Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Από την παρουσίαση του βιβλίου: Το παιδί και η φύση του-Προς μια...

Από την παρουσίαση του βιβλίου: Το παιδί και η φύση του-Προς μια Ποιητική Παιδαγωγική

0

Στιγμιότυπα μιας «Ποιητικής Παιδαγωγικής»

Την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019, και ώρα 7.30 μ.μ., μέσα σε ατμόσφαιρα εξαιρετικής πνευματικότητας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του παιδαγωγικού βιβλίου της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού, με τίτλο: Το παιδί και η φύση του-Προς μια ποιητική παιδαγωγική (εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2019).

Το βιβλιοπωλείο Επί λέξει (Ακαδημίας 32), ένα πραγματικό οξφορδιανό σπουδαστήριο, που διακινεί εκατοντάδες τίτλους βιβλίων και αποτελεί στέκι ενημέρωσης και πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνας, συγκέντρωσε, σε μια μοναδικής ποιότητας εκδήλωση, δεκάδες φίλους της συγγραφέως και φίλους του ποιοτικού βιβλίου από το χώρο της εκπαίδευσης, της λογοτεχνίας, της τέχνης, της επιστήμης, της πολιτικής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος, τις εκδόσεις Γρηγόρη και το βιβλιοπωλείο Επί λέξει.

Για το βιβλίο μίλησαν καταξιωμένοι στο χώρο τους, διακεκριμένοι επιστήμονες όλοι, με την ευθύνη, τη γνώση και τη σοβαρότητα των πνευματικών ανθρώπων, που η μακρόχρονη θητεία τους στο χώρο της επιστήμης που εκπροσωπούν, εγκυρώνει τον λόγο και την παρουσία τους.  Ο Νίκος Σιδέρης, (που είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης), γνωστός ψυχίατρος-ψυχαναλυτής και συγγραφέας με πλούσιο και αναγνωρισμένο συγγραφικό έργο.   ο Αθανάσιος Παπάς, Ομ. Καθηγητής Παιδαγωγικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ. (Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης), αληθινός δάσκαλος με το περιεχόμενο και τη βαρύτητα μιας ανθρωπιστικής, παιδοκεντρικής παρουσίας στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, και ο Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, εξαίρετος Καθηγητής Παιδαγωγικής και Λογοτεχνίας, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος.

Ο κάθε ομιλητής από τη δική του σκοπιά, ανέδειξε τη σημασία, την πρωτοτυπία, την επιστημονική τεκμηρίωση αλλά και τον λυρισμό και την ποιητικότητα με την οποία αποκαθαίρονται και ζωογονούνται οι βασικές έννοιες του έργου και έρχονται να υποστηρίξουν και να τεκμηριώσουν την ποιητική φύση του παιδιού, όπως η συγγραφέας την προσδιορίζει με συγκεκριμένη και πολύ διαυγή επιχειρηματολογία. Αναφέρθηκε η φιλοσοφική βάση από την οποία αφορμάται αυτή η θεώρηση του παιδιού και τονίστηκε η ευρυμάθεια, η ενσυναισθητική γνώση του παιδιού, η επίμοχθη ερευνητική δραστηριότητα της συγγραφέως προκειμένου να οργανωθεί αυτή η πρωτότυπη και ευαίσθητη για την κατανόηση του παιδιού μελέτη. Αλλά και για να προσδιοριστεί ο ιδιαίτερος ρόλος του εκπαιδευτικού μιας «ποιητικής παιδαγωγικής», που θα συμφιλιώσει την παιδική ποιητικότητα με τους ρεαλισμούς της ενήλικης νόησης και ψυχικής δομής.

Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε από τον συντονιστή κ. Νίκο Σιδέρη-και εκτός προγράμματος-, η παρουσία της εκλεκτής ηθοποιού του θεάτρου Φωτεινής Φιλοσόφου, την οποία κάλεσε στο μικρόφωνο για μια παρέμβαση. Με την απορηματική έκφραση όλων, η Φωτεινή Φιλοσόφου, και με τη γνώριμη βαρύτητα που η σκηνική της εμφάνιση αναδίνει, ανέγνωσε αποσπάσματα επιστολής, που μια παλιά μαθήτρια της συγγραφέως απέστειλε-υλοποιημένη έκφραση ευγνωμοσύνης για τη βίωση της «ποιητικής παιδαγωγικής», με την οποία η κ. Κοψιδά άσκησε το έργο της ως εκπαιδευτικός της έδρας και ως στοχαστική ερευνήτρια ταυτόχρονα.

Στο τέλος, ο λόγος δόθηκε στην ίδια τη συγγραφέα. Απευθυνόμενη με χάρη στους ομιλητές, τούς είπε ευγενικά χαμογελώντας: Με πείσατε…θα το διαβάσω το βιβλίο…

Με τον γοητευτικό τρόπο που διαθέτει ώστε να κρατά το ενδιαφέρον του ακροατή αμείωτο αλλά και την ευαισθησία και τη συγκίνηση του αληθινού δημιουργού, με εύστοχες αναφορές σε παιδαγωγικά παραδείγματα και σχολιασμούς, με την άνεση που της παρέχει η μακρόχρονη ενθουσιώδης θητεία της στην εκπαίδευση, πρόσφερε ένα ακόμη μάθημα για την ύψιστη κοινωνική και ηθική σημασία του έργου του δασκάλου: τον οποίο τοποθέτησε και μέσα στην εκβαρβαρισμένη πολιτισμικά και βίαιη εποχή που ζούμε. Τελειώνοντας, απηύθυνε τις ευχαριστίες της: στους εκλεκτούς ομιλητές: κ. Αθανάσιο Παπά, για όλη την πεφωτισμένη διαδρομή του στην εκπαίδευση και την Παιδαγωγική Επιστήμη, αλλά και το ανθρωπιστικό του ήθος.  τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Μαλαφάντη, που στην ακαδημαϊκή του πορεία, συνάρθρωσε τα παιδαγωγικά με τη λογοτεχνία, με εξαιρετική διείσδυση στους κόσμους και των δύο. Και την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος, την οποία εκπροσωπούσε ως  πρόεδρός της, για τη στήριξη της εκδήλωσης. Τον άοκνο στην επιστημονική, ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα, ξεχωριστό ψυχίατρο-ψυχαναλυτή και συγγραφέα Νίκο Σιδέρη, αγαπημένο συμμαθητή και φίλο-για την υποστήριξη που πρόσφερε στο έργο της, όντας ο ίδιος στην ίδια αρχική αφετηρία αντίληψης για το παιδί και τη φύση του. Την προικισμένη ηθοποιό Φωτεινή Φιλοσόφου, που πρόσφερε μια διαφορετική νότα στην όλη βραδιά με την αψεγάδιαστη παρουσία της. Τον αγαπημένο μαθητή Γιάννη Φαλκώνη, άξιο απόφοιτο της Ποιητικής Παιδαγωγικής, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80, κι ως τους καρπερούς αιώνες που θέλει να κατακτήσει με τα ασίγαστα ταλέντα του.

Το βιβλιοπωλείο Επί λέξει που στέγασε τόσο ευδόκιμα την εκδήλωση, περιβάλλοντας όλους με την αθόρυβη πνευματικότητά του. και την ψυχή αυτού του σπουδαστηρίου, την άξια, σε μια μακρά, δοκιμασμένη στα δύσκολα, θητεία, στο χώρο του βιβλίου, Μαρία Παπαγεωργίου. και τη Βάσω Αραβανή, που στέκεται επάξια δίπλα της. «Η Βάσω, είπε χαρακτηριστικά η συγγραφέας, υπήρξε μαθήτρια αγαπημένη της πρώτης χρονιάς μου στην εκπαίδευση, στην ορεινή ενδοχώρα της Καρυάς Λευκάδας, παράδειγμα μαθητικού ήθους και ευγένειας, στοιχεία που τη συνοδεύουν και στην ενήλικη επαγγελματική και κοινωνική  της ζωή». Ευχαριστίες επίσης απηύθυνε στις εκδόσεις Γρηγόρη, στον Δημήτρη Σεφεριάδη και την Χριστίνα Γρηγόρη και τους συνεργάτες τους για τη διαχρονική εγκάρδια συνεργασία. Και απευθυνόμενη στο εκλεκτό ακροατήριο: «Ευχαριστώ από καρδιάς όλους εσάς αγαπημένοι φίλοι, συνάδελφοι και φίλοι του βιβλίου και της σκέψης-όλοι δικοί μου άνθρωποι απόψε-, που συνηγορήσαμε σιωπηλά πως μπορεί να υπάρξει ποίηση μέσα στην ψυχή των γενεών που έρχονται. Και πως ίσως, περισσότερο από ποτέ έχουμε σήμερα ανάγκη να τη θυμηθούμε, να την ανακαλύψουμε ξανά –όπως και το ίδιο το παιδί που τη φέρει κυτταρικά. Ευχαριστώ τέλος, τον Απόστολο και τη γενιά του, γιατί καθημερινά μας διαβεβαιώνουν- με τις παράξενες λέξεις τους, την αθώα τους σκέψη, τις σκανταλιές και τα παιχνίδια τους, την αυθορμησία τους να λένε αλήθειες απονήρευτα και την πονηρία τους να τις κρύβουν, το ταλέντο τους να πιστεύουν στο ψέμα χωρίς να εξαπατώνται απ’αυτό-ότι η ποιητική παιδαγωγική έχει μεγάλο δρόμο να διανύσει και θα την αναζητήσουν ακόμα και οι μηχανικές καρδιές των κωδικοποιημένων R.U.A. συνομηλίκων τους…»

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκτός από τους οικείους και φίλους της συγγραφέως: ο ποιητής Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης, ο π. Βουλευτής Αθηνών Ηλίας Παπαηλίας και η φιλόλογος σύζυγός του Μαίρη Παπαηλία, η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη, η Ομ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Μενεγάκη, ο επ. Σχ. Σύμβουλος και Διδάκτωρ Ιστορίας Άγγελος Χόρτης, ο ιστορικός Έκτορας Χόρτης, οι φιλόλογοι Μιράντα Κουνιάκη-Κορδελλίδη και η Βασιλική Κουνιάκη,  η Πέπη Βερυκίου και η Ευαγγελία Βερυκίου,  η Κασσιανή Κούρτη, ο ποιητής Στέφανος Μεσσήνης, ο δικηγόρος Άγγελος Βρεττός, η εκπαιδευτικός και λογοτέχνις Αργυρώ Βερυκίου και ο σύζυγός της Χρήστος Μπαλντάς, ο γιατρός και ποιητής John Tripoulas, ο νέος φιλόλογος Στέφανος Νικολαΐδης, η ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου, η φιλόλογος και συγγραφέας Φόνη Πολίτου-Ρέπουλη και η λογία Τακούλα Κοκκαλιάρη, η εκπαιδευτικός Κωνσταντίνα Κούρτη, οι ψυχολόγοι Αντώνης Κατσαμάγκος, Έλβη Κανελλοπούλου, Εύα Ζαχαρούλη. Οι δικοί της άνθρωποι: Άννα Κοψιδά, Ρόζα Βρεττού και Αχιλλέας Ζαχαρούλης, Κασσιανή  Βρεττού και Βασιλική Νικολοπούλου. Ο μικρός Απόστολος που «έπαιξε» με απροσχεδίαστο αυθόρμητο και ήσυχο τρόπο το παιχνίδι της Ποιητικής Παιδαγωγικής.

Και πολλοί ακόμα εκλεκτοί συμμέτοχοι στην πνευματική μυσταγωγία της βραδιάς με ένα βιβλίο (αξίζει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη, σε κάθε σπίτι, όπου υπάρχουν παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, Άνθρωποι), που μπόρεσε να ξεκλειδώσει εκείνες τις μυστικές ατραπούς, απ’όπου περνώντας οι άνθρωποι, ξεχνάνε τα μικρά και βιώνουν τη συγκίνηση της αυθεντικής ανθρωπιάς.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Προηγούμενο άρθροΟμιλία – συζήτηση του φωτογράφου και καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων Παναγιώτη Παπαδημητρόπουλο
Επόμενο άρθροΠρογραμματισμός της  Χριστουγεννιάτικης Γιορτής του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.