Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Πράσινο φως για την Ιόνια Οδό

Πράσινο φως για την Ιόνια Οδό

0

Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση για την κατασκευή του έργου ‘‘Οδική Σύνδεση περιοχής Ακτίου με τον Δυτικό Άξονα Βορρά-Νότου’’(Ιόνια Οδός). Παρακάτω ακολουθεί δελτίο τύπου από τον βουλευτή Λευκάδας κ. Σπύρο Μαργέλη

 


Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση για την κατασκευή του έργου ‘‘Οδική Σύνδεση περιοχής Ακτίου με τον Δυτικό Άξονα Βορρά-Νότου’’(Ιόνια Οδός).
Η υλοποίηση της σύνδεσης της περιοχής του Ακτίου και της Λευκάδας αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδιασμού ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μας και εξόδου από την απομόνωση. Αποτελεί την συνέχεια της υποθαλάσσιας σύνδεσης Ακτίου – Πρέβεζας και άρχισε να υλοποιείται με την εκπόνηση των Προκαταρκτικών Μελετών το 1999. Ακολούθησε η έγκριση της Προκαταρκτικής Μελέτης στις 10 Απριλίου 2001 και εν συνεχεία ξεκίνησε η διαδικασία ανάθεσης των υπολοίπων σταδίων μελετών. Την 1η Οκτωβρίου 2004 υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάθεση των μελετών (Προμελέτες και Οριστικές μελέτες). Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 338.200.000 €, δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2009. Έχει μήκος αυτοκινητόδρομου 48,5 Km και διαθέτει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με διαχωριστικό στη μέση (New Jersey), συνολικού πλάτους 17 m. Θα είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος και θα συνδέεται με τις ενδιάμεσες περιοχές με 3 ισόπεδους κόμβους και 7 ανισόπεδους. Ο προβλεπόμενος χρόνος για την αποπεράτωση του έργου ανέρχεται σε 3 χρόνια.
Το έργο αυτό είναι από τα σημαντικότερα έργα στην περιοχή μας και θα συμβάλει αποφασιστικά στην έξοδο από την απομόνωση που ταλαιπωρεί την ευρύτερη περιοχή δεκαετίες ολόκληρες. Ο Οδικός Δυτικός Άξονας Βορρά-Νότου (Ιόνια Οδός), η κατασκευή ήδη της Ζεύξης Ακτίου-Πρέβεζας και η σύνδεση των έργων αυτών με το έργο του οποίου η σύμβαση υπογράφηκε σήμερα, αποτελούν ένα συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για όλη τη Δυτική Ελλάδα και την περιοχή μας που προσφέρει νέες δυνατότητες στην ανάπτυξη της Λευκάδας. Πλέον, η περιοχή μας αποκτά σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους και δίνει την δυνατότητα της γρήγορης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών. Η Λευκάδα καθίσταται το κέντρο της μεσοδυτικής Ελλάδας.
Για να φθάσουμε στην σημερινή ημέρα υπογραφής της σύμβασης χρειάστηκαν πολυετείς και επίμονες προσπάθειες πολλών ανθρώπων.
Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια και ιδιαίτερα τον Υπουργό κ. Δημήτριο Ρέππα, τη λοιπή Πολιτική Ηγεσία και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπόρεσαν να λύσουν προβλήματα και να αντιμετωπίσουν ελλείψεις των μελετών, ώστε να καταστεί δυνατή η υπογραφή της σύμβασης.
Σε ό,τι με αφορά, είναι εύλογο να νιώθω ικανοποίηση γιατί είχα συμμετοχή στην προσπάθεια για την κατασκευή του οδικού άξονα Αμβρακία – Άκτιο από το ξεκίνημά της το 1999 μέχρι τη σημερινή θετική κατάληξή της.

Σπύρος Μαργέλης
Βουλευτής Ν. Λευκάδας


 

Προηγούμενο άρθροΤο πήρε και έφυγε
Επόμενο άρθροΤα ζώδια από την “Ζαΐρα”