Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Συνέντευξη του Στάθη Ζαβιτσάνου

Συνέντευξη του Στάθη Ζαβιτσάνου

0

Συνέντευξη του δημάρχου Μεγανησίου κ.Στάθη Ζαβιτσάνου στο Meganisi News

-Κύριε Δήμαρχε ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησης μας στο να κάνουμε μία κουβέντα με κύρια ερωτήματα έτσι  οι αναγνώστες του site αλλα ακόμα οι Μεγανησιώτες που το χειμώνα ζούν στις μεγάλες πόλης μακρία απο το νησί να έχουν την δυνατότητα να ενημερωθον.

-Με χαρά να απαντήσω στα ερωτήματα σας και πάντα στην διάθεση σας.

1)      ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΔΗΜΟΣ,  Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ
 ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?

Μας λένε, ότι ένας  ενιαίος Δήμος δίνει την δυνατότητα δημιουργίας ενός ισχυρού επιχειρησιακού μηχανισμού, που θα έχει τη δυνατότητα να δίνει απαντήσεις σε βασικά αναπτυξιακά θέματα. Όμως μας προβληματίζει η αντιμετώπιση της δικής μας νησιωτικής ιδιαιτερότητας. Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι ο Δήμος μας είναι ένας νοικοκυρεμένος Δήμος, που με μικρή βοήθεια μπορούμε να έχουμε  τη δυνατότητα στελέχωσης ενός αντίστοιχου ολοκληρωμένου μηχανισμού, με το θετικό βέβαια ότι σε κάθε περίπτωση εμείς μπορούμε να αξιολογούμε την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας μας, τις προτεραιότητές μας και να στηρίζουμε την τοπική ανάπτυξη.  Σίγουρα είναι και θέμα πολιτικού προσωπικού, που θα διαχειριστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο. Εμείς κινούμαστε στη κατεύθυνση να παραμείνουμε αυτόνομος Δήμος, αλλά το τοπίο είναι ακόμα θολό.

 

2) ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΤΕΙ ΠΟΛΥ Κ. ΔΗΜΑΡΧΕ, ΕΙΝΑΙ  ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ  ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΒΑΘΕΟΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ  ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΛΑΟ.  ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ?

     Εγώ συζητάω με πολλούς Μεγανησιώτες, όλων των κομμάτων, όλων των παρατάξεων, και πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους συμφωνεί με την θέση της Δημοτικής Αρχής, όπως είχα την δυνατότητα να την αναπτύξω σε προγενέστερες δηλώσεις μου. Θα πρέπει να δούμε το πρακτικό αποτέλεσμα, και να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις, βάζοντας τους δικούς μας κανόνες. Εμείς πιστεύουμε ότι μια ευέλικτη διαχείριση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την απαραίτητη τεχνογνωσία, μπορεί να φέρει τουλάχιστον δέκα χιλιάδες σκάφη (διανυκτερεύσεις) το χρόνο στο τουριστικό καταφύγιο. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον τριάντα με σαράντα χιλιάδες τουρίστες θα επισκεφθούν προσθετικά το Μεγανήσι. Μα και είκοσι ευρώ να αφήσει ο καθένας στην τοπική αγορά, μιλάμε για ένα τζίρο πάνω από επτακόσιες χιλιάδες που θα μείνει στο Νησί μας. Ο τζίρος αυτός μπορεί να μεγαλώσει κατά πολύ, στοχεύοντας στην αύξηση και την ποιότητα των σκαφών. Μια δημοτική επιχείρηση, που θα στελεχώνεται μέσω ΑΣΕΠ, με δημοτικούς υπαλλήλους, πρακτικά δεν μπορεί να φέρει τα ίδια αποτελέσματα. Όμως αυτή η Δημοτική Αρχή ακούει και προβληματίζεται. Σήμερα υπάρχει μία κατ’ αρχήν προεπιλογή ενός ιδιώτη, που αξιολογήθηκε σαν την καλύτερη επενδυτική πρόταση.

Μένει να δούμε αν αυτή η πρόταση είναι συμφέρουσα για το Νησί μας.

Το θέμα δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αφορά όλους τους Μεγανησιώτες και όχι τους σημερινούς επαγγελματίες, αφού θα δημιουργηθεί η ανάγκη ανάπτυξης της αγοράς με νέες επενδυτικές δραστηριότητες.  Εγώ σέβομαι όλες τις απόψεις, καταλαβαίνω ακόμη και τις φοβίες κάποιων, ανεξάρτητα του τρόπου που τις εκφράζουν. Σαν Δημοτική Αρχή δεν χρωστάμε και δεν δεσμευόμαστε από κανένα. Ας βγουν λοιπόν κάποιοι έξω από τα ταμπούρια τους και ας αγναντέψουν λίγο μακριά! Και τότε  ας πάρει ο καθένας μας ξεκάθαρα την ευθύνη της άποψης του.

3) ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΗ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ (ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ) ΜΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΙΧΜΕΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΛΛΟΣ.

     Αυτή η Δημοτική Αρχή δεν έχει επιλεκτικές ευαισθησίες για το περιβάλλον. Και το έχει αποδείξει. Το αποδεικνύει στην καθημερινότητά της, αφού τα έργα περιβάλλοντος και πολιτισμού είναι στις προτεραιότητες της.

     Ο δρόμος για το «Κεφάλι» άρχισε να συζητιέται εδώ και δύο χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το αίτημα του δρόμου ήρθε από συγκεκριμένη εταιρεία που έχει αγοράσει το μεγαλύτερο κομμάτι της περιοχής, αλλά και από Μεγανησιώτες ιδιώτες, που κρατούν μεγάλα αγροτεμάχια.  Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού συζήτησε την επενδυτική πρόταση της εταιρείας και πήρε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, την πρόταση των ιδιωτών Μεγανησιωτών, ομόφωνα αποδέχθηκε την διαμόρφωση του δρόμου, θέτοντας συγκεκριμένους όρους, αφενός της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, αφετέρου της με ίσους όρους εξυπηρέτησης όλων των ιδιοκτητών της περιοχής. Χρειάστηκαν πολλές συζητήσεις στη συνέχεια για να συγκεκριμενοποιηθούν όλα τα θέματα που προέκυπταν με βάση τη μελέτη που συντάχθηκε, και αφού όλοι συμφώνησαν, επιτρέψαμε την έναρξη των εργασιών. Καμία παρέμβαση δεν αφήνει απείραχτο το περιβάλλον. Όμως η συγκεκριμένη παρέμβαση γίνεται με τις ελάχιστες επιπτώσεις και ο καθένας που θα επισκεφθεί την περιοχή μπορεί να το διαπιστώσει.     

Υπάρχει μόνο σε ένα σημείο πρόβλημα από καταπτώσεις βράχων, το οποίο το επισημάναμε, και η εταιρεία το αποδέχθηκε σαν πρόβλημα, με την δέσμευση της αποκατάστασης. Σίγουρα όμως υπάρχουν αρκετά  θέματα ανοιχτά, σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας. Προς το παρόν δεν έχει ανοίξει η κουβέντα. Όταν έρθει αυτή η στιγμή, το Δημοτικό Συμβούλιο θα τα αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα και πάντα στα πλαίσια του συμφέροντος του Νησιού μας.

4) Ο ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ?

Στις προτεραιότητες μας είναι τα μεγάλα έργα περιβάλλοντος και πολιτισμού, κάποια από τα οποία είναι σε εξέλιξη και κάποια σε διαδικασία ωρίμανσης. Ειδικότερα, είναι σε εξέλιξη η πολεοδόμηση, το ΣΧΟΟΑΠ, οι βελτιώσεις του δικτύου ύδρευσης, τελειώνει η πολιτιστική αίθουσα,  και ολοκληρώνονται οι φάκελοι προκειμένου να κατατεθούν για χρηματοδότηση, των βιολογικών και  των στερεών αποβλήτων. Και βέβαια των πολιτιστικών υποδομών, όπως τα μουσεία, ένα περιπατητικό δίκτυο ενοποίησης όλων των σημείων ενδιαφέροντος του Νησιού μας, η αρχαιολογική ενοποίηση του χώρου του Αη-Γιάννη, και το νέο Δημαρχείο με την αίθουσα πολυχώρου.  Τέλος είναι σε φάση χρηματοδότησης και προκήρυξης το νέο περιφερειακό ιατρείο και το νέο νηπιαγωγείο.  Τα παραπάνω μαζί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναπλάσεων, αποτελούν τα βασικά στοιχεία μιας αναπτυξιακής πρότασης, που εμείς σχεδιάσαμε και χρηματοδοτήσαμε την ωρίμανσή της από την αρχή με πόρους του Δήμου και προσπαθούμε να την υλοποιήσουμε. Υπάρχουν όμως και τα ζητήματα αιχμής, που μέσα από το τεχνικό μας πρόγραμμα, προσπαθούμε να υλοποιήσουμε. Συγκεκριμένα το περιφερειακό οδικό δίκτυο των οικισμών Βαθέος – Κατωμερίου,  και η αναβάθμιση των υπηρεσιών στις παραλίες του Νησιού μας. Ειδικά για τις παραλίες, προσπαθούμε φέτος στο Φανάρι, τη Ρόκα και το Λιμονάρι, να κάνουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, με αναπλάσεις και δημοτικά αναψυκτήρια.

5)ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΝΗΣΙΩΤΕΣ ΕΧΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΤΕΙ ΤΟ  ΘΕΜΑ ΤΩΝ  ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΙΖΑ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ Η ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ?

           Το μέγεθος του Νησιού μας είναι τέτοιο, που σήμερα αποκλείει την κατασκευή ενός νέου ΧΥΤΑ κάπου αλλού. Αλλά και στην περιοχή της Σκίζας, δεν είναι δυνατή η διαχείριση των σκουπιδιών, για διάφορους λόγους, που έχω αναλύσει. Η μόνη λύση είναι η δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης και η μεταφορά τους, παράλληλα με την ανακύκλωση, που είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε. Είναι η μόνη λύση, και σε αυτή τη κατεύθυνση κινούμαστε. Αυτή ήταν δέσμευση μας, και προχωράμε στη υλοποίησή της. Το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό, είναι να εξασφαλίσουμε το χώρο υποδοχής εκτός Μεγανησίου, κάτι για το οποίο είμαι αισιόδοξος

6)ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΖΩΝ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ?

Είναι μεγάλο θέμα για ολόκληρο το Νομό, με τα γνωστά προβλήματα διαχείρισης.  Είναι ανάγκη να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να στεγανοποιήσουμε το δίκτυο μας με αντικαταστάσεις πεπαλαιωμένων τμημάτων, ώστε να μηδενίσουμε τις διαρροές, και ταυτόχρονα να πείσουμε τους Μεγανησιώτες για την ορθολογικότερη διαχείριση του νερού. Στο δίκτυο έχουμε επενδύσει πάνω από 500 000 ευρώ και κάθε χρόνο είναι στις προτεραιότητές μας. 

7)ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ 3.5 ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΥ ΗΓΕΙΣΤΕ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ,  ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ?

     Θεωρώ ότι σε πολλά πράγματα ξεπεράσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Εμείς δεν βρήκαμε κανένα σχεδιασμό, καλό ή κακό σε εξέλιξη, καμία μελέτη και το σημαντικότερο,  βρεθήκαμε στη φάση που έκλεινε το Γ΄ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ δεν έχει ακόμη ανοίξει. Παρόλα αυτά προχωρήσαμε με πόρους του Δήμου σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, και είναι θέμα πλέον της πολιτείας να ευαισθητοποιηθεί πάνω στα μεγάλα θέματα του Μεγανησιού. Εμείς, θεωρώ με ορθολογικό τρόπο, διαχειριστήκαμε τους πόρους του Δήμου, και σε ένα σημαντικό βαθμό αντιμετωπίσαμε την καθημερινότητα και τα ζητήματα, που αναβαθμίζουν ποιοτικά την ζωή των δημοτών μας. Η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε, αφού απαιτεί βάθος χρόνου με συνεχή προσπάθεια, που ξεπερνά την μία ή και τις δύο δημοτικές περιόδους. Το σημαντικό είναι να παραμείνουμε σταθεροί στους στόχους μας.

8 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ! ΚΑΤΑ  ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΤΕ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ. ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ?

Το Μεγανήσι σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με το Μεγανήσι που παραλάβαμε! Το νοικοκυρέψαμε… Η καθαριότητα είναι εμφανής, το βυτίο, η άμεση ανταπόκριση του Δήμου στα μικροπροβλήματα που προκύπτουν, το κυκλοφοριακό, οι λακκούβες, η διαχείριση των λιμανιών, οι πεζοδρομήσεις το καλοκαίρι , και άλλα πολλά, έχουν δώσει μια άλλη αίσθηση στο Μεγανήσι. Οι αντιδήμαρχοι, που έχουν αυτή την αρμοδιότητα, έχουν κάνει ουσιαστική και σημαντική δουλειά εδώ. Παράλληλα,  η σημαντική πολιτιστική μας δράση, η στήριξη δράσεων στην υγεία και την παιδεία,  τα προγράμματα κυρίως με τους μαθητές, το γυμναστήριο, η ανάδειξη του Μεγανησιού ως τουριστικού προορισμού, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η απ’ ευθείας σύνδεση του Μεγανησιού με την Πόλη της Λευκάδας, βελτίωσαν την καθημερινότητα του Μεγανησιώτη και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής του. Σίγουρα όμως είναι μια συνεχή προσπάθεια, που κυρίως  έχει να κάνει με την συνυπευθυνότητα της ίδιας της κοινωνίας στο πρόβλημα και κυρίως την συνεχή οργάνωση και στελέχωση του Δήμου, στα δεδομένα  οικονομικά πλαίσια ενός μικρού Δήμου, με μηδενική δυνατότητα ελεγκτικού μηχανισμού.

9)ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΣ ΤΑ 3.5 ΧΡΟΝΙΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ?

           Το κεντρικό ζήτημα, που ήταν και η συνεκτική ουσία της δημοτικής μου παράταξης, είναι η προσπάθεια μου να πείσω τους Μεγανησιώτες, ότι το μικροσυμφέρον τους εξυπηρετείται καλύτερα μέσα από το γενικότερο συμφέρον του Νησιού μας, αφού μόνο εδώ πάνω μπορεί να εδραστεί το μέλλον του. Γι’ αυτό το σημαντικότερο είναι, ότι  εμπνεύσαμε την ελπίδα στους Μεγανησιώτες  να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον του τόπου τους.

10) ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΑΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ. ΑΝ  ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ?

      Η πολιτική δεν είναι το επάγγελμά μου. Μέσα από την πολιτική μου δίνεται η δυνατότητα έκφρασης και δημιουργίας. Είμαι στα κοινά και την πολιτική πάνω από τριανταπέντε χρόνια. Και θα παραμείνω ενεργός με ή χωρίς θεσμική θέση. Και βέβαια, έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε το έργο μας και τις ιδέες μας για το Μεγανήσι σε κάθε περίπτωση και σε οποιοδήποτε θεσμικό τοπίο.

-ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ

-ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ

Πηγή : Meganisi News

Προηγούμενο άρθροΚούλουμα στην Λευκάδα
Επόμενο άρθροΠανηγύρι στο χωριό….