Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Οι Γαλάζιες σημαίες της Λευκάδας

Οι Γαλάζιες σημαίες της Λευκάδας

0

http://mylefkada.fatcow.com/2010/May/galazia%20simaia%20paralias.jpg

Ούτε φέτος θα κυματίσουν οι “Γαλάζιες Σημαίες” στις παραλίες του νησιού μας . Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λευκάδας κ. Μπάμπης Καλός εισηγήθηκε επί του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρακάτω σας παραθέτουμε την εισήγηση η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα.

 


ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΘΕΜΑ : Συζήτηση και λήψη απόφασης για την συμμετοχή του Δήμου Λευκάδας, στο πρόγραμμα για τις ακτές ¨Γαλάζιες Σημαίες¨.

Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται τα 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδόχοι και camping. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Foundation for Environmental Education (FEE), που εδρεύει στη Δανία, με 58 χώρες – μέλη από όλες τις ηπείρους.

Στην Ελλάδα, Χειριστής του Προγράμματος, από το 1992, είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας της χώρας, με έτος ίδρυσης το 1951. Το YΠΕΚΑ, διά της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων, υποστηρίζει έμπρακτα το Πρόγραμμα ”Γαλάζιες Σημαίες” μέσω της διαδικασίας ελέγχου της ποιότητας νερών κολύμβησης με το Κρατικό Πρόγραμμα “Παρακολούθηση ποιότητας νερών κολύμβησης”.

Οι διαδικασίες του Προγράμματος

Η ακτή που επιθυμεί να λάβει το βραβείο “Γαλάζια Σημαία”, πρέπει να πληροί όλα τα απαιτούμενα 29 κριτήρια. Οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ και του FEE ελέγχουν στο διάστημα του καλοκαιριού τη συμμόρφωση με τα κριτήρια του Προγράμματος, επισημαίνοντας προβλήματα και παραλήψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική υποστολή της “Γαλάζιας Σημαίας”. Οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, όταν αυτή, μετά το τέλος της θερινής περιόδου, εξετάζει και αξιολογεί τις υποψηφιότητες ακτών για τον επόμενο χρόνο προωθώντας αυτές που είχαν πλήρη συμμόρφωση με τα Κριτήρια του Προγράμματος, στην αντίστοιχη Διεθνή Επιτροπή. Την τελική απόφαση λαμβάνει η Διεθνής Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Aκτών (ΕUCC)  και του Διοικητικού Συμβουλίου του FEE.

Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τρεις κατηγορίες:

Α) Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

· Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται 2 φορές τον μήνα, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου (20/5 – 20/10) από διαπιστευμένα εργαστήρια, με μέγιστη απόσταση μεταξύ δύο δειγματοληψιών, 17 ημέρες. Τα αποτελέσματα των  μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://iason.minenv.gr

· Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.

· Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα.

· Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Β) Οργάνωση ακτής

· Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.

· Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.

· Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.

· Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.

· Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Γ) Ασφάλεια επισκεπτών

· Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.

· Προσφορά υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

· Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

· Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για  περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.

· Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να προβάλουν ενεργά το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

Ο Δήμος Λευκάδας αλλά και ολόκληρο το νησί της Λευκάδας, παρόλο που διαθέτει κατά γενική ομολογία από τις ομορφότερες παραλίες σε επίπεδο Μεσογείου δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα με καμία ακτή κατά τα τελευταία 4χρόνια. Μοναδικές εξαιρέσεις η ακτή του Αγ. Ιωάννη-Μύλοι κατά την περίοδο 1999-2007 καθώς και η ακτή του Κάστρου κατά την περίοδο 1999-2002. Θεωρώ ότι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή πλέον,  αφού δεν κατάφερε επί των ημερών της να αποκτήσει ούτε μια “Γαλάζια Σημαία”, είναι να αφήσει τουλάχιστον μια παρακαταθήκη για την επόμενη Δημοτική  Αρχή.

Η σπουδαιότητα της βράβευσης μιας ακτής με ένα διεθνές σύμβολο ποιότητας  και περιβαλλοντικής προστασίας όπως η “Γαλάζια Σημαία”, κρίνεται λοιπόν ως πασιφανής. Τονίζεται ότι μια τέτοια δράση εντάσσεται σε ένα πλάνο ανάδειξης της Λευκάδας ως το Πράσινο νησί.

Τούτων δοθέντων, εισηγούμαι τα ακόλουθα :

Α) Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκάδας , για συμμετοχή στο Πρόγραμμα για τις ακτές “Γαλάζιες Σημαίες”, για το έτος 2011, για την ακτή Αγ.Ιωάννης – Μύλοι, η οποία έχει ήδη κωδικό από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Β) Προετοιμασία της συγκεκριμένης ακτής και την φετινή θερινή περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια του προγράμματος, έτσι ώστε να αξιολογηθούμε θετικά για το 2011.

Γ) Ορισμός υπευθύνου του Προγράμματος

Δ) Κατάθεση αίτησης από τον κ. Δήμαρχο, προς την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, για την ένταξη και της παραλίας του Καθίσματος στις προς επιλογή ακτές για το έτος 2012, αφού προετοιμαστεί κατά το 2011.

Ε) Κοινοποίηση αυτή της απόφασης μας, και στους κ.κ Δημάρχους Απολλωνίων, Ελλομένου, Μεγανησίου, με σκοπό την ενεργοποίηση τους προς αυτή την κατεύθυνση ενόψει του νέου  Δήμου Λευκάδας.

 

ΚΑΛΟΣ  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος 

{popin}

Προηγούμενο άρθρο«Χρυσή» η ηφαιστειακή τέφρα
Επόμενο άρθροΑπόσυρση υποψηφιότητας