Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Πρόταση ΤΕΔΚ Λευκάδας για τον Καλλικράτη

Πρόταση ΤΕΔΚ Λευκάδας για τον Καλλικράτη

0

Ενιαίος Δήμος Λευκάδα – Κάλαμος – Καστός και αυτόνομο το Μεγανήσι, προτείνει η ΤΕΔΚ Λευκάδας.

 


Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου ΤΕΔΚ Λευκάδας για το πρόγραμμα ΄΄Καλλικράτης΄΄

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Λευκάδας λαμβάνοντας υπόψιν τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν κατά την σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε στις 10/01/2010 και διευρυμένη Γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 20/02/2010 διαμορφώνει την εξής πρόταση σχετικά με το πρόγραμμα ΄΄Καλλικράτης΄΄ που μας παρουσίασε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι ώριμες οι συνθήκες για να προχωρήσουμε σε μια πραγματική διοικητική μεταρρύθμιση στην πατρίδα μας.
Το σχέδιο που παρουσίασε η Κυβέρνηση κινείται στην σωστή κατεύθυνση με ορισμένες όμως παρατηρήσεις και επιφυλάξεις.
Ένα από τα βασικά κίνητρα για την υποστήριξη του ΄΄Καλλικράτη΄΄ αποτελεί η προώθηση ενός  νέου ρόλου των ΟΤΑ. Οι νέες συνθήκες απαιτούν ΟΤΑ ικανούς να αναλαμβάνουν αποτελεσματικές τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Νέους ΟΤΑ που θα μπορούν να ενδυναμώσουν το ρόλο τους στην τοπική κοινωνία και να ασκήσουν νέες αρμοδιότητες.
Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών είναι η εφαρμογή του άρθρου 102 παρ. του Συντάγματος.

Γι’ αυτό χρειάζεται να εφαρμοστεί μια μεταρρύθμιση που θα καταλήγει στην θεσμική ενδυνάμωση των ΟΤΑ, θα εναρμονίζουν την αυτοδιοίκηση με τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και θα τις προδρόσουν τα χαρακτηριστικά  ενός σύγχρονου πολιτικού οργανισμού σε ένα αποκεντρωμένο διοικητικό σύστημα που θα περιέχει:

1.Κεντρική Διοίκηση με επιτελικές δομές και λειτουργίες στην κατεύθυνση του “κράτους – στρατηγείο”
2.Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό και την εφαρμογή περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων
3.Ισχυροί Δήμοι ικανοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και έτοιμοι να υποδεχθούν διευρυμένες αρμοδιότητες σε διάφορους τομείς.

Ειδικά στα νησιά είναι αναγκαίες ειδικές πολιτικές για την ισόρροπη ανάπτυξη και σύγκλιση των νησιωτικών περιοχών. Φυσικά μαζί με την μεταρρύθμιση πρέπει να συνταχθεί ένας Νέος Κώδικας λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα καλύπτει τα νέα δεδομένα.

Σχετικά με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί, γεωγραφικοί , πολιτικοί αλλά και οικονομικοί λόγοι αφού οι τοπικές οικονομίες στηρίζονται στον Τουρισμό.
Όμως για λόγους συνοχής και λειτουργικότητας της Περιφέρειας θεωρούμε ότι η Λευκάδα για λόγους κεντροβαρικότητας προσφέρεται να είναι η έδρα της, αφού διαθέτει και τις ανάλογες υποδομές.

Σχετικά με την εκλογή του Περιφερειακού συμβουλίου θεωρούμε ότι κανένας νομός δεν πρέπει να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του περιφερειακού συμβουλίου και αυτό να προβλεφθεί στον νόμο με ειδική διάταξη.

Για την χοροθέτηση των νέων δήμων στον Νομό Λευκάδας ασφαλώς και το νησί της Λευκάδας πρέπει να αποτελεί ένα Δήμο αφού είναι μία γεωγραφική ενότητα.

Τα μικρά νησιά Κάλαμος και Καστός από μόνα τους δεν μπορούν να αποτελέσουν ξεχωριστοί ΟΤΑ.
Γι’ αυτό προτείνετε να αποτελέσουν ενιαίο Δήμο με το νησί της Λευκάδας.

Σχετικά με το Μεγανήσι πιστεύουμε ότι μπορεί να παραμείνει αυτόνομος Δήμος και να ισχύσει ότι και για τα υπόλοιπα νησιά αναλόγου μεγέθους της Ελληνικής Επικράτειας.

Φυσικά σε περίπτωση που θα παραμείνει ξεχωριστός Δήμος πρέπει να εφαρμοστούν ειδικές πολιτικές που θα στηρίξουν λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή του. Με την πρόταση αυτή στη Λευκάδα θα αναπτυχθούν τεράστιες δυνατότητες και στην τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να μεταφερθούν πολλές αρμοδιότητες. Να δημιουργηθεί δηλαδή μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα αναλάβει όλες τις τοπικές υποθέσεις.
Αναφέρουμε ενδεικτικά το Λιμενικό Ταμείο, τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, τις τεχνικές υπηρεσίες κ.α. Ακόμη θα υπάρχει η δυνατότητα για ενιαίο σχεδιασμό σχετικά με θέματα όπως η διαχείριση υποδομών, μεταφορών, ύδρευσης, αποχέτευσης, απορριμμάτων κλπ

Σχετικά με την εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων προτείνεται να εκλέγονται από όλους τους Δημότες των νέων ΟΤΑ με ποσόστωση.

Σχετικά με τα Τοπικά Συμβούλια είναι αναγκαίο να είναι τριμελή κάτω των πεντακοσίων κατοίκων και πενταμελή άνω των 500 ατόμων, να διατηρηθεί δηλαδή η υπάρχουσα κατάσταση ώστε να μπορούν όλα τα Τοπικά Συμβούλια να διαχειρίζονται τον προϋπολογισμό τους.

ΤΕΔΚ    ΛΕΥΚΑΔΑΣ


 

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Εργατικού Κέντρου
Επόμενο άρθροΈχασε η Νίκη