Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συνέντευξη του Σωτήρη Σκιαδαρέση στην εφημερίδα ΧΡΗΜΑplus

Συνέντευξη του Σωτήρη Σκιαδαρέση στην εφημερίδα ΧΡΗΜΑplus

0
sotiris-skiadaresis copy

sotiris-skiadaresis copy

Ολόκληρη η συνέντευξη του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα ΧΡΗΜΑplus στο φύλλο του Σαββάτου στις 20/10/2012.

Σας παραθέτουμε αναλυτικά τη συνέντευξη.

1. Η πραγματική οικονομία συρρικνώνεται. Ποιες είναι οι απαραίτητες κινήσεις για την αναθέρμανση της;

Πιστεύουμε ότι πρέπει να αναληφθούν μεγάλες πρωτοβουλίες και να γίνουν εντυπωσιακές -συμβολικές και ουσιαστικές- κινήσεις με σκοπό την άμεση αντιστροφή του αρνητικού κλίματος. Προτείνουμε τη συγκρότηση Eιδικής Oμάδος Διαχειρίσεως της Κρίσεως για τον κεντρικό συντονισμό και προώθηση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης: Θα δίνει άμεση αναφορά στον πρωθυπουργό και θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, στη επιλογή και στόχευση των δράσεων, τους προϋπολογισμούς κλπ. Η ομάδα αυτή πρέπει να ενσωματώνει αξιόλογα στελέχη του ιδιωτικού τομέως αλλά και εμπειρογνώμονες από κάθε υπουργείο, το Συμβούλιο της Επικρατείας κλπ. Η ειδική αυτή Ομάδα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητές της τα εξής:

– Την άμεση έγκριση όλων των μεγάλων επενδύσεων, ελληνικών ή ξένων (οπωσδήποτε με προτεραιότητα στις δεύτερες), οι οποίες έχουν «κολλήσει» σε διάφορες υπηρεσίες και υπουργεία.

– Την πραγματική απλοποίηση διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων. Για όλες τις επενδύσεις να υπάρχει μια Αρχή. Το Invest in Greece να λειτουργεί ως μοναδικό αδειοδοτικό όργανο.

– Την άμεση υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στόχος πρέπει να είναι η απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από την επιχορήγηση επιχειρήσεων και οργανισμών που είναι ελλειμματικοί.

– Την άμεση ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει έναν μικρό αριθμό σημαντικών δημοσίων έργων με μεγάλη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη, προκειμένου να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς η απορροφητικότητα των επενδυτικών κεφαλαίων του Ε.Σ.Π.Α. (απομένουν 12 δισ. ευρώ).

Περαιτέρω, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε σειρά ενεργειών και αποφάσεων με στόχο την καλύτερη λειτουργία του κράτους. Αυτό σημαίνει δραστική και άμεση κατάργηση της πολυνομίας (κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας με στόχο τη μείωση του όγκου της ρυθμιστικής ύλης).
Άμεση προτεραιότητα έχει και η δραστική φορολογική μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση της μειώσεως της φορολογίας ώστε να ανασάνει η αγορά. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος καταπολεμήσεως της φοροδιαφυγής. Χρειαζόμαστε μια φορολογική επανεκκίνηση, μια γενναία Φορολογική Σεισάχθεια, η οποία θα απομονώσει το παρελθόν (το οποίο ας εκκαθαρισθεί εντός μιας 10ετίας) και θα εισαγάγει ένα απλό, χαμηλών συντελεστών αλλά και πολύ αυστηρό φορολογικό σύστημα.

Η πραγματική οικονομία, η αγορά και ιδίως οι παραγωγικές επιχειρήσεις υποφέρουν από δραματική έλλειψη ρευστότητος εξαιτίας των λαθών του τραπεζικού συστήματος, το οποίο έχει, πρακτικώς, καταρρεύσει. Ζητάμε Άμεση και Δραστική Μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος στην κατεύθυνση της ενισχύσεως του ανταγωνισμού και της καταπολεμήσεως των τραπεζικών καρτέλ. Η Τ.τ.Ε. πρέπει να ασκήσει με αποφασιστικό τρόπο τις εποπτικές της αρμοδιότητες και να ωθήσει σε αύξηση της χρηματοδοτήσεως της παραγωγής. Ασφαλώς, η ανακεφαλαίωση των τραπεζών είναι προϋπόθεση, αλλά, αυτό δεν αρκεί. Οι σημερινές διοικήσεις είναι αυτές που δημιούργησαν το πρόβλημα και αντί να ελέγχονται επιβραβεύονται.

Τέλος, τα διεθνή Επιμελητήρια είχαν προτείνει τη σύσταση Ενιαίας Ανεξάρτητη Αρχή Πάταξης της Διαφθοράς, στην οποία θα μεταφερθεί η συνολική ευθύνη η οποία θα συνεργάζεται με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μοιάζει καλή ιδέα και μας βρίσκει σύμφωνους.

2. Ποιες δράσεις έχει αναλάβει το Επιμελητήριο για την προώθηση προϊόντων της περιοχής; Πως μπορούν να συμβάλλουν τα κατά τόπους επιμελητήρια να αντιστραφεί το οικονομικό κλίμα;

Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου στοχεύουν στην ενίσχυση των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Αυτό σημαίνει πλήρη αναπροσανατολισμό του Ε.Σ.Π.Α. (το οποίο είναι πολυδιασπασμένο και έχει μηδενική πολλαπλασιαστικότητα άρα ελάχιστη απόδοση) ώστε να χρηματοδοτηθούν ΜΟΝΟ παραγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της διασώσεως παραγωγικών επιχειρήσεων.

Επίσης, σημαίνει ελαχιστοποίηση της φορολογίας ακινήτων (Φ.Α.Π. και φόρος μεταβιβάσεως) ώστε να προκληθεί αύξηση των αποδόσεων στα χαμηλά μισθώματα. Τα χαμηλά μισθώματα σε συνδυασμό με την ενίσχυση της παραγωγής θα επιφέρουν αύξηση της ζητήσεως για μισθώσεις ενώ ο χαμηλός φόρος μεταβιβάσεως θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων άρα και στην ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέως. Βεβαίως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να αντιληφθούν ότι αρχικώς τα έσοδά τους θα είναι χαμηλά, γι’ αυτό και είναι απολύτως απαραίτητη η μείωση της φορολογίας.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, η αντιστροφή του επιχειρηματικού κλίματος είναι περισσότερο –αν όχι αποκλειστικώς- στα χέρια της κυβερνήσεως. Ήδη με την απάντησή μου στην πρώτη ερώτησή σας περιέγραψα αναλυτικώς τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση.

Σε τοπικό επίπεδο προσπαθούμε, κατ’ αρχήν, να ενισχύσουμε την οικονομική δραστηριότητα μέσω της διατηρήσεως, εμβαθύνσεως και αυξήσεως της τουριστικής κινήσεως. Σχεδιάζουμε -και ήδη εκτελούμε- βραχυ-μεσοπρόθεσμες δράσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και για την αύξηση του αριθμού των τουριστών. Σε μακροχρόνιο επίπεδο, μέσω ενός σχεδίου ενδογενούς αναπτύξεως προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη του τουρισμού αυξάνοντας την τοπική προστιθεμένη αξία των υπηρεσιών μας. Πρώτη ενέργεια είναι η σχεδίαση ενός τοπικού συμφώνου ποιότητος με την προοπτική αυτό να επεκταθεί στους όμορους νομούς από τους οποίους και προέρχεται μικρό μέρος της τουριστική κινήσεως αλλά διαχέεται μεγάλο μέρος του τουριστικού εισοδήματος λόγω του ότι αποτελούν τον βασικό προμηθευτή αγαθών για το νησί μας. Βεβαίως, στα πλαίσια του συμφώνου αυτού, για κάθε νομό προτεραιότητα θα έχει η κατανάλωση τοπικών προϊόντων από τις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού.

Τέλος, έχει πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Επιμελητηρίου Λευκάδας μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Ελληνο-αυστραλιανού Επιμελητηρίου με επιχειρηματίες του νησιού ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για εξαγωγές από τους παραγωγούς της Λευκάδας στην Αυστραλία. Την Παρασκευή 12/10/12 διοργανώνεται άλλη μια τέτοια συνάντηση με επιχειρηματία από τη Σουηδία που ενδιαφέρετε να εισάγει λευκαδίτικα προϊόντα.

3. Συνεργάζεστε με άλλα επιμελητήρια ή το κράτος;

Η συνεργασία με τα περισσότερα Επιμελητήρια της χώρας αλλά και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων είναι δεδομένη.
Με τα περισσότερα υπουργεία υπάρχει συνεργασία, αλλά, η συνεργασία αυτή θα πρέπει να αυξηθεί διότι μόνο με στενότερη συνεργασία Κράτους, Επιμελητηρίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Προεκλογικώς, ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε αναβάθμιση των Επιμελητηρίων και βλέπω να γίνονται κάποιες κινήσεις, αλλά, πρέπει ο Πρωθυπουργός να δώσει ειδική εντολή για στενότερη συνεργασία μεταξύ του Κράτους και των Επιμελητηρίων.

4)Πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης άναψε το “πράσινο φως ” για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων στη χώρα. Θα υπάρξει τέτοια κίνηση στη Λευκάδα και ποια θα είναι τα οφέλη της;

Υδατοδρόμιο λειτουργούσε στη Λευκάδα προ μερικών ετών, όταν δραστηριοποιείτο εταιρία υδροπλάνων -καναδικών συμφερόντων- με έδρα την Κέρκυρα. Όμως η προσπάθεια δεν είχε διάρκεια διότι στη χώρα μας, όποιος προσπαθήσει να επενδύσει θα βρει απέναντι του ένα εχθρικό κράτος που θα του βάλει τόσα εμπόδια ώστε να τον αναγκάσει να το μετανιώσει και να φύγει τρέχοντας! Ντρέπομαι που το λέω αλλά αυτή είναι η αλήθεια!!!

Δεν ξέρω τι θα ζητήσει σήμερα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την αδειοδότηση των Υδατοδρομείων, ελπίζω να μην θέσει προϋποθέσεις και όρους που δεν τίθενται πουθενά στον Κόσμο και που θα αποτρέψουν νέες επενδυτικές προσπάθειες! Ελπίζω αυτή τη φορά κάτι να έχουμε διδαχθεί από την κρίση και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να πράξουν το αυτονόητο.

 892 XRHMAPLUS522

Προηγούμενο άρθροΠοιους απέκρυψε ο Βαξεβάνης από τη λίστα Λαγκάρντ!
Επόμενο άρθροΝόνη Σταματέλου Ν. Ζαβιτσάνος – Νοέμβρης