Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Απόστόλης Καραβίας, ο καρναβαλιστής

Απόστόλης Καραβίας, ο καρναβαλιστής

0
9.00002

Στο My Lefkada και στον Νίκο Καββαδά μίλησε ο γηραιότερος καρναβαλιστής του Λευκαδίτικού καρναβαλιού. Ο Αποστόλης Καραβίας που φέτος ήταν ο αρχηγός της ομάδας του Τιτανικού που απέσπασε το πρώτο βραβείο στα άρματα, μίλησε για όλους και για όλα σχετικά με φετινό καρναβάλι της Λευκάδας.

Αποστόλη πες μας την γνώμη σου για την φετινή καρναβαλική παρέλαση της Λευκάδας ?

Αγαπητέ Νίκο σε καλωσορίζω στην  «γκαλερί» μου, έτσι ονομάζουμε  χαϊδευτικά την αποθήκη στην οποία ετοιμάζουμε τα αποκριάτικα άρματα με την παρέα μου.  Οι αποκριές φέτος για εμένα που «καρναβαλίζομαι» τόσα χρόνια ήταν πραγματικά θαυμάσιες  παρόλο που ο καιρός δεν επέτρεψε να παρουσιάσουμε κάτι ακόμα καλύτερο. Όλες οι ομάδες των καρναβαλιστών που έλαβαν μέρος ήταν για εμένα άψογες και ξέρω ότι έκαναν πολύ μεγάλη προσπάθεια μέσα στην βροχή και το κρύο να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν κάτι πραγματικά καλό ώστε να διασκεδάσουν οι ίδιοι αλλά και να προσφέρουν στο νησί με αυτό τον τρόπο δείχνοντας ότι η Λευκάδα κάνει ένα όμορφο καρναβάλι κάθε χρόνο, προσελκύοντας έτσι επισκέπτες στον τόπο μας. Φυσικά οι επισκέπτες που έρχονται για το καρναβάλι είναι σημαντική βοήθεια για τους επιχειρηματίες της πόλης μιας και αφήνουν τα λεφτά τους στα μαγαζιά σε μια νεκρή περίοδο.  Αν εμείς οι Λευκαδίτες δεν συνεχίσουμε να κάνουμε τα ωραία αυτά καλαμπούρια μας τις αποκριές, ο κόσμος θα μας αγνοήσει και η Λευκάδα θα δίνει την εντύπωση μιας νεκρής πολιτείας.


Αποστόλη πες μας πως περάσατε φέτος στην παρέλαση ?

Εμείς οι καρναβαλίστες περάσαμε υπέροχα αν και η βροχή δεν μας επέτρεψε να κάνουμε κάτι καλύτερο ώστε να περάσει και ο κόσμος καλύτερα αν και από ότι φάνηκε η βροχή δεν σταματάει ούτε εμάς αλλά ούτε και τον κόσμο που κάθε χρόνο έρχεται να δει το καρναβάλι και να διασκεδάσει μαζί μας .

Ποιος είναι για εσένα ο λόγος που κάνει τους καρναβαλιστές να παίρνουν μέρος στο καρναβάλι.

Όπως και εγώ έτσι και όλοι οι άλλοι καρναβαλιστές πρώτα το κάνουμε για την πάρτη μας, για να περάσουμε εμείς καλά και να διασκεδάσουμε και έπειτα το κάνουμε σαν ένδειξη αγάπης προς την πατρίδα μας την Λευκάδα και τους συμπολίτες μας. Εγώ προσπαθώ κάθε χρόνο να παρουσιάσω κάτι καλό και το ίδιο πιστεύω ότι κάνουν και οι άλλες ομάδες  ώστε να πάει μπροστά η Λευκάδα και να μιλάει ο κόσμος για το καρναβάλι της Λευκάδας. Αν εφέτος η παρέλαση δεν γίνονταν γρήγορα λόγω των καιρικών συνθηκών θα έγραφε και φέτος… ιστορία !!!

Υπήρξαν προβλήματα στην κατά την διάρκεια της παρέλασης φέτος ?

Όπως ξέρεις  και εσύ και όλοι οι Λευκαδίτες, όλα τα άρματα είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας όπως πυροσβεστήρες, δεξαμενή με νερό καθώς και 3-4 άτομα που επέβλεπαν το κάθε άρμα σε όλη την διάρκεια της παρέλασης. Στο δικό μου το άρμα υπήρχαν δε και 4 γιατροί που ήταν διαθέσιμοι να προσφέρουν την βοήθεια τους οποιαδήποτε στιγμή  αν την χρειάζονταν κάποιος. Είμαι βαθύτατα στεναχωρημένος όμως που βρέθηκε μια κυρία που έγραψε σε τοπικό ΜΜΕ για την παρέλαση και πέρασε το μήνυμα ότι «ο Αποστόλης έκανε μπλακ-άουτ στην Λευκάδα γιατί σήκωσε της φωτεινές γιρλάντες που βρίσκονταν στην αγορά για να περάσει το άρμα». Θέλω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία που μου δίνεται αυτήν την στιγμή και να ενημερώσω δημόσια τους φίλους Λευκαδίτες ότι εγώ ως σωστός καρναβαλιστής αλλά και ως τίμιος  Έλληνας πολίτης όταν διάβασα αυτό το δημοσίευμα, πήγα στην ΔΕΗ της Λευκάδας και ρώτησα αν ευθύνομαι εγώ και το άρμα μου για την διακοπή ρεύματος που έγινε την ώρα της παρέλασης. Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ μου είπαν ότι δεν φέρω καμία ευθύνη για αυτό το συμβάν το οποίο οφείλεται σε καθαρή σύμπτωση. Υπήρξαν τελικά όμως κάποιοι «καλοθελητές» που άρπαξαν αυτήν  την ευκαιρία και θέλησαν να με συκοφαντήσουν  και ο λόγος είναι ότι εγώ ήθελα να γίνει το καρναβάλι από την κεντρική αγορά .

Όταν πήρα την απάντηση από την ΔΕΗ  έστειλα ηλεκτρονική επιστολή (e-mail) στην κυρία που έγραψε για το περιστατικό και στην συνέχεια της τηλεφώνησα και της είπα για την απάντηση που μου έδωσαν από την ΔΕΗ. Τότε μου είπε ότι δεν το έγραψε για εμένα αλλά για την ομάδα της Καρυάς. Αυτή η κυρία η οποία δεν έχει καταγωγή από την Λευκάδα δεν έφτανε που με συκοφάντησε και αφού της μίλησα στο τηλέφωνο και της έστειλα και την επιστολή μου, κατηγόρησε την ομάδα της Καρυάς και το  λέω στα ίσα και σταράτα τι μου είπε μιας και δεν εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με κανέναν, άρχισε να μου λέει ότι το καρναβάλι της Λευκάδας δεν ήταν καλό και συνέχισε συκοφαντώντας άλλη μια ομάδα καρναβαλιστών λέγοντας μου ότι «ήταν κάτι παιδιά πάνω σε μια πλατφόρμα που ήταν πιωμένα» . Όπως εξήγησα στην κυρία αυτή έτσι εξηγώ και σε όλους τους φίλους Λευκαδίτες ότι φέτος ο καιρός ήταν πολύ δύσκολος και δεν επέτρεψε στους καρναβαλιστές να προετοιμαστούν όπως θα ήθελαν για το καρναβάλι και ίσως κάποια από τα άρματα να βγήκαν λίγο «γρήγορα» . Όσο για το θέμα των μεθυσμένων ρωτάω, εάν πάτε στο καρναβάλι της Πάτρας πείτε μου ποιος δεν πίνει και ποιος δεν είναι μεθυσμένος ?

Εγώ κάθε χρόνο έχω στο άρμα μου την οικογένεια μου και τους φίλους μου και είμαι αυτός που είμαι πρώτος υπέρ της ασφάλειας στο καρναβάλι. Πριν ξεκινήσει η φετινή παρέλαση εγώ ό ίδιος έλεγξα όλα τα άλλα άρματα για να δω αν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας και είδα και πυροσβεστήρες και τις ρόδες προστατευμένες και άτομα που επέβλεπαν το κάθε άρμα.

Της κυρίας αυτής που συκοφάντησε εμένα και την ομάδα μου, το άρμα της Καρυάς όπως και  άλλη μια ομάδα αλλά και ολόκληρο το καρναβάλι της Λευκάδας, που για να γίνει φέτος, κόπιασαν αρκετοί άνθρωποι για πολλές μέρες μέσα στην βροχή και στο κρύο, καλώ όλους τους Λευκαδίτες να της «κόψουμε τον βήχα» και να μην της επιτρέψουμε να συνεχίζει να συκοφαντεί τις προσπάθειες που κάνουμε οι Λευκαδίτες για τον τόπο μας.

Τι θα ήθελες να πεις στον κόσμο που παρακολούθησε την παρέλαση φέτος ?

Μακάρι να είχα λόγια να δείξω το πόσο ευχαριστώ τους Λευκαδίτες αλλά και τους επισκέπτες που βρήκαν την δύναμη και έκατσαν μέσα στην βροχή και στο κρύο για να μας δουν και να μας απολαύσουν. Τους ευχαριστώ που όλα τα φλας των φωτογραφικών μηχανών και των κινητών τηλεφώνων τους ήταν στραμμένα πάνω μας και πραγματικά απορώ με το κουράγιο τους που μας ανέχονται τόσα χρόνια (γέλια)

Σχετικά με την διοργάνωση της φετινής παρέλασης έχεις πεις κάτι ?

Έχω να κάνω μια παρατήρηση. Καλώ το Πνευματικό κέντρο Λευκάδας να βρει ποιος ήταν ο υπεύθυνος που μας έβαλε εμάς με τα άρματα να πάμε μετά την παρέλαση από την παραλία με κατεύθυνση το Δημαρχείο της Λευκάδας χωρίς πρώτα να έχει ελέγξει και χωρίς να έχει λάβει μέτρα ώστε να μην υπάρχουν τα πανό πάνω από τον δρόμο σε ύψος που τα άρματα δεν μπορούσαν να περάσουν βάζοντας σε κίνδυνο όσα άρματα πέρασαν από εκεί για να φύγουν και να επιστρέψουν στην βάση τους. Ελπίζω του χρόνου οι υπεύθυνοι να έχουν ελέγξει όλο το μήκος της διαδρομής ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για κανέναν. 

Τι έγινε φέτος με την Καρναβαλική ράβδο η οποία πήγε στην Καρυά ?

Έχω μια απορία σχετικά με αυτό το θέμα. Πριν μερικά χρόνια που ήμουν και εγώ στο Πνευματικό κέντρο Λευκάδας είχαμε αποφασίσει μετά από μια ιδέα που είχε ο Αντώνης ο «Καρνάγιας» άνθρωπος που είχε χρόνια εμπειρία, να υπάρχει ένα σύμβολο που θα παίρνει η καλύτερη ομάδα από τους δυο πρώτους. Δηλαδή ή η ομάδα που πήρε το πρώτο βραβείο από τα πεζά τμήματα ή η ομάδα που πήρε το πρώτο βραβείο από τα άρματα. Αυτό θα γίνονταν για να αναδειχθεί ο πρώτος από τους πρώτους. Αφού πραγματικά πάρθηκε αυτή η απόφαση, ο Σπύρος ο Αργύρης πρόσφερε δωρεάν στο Πνευματικό κέντρο την καρναβαλική ράβδο για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Η ράβδος αυτή λοιπόν σηματοδοτούσε τον καλύτερο του καρναβαλιού . Φέτος δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς έγινε. Η ράβδος πήγε στην Καρυά που πήρε το δεύτερο βραβείο από τα άρματα. Πείτε μου λοιπόν ποιος είναι φέτος ο τρίτος….? Αφού την ράβδο την πήρε ο δεύτερος ποιος είναι ο τρίτος ? Πρώτος από τα άρματα είναι η ομάδα η δική μου πρώτο βραβείο από στα πεζά πήρε η ομάδα της κ. Σίας που ήταν πραγματικά υπέροχη την ράβδο την πήρε η Καρυά που πήρε το δεύτερο βραβείο στα άρματα…. ποιος είναι ο τρίτος λοιπόν ? Φυσικά δεν έχω κανένα πρόβλημα που ή ράβδος πήγε στην Καρυά  αλλά καλό είναι πριν πάρουν κάποια απόφαση τα μέλη του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας να λαμβάνουν υπόψη τους τις αποφάσεις που έχουν παρθεί εδώ και χρόνια και που πλέον είναι θεσμοί.

Πες μας κάτι για το τέλος

Αγαπητοί φίλοι Λευκαδίτες θέλω να σας ευχαριστήσω ακόμα μια φορά και να ευχαριστήσω και την ομάδα την δική μου αλλά και όλους τους καρναβαλιστές. Αυτό που εύχομαι και θέλω πραγματικά είναι να έχει το καρναβάλι της Λευκάδας κάθε χρόνο περισσότερο κόσμο και να βλέπω την Λευκάδα να πηγαίνει μπροστά. Τέλος εύχομαι σε όλους να έχουμε μια καλή χρονιά και να είμαστε όλοι καλά μέχρι του χρόνου το καρναβάλι για να διασκεδάσουμε πάλι όλοι μαζί.  

 

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Πολιτιστικού Συλλόγου Τσουκαλάδων
Επόμενο άρθροΓια ψάρεμα αντί για κούλουμα