Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ανακοίνωση Ξ. Βεργίνη για το ΤΕΙ

Ανακοίνωση Ξ. Βεργίνη για το ΤΕΙ

0
https://www.mylefkada.gr/2013/February/verginis-tei.jpg

https://www.mylefkada.gr/https://www.mylefkada.gr/wp-content/uploads/2013/03/verginis-tei.jpg

Οι θέσεις μου ήταν από την αρχή ξεκάθαρες και σταθερές

Το Υπουργείο Παιδείας, ,μετά από Δημόσια Διαβούλευση, ανακοίνωσε το νέο Εκπαιδευτικό Χάρτη των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας. Είναι φανερό ότι ο Υπουργός και το επιτελείο του επέφεραν σημαντικές αλλαγές και στο Χωροταξικό Σχεδιασμό και στο περιεχόμενο του Γνωστικού Αντικειμένου των ΤΕΙ.

Για τη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων , το ΤΕΙ παραμένει ως θεσμός και λειτουργεί ως ανεξάρτητη Εκπαιδευτική μονάδα, αλλά τίθεται σε στενή συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο κάτω απο μικτή αλλά ενιαία Συντονιστική Αρχή, της οποίας τα μέλη προέρχονται από τις Διοικήσεις και των δύο Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Για τη Λευκάδα το ΤΕΙ, ως θεσμός , παραμένει, αλλά ως προς το γνωστικό αντικείμενο αναμορφώνεται.
Συγκεκριμένα :
1) Ιδρύεται νέο Τμήμα ΤΕΙ με τρείς κατευθύνσεις

• Διοίκηση Επιχειρήσεων
• Πληροφοριακά Συστήματα
• Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Φιλοξενίας

2) Το σημερινό ΤΕΙ με τα δύο τμήματα Α)”Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία” και β) ”Τμήμα Τεχνολογίας-Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών”.
• Το πρώτο συνεχίζει να λειτουργεί με το σημερινό γνωστικό αντικείμενο μέχρι που να αποφοιτήσουν οι σημερινοί φοιτητές.
• Το δεύτερο μεταφέρεται και λειτουργεί στην Άρτα από το Σεπτέμβριο.

Είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα;

Υπενθυμίζω σε όλους ότι η αρχική θέση του Υπουργείου Παιδείας ήταν η κατάργηση του ΤΕΙ στη Λευκάδα και μεταφορά του στην Άρτα.

Σ’ αυτή τη θέση όλοι αντιδράσαμε και ζητήσαμε να παραμείνει ο θεσμός ΤΕΙ στη Λευκάδα. Οι περισσότεροι ήταν ευχαριστημένοι να υπάρξει ΤΕΙ στη Λευκάδα, ανεξάρτητα από το γνωστικό αντικείμενο. Κάποιοι μάλιστα είχαν συμφωνήσει και ανακοίνωσαν τμήμα ΤΕΙ με άλλο γνωστικό αντικείμενο, όπως: “Τμήμα Διαίτης και Διαιτολογίας ” κτλ. Δε καταλάβαιναν ότι με τον τρόπο αυτό αποδυνάμωναν τις θέσεις και αντιδράσεις μας , ενώ οι σημερινοί φοιτητές έμεναν στο περιθώριο.

Προσωπικά, οι θέσεις μου ήταν από την αρχή ξεκάθαρες και σταθερές . Τις θέσεις μου ανέπτυξα γραπτώς και προφορικώς σε όλα τα επίπεδα ευθύνης! Δηλαδή, να παραμείνει το ΤΕΙ ως έχει με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο (Πληροφορική) και αν έπρεπε κάποιο να μεταφερθεί ήταν το τμήμα της Άρτας στη Λευκάδα. Όταν διαπίστωσα με λύπη μου την επιμονή του Υπουργείου να μεταφέρει το γνωστικό αντικείμενο, ζήτησα τότε τη δημιουργία Τμήματος που θα είχε σχέση με την ιστορία και τα ενδιαφέροντα του τόπου, με την αγορά εργασίας για την απορρόφηση των αποφοίτων και με την παραμονή και αποφοίτηση των σημερινών φοιτητών του ΤΕΙ στη Λευκάδα.

Έτσι προέκυψε το νέο Τμήμα που ιδρύεται στη Λευκάδα με κατευθύνσεις :

1. Τη Διοίκηση Επιχειρήσεων όλων των μορφών και μεγέθους
2. Ειδικότερα των επιχειρήσεων που αφορούν το τουρισμό (όλων των μορφών) και φιλοξενίας (marketing)
3. Τα πληροφοριακά συστήματα που καλύπτουν ευρύτερα το χώρο της διοίκησης, λειτουργίας και διαχείρισης των επιχειρήσεων.

Η συγκεκριμένη αυτή κατεύθυνση σπουδών πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί αναγκαίο υπόστρωμα διοίκησης, λειτουργίας και διαχείρισης του γνωστικού αντικειμένου ”Διοίκηση Επιχειρήσεων΄΄, ήταν και απαραίτητο προκειμένου και το εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στη Λευκάδα να παραμείνει και οι σημερινοί φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους ώστε να παίρνουν πτυχίο με το σημερινό αντικείμενο σπουδών. Παράλληλα, το Τμήμα ως σύνολο προσελκύει το ενδιαφέρον και συνεπώς τη μετακίνηση προσωπικού και από άλλες περιοχές (π.χ. Κεφαλονιά).

Η επιμονή μου προς αυτή τη κατεύθυνση δικαιώθηκε! Όμως, στενοχωριέμαι γιατί τελικά το σημερινό γνωστικό αντικείμενο μεταφέρεται και μαζί του φεύγουν (προς το παρόν) και οι φοιτητές του δεύτερου τμήματος για την Άρτα.

Για το αποτέλεσμα είμαι υποχρεωμένος να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου του κ. Μπούρα . Επίσης να ευχαριστήσω τους κ.κ. Σπύρο Φλογαίτη (καθηγητή), Ν. Μαραβέγια και Γ. Πολίτη Πρόεδρο και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των ΤΕΙ Ι.Ν.για την αποτελεσματική συνεργασία και συνδρομή τους. Όμως, χωρίς τον συντονισμό των ενεργειών όλων των Τοπικών φορέων, την κινητοποίηση του λευκαδίτικου λαού και ιδιαίτερα των φοιτητών με την καθοδήγηση του Προέδρου τους κ. Στ. Ματρώτζου ίσως το αποτέλεσμα να μην ήταν αυτό.

Πάρα ταύτα τίποτε δεν έχει τελειώσει! Τα ΤΕΙ πρέπει ν’ αγκαλιασθούν από το λαό της Λευκάδας, να επιταχυνθεί η νέα εγκατάστασή τους και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και σίτισης των φοιτητών. Όσον αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βελτιωθεί και ως προς τον αριθμό και ως προς την ποιότητά του.

Παράλληλα, πρέπει ν΄αποφευχθούν σοβαρά λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στη σημερινή κρίση και αδιέξοδα. Οι ιστορικές ευθύνες δεν παραγράφονται!

Ξενοφών Βεργίνης

Προηγούμενο άρθροΔηλώσεις Περιφερειάρχη για το ΤΕΙ και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Επόμενο άρθροΟι απειλές της σύγχρονης ζωής για το δέρμα μας