Αρχική Top Stories Το My Lefkada στα εγκαίνια της έκθεσης ενθυμημάτων του Τηλυκράτη

Το My Lefkada στα εγκαίνια της έκθεσης ενθυμημάτων του Τηλυκράτη

0

 

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και ενθυμημάτων του Τηλυκράτη, του ιστορικού σωματείου της Λευκάδας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων συμπλήρωσης 90 χρόνων ζωής (1927-2017). Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος” στην πλατεία Μαρκά και περιλαμβάνει ένα μικρό δείγμα του πολύτιμου αρχείου του Τηλυκράτη, όπως φωτογραφίες, αναμνηστικά, λάβαρα, κύπελλα, αλλά και την πρώτη σημαία του σωματείου από το 1927, το πρώτο βιβλίο μελών, κ.α. Το αρχείο του Τηλυκράτη περιλαμβάνει και το αρχείο διαφόρων άλλων σωματείων που στο πέρασμα των χρόνων έπαψαν να λειτουργούν, όπως ο ΠΑΣ Λευκάδας, ο Λευκάτας, ο ΑΟ Λευκάδας, κ.α.

Εκ μέρους του Δ.Σ. ο κ. Γιώργος Βαγενάς μας μετέφερε την αγάπη του για το υλικό αυτό και τις προσπάθειες που έχουν γίνει να διασωθεί, να κατηγοριοποιηθεί ανά δεκαετία, να βρεθεί χώρος να το στεγάσει και να προβληθεί. “Το αρχείο αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μέχρι το 1974 που ιδρύθηκε ο Γυμναστικός Σύλλογος Λευκάδας ότι άθλημα υπήρχε στην Λευκάδα το κινούσε ο Τηλυκράτης, έβρισκε στέγη μέσω του Τηλυκράτη, όπως το αθλήματα του στίβου, βόλεϊ, κολύμβηση, κ.α. Οπότε ολόκληρη η αθλητική ιστορία της Λευκάδας προ του 1974 διασώζεται στο αρχείο του Τηλυκράτη. Ωστόσο, ό,τι έχει διασωθεί, γιατί πέρασαν χρόνια που σίγουρα κάποια πράγματα τα κράταγαν οι πρόεδροι, οι σύμβουλοι, άλλα καταστράφηκαν κατά τις αμέτρητες μεταφορές υλικού και γραφείων…”.

Ο κ. Βαγενάς έχοντας συνειδητοποιήσει την ιστορική αξία αυτού του υλικού από τότε που έψαξε για πρώτη φορά στο αρχείο του Τηλυκράτη, μας μίλησε με συγκίνηση και μας είπε πως νιώθει περήφανος για την πραγματοποίηση αυτής έκθεσης. Στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι το υλικό αυτό να ψηφιοποιηθεί και να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος να το στεγάσει ώστε να είναι μόνιμα αποθηκευμένο και να μπορούν όλοι να γίνουν μέτοχοι αυτής της ιστορίας.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε σύσσωμο το αθλητικό τμήμα της ομάδας αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. Παρόντες ήταν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Σέρβος και ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας κ. Σπύρος Αρβανίτης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου 10:00-13:00 και 17:00-20:00 καθημερινά. Στην έκθεση διατίθεται δωρεάν σε κάθε επισκέπτη το βιβλίο της ιστορίας του Τηλυκράτη “Αθλητική και κοινωνική ιστορία του ΤΗΛΥΚΡΑΤΗ ΛΕΥΚΑΔΟΣ 1927-1987, συνέχειες και ασυνέχειες” του κ. Θανάση Καλαφάτη.

Στις 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό των 90 χρόνων στον πολυχώρο “Πάνθεον”, όπου θα τιμηθούν κυρίως μέλη των Δ.Σ. αλλά και χορηγοί.

Κείμενο-φωτογραφίες: Ειρήνη Βονιτσάνου

Προηγούμενο άρθρο2ο Ποιητικό Αναλόγιο Πρέβεζας: «Καρυωτάκης και νεότερες γενιές»
Επόμενο άρθρο41 κλικ του Μάριου Γαζή από το καρναβάλι σε Λευκάδα και Νυδρί