Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Η ΝΑΤΟική βάση της Λευκάδας

Η ΝΑΤΟική βάση της Λευκάδας

0

Την εγκαταλειμμένη βάση του ΝΑΤΟ που υπάρχει στο νησί μας επισκέφθηκε το συνεργείο του My Lefkada.

Η βάση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε, κτίστηκε το 1962 και σκοπός της ήταν η διευκόλυνση στις τηλεπικοινωνίες μεταξύ των βάσεων του ΝΑΤΟ της Ιταλίας και της Ελλάδας, μιας και διέθετε 4 γιγάντιες κεραίες αναμετάδοσης ραδιοκυμάτων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι του χωριού “Εγκλουβή” της Λευκάδας θυμούνται ακόμα τα στρατιωτικά ελικόπτερα να μεταφέρουν τα υλικά για να γίνει η βάση. Αυτό γινόταν γιατί ο δρόμος που οδηγούσε στο σημείο που είναι κτισμένη η βάση δεν χωρούσε να περάσει φορτηγό αυτοκίνητο. Πολλοί από τους κάτοικους της Εγκλουβής αλλά και άλλων χωριών του νησιού είχαν δουλέψει στα έργα ανοικοδόμησης της βάσης και όπως λένε και οι ίδιοι η συμπεριφορά των αμερικάνων ήταν άψογη απέναντι τους και το μεροκάματο που έπαιρναν πολύ μεγαλύτερο από το μέσο μεροκάματο της εποχής.

Η βάση αποτελούνταν από 2 τμήματα, τον σταθμό που ήταν οι κεραίες και τον καταυλισμό που ήταν στην ουσία το στρατόπεδο που έμεναν οι στρατιώτες. Και οι δύο κτηριακές εγκαταστάσεις είχαν γίνει με αμερικάνικες προδιαγραφές έχοντας ως αποτέλεσμα υψηλή ποιότητα κατασκευής.

Η βάση διέθετε 4 γιγάντιες κεραίες με κωδικούς Α1, Α2, Β1, Β2. Διέθετε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό καθώς και δικό της σταθμό ηλεκτροδότησης με 4 τεράστιες γεννήτριες, οι οποίες ηλεκτροδοτούσαν την βάση. Από τις 4 γεννήτριες δούλευε μόνο η μια ενώ οι άλλες τρεις ήταν εφεδρικές (!). Χαρακτηριστικό όλως των εγκαταστάσεων ήταν η πραγματική χλιδή τους. Τα κτήρια της βάσης όπως και τα κτήρια του καταυλισμού ήταν εντυπωσιακά προσεγμένα στο εσωτερικό τους και παντού υπήρχε παχύ χαλί που “χάνονταν” τα πόδια όσων πατούσαν σε αυτό! Το συγκρότημα διέθετε εκτός από τους κοιτώνες, πλήρως εξοπλισμένα μαγειρεία, χώρους εστίασης και χώρους ψυχαγωγίας ενώ διέθετε μέχρι και γυμναστήριο!

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90  η εξέλιξη στις τηλεπικοινωνίες έκανε την στρατιωτική βάση να μην είναι απαραίτητη με αποτέλεσμα μεταξύ 1992-1993 η βάση να παραδοθεί προς εκμετάλλευση, αξιοποίηση και χρήση στην Ελληνική Αεροπορία και στον Διοικητή της ελληνικής στρατιωτικής βάσης που υπάρχει μερικά μέτρα πιο πέρα.

Αυτό ήταν και το τέλος της βάσης του ΝΑΤΟ. Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα όλος ο ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός μηχανολογικός εξοπλισμός λεηλατήθηκε από επιτήδειους. Ακολούθησε πλιάτσικο και όποιος μπορούσε πήγαινε στην βάση και έπαιρνε ότι ήθελε.

Πλέον έχουν ξηλωθεί τα πάντα, από τα καλώδια που πήγαινε το σήμα στις κεραίες  μέχρι και τα καλώδια του ηλεκτρικού μέσα από τον τοίχο (!) αλλά ως και τα είδη υγιεινής από τις τουαλέτες. Είχε ακουστεί ότι αρκετά από τα νυχτερινά  μαγαζιά της Λευκάδας μετά το κλείσιμο της βάσης «προμηθευτήκαν» κλιματιστικά χωρίς αυτό να έχει επαληθευθεί ποτέ.

Έτσι, μετά την πλήρη και ολοκληρωτική λεηλασία καθετί χρήσιμου και αξιοποιήσιμου, το εναπομείναν κουφάρι παραδόθηκε στο Δήμο Καρυάς το 2003, για αξιοποίηση και εκμετάλλευση χωρίς όμως ποτέ να γίνει κάτι εκεί λόγω τους κόστους ανακατασκευής των εγκαταστάσεων.

Η σημερινή εικόνα της βάσης είναι η εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης, ερήμωσης και καταστροφής  που δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα σε όσους περνούν από εκεί και την αντικρίζουν.


My Lefkada : Και όμως εμείς πιστεύουμε ότι η εγκαταλειμμένη βάση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί χωρίς να χρειαστεί να πέσει ένα ευρώ .

Προτείνουμε στον Δήμο Καρυάς να κάνει την βάση πίστα paintball !!! Το paintball είναι ένα παιχνίδι που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κερδίζει πολλούς φίλους. Στο παιχνίδι αυτό, που δεν είναι άλλο από τον «πόλεμο» που παίζαμε παιδάκια, χρησιμοποιούνται όπλα που εκτοξεύουν μπίλιες μπογιάς, που είναι εντελώς ακίνδυνες για τον άνθρωπο. Οι παλιές εγκαταστάσεις είναι ότι πρέπει για να δημιουργηθεί μια τέτοια πίστα και έτσι η βάση θα πάψει να είναι απλά ένα απομεινάρι του παρελθόντος.

Για σκεφτείτε την πρόταση μας εσείς οι Καρσάνοι….


Δείτε φωτογραφίες που τράβηξε το συνεργείο του My Lefkada. Σύντομα θα αναρτηθεί και σχετικό βίντεο.

Φωτογραφίες : Θάνος Πετούσης

 

Προηγούμενο άρθροΗ φωτογραφία της Πρέβεζας
Επόμενο άρθροΧωρίς νερό ο Δήμος Λευκάδας