Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Αριστερή Πρωτοβουλία Γεωτεχνικών: ψηφοδέλτιο και διακήρυξη

Αριστερή Πρωτοβουλία Γεωτεχνικών: ψηφοδέλτιο και διακήρυξη

0
ekloges

ekloges

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

στην Ήπειρο, τη Κέρκυρα και τη Λευκάδα

Συναδέλφισσα/ε,

Οι εξελίξεις στην γεωργία καθορίζονται άμεσα από τις πολιτικές επιλογές των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΗΠΑ, Ε.Ε., Κίνας και Ρωσίας στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών καθώς και τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών γιγάντων του γεωργοεπισιτιστικού τομέα που συνεχώς συνενώνονται με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη συνένωση BAYER-MONSATO. Σημαίες για την προώθηση αυτών των επιλογών είναι ο οξύτατος ανταγωνισμός στη βάση της φιλελευθεροποίησης και το «άνοιγμα» των αγορών των αγροτικών προϊόντων. Στη χώρα μας η αγροτική παραγωγή ελέγχεται σχεδόν απόλυτα από τα πολυεθνικά μονοπώλια.

Αυτή είναι ουσιαστικά η βάση της “παραγωγικής ανασυγκρότησης” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ενισχύει τον έλεγχο του κεφαλαίου σε κάθε πτυχή της ζωής και της κοινωνίας (περιβάλλον, εργασία κτλ), στο όνομα της “εθνικής προσπάθειας”. Μια προσπάθεια που τρέφεται από την κλιμάκωση της εκμετάλλευσης.      

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Προσπαθούν να ξεπεράσουν τη κρίση τους ξαναμοιράζοντας τη πίτα σε βάρος των λαϊκών αναγκών με τη συναίνεση και τη συνενοχή του ΓΕΩΤΕΕ ως σύμβουλο του κράτους.

Το μοίρασμα αυτό περνάει μέσα από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου ,από την απαξίωση-κλείσιμο-ιδιωτικοποίηση ή πλήρη επιχειρηματικοποίηση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, τη διάλυση της εργασίας των μισθωτών γεωτεχνικών και το ξεκλήρισμα ή την «προσαρμογή» όσων μικρομεσαίων παραγωγών και επαγγελματιών αντέξουν, τη καταστροφή των δασών, τη προκλητική ενίσχυση μονοπωλιακών ομίλων στις ιχθυοκαλλιέργειες, τη ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Σε αυτή τη κατεύθυνση υποταγής της εργασίας και του περιβάλλοντος στο κέρδος, μέσω και της υποταγής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κινείται η έρευνα για υδρογονάνθρακες και η προσπάθεια εξόρυξης πετρελαίου στις περιοχές μας.

Συναδέλφισσα/ε

Κυβερνήσεις-Ε.Ε-∆ΝΤ έχουν παραδώσει πλήρως τον αγροτοδιατροφικό τομέα στο πολυεθνικό και ντόπιο  κεφάλαιο, με επίθεση σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών και των εργαζομένων στην αγροτική παραγωγή.

Δεν έγιναν όλα ξαφνικά. Όλα αυτά τα χρόνια η κλιμάκωση των αντιδραστικών αλλαγών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής(ΚΑΠ) και οι αναδιαρθρώσεις στο γεωργικό τομέα που συναποφασίζονται ή επιβάλλονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις-συγκυβερνήσεις, με την πλήρη συναίνεση της «νέας» ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΣΑΣΟΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ, αλλά και όλων αυτών που δημιουργούν αυταπάτες για την «κοινωνική Ευρώπη των λαών». Οι δυνάμεις που διαχειρίστηκαν τους συνεταιρισμούς προχώρησαν στη πλήρη ενσωμάτωση και διάβρωση της συνεταιριστικής ιδέας ως διαχειριστές των συνεταιρισμών.

Ευρωπαϊκή Ένωση και μνημόνια πάνε χέρι-χέρι. Οι παρατάξεις των Ν∆ –ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και οι διάφορες «ανεξάρτητες» ή «θεματικές» ρεζέρβες που εμφανίζονται κατά καιρούς στο παράρτημα Ηπείρου-Νήσων του  ΓΕΩΤΕΕ συμφωνούν και υλοποιούν την πολιτική της Ε.Ε και των μνημονίων.

Συναδέλφισσα/ε

Η πλειοψηφία των γεωτεχνικών, των εργαζόμενων στον αγροτοδιατροφικό τομέα και οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι και ψαράδες βιώνουν στο πετσί τους την καπιταλιστική κρίση και την εκμετάλλευση. Τα μεροκάματα όσων νέων συναδέλφων δουλεύουν στην ειδικότητά τους έχουν πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Ο συντονισμός των αγώνων, η αναβάθμιση του αντιΕΕ και αντικυβερνητικού χαρακτήρα των αιτημάτων και του προγράμματος, η πραγματική και όχι η συμβολική πάλη αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για ένα νικηφόρο κίνημα και σε αυτή την υπόθεση ως μέλη αλλά και συνεργαζόμενοι με την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Ένα νικηφόρο πρόγραμμα που θα εμπνεύσει τον αγώνα μας πρέπει να περιλαμβάνει:

1) Μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους γεωτεχνικούς και για όλους τους εργαζόμενους. Αυξήσεις στους μισθούς που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας και συλλογική διεκδίκηση και κάλυψη των εργαζόμενων και της εργασίας. Μείωση των ωρών δουλειάς με πρώτο βήμα το 35ωρο, 5νθήμερο, επτάωρο. Ενίσχυση των ταξικών μορφών οργάνωσης με βάση τη θέση στην παραγωγή και όχι τον ακαδημαϊκό τίτλο.

2) Μέτρα για τους ανέργους και την μάστιγα της ανεργίας: ∆ουλειά για τους ανέργους. Προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες για να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες που καταρρέουν. Επίδομα ανεργίας για την κάλυψη της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανέργων, με πρώτο βήμα τον διπλασιασμό του επιδόματος ανεργίας και γενίκευσή του σε όλους τους ανέργους χωρίς περιορισμούς

3) Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των συντελεστών φορολογίας στους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Αφορολόγητο όριο στο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. ∆ραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας, και κατάργησή της για τα είδη πρώτης ανάγκης. Βαριά φορολογία του κεφαλαίου, των εφοπλιστών και της εκκλησίας. ∆ιπλασιασμός των συντελεστών φορολόγησης του κεφαλαίου.

4) Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Με άμεση μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης (60 άνδρες, 58 γυναίκες).

5) την πάλη για την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών επιβίωσης για να υπάρχουν όροι παραμονής στην ύπαιθρο όπως : ανατροπή της ΚΑΠ, όχι στη φοροκαταιγίδα. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις της λαϊκής περιουσίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και σπιτιών. Όχι στις περικοπές των επιδοτήσεων – αποκλειστική χορήγηση τους σε φτωχούς αγρότες και εργάτες γης και οχι στους μεγαλοεπενδύτες του αγροτικού τομέα και τα μοναστήρια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή. Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού. ∆ωρεάν επιστημονική επιμόρφωση, απαλλοτρίωση της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας, και ισοτιμία δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων της υπαίθρου ανεξάρτητα από χρώμα, έθνος και θρησκεία.

6)  τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα τροφίμων, λιπασμάτων, κέντρων σποροπαραγωγής, ερευνητικών κέντρων. 

7) τη δημιουργία δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών της φτωχομεσαίας αγροτιάς σε όλη τη χώρα που θα καλλιεργούν την συναδελφική αλληλεγγύη, την ποιοτική παραγωγή τροφίμων  αλλά και την έμπρακτη αντίθεση τους στους «αγροτοτρομοκρατικούς» κολοσσούς που υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο το τρόφιμο του εργαζόμενου λαού.

Η μαχητική λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιαγροτική, αντεργατική πολιτική κυβέρνησης –Ε.Ε-κεφαλαίου, η αποκάλυψη του αντιδραστικού ρόλου της συνδικαλιστικο- επιστημονικής γραφειοκρατείας που τη στηρίζει (βλ. ΓΕΩΤΕΕ) και η ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος μπορούν να ανοίξουν έναν ελπιδοφόρο  δρόμο για την πρωτογενή παραγωγή του τόπου και την πραγματική αναβάθμιση του ρόλου μας σαν γεωτεχνικοί μέσα σε αυτή. Τα μέλη και οι συνεργαζόμενοι με την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΩΤΕΧΙΚΩΝ θα συμβάλλουν στο άνοιγμα αυτού του δρόμου.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Αλεξίου Φίλιππος (Άρτα), Βλάχος Κων/νος (Λευκάδα), Βρατσίστας Γεώργιος (Άρτα), Γεωργαλή Ευγενία (Ιωάννινα), Κώτσης Παναγιάτης (Ιωάννινα) Μαγκλάρας Παναγιώτης (Ιωάννινα), Μίνης Γεώργιος (Θεσπρωτία), Μπακόλας Δημήτρης (Ιωάννινα), Μουρεχίδης Ιωάννης (Ιωάννινα), Νάνος Βαγγέλης (Πρέβεζα) Παναγιωτίδης Αναστάσιος (Ιωάννινα), Πάνης Χαράλαμπος (Πρέβεζα), Παπαβλασοπούλου Ειρήνη (Άρτα), Φατούρος Νικόλαος (Πρέβεζα), Φωτιά Κωνσταντίνα(Άρτα), Χόβολος Θεόδωρος(Θεσπρωτία)

Προηγούμενο άρθροΠυριτιδαποθήκη Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος
Επόμενο άρθροΟμάδα γονέων από το Κέντρο Πρόληψης Λευκάδας