Αρχική Top Stories Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικής

Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικής

0

20161013_122438-800x450

Οι σεισμοί, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, τα θαλάσσια κύματα βαρύτητας, οι πυρκαγιές, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τα τεχνολογικά ατυχήματα καθώς και άλλου είδους καταστροφές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των εκπαιδευτικών και των μαθητών, να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες ή ακόμα και να καταστρέψουν τις ίδιες τις σχολικές υποδομές προκαλώντας τη διακοπή της λειτουργίας τους για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πολλά είναι τα τραγικά παραδείγματα καταστροφών που κόστισαν ζωές παιδιών που βρίσκονταν στο σχολείο την ώρα της καταστροφής και που αποδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερες προληπτικές δράσεις με στόχο την προστασία των παιδιών. Μόνο τις τελευταίες δεκαετίες, περισσότερα από 150.000 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν στο σχολείο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μιας καταστροφής, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα έχουν υποστεί σωματικά και ψυχολογικά τραύματα.

Γι’ αυτό, είναι υψίστης σημασίας οι σχολικές μονάδες να αναπτύξουν σχέδια και διαδικασίες προκειμένου να διαχειριστούν κρίσεις – καταστροφές. Σχέδια τα οποία θα έχουν πολυεπίπεδους στόχους, είτε στην πρόληψη είτε στην ετοιμότητα είτε στην επιμόρφωση των εμπλεκομένων είτε στη διαχείριση της κρίσης είτε στις ενέργειες μετά την κρίση με πυξίδα πάντοτε την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών και την ομαλή συνέχιση της σχολικής φοίτησης ολόκληρης της σχολικής κοινότητας. Όλα τα παραπάνω υποχρεώνουν τον ηγέτη – διευθυντή της σχολικής μονάδας και τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν πρωτόγνωρους γι’ αυτούς ρόλους.

Η βασική αρχή για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που προέρχονται από φυσικούς κινδύνους – καταστροφές, είναι να θεωρούμε την οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη ως μέρος της ζωής και κατά συνέπεια ως ένα γεγονός που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, χωρίς να γνωρίζουμε το πότε. Όλα τα εμπλεκόμενα μέλη (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, αρμόδιες υπηρεσίες) πρέπει να είναι ενημερωμένα και προετοιμασμένα για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν, όταν προκύψει κάποια κρίση – έκτακτη κατάσταση στο χώρο του σχολείου.

Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Καταστροφών (International Day for Disaster Reduction – IDDR) καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1989 και αποτελεί μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα της Διεθνούς Στρατηγικής Μείωσης Καταστροφών (Strategy for Disaster Reduction – ISDR). Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. αποφάσισε με το ψήφισμα 64/200 να οριστεί η 13η Οκτωβρίου ως η Διεθνής ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να αυξηθεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές αλλά και η συνεργασία λαών και κρατών για τη διαχείριση των προβλημάτων και των επιπτώσεών τους. Την ημέρα αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις και διάφορες δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και την απόκτηση της σχετικής παιδείας για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των καταστροφών μέσω ενεργειών πρόληψης και ετοιμότητας, με το σκεπτικό ότι, ενώ ο άνθρωπος αδυνατεί να κυριαρχήσει στις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές τους συνέπειες.

Στα πλαίσια αυτά οργανώθηκε στο σχολείο μας η 1η άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση του σεισμού. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε εκδήλωση σεισμού αρχικά στο προαύλιο και στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Επίσης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης και της Διοίκησης του Νοσοκομείου Λευκάδας, τους οποίους ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πολύτιμη βοήθειά τους, καλέσαμε στο σχολείο μας ιατρούς – νοσηλευτές προκειμένου να ενημερώσουν μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με θέματα Πρώτων Βοηθειών. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έκαναν και πρακτική εξάσκηση στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και παράλληλα οι μαθητές ενημερώθηκαν από το Διευθυντή του Σχολείου κ. Πάνο Γαζή για τις στρατηγικές διαχείρισης κρίσεων και καταστροφών στη σχολική μονάδα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ

Προηγούμενο άρθροΚεφάλαιο μετακόμιση: Όλα τα υλικά που πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας σε μια λίστα!
Επόμενο άρθροO Μάρκος Δραγούμης στη Λευκάδα για τον μουσικολόγο Baud Bovy