Αρχική Top Stories Αφιέρωμα στην Επτανησιακή Γαστρονομία

Αφιέρωμα στην Επτανησιακή Γαστρονομία

0

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση αφιερωμένη στην Επτανησιακή Γαστρονομία, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό, Συνεδριακό Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης” στην Αργυρούπολη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας με θέμα: “Η Επτανησιακή κουζίνα, οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα” – Γαστρονομική & Πολιτιστική Περιήγηση, στα πλαίσια της ανάδειξης του γαστρονομικού τουρισμού των Επτανήσων και αποτελεί, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης κ, Ελένη Κονοφάου που άνοιξε την εκδήλωση, την αρχή για μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε πολλούς δήμους του Πειραιά, της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων, ύστερα από πρόταση του Διευθυντή Επτανησιακής Γαστρονομίας της Ε.Ε.Ε. και βραβευμένου Chef European 2015 κου Κωνσταντίνου Μουζάκη.

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η κα Γεωργία Παράσχου, υπεύθυνη “Caryatis Cultural Creations” & δημοσίων σχέσεων του συλλόγου “Ηγέχορος”.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Κεφαλλονίτης Δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού κος Γιάννης Κωνσταντάτος, που με την πολύτιμη βοήθεια του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση και ο Διευθυντής Επτανησιακής Γαστρονομίας κος Κωνσταντίνος Μουζάκης.

Κύριοι ομιλητές ήταν: η συγγραφέας, λαογράφος και ερευνήτρια κα Έφη Γρηγοριάδου, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας κος Αναστάσιος Μπαλανίκας και η Λευκαδίτισσα Όλγα Μανωλίτση, γνωστή μαγείρισσα του My Lefkada Chef και λάτρης της λευκαδίτικης παραδοσιακής κουζίνας και των προϊόντων του νησιού μας.

Αναγνωρίστηκε από όλους η ανάγκη διάδοσης των προϊόντων των Επτανήσων σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς από ότι ειπώθηκε δεν μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί εύκολα. Επίσης, κρίθηκε αναγκαίο να γίνεται χρήση των τοπικών προϊόντων από επαγγελματίες του τουρισμού στα Επτάνησα και να πραγματοποιούνται συχνές εκδηλώσεις γνωριμίας και προώθησης των προϊόντων, της κουζίνας και της παράδοσης των νησιών.

Η κα Όλγα Μανωλίτση που εκπροσώπησε τη Λευκάδα, έκανε μια εκτενή και λεπτομερή αναφορά στον πλούτο των λευκαδίτικων προϊόντων, στην χρήση τους στην κουζίνα αναφέροντας πολλές συνταγές, καθώς και στις προσπάθειες των φορέων και των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων για την προώθηση της λευκαδίτικης γαστρονομίας μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο νησί, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία My Lefkada chef, στην οποία η ίδια έχει πάρει μέρος. Τέλος, τόνισε την επιτακτική ανάγκη να προωθούνται τα τοπικά προϊόντα και η λευκαδίτικη κουζίνα μέσω των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού.

Να τονίσουμε ότι η ομιλία της κας Μανωλίτση κάλυψε πλήρως το θέμα και δεν υπήρχε αντίστοιχη ομιλία για τα υπόλοιπα νησιά.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης π. Χριστόδουλος, ο βουλευτής Λευκάδας κος Αθανάσιος Καββαδάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας κος Κώστας Δρακονταειδής και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κος Σωτήρης Σκιαδαρέσης. Από τους Λευκαδίτικους συλλόγους Αττικής, στο χώρο βρέθηκαν μέλη των συλλόγων Εξάνθειας, Εγκλουβής και Ευγήρου, του Συλλόγου Λευκαδιτών Ηλιούπολης “Η Φανερωμένη” και του ΛΑΟΠΟΛΙΣ.

Στον χώρο υπήρχαν περίπτερα για κάθε νησί των Επτανήσων με τοπικά προϊόντα, τρόφιμα και ποτά, καθώς και κεράσματα για τους επισκέπτες.

Την γνωριμία της Επτανησιακής κουζίνας στα πάνω από 700 άτομα που παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν αναλάβει επίσης και η executive chef & Παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας wacs κα Ευανθία Βοναζούντα, ο πρώην Πρόεδρος ΕΦΕΤ & επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ κος Νικόλαος Κατσαρός. Πολύτιμη ήταν και η βοήθεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας CEUCO, του Ινστιτούτου Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας, του συλλόγου Κεφαλλονιτών Αργυρούπολης, της μικροζυθοποιίας CORFU BEER, της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, του συλλόγου ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου, του συλλόγου Γευσιγνωσίας & Γαστρονομίας Πρέβεζας «Μίθαικος» για την υποστήριξη τους στην ολοκλήρωση της προσπάθειας και την προμήθεια προϊόντων, του Συλλόγου Κεφαλλονιτών Αργυρούπολης και του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Ευγηριωτών Λευκάδος.

Το ψυχαγωγικό κομμάτι ανέλαβε η μαντολινάτα και η χορωδία της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά και τα χορευτικά σύνολα του Ελληνικού Συλλόγου διάσωσης και διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς “ΗΓΕΧΟΡΟΣ”.

Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Περιφέρειας Αττικής, και τα επιμελητήρια Κέρκυρας, Λευκάδας, Ζακύνθου και Πειραιώς.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση ήταν πολύ πετυχημένη, με ενδιαφέρον πρόγραμμα ομιλιών, ευχάριστα διαλείμματα μουσικής και χορού των Επτανήσων και πολύ καλή παρουσίαση στα περίπτερα των τοπικών προϊόντων. Το περίπτερο της Λευκάδας ήταν ομολογουμένως πολύ πλούσιο και περιείχε μια μεγάλη γκάμα τοπικών προϊόντων τα οποία οι παραγωγοί διέθεσαν με πολύ χαρά. Η ομιλία της κας Όλγας Μανωλίτση διαφήμισε με τον καλύτερο τρόπο σχεδόν όλα τα προϊόντα του νησιού μας. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Ευγηριωτών Λευκάδας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους να στήσουν το περίπτερο και να περιποιηθούν τους επισκέπτες. Η παρουσία της Λευκάδας στην εκδήλωση ήταν έντονη και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το μοναδικό “παρατράγουδο” της εκδήλωσης που αφορούσε την ατυχή εμφάνιση της λευκαδίτικης παραδοσιακής στολής πήρε μεγάλες διαστάσεις στα κοινωνικά δίκτυα από Λευκαδίτες που εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για το γεγονός. Ωστόσο, κρατάμε την επιτυχή παρουσία που είχε το νησί μας στην εκδήλωση αυτή και ευελπιστούμε να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο σε μελλοντικές εκδηλώσεις.

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Προηγούμενο άρθροΟ Καστός ευχαριστεί την Axion Hellas για την ιατρική βοήθεια
Επόμενο άρθροΑ΄ Φάση Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Ομαδικών Αθλημάτων Λυκείων και ΕΠΑΛ