρχο Δήμου Λευκάδας Ν. Λευκάδας & κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας

7.Συνδεσμο Ύδρευσης Δήμου Λευκάδας

8. Ν.Ε Πολιτικών Κομμάτων Ν. Λευκάδας

9. Κ. Εισαγγελέα Ν. Λευκάδας

10. Συνήγορο του Πολίτη

Κοιν/ση:

1.Κ. Βουλευτή Λευκάδας

2.Κ.Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Ελλομένου

3. Μ.Μ.Ε

ΘΕΜΑ: Ενυπόγραφη Αναφορά-Διαμαρτυρία Κατοίκων–(μονίμων και μη)–Επιχειρηματιών της Τοπικής Κοινότητας Πόρου, οικισμού Μικρού Γιαλού-Ρούδας Δήμου Λευκάδας, Ν. Λευκάδας για τη μη υδροδότηση τους.

-Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, διαμαρτυρόμαστε έντονα προς κάθε αρμόδιο κρατικό ή δημοτικό φορέα, για τα προβλήματα υδροδότησης της Τοπικής Κοινότητας Πόρου Δ. Λευκάδας.

Κύριοι, από περίπου ενός μηνός (για εφέτος) παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα στην υδροδότηση του χωριού μας. Συγκεκριμένα: το χωριό υδροδοτείται μερικές μόνο ώρες ημερησίως, συνήθως πρωινές (όχι πάντα συγκεκριμένες), ενώ στη συνέχεια η παροχή νερού διακόπτεται για όλο το υπόλοιπο της ημέρας. Δεν υπάρχει προειδοποίηση για τις εν λόγω διακοπές νερού, ούτε καν ενημέρωση για τα αίτια (εάν αυτά υπάρχουν) και το πόσο θα διαρκέσουν.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι κατά συνέπεια πολλά και σοβαρά αφού όπως μπορείτε να αντιληφθείτε μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων υποχρεούται να καλύψει τις ανάγκες της σε νερό μέσα σε λίγες μόνο ώρες, κυρίως πρωινές, κάτι που για τους περισσότερους κατοίκους εδώ, είναι ακόμα δυσκολότερο αφού καλούνται να ανταποκριθούν και στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. . Ακόμη, σοβαρές επιπτώσεις επέρχονται στον οικογενειακό προϋπολογισμό πολλών οικογενειών που λόγω της στενής οικονομικής κατάστασής τους διατηρούν μικρούς κήπους και οικόσιτα ζώα. Χωρίς νερό αυτά κινδυνεύουν Αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα για προσωπική υγιεινή, καθαριότητα του σπιτιού, φροντίδα της οικογένειας και γενικότερα οτιδήποτε άλλο αυτό εξυπηρετεί.

Για τον ίδιο λόγο σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται παραθαλάσσια-τουριστική περιοχή-οικισμό του Πόρου (Ρούδα-Μικρός Γιαλός) δημιουργώντας παράλληλα έντονη δυσαρέσκεια στους επισκέπτες οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν και να ανεχθούν αντίστοιχα την έλλειψη νερού.

Η αναιτιολόγητη ανυνδρία η οποία μαστίζει την περιοχή μας εξαναγκάζει τους περισσοτέρους από εμάς να προβούμε στην αγορά υδατοδεξαμενών και πιεστικών μηχανημάτων ενέργεια η οποία σε συνδυασμό με την αμοιβή του τεχνικού εγκατάστασης δημιουργεί δυσβάσταχτο κόστος που περισσότεροι δεν μπορούν να καλύψουν ή καν να υλοποιήσουν κάτι τέτοιο . Από τις αλλεπάλληλες, απροειδοποίητες, αναιτιολόγητες, και πολύωρες διακοπές παροχής νερού πολλές φορές κινδυνεύουν να υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές συσκευές που η συνεχόμενη παροχή νερού είναι απαραίτητη για την ασφαλή λειτουργία τους ενώ, σε περίπτωση εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς, εντός ή εκτός του οικισμού, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην μπορέσουμε να προστατέψουμε τις ζωές και περιουσίες μας αποτρέποντας έτσι τις τραγικές συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος.

Από τις πρώτες ημέρες ύπαρξης του προβλήματος και για εφέτος (μιας και το θέμα απασχολεί επί σειρά ετών το χωριό και δη τους θερινούς μήνες) δεν υπήρξε προειδοποίηση, αιτιολόγηση, υπεύθυνη θέση και εξήγηση για το θέμα. Μια υπεύθυνη, έγκαιρη ενημέρωση, αν μη τι άλλο θα επέτρεπε σε όλους μας να προετοιμαστούμε, να λάβουμε κάποια μέτρα «διαχείρισης κρίσης». Έχει γίνει δυστυχώς δεδομένο, το ότι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες η υδροδότηση σταματά για το όλο το υπόλοιπο της μέρας.

Κατά προσέγγιση και στο μέτρο του δυνατού προσπαθούμε να προγραμματίσουμε τις ανάγκες μας. Εξίσου όμως σημαντικό είναι και το γεγονός ότι κανείς δε γνωρίζει και το πόσο ακόμα χρονικά θα διαρκέσει το πρόβλημα και ενώ ήδη έχει περάσει ένας μήνας από την ημέρα έντονης εκδήλωσης του, εκτινάσσοντας έτσι την αγανάκτηση μας στο Ζενίθ.. Ένας μήνας χωρίς πληροφόρηση, αλλά ούτε καν φημολογία που να προσδιορίζει το πότε θα υπάρξει αποκατάσταση για την πλήρη κάλυψη των αναγκών ζήτησης νερού.

Τονίζουμε ότι ο Πόρος όπως και άλλες περιοχές του Νησιού μας προ ετών είναι συνδεδεμένος και τροφοδοτείται από δίκτυο υδροδότησης Λούρου. Εκτός αυτού, αυτό που ενισχύει την αγανάκτηση όλων μας, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και δεν δικαιολογεί την μη ύπαρξη υδροδότησης της περιοχής μας είναι το ότι σύμφωνα με αναφορές-μαρτυρίες υπάρχουν στη διάθεση του χωριού τέσσερις (4) διαφορετικές πηγές, μια γεώτρηση (η οποία συμφωνά με τις ίδιες πληροφορίες δεν λειτουργεί) και επιπλέον δυο τσιμεντένιες υδατοδεξαμενές (μια νέας κατασκευής και μεγάλου όγκου και μια παλιότερης κατασκευής μικρότερου όγκου) που μπορούν να εξαλείψουν πιθανά προβλήματα επιτρέποντας στην περιοχή να είναι αυτάρκης ως προς την υδροδότησή της. Μέχρι τώρα οι λόγοι που δεν έχουν αξιοποιηθεί αυτοί οι πόροι παραμένουν άγνωστοι σ’εμας.

Κλείνοντας, θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε ότι:

• Ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η συνεχή παροχή νερού είναι εκτός από αναγκαία και απαραίτητη.

• Λόγοι προσωπικής υγιεινής, δημόσιας υγείας, οικονομικοί, επαγγελματικοί, λόγοι επιβίωσης καθιστούν το αγαθό αυτό το πρώτο σε αξία.

• Η κοινότητα των κατοίκων και των επαγγελματιών αυτού του χωριού δικαιούται να ξέρει τους λόγους που το στερείται απροειδοποίητα και αναιτιολόγητα, τους λόγους της μη εκμετάλλευσης των διαθέσιμων λύσεων του προβλήματος και αποζητά την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης.

• Συμφωνά με όσα έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας τέτοιου είδους φαινόμενα επιδεινώνονται λίγους μόλις μήνες από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης».

• Το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό είναι επανειλημμένως αναγνωρισμένο από την διεθνή κοινότητα..

• Το νερό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως είδος πολυτελείας, είναι συλλογικό αγαθό, ανήκει σε όλους και όλοι δικαιούνται ίση πρόσβαση σε αυτό. Η πρόσβαση στο νερό, στοιχείο απαραίτητο για μια αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή.

• Πέραν των άλλων ετών ενέργειες σχετικά με την καταλληλότητα του πόσιμου νερού στο χωριό μας έγιναν κατά το έτος 2008 από τον πολιτιστικό Σύλλογο που εδρεύει σ’αυτό με την επωνυμία «Ο ΠΥΡΓΟΣ» με την αρ.πρωτ. 117/20-05-2008 επιστολή του η οποία προκάλεσε το αριθ.Πρωτ: Δ.Υ.Π 1372 /13-06-2008 της Δ/ΝΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΕΙΑΣ / ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γι’ αυτούς και περισσότερους λόγους, βιώνοντας χρόνια τώρα την αδιαφορία και θεωρώντας ως αδιανόητο και απαράδεκτο γεγονός ότι επί σειρά ετών τέτοιου είδους προβλήματα λαμβάνουν χώρα χωρίς καμιά ή τουλάχιστον επαρκή ενημέρωση παραμένουν άλυτα, επιδεινώνονται και θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, εκφράζουμε την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία μας και ζητάμε :

1) Τις ενέργειες σας προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα, πλήρως και οριστικά η ομαλή-συνεχόμενη υδροδότηση της περιοχής μας με επαρκές, ασφαλές, οικονομικά προσιτό, και προσβάσιμο πόσιμο νερό .

2) Να δοθούν εγγράφως στους πολίτες, άμεσα και πλήρεις σαφήνειας οι λόγοι που αναγκάζουν την κοινότητα στην ανυνδρία καθώς και όλων στοιχειών που θα λάβουν χώρα ή θα προκύψουν από την διερεύνηση των όσων σας παραθέτουμε συμφωνά με όσα προβλέπει ο νόμος .

3) Το παρόν να αποτελέσει θέμα για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στο αμέσως επόμενο Περ/κο Συμβούλιο Ιονίων Νήσων & Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λευκάδας με αποστολή επικυρωμένων αντιγραφών του βιβλίου πρακτικών των σχετικών αποφάσεων που θα προκύψουν και θα καταχωρηθούν.

4) Την σχετικά με το θέμα έμπρακτη-εγγραφή στήριξη μας και επίσημη θέση, , Περ/κου Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λευκάδας, Παρατάξεων, Πολιτικών Κομμάτων-Φορέων κλπ

5) Να αξιοποιηθούν προς όφελος των λαϊκών οικογενειών οι υδάτινοι πόροι χωρίς κανένα περιθώριο εμπορευματοποίησης τους.

Σας υποβάλλουμε Συνημμένα:

1.Την αρ.πρωτ. 117/20-05-2008 επιστολή του Συλλόγου με επωνυμία «Ο ΠΥΡΓΟΣ» και έδρα τον Πόρο Λευκάδας

2.Το αριθ.Πρωτ: Δ.Υ.Π 1372 /13-06-2008 της Δ/ΝΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ / ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ με ΘΕΜΑ: Διερεύνηση καταγγελλομένων σχετικά με την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης-Υπενθύμιση εγγράφων.

Οι υπογράφοντες

Την παρούσα αναφορά- διαμαρτυρία υπογραφούν συνολικά 155 άτομα.

Ακολουθούν πίνακες με ονομαστικές υπογραφές (σελ 4-9 α/α 1-155)