Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Αποκαλυπτήρια μνημείου των Λευκαδιτών ANZAC στη γενέτειρα από τον Πολιτιστικό Λευκάδας

Αποκαλυπτήρια μνημείου των Λευκαδιτών ANZAC στη γενέτειρα από τον Πολιτιστικό Λευκάδας

0
Ο Δημήτρης Ζαμπέλη, ο μοναδικός στρατιώτης ελληνικής καταγωγής του αυστραλιανού στρατού, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος στην ηρωική Μάχη της Κρήτης, στις 24 Μαΐου 1941/neoskosmos.com

ΚΛΑΙΡΗ ΓΑΖΗ

Την Τετάρτη 7 Αυγούστου και ώρα 7.30 το απόγευμα, αναμένεται να γίνουν στη Λευκάδα, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου που έγινε δαπάνη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελβούρνης, προς τιμή των Λευκαδιτών που είχαν λάβει μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1914 – 1918 Australian 1stImperialForcesAIF και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1939 – 1945 Australian 2ηdImperialForcesAIF, στις Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην τελετή, θα παραβρεθούν oνυν δήμαρχος κ. Μάρκος Νικητάκης, αξιωματούχοι της Δημαρχίας καθώς και η πρόεδρος του Συλλόγου Μελβούρνης κ. Όλγα Βλάχου με μέλη  Διοικητικού Συμβουλίου και ομογενείς που παραθερίζουν στο νησί.

Το Μνημείο ανεγέρθηκε  με έγκριση του τέως δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Δρακονταειδή,βρίσκεται δίπλα στο Ηρώο της πόλης και φέρει ανάλογη  αφιέρωση.

Θυμίζουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από πολύμηνη έρευνα, τίμησε συνολικά 44 στρατιώτες που έλκουν την καταγωγή τους από το νησί, σε ειδική εκδήλωση την Κυριακή 22 του Οκτώβρη 2017 στο MoonlightReceptionς.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον πυρπολητή Δημήτρη Ζαμπέλη, τον μοναδικό στρατιώτη Ελληνικής καταγωγής, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος στην ηρωική Μάχη της Κρήτης, στις 24 Μαΐου του 1941.

Ακολουθεί η ομιλία της προέδρου που θα εκφωνήσει στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου που έγινε δαπάνη του συλλόγου μας για τους Λευκαδίτες που έλαβαν μέρος στις Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις στο Α & Β Παγκόσμιο Πόλεμο:

Αποκαλυπτήρια μνημείου των Λευκαδιτών ANZAC στην πλατεία της πόλης 

από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκάδας Αυστραλίας

 

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019                                                              

Αιδεσιμότατε

Αξιότιμε κ. Μάρκο Νικάκη, Δήμαρχε Λευκάδας

Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Εκλεκτοί καλεσμένοι

Κυρίες και Κύριοι

 

Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που  έγινε δαπάνη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελβούρνης Αυστραλίας, προς τιμή των Λευκαδιτών, που είχαν λάβει μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1914 – 1918 και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1939 – 1945  στις Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Το Μνημείο που ανεγέρθηκε  με την έγκριση του τέως δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Δρακονταειδή, είναι το αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας και μελέτης στα Εθνικά Αρχεία της Αυστραλίας, για να θυμίζει ότι και στην μακρινή Αυστραλία συμπατριώτες μας, αμούστακα τότε παλληκάρια, έλαβαν μέρος και στους δυο πολέμους.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο, τίμησε συνολικά 44 στρατιώτες, σε ειδική εκδήλωση, την Κυριακή 22 του Οκτώβρη 2017, παρουσία άνω  300 καλεσμένων.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον πυρπολητή Δημήτρη Ζαμπέλη με ρίζες στο Μαραντοχώρι, τον μοναδικό στρατιώτη Ελληνικής καταγωγής, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος στην ηρωική Μάχη της Κρήτης, στις 24 Μαΐου του 1941.

 

Κύριε Δήμαρχε

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, παρακαλώ δεχθείτε τις θερμές μας ευχαριστίες. Ελπίζουμε ηκαλή συνεργασία  να συνεχιστεί και στο μέλλον.

 

Όλγα Βλάχου

Πρόεδρος

Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκάδας Αυστραλίας”

Προηγούμενο άρθρο9η Γιορτή Μελιού στο Δράγανο
Επόμενο άρθροΟ  Κυριάκος, η νέα Βουλή, και το νέο πολιτικό σκηνικό που γεννιέται!