Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Οικιακή Κομποστοποίηση στο Δήμο Σφακιωτών

Οικιακή Κομποστοποίηση στο Δήμο Σφακιωτών

0

 

Μια σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Σφακιωτών ξεκινά από τον Απρίλιο 2010.


Ο Δήμος Σφακιωτών σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών, ξεκινά από τον Απρίλιο 2010 την εφαρμογή του προγράμματος Οικιακής Κομποστοποίησης.
Με τα σημερινά δεδομένα,  κάθε κάτοικος παράγει κατά μέσο όρο 480 κιλά οικιακά απορρίμματα κάθε χρόνο. Ο όγκος των απορριμμάτων μας που  οδηγούνται στη χωματερή  είναι ένα ζήτημα στο οποίο όλοι μπορούμε να παρέμβουμε. Το πρώτο βήμα στο δήμο μας έγινε με την ανακύκλωση συσκευασιών. Το δεύτερο βήμα αφορά στην αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων προς όφελός μας, που μπορεί να γίνει με την οικιακή κομποστοποίηση.
Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά οικιακά απόβλητα που αποτελούν περίπου το 35% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Tα απόβλητα μετατρέπονται σε κομπόστ.
Το κομπόστ είναι ένα σκούρο φυτόχωμα που βελτιώνει το έδαφος και τρέφει τα φυτά. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον λαχανόκηπο, στις γλάστρες, στις καλλιέργειες, στα πάρκα κ.λ.π.
Τα οφέλη της κομποστοποίησης :

+ Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγούνται στη χωματερή
+ Παράγουμε άριστης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα
+ Συμβάλουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων

Όσοι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Σφακιωτών θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση εγγραφής, στα γραφεία του Δήμου ή στην ιστοσελίδα του Δήμου www.sfakiotes.gr, για να παραλάβουν εντελώς δωρεάν έναν κάδο οικιακής κομποστοποίησης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα ληφθεί υπ’ όψιν ο αριθμός των μελών της οικογένειας. 


 

Προηγούμενο άρθροΈπεσε…και έτσι έμεινε
Επόμενο άρθροΔιημερίδα τουρισμού στο Μεγανήσι