Αρχική Ειδήσεις Ενημέρωση για την ΣΜΠΕ υδρογονανθράκων στο Ιόνιο στο δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας

Ενημέρωση για την ΣΜΠΕ υδρογονανθράκων στο Ιόνιο στο δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας

1

Θετικό το Δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας στην εκπόνηση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τους Υδρογονάνθρακες εφόσον ικανοποιηθούν 10+1 σημεία.

Στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 υπήρξε ενημέρωση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος.

Καλεσμένοι του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν οι Εισηγητές:
• Ιωσήφ Αθανασιάδης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης
• Άρης Καραγεώργης & Κ. Πάγκου, εκπρόσωποι ΕΛΚΕΘΕ
• Νίκος Βαρότσης, καθηγητής Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων Πολυτεχνείου Κρήτης
• Γεώργιος Δρακάτος, καθηγητής Σεισμολογίας, Αναπληρωτής Δ/ντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών
• Γιάννης Γρηγορίου, Γενικός Δ/ντής Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων ΕΛΠΕ

Ο κ. Ιωσήφ Αθανασιάδης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης, είπε ότι ο κίνδυνος είναι περιορισμένος και ανέλυσε αρκετά το νομοθετικό πλαίσιο (της Ε.Ε.) το οποίο, όπως είπε, είναι το καλύτερο του κόσμου. “Καμία χώρα που έχει υδρογονάνθρακες δεν έχει αρνηθεί την εκμετάλλευσή τους επειδή φοβάται τον εαυτό της”.

Η κ. Πάγκου, Δ/ντρια Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) παρουσίασε συνοπτικά την ΣΜΠΕ, η οποία περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους εκτός, όπως τόνισε, από τις γνώσεις που δεν υπάρχουν από τις ήδη υπάρχουσες έρευνες και περιπτώσεις.

Ο κ. Νίκος Βαρότσης, καθηγητής Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στο Πολυτεχνείο Κρήτης έκανε κριτική στην ΣΜΠΕ σε κάποια σημεία και μεταξύ άλλων πρότεινε ότι πρέπει να γίνει καταγραφή των σεισμικών ρηγμάτων.

Ο Κεφαλλονίτης κ. Γεώργιος Δρακάτος, καθηγητής Σεισμολογίας, Αναπληρωτής Δ/ντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ανέφερε ότι είναι υπέρ της εκμετάλλευσης των υδρογοναναθράκων αλλά να περιληφθούν στις μελέτες ανάπτυξη δικτύων με σκοπό να μπορούμε να βρούμε τα επίκεντρα των μικρών σεισμών και τους μηχανισμούς τους και να δούμε αν υπάρχει συσχέτιση αυτών των κέντρων με τα ενεργά ρήγματα.

Ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, Γενικός Δ/ντής Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ), στην μακροσκελή τοποθέτησή του έφερε αρκετά παραδείγματα από σημεία εξόρυξης πετρελαίου από όλο τον κόσμο αλλά και την Ελλάδα τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κανένα περιστατικό μόλυνσης από σεισμό, όταν όλα τα σημεία εξορύξεων είναι σε σεισμογενείς περιοχές.

Ακολούθησαν ερωτήσεις επί των τοποθετήσεων.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι μετά το τέλος της συζήτησης, επειδή η απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί ως γνωμοδότηση με τυπικούς όρους, πρότεινε το σώμα να πάρει απόφαση να πει την γνώμη του για το θέμα των υδρογονανθράκων και αυτή θα είναι η απόφαση του σώματος που θα μας ακολουθεί.

Στο τέλος μάλιστα προτάθηκε συγκεκριμένο κείμενο, που θα είναι και η γνώμη του ΔΣ. Μετά την αναλυτική συζήτηση ο δήμαρχος Λευκάδας διάβασε τις 10+1 προτάσεις που μεταξύ άλλων αναφέρουν:

“Είμαστε θετικοί, στην εκπόνηση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την ανησυχία μας και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Κατανοούμε το πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα για την χώρα μας, αλλά ανησυχούμε για το πώς θα γίνουν οι μελέτες και αν θα είναι σε όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.
Καταθέτουμε προτάσεις που πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ όψιν

1. Η ύπαρξη ολοκληρωμένων σχεδίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση ατυχημάτων στο περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής.
2. Επιβολή υποχρέωσης του αναδόχου για την έρευνα στην αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος καθώς και στην αποκατάσταση.
3. Να ελέγχεται η τήρηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και από τοπικούς φορείς.
4. Να γίνει καταγραφή των ρηγμάτων της περιοχής και πλήρης ανάπτυξης πυκνού δικτύου σεισμογράφων.
5. Εξασφάλιση στην απόδοση των αντισταθμιστικών οφελών στην αυτοδιοίκηση.
6. Να διασφαλιστεί η αποφυγή οποιασδήποτε απόρριψης αποβλήτων.
7. Να υιοθετηθούν αυστηροί κανόνες ασφαλείας στην ποιότητα-λειτουργία-συντήρηση των εγκαταστάσεων.
8. Σύσταση της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής των άρθρων 8-9 του νόμου 4409 του 2016 με την έναρξη εκπόνησης των μελετών.
9. Απαραίτητη κρίνεται η άποψη μας σε κάθε φάση μελέτης και κατασκευής μέσα από την διαδικασία διαβούλευσης, σύμφωνα με το άρθο 5 του νόμου 4409 του 2016.
10. Να τηρηθούν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς κανόνες ασφαλείας.
Τέλος ανεξάρτητα από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προτείνουμε ο σχεδιασμός της όλης διαδικασίας έως και την εξόρυξη να υλοποιείται υπό δημόσιο έλεγχο, με την ταυτόχρονη και πλήρη στελέχωση της ΕΔΕΥ”.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την συενδρίαση καθώς και η ηχητική καταγραφή ολόκληρης της συνεδρίασης όπως μεταδόθηκε ζωντανά από τον Prisma 91,6.

 

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση νέων τουριστικών επιχειρήσεων
Επόμενο άρθροΧάθηκε αυτός ο γατούλης από την οδό Πεφανερωμένης