Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Λειτουργία στον Άη Γιώργη

Λειτουργία στον Άη Γιώργη

0

Πλήθος κόσμου ανέβηκε στα Κολυβάτα στο μοναστήρι του Άη Γιώργη όπου τελέσθηκε ο Εσπερινός.

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλου και σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε ο Εσπερινός καθώς και επιμνημόσυνη δέηση για τους μοναχούς που ασκήτεψαν στο μοναστήρι. Όπως είπε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεράσιμος Ζαμπέλης η Ιερά Μητρόπολη έχει αρχίσει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ενταχθεί το μοναστήρι σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να πραγματοποιηθεί η αναστήλωση του.

Το μοναστήρι του Άη Γιώργη στους Σκάρους ήταν ένα από τα πιο σημαντικά (ίσως το πιο σημαντικό) μοναστήρι της Λευκάδας. Το έτος ίδρυσης του μοναστηρίου φαίνεται να είναι το έτος 1611 αν και πολλοί είναι οι ερευνητές που υποστηρίζουν ότι το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1500. Την εποχή που το μοναστήρι ήταν στην ακμή του είχε 8 μετόχια στην γύρω περιοχή ενώ είχε 700 περίπου στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και 900 αιγοπρόβατα.
Το μοναστήρι όρχησε να παρακμάζει όταν το 1928 και μετά τις απαλλοτριώσεις τα περιουσιακά του στοιχειά πέρασαν σε άλλα χέρια. Ο τελευταίος μοναχός της Μονής πέθανε το 1965 και από τότε το μοναστήρι έχει αφεθεί στο έλεος του χρόνου. Η πλούσια βιβλιοθήκη του χάθηκε όπως και οι εικόνες του τέμπλου που δεν υπάρχουν πια.

Το παρόν έδωσε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικιάνας “Οι Σκάροι” που διέθεσε διάφορα εδέσματα τα οποία έφτιαξαν αφιλοκερδώς γυναίκες του χωριού.

Ακολουθούν φωτογραφίες ενώ σύντομα θα αναρτηθεί και βίντεο. 

 

 

Προηγούμενο άρθροΦωτιά στο Μεγανήσι
Επόμενο άρθροΤροχαίο ατύχημα στην Λευκάδα