Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Απάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων στον Διοικητή του Νοσοκομείου

Απάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων στον Διοικητή του Νοσοκομείου

0

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Απάντηση στο Δελτίο Τύπου του Διοικητή του Νοσοκομείου

Για μια ακόμη φορά ο Διοικητής του Νοσοκομείου εφαρμόζοντας κατά γράμμα και με προσήλωση τις αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησή του και των μεγαλοεπιχειρηματιών, φανερά ενοχλημένος από  τον αγώνα του Συλλόγου για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, για ένα Νοσοκομείο που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής,  επιχειρεί με λεονταρισμούς, ψέματα και  μισές αλήθειες να διαβάλει και να  συκοφαντήσει το Σύλλογο.

Με το κυβερνητικό αφήγημα του δήθεν «Τιτάνιου έργου της κυβέρνησης για την εξυγίανση και αναστήλωση του Δημόσιου συστήματος υγείας»  και μπροστά στα νέα  βάρβαρα μέτρα της 3ης αξιολόγησης που περιλαμβάνει την επιθετικότατη  μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία κατά  363 εκατ. ευρώ που θα αναπληρωθούν όπως λέει  η κυβέρνηση από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΟΠΠΥ,  επιδιώκει να καλλιεργήσει την ανοχή στους εργαζόμενους και το Λευκαδίτικο λαό, στρατεύοντας τους στην κυβερνητική πολιτική, καταστέλλοντας έτσι  τη συνείδησή τους, θολώνοντας τη σκέψη τους και αποτρέποντας τους στον οργανωμένο συλλογικό αγώνα.

Η στάση  και η θέση αυτή του Διοικητή  είναι εφαρμογή κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης και όχι ατομική ή προσωπική. Αν κατανοήσουμε αυτό τότε μπορούμε να καταλάβουμε το πραγματικό νόημα των μεθόδων και των μέσων που χρησιμοποιεί. Δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη!! Δεν πρόκειται  να ρίξουμε χαμηλά τον πήχη της αντιπαράθεσης. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και θα αγωνιζόμαστε για την επίλυση τους!!  

Με αυτό το πολιτικό σκεπτικό θα απαντήσουμε στο Δελτίο τύπου που δημοσιοποίησε, μετά την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων.

  • Αναφέρει: «Δεν απολύθηκε κανείς εργαζόμενος στην καθαριότητα». Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική! ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ μετά από συνεχιζόμενη δουλειά χρόνων, (οι οποίες κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες)  και μάλιστα όχι από εργολάβο αλλά από την «φιλεργατική αριστερή» κυβέρνησή του! Βέβαια για τους εργοδότες  η απόλυση, το να χάσει κάποιος τη δουλειά του είναι απλώς λήξη της σύμβασης του. ΓΙΑ ΤΟΝ  ΑΠΟΛΥΜΕΝΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΟΜΩΣ Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΕΡΓΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΖΩΗ ! Αποκρύβει το γεγονός ότι η κυβέρνηση του με τις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις έργου, ξεζούμισε τις εργαζόμενες στη καθαριότητα, τις άφησε απλήρωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, τις στέρησε την αναρρωτική άδεια, τις έβαλε να δουλεύουν σαν είλωτες στο νοσοκομείο,  (από τις 8 που όριζε η σύμβαση  στη πορεία έμειναν 6 λόγω ασθένειας και  που δεν αναπληρώθηκαν ),με αποτέλεσμα  να δουλεύουν συνεχόμενα  χωρίς ούτε  μια μέρα άδεια..
  • Σχετικά με τη νέα προκήρυξη του νοσοκομείου για την καθαριότητα τον επόμενο χρόνο όντως προβλέπει 10 εργαζόμενες. Μην ξεχνάμε όμως όπως αναφέρουν κυβερνητικά χείλη  μέσα στο νέο έτος  θα μεταφερθούμε στο νέο νοσοκομείο με τριπλάσιους χώρους άρα και τριπλάσιες ανάγκες σε εργαζόμενους στην καθαριότητα, το οποίο το αποκρύβει.
  • Για τις «υπαρκτές ευθύνες του» στον αποκλεισμό άρα και στην απόλυση των  δύο καθαριστριών στη νέα προκήρυξη στο νοσοκομείου για τη καθαριότητα, μια ματιά στο παράρτημα ανακοινώσεων για τις συμβάσεις  που είναι αναρτημένο στη ιστοσελίδα του νοσοκομείου αποκαλύπτει…. ότι η ίδια η νομοθεσία τους, αρθρ.5 παρ.2 του Ν.2527/1997 αφήνει περιθώριο στο κάθε νοσοκομείο να ελιχθεί στους όρους της προκήρυξης. Γνωρίζουμε ότι  οι νόμοι  φτιάχνονται με τέτοιο τρόπο για να ερμηνεύονται όπως τους βολεύει διαιωνίζοντας έτσι το ρουσφέτι και την συνδιαλλαγή.
  • Αναφορικά με την «έλλειψη ιματισμού και κλινοσκεπασμάτων», το βίντεο της κινητοποίησης και της αγανάκτησης των συγγενών  των ασθενών, τον διαψεύδει. Μια βόλτα στο νοσοκομείο κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα! Επίσης  οι δεκάδες ανεκτέλεστες και πετσοκομμένες παραγγελίες τμημάτων για εφοδιασμό με υγειονομικό και αναλώσιμο  υλικό τον αφήνουν ακάλυπτο…. καθώς και η δυσαρέσκεια ασθενών αλλά και η αγωνία των υγειονομικών που εκφράζεται άλλοτε σιωπηλά, άλλοτε με οργή και αγανάκτηση για τον ανεπαρκή εφοδιασμό του νοσοκομείου σε υλικά αναγκαία για να δουλέψουν.
  • Σχετικά με το «μειωμένο προϋπολογισμό του νοσοκομείου» το σωματείο ποτέ δεν ανέφερε για μειωμένο προϋπολογισμό αλλά για ανεπαρκή, κάτι που συνειδητά παραποιεί. Αυτό που αναφέρει ο σύλλογος είναι ότι οι προσλήψεις προσωπικού που ευαγγελίζεται, είναι συμβασιούχοι, επικουρικοί που  πληρώνονται από την ανεπαρκή  επιχορήγηση της κυβέρνησης (χρήματα  που προέρχονται  από την φοροληστεία του ελληνικού λαού) και   από τις άμεσες πληρωμές των ασθενών και τις έμμεσες στα  ασφαλιστικά ταμεία που αυξάνονται ραγδαία, (1 δις. ευρώ πλήρωσαν το 2016 οι ασθενείς στον ΕΟΠΠΥ),  κάτι που στερεί  χρήματα για  άλλες ανάγκες π.χ υγειονομικό υλικό. Μια ματιά στις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού του νοσοκομείου το επιβεβαιώνουν. Διατυμπανίζει το μεγάλο  πλεόνασμα του νοσοκομείου που είναι «ματωμένο και κλεμμένο από τον λαό»  και θα πάει ζεστό – ζεστό στους δανειστές και κεφαλαιούχους. Διαφημίζει προκλητικά τα 100.000 € που ήρθαν στο νοσοκομείο όπως ο πρωθυπουργός με διάγγελμα διαφήμισε το κοινωνικό μέρισμα στους εξαθλιωμένους, αποκρύβοντας ότι  παίρνουν 100 από το λαό που παράγει όλο το πλούτο και του δίνουν 10 πίσω και πρέπει να πει και ευχαριστώ.  .   
  • Ψεύδεται ο Διοικητής όταν αναφέρει ότι δεν επιχειρεί να  διασπάσει τους εργαζόμενους. H αλήθεια είναι ότι, από την ώρα που διορίστηκε στο νοσοκομείο έχει αυτοαναγορευθεί σε ειδικό αξιολογητή, προάγοντας εργαζόμενους σε προϊστάμενους, καταστρατηγώντας ακόμη και τη ψηφισμένη νομοθεσία της κυβέρνησής του για τις κρίσεις προϊσταμένων. Αυτό  πως ερμηνεύεται; Δεν είναι προσπάθεια, να διαιρέσει  και να διασπάσει τους  εργαζόμενους και  να τους στρατεύσει στη λογική της υπεράσπισης του νοσοκομείου –επιχείρησης που θα επιβραβεύεται από το καλό αφεντικό-εργοδότη.
  • Σχετικά με την  αναφερόμενη  απαράδεκτη συμπεριφορά του Δ.Σ του σωματείου στα μέλη του -όπως επικαλείται- του την επιστρέφουμε διότι έχουμε δεκάδες προφορικές καταγγελίες συναδέλφων για την απαράδεκτη υβριστική  συμπεριφορά του, για την τρομοκρατία που τους ασκεί  και που πολλές από αυτές τις έχουμε καταγγείλει.
  • Στις υποδείξεις του Διοικητή για τον τρόπο της συνδικαλιστικής δουλειάς του Δ.Σ. του συλλόγου απαντάμε: “Το Δ.Σ του συλλόγου δεσμεύεται μόνο από το καταστατικό του, τη διακήρυξή του που υπερψηφίστηκε με ποσοστό 75% στις εκλογές και τις συνελεύσεις του’’ . ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΙ να του ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ και ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ ;
  • Στο κάλεσμα που απευθύνει στο Δ.Σ του σωματείου να στρατευτεί με την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση του  για να «αναβαθμίσει  το Δημόσιο σύστημα υγείας», του απαντάμε: ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ το  ΔΡΟΜΟ του  ΠΕΘΑΜΟΥ. ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ και  ΠΡΟΔΟΤΕΣ των  ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ και των ΑΣΘΕΝΩΝ  ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ!

Εν κατακλείδι. Ο Διοικητής-εργοδότης του νοσοκομείου πιστεύει ότι έχει να διαχειριστεί ένα κίνημα ανοργάνωτο και σε μεγάλο βαθμό αποσαθρωμένο, όχι μόνο όσον αφορά το κεφάλι (συνδικαλιστικές ηγεσίες) αλλά και τα πόδια (αφού πολλοί εργαζόμενοι προτιμούσαν μέχρι τώρα να κλείνουν τα μάτια και με ελιγμούς να πιστεύουν ότι θα περάσουν τα δύσκολα χωρίς να τους ακουμπήσουν). Ο σχεδιασμός του όμως δεν του βγαίνει, γι αυτό και χρησιμοποιεί όλες τις σάπιες και ύπουλες μεθόδους της σοσιαλδημοκρατίας των προηγούμενων ετών, που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ενσωματώσει και να ξεγελάσει τους εργαζόμενους. Χρησιμοποιούν τις μειωμένες απαιτήσεις τους και την εκπαιδευμένη ατομική διεκδίκηση χρόνων, από τα αστικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες τους, πετώντας τους ψίχουλα και χάνοντας συνολικά πολύ περισσότερα.

Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι  

Τι πρέπει να κάνουμε; Πώς μπορεί να είναι αποτελεσματική η στάση μας;

Οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους, έτσι και στον τομέα της υγείας και στο νοσοκομείο, πρέπει να διώξουν από πάνω τους την ψεύτικη σιγουριά που είχαν έως τώρα. Και αυτό γιατί οι μέχρι τώρα στάσεις ανοχής και ατομισμού δεν παρέχουν κανένα άλλο περιθώριο παραχωρήσεων. Στην καταστροφή (οικονομική κρίση), το θηρίο (κεφάλαιο – επιχειρηματικοί όμιλοι) θα κατασπαράξει το ανυπεράσπιστο θύμα (εργαζόμενοι-άνεργοι).
Χρειάζεται επομένως άλλου είδους συνείδηση, δράση και στάση στη δουλειά, απέναντι στον εργοδότη, το Διοικητή, την κυβέρνηση. Χρειάζεται να υψώσουμε ανάστημα και να οργανωθούμε.
Υπόλογοι είμαστε μόνο απέναντι στους ασθενείς μας, στο λαό και στα παιδιά του που έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες μας και όχι στο αφεντικό που θα  επιλέγει τους ασθενείς-πελάτες στο νοσοκομείο-επιχείρηση.

ΤΟ Δ.Σ

Λευκάδα 17/12/2017

Προηγούμενο άρθροΔόξα Λευκάδας – Μαρούσι 59-58
Επόμενο άρθροΜουσική Φιλοζωική Βραδιά από την Animal Care Lefkas