Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Το Ιόνιο Αρχιπέλαγος για το αιολικό πάρκο

Το Ιόνιο Αρχιπέλαγος για το αιολικό πάρκο

0

Οι θέσεις του Ιόνιο Αρχιπέλαγος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30-8-2011

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ   

ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕ 

 

Στη συζήτηση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο στην Κέρκυρα (27-8-2011) για το αιολικό πάρκο στον Παντοκράτορα, το Ιόνιο Αρχιπέλαγος ανέπτυξε τις ακόλουθες θέσεις.

 

Το Ιόνιο Αρχιπέλαγος τάσσεται υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), γιατί είναι αναγκαίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθρώπινη υγεία και συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτονομία και επάρκεια της χώρας.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι Α.Π.Ε. (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική κλπ) μειώνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη            (φαινόμενο θερμοκηπίου) και περιορίζουν την μόλυνση της ατμόσφαιρας και των υδάτινων πόρων.

Το ζήτημα της κατασκευής Αιολικού Πάρκου στο όρος ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ της Κέρκυρας ξεκινά από την έλλειψη  εφαρμογής του Χωροταξικού Σχεδιασμού –γενικού και ειδικού- στα Ιόνια Νησιά που συνιστά θέμα πρώτης προτεραιότητας για την Παράταξή μας. Εάν υπήρχε εφαρμοσμένος σχεδιασμός θα βρισκόταν και ο χώρος που θα φιλοξενούσε τέτοιες χρήσεις.

Εκτιμώντας τα μέχρι σήμερα νομικά και πραγματικά δεδομένα θεωρούμε ότι μέγιστη μέριμνά μας πρέπει να είναι η εξασφάλιση της αρτιότερης επιστημονικά και περιβαλλοντικά κατασκευής  του έργου και η μεγιστοποίηση του οφέλους για την Κέρκυρα και τους κατοίκους της.

Θεωρούμε ότι το Αιολικό Πάρκο στον Παντοκράτορα δεν μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς προηγουμένως να εξασφαλιστεί η συνδρομή των παρακάτω όρων:

1.Συμβατική (νομική) δέσμευση της κατασκευάστριας εταιρίας ότι μετά την λήξη της 20ετίας όχι μόνο θα απομακρύνει τις ανεμογεννήτριες από το χώρο του ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, αλλά και τις βάσεις, τα καλώδια και τα συνοδά έργα και θα επαναφέρει τον χώρο και το τοπίο στη προηγούμενη κατάστασή του με την ενδεδειγμένη επιστημονικά αποκατάσταση

2.Κατάργηση του υποσταθμού της Δ. Ε. Η. στα ΓΑΖΑΤΙΚΑ και μεταφορά του στο Αιολικό Πάρκο ώστε να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων της περιοχής που επιβαρύνεται χρόνια τώρα.

3.Συμβατική δέσμευση για παροχή πρόσθετης ενεργειακής εξασφάλισης για ολόκληρη την Κέρκυρα σε περίπτωση κρίσεων.

4.Μεγιστοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την τοπική κοινωνία.

5.Οι εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών να είναι συμβατές με την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού ορεινού περιβάλλοντος και η εκτέλεση των συνοδών έργων (δρόμοι κλπ) να γίνεται με σεβασμό στο ευαίσθητο νησιωτικό τοπίο.

Μέχρι να εξασφαλιστούν οι παραπάνω όροι ζητούμε να μην ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Παράλληλα απαιτείται η οργανωμένη ενημέρωση των πολιτών της  Κέρκυρας για το συγκεκριμένο έργο αλλά και όλων των κατοίκων των νησιών για τις     Α. Π. Ε. 

Προηγούμενο άρθροΈναρξη εγγραφών στην ΕΠΑΣ Λευκάδας
Επόμενο άρθροΡεκορ απο ξένους τουρίστες στην Ελλάδα!