Αρχική Ειδήσεις Απολογισμός 7ου έτους κοινοβουλευτικής δράσης 3 χρόνια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας

Απολογισμός 7ου έτους κοινοβουλευτικής δράσης 3 χρόνια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας

0

3 χρόνια Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, 7 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας.

Στα 3 αυτά χρόνια, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, αρχικά μια πανδημία, ενώ τώρα βρισκόμαστε απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις η Κυβέρνηση διέθεσε 43 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων για την πανδημία, ενώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έχουν ήδη προγραμματιστεί ή υλοποιούνται μέτρα ύψους σχεδόν 12,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, κέρδισε μάχες στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής απέναντι σε ένα επιθετικό γειτονικό κράτος, με διεθνείς συμμαχίες, αμοιβαίες αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση δεν έχασε ποτέ τους αναπτυξιακούς της στόχους. Συνέχισε να μειώνει φόρους, να ενισχύει τη ρευστότητα, να προσελκύει επενδύσεις και, κυρίως, να δρομολογεί και να υλοποιεί έργα υποδομής.

Με σύμμαχο αυτήν την Κυβέρνηση, συνέχισα κι εγώ να αγωνίζομαι από το πόστο του Βουλευτή, στο οποίο οι συμπολίτες μου της Λευκάδας, του Μεγανησίου, του Καλάμου και του Καστού μου έκαναν την τιμή να με αναδείξουν. Διεκδίκησα και συνέβαλα για να προχωρήσουν έργα και χρηματοδοτήσεις, έβαλα όμως υψηλούς στόχους και για το μέλλον. Στόχους που ταυτόχρονα αποτελούν δέσμευσή μου απέναντί σας για το μέλλον.

Ό,τι είπαμε, το κάναμε. Και για ό,τι δεσμευθούμε, θα γίνει πράξη.

Κριτής μας, οι πολίτες.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΈΡΓΟ

  • Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου επανεκλέχθηκα για 3η συνεχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο Αντιπρόεδρος.
  • Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας (μέλος).
  • Ειδική Διαρκής Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους (μέλος).
  • Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας με τη Δανία (Αντιπρόεδρος), τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Ιταλία, την Αυστραλία, και το Αζερμπαϊτζάν (μέλος).
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ 4
ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 37
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ  

9

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ 46

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Για πρώτη φορά τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα οικογενειακών επιχειρήσεων εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Πρόκειται για πρόταση που κατέθεσα το Φεβρουάριο του 2022 από το βήμα της Βουλής και εντάχθηκε μαζί με 3 ακόμα προτάσεις μου στον αναπτυξιακό νόμο: α) το ποσοστό ενισχύσεων για τη Λευκάδα αυξήθηκε κατά 15% β) θεσπίστηκαν νέα καθεστώτα ενίσχυσης και νέες και ευέλικτες διαδικασίες αξιολόγησης και γ) τα επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού μπορούν να χρηματοδοτούνται παράλληλα από το ΕΣΠΑ.

  1. Ρυθμίσεις που έδωσαν λύση στο πρόβλημα των δασωμένων αγρών (ΑΔ) και παρατάσεις στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων

Πλέον, εφόσον μία έκταση εμφανίζεται ως αγροτική το 1945 ή το 1960 αλλά δασώθηκε αργότερα, το δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επ’ αυτής παρά μόνο αν έχει τίτλους.

Επιπλέον δόθηκαν 3 παρατάσεις στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες με τελική ημερομηνία την 31η Ιουλίου 2022.

Τέλος, έγινε αποδεκτό αίτημά μου για δημιουργία επιτροπών, οι οποίες θα ονομάζονται Τεχνικές Επιτροπές Δασολογίου και θα εξετάζουν σε δεύτερο βαθμό αιτήσεις πολιτών για τον χαρακτηρισμό των ΑΔ εκτάσεών τους ως δασών ή δασικών εκτάσεων.

  1. Ρυθμίσεις για τους όμορους στις περιοχές επαναπροσδιορισμού στο παλαιό

    Κτηματολόγιο

Προβλέφθηκαν με νόμο συμπληρωματικές συμβάσεις με τους αναδόχους κτηματογράφησης προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να αναρτηθούν περισσότερα αγροτεμάχια σύμφωνα με τη νέα διαδικασία η οποία προβλέπει:

α) Οι ιδιοκτήτες των γεωτεμαχίων καλούν με δικαστικό κλητήρα τους ομόρους τους να δηλώσουν σε προθεσμία τουλάχιστον 30 ημερών αντίρρηση ή συναίνεση σε γεωτεμάχια που διενεργήθηκε αυτοψία. Αν δεν απαντήσουν, θεωρείται ότι συναινούν και το αποτέλεσμα της αυτοψίας συμπεριλαμβάνεται στην ανάρτηση. Αν δεν συμφωνήσουν, το αποτέλεσμα της αυτοψίας συμπεριλαμβάνεται στην ανάρτηση, χωρίς το τμήμα ή τμήματα για τα οποία οι όμοροι δεν έχουν συναινέσει.

β) Νέα παράταση στην καταληκτική προθεσμία για τον επαναπροσδιορισμό έως τις 30.6.2023.

  1. Παραχωρήσεις ακινήτων από Υπουργείο σε Υπουργείο

Έπειτα από πολλές επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και σχετικές επιστολές μου, τον Απρίλιο του 2022 ψηφίστηκε διάταξη που επιτρέπει την παραχώρηση ακινήτων από υπουργείο σε υπουργείο, η οποία μεταξύ άλλων άνοιξε το δρόμο για παραχώρηση του οικοπέδου για το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας.

  1. Παραχώρηση και αλλαγή χρήσης οικοπέδου για δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας

Σε συνέχεια των ανωτέρω, τον Ιούνιο 2022 ψηφίστηκε η διάταξη με την οποία το Υπουργείο Οικονομικών παραχωρεί στο Υπουργείο Πολιτισμού το OT 479, με αλλαγή χρήσης ώστε να ανεγερθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας

  1. Κατάργηση ελάχιστης απόστασης 300 μέτρων για τις πλωτές εξέδρες

Έπειτα από προσπάθειες που ξεκίνησα με επιστολή μου και επανειλημμένες επισκέψεις μου στον Υπουργό Ναυτιλίας, πετύχαμε την έκδοση τον Αύγουστο του 2021 υπουργικής απόφασης που καταργεί την ελάχιστη απόσταση των 300 μέτρων για τοποθέτηση διαδοχικών πλωτών εξεδρών.

ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕ

 ΑΜΒΡΑΚΙΑ ΟΔΟΣ

Η παράκαμψη της Αμφιλοχίας δόθηκε στην κυκλοφορία από τον Πρωθυπουργό στις 22 Ιουλίου 2022, 5 μήνες πριν τη λήξη της συμβατικής προθεσμίας. Το υπόλοιπο έργο θα παραδοθεί μέχρι τα μέσα του 2023.

ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΒΟΝΙΤΣΑ – ΛΕΥΚΑΔΑ, ΆΚΤΙΟ – ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Οι εργασίες εξελίσσονται ομαλά τόσο στον οδικό άξονα, όσο και στον αγωγό ύδρευσης, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται παράλληλα με τον δρόμο Ακτίου – Αγίου Νικολάου, σε μήκος 1.200 μέτρων, ενώ το συνολικό μήκος μέχρι τη Λευκάδα ξεπερνά τα 7 χλμ. Το Τμήμα Άκτιο – Άγιος Νικόλαος θα παραδοθεί το Νοέμβριο και ο άξονας Βόνιτσα – Λευκάδα στο τέλος του 2023.

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΕΥΞΗ

  1. Στις 30-07-2021, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης γνωμοδότησε θετικά για την υλοποίηση της ζεύξης Λευκάδας – Αιτωλοακαρνανίας με υποθαλάσσια σήραγγα.
  2. Τον Μάιο του 2022 η Υποθαλάσσια Ζεύξη χαρακτηρίστηκε ως «έργο εθνικού επιπέδου» και εντάχθηκε ως έργο προς υλοποίηση στον προγραμματικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  3. Ήδη έχει ξεκινήσει το στάδιο εκπόνησης μελετών, οι οποίες θα κοστίσουν συνολικά 1,4 εκ. ευρώ. Η υλοποίηση της υποθαλάσσιας ως έργου προτεραιότητας για την Κυβέρνηση σφραγίστηκε και από την σχετική ανακοίνωση τόσο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 19/7/2022 από την Πρέβεζα, όσο και του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή στις 4/7/2022 στη Λευκάδα.

ΜΑΡΙΝΑ ΒΛΥΧΟΥ

Τον Μάιο 2022 εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) η επικαιροποιημένη πρόταση για την επένδυση σύμφωνα με τις βελτιωτικές τροπολογίες που είχαμε καταθέσει και το νέο θεσμικό πλαίσιο του νόμου 4864/2021, το οποίο περιέχει ευνοϊκότερες διατάξεις για την υλοποίηση του έργου. Ξεκίνησαν οι μελέτες και το πρώτο στάδιο χωροθέτησης της μαρίνας το οποίο θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

ΑΓΩΓΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΆΡΤΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ 145.000.000 €

Το έργο του αγωγού ύδρευσης από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Λούρου που θα υδροδοτήσει διαδοχικά τις πόλεις και τις ευρύτερες περιοχές Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας, εντάχθηκε προς υλοποίηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 145.000.000 ευρώ. Έχει συνολικό μήκος 87.903,25 μέτρα, ενώ σε ό,τι αφορά την Λευκάδα περιλαμβάνει αγωγούς προς το υφιστάμενο αντλιοστάσιο της Λυγιάς (1.389 μέτρα) και το Φρύνι (3.252,77 μέτρα), νέα δεξαμενή στο Φρύνι χωρητικότητας 1.200 κυβικών μέτρων και νέο αντλιοστάσιο στον Άγιο Νικόλαο Λευκάδας. Ο διαγωνισμός αναμένεται σύντομα να προκηρυχθεί.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΛΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στη συνέχεια εγκρίθηκε δέσμευση ποσού 3.674.800 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την κατασκευή της περιφερειακής οδού της πόλης της Λευκάδας, αφού ο Δήμος Λευκάδας κατέθεσε το σχετικό δελτίο. Το έργο ξεκινά τον επόμενο μήνα.

 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ (προϋπολογισμός κατασκευής 5.200.000 ευρώ)

Ο φάκελος του έργου εγκρίθηκε 13/7/2022 από τη διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Προβλέπει 5,2 εκ. ευρώ για την κατασκευή του και, αφού ολοκληρωθεί η γεωλογική μελέτη που εκκρεμεί, θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την προεπιλογή των οικονομικών φορέων.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΛΛΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ

Τον Ιανουάριο 2022 ξεκίνησα την προσπάθεια για την επισκευή των κτιρίων των  Αστυνομικών Τμημάτων Ελλομένου στο Βλυχό και Απολλωνίων στη Βασιλική. Πετύχαμε να τα επισκεφθεί τεχνικό κλιμάκιο το οποίο κατέγραψε τα προβλήματα ώστε να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές: α) Στο ΑΤ Ελλομένου ολοκληρώθηκε η μελέτη που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πλήρη αρχιτεκτονική αναδιαμόρφωση και ποιοτική αναβάθμιση του χώρου προϋπολογισμού τουλάχιστον 240.000 ευρώ και θα πάει σε διαγωνισμό το επόμενο διάστημα και β) στο ΑΤ Απολλωνίων ολοκληρώνονται εργασίες επισκευής και αναβάθμισης, καθώς και εξοπλισμού των γραφείων, συνολικής αξίας πάνω από 35.000 ευρώ.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Έπειτα από πολλές επαφές, τόσο με το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και με το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και σχετικές επιστολές μου, ψηφίστηκαν στη Βουλή 2 διατάξεις που οδήγησαν σε χρόνο ρεκόρ στην οριστική παραχώρηση του ΟΤ 429 εμβαδού 3.812,97 τ.μ. στις 4/7/2022, άνευ ανταλλάγματος, στο Υπουργείο Πολιτισμού από το Υπ.Οικονομικών, με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας. Πλέον, η σκυτάλη πέρασε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία ήδη προχωράει στη σύνταξη του κτιριολογικού προγράμματος, ενώ παράλληλα η παραχώρηση πέρασε από ΚΑΣ για αποδοχή και βρισκόμαστε στη διαδικασία της μεταγραφής, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια το Υπουργείο Πολιτισμού τις μελέτες και την κατασκευή.

ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ προϋπολογισμού 14.000.000 €

α) Λιμνοδεξαμενή Βασιλικής: δημοσιεύθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επικαιροποίηση της μελέτης και έλεγχο τεχνικών στοιχείων καθώς και σχεδιασμό νέων έργων αύξησης χωρητικότητας λιμνοδεξαμενής από 750.400 κυβικά μέτρα σε 1.000.000, καθώς και τροποποίηση της ισχύουσας περιβαλλοντικής μελέτης με βάση τα νέα δεδομένα και δημιουργία αρδευτικού δικτύου, με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ (74.400 € με ΦΠΑ).

β) Λιμνοδεξαμενή Εγκλουβής: ανατέθηκε μελέτη κόστους-οφέλους ύψους 6.200 ευρώ για να γίνει ο έλεγχος και επικαιροποίηση των τεχνικών στοιχείων, για να προχωρήσει η επικαιροποίηση της μελέτης, η σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και η μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ:

Από την προηγούμενή μου θητεία είχα ξεκινήσει μία προσπάθεια για την μεταστέγαση του Ιστορικού Αρχείου Λευκάδας. Έπειτα από την πλημμύρα που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2022 επανήλθα ώστε τεχνικό κλιμάκιο να επισκεφτεί το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας, το οποίο συνέταξε τεχνική περιγραφή για επισκευές με προϋπολογισμό 74.214 ευρώ στο υφιστάμενο κτίριο των ΓΑΚ. Με βάση αυτήν την τεχνική περιγραφή προκηρύχθηκε διαγωνισμός και αναδείχθηκε ανάδοχος, ο οποίος και έχει ξεκινήσει τα έργα.

Παράλληλα, έπειτα από αίτημά μου, τεχνικό κλιμάκιο επισκέφθηκε το κτίριο του Παλαιού Γυμνασίου Θηλέων για έλεγχο και αυτοψία. Ο σχετικός φάκελος από τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκεται προς υπογραφή από την Υπουργό, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες παραχώρησης από το Υπ.Οικονομικών στο Παιδείας και να μεταστεγαστεί το Ιστορικό Αρχείο. Τέλος έχω ζητήσει με ερώτησή μου στη Βουλή να κατανεμηθούν στο ΓΑΚ Λευκάδας όσο το δυνατόν περισσότερες λήψεις για την ψηφιοποίηση του υλικού, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που υλοποιείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

Για πρώτη φορά λειτουργεί Λιμενικό Φυλάκιο στο Μεγανήσι, το οποίο θα συνδράμει στην αποτελεσματικότερη επιχειρησιακή λειτουργία του Λιμενικού Σώματος στο νησί μας, ενώ θα εξυπηρετεί το κοινό και για διοικητικές πράξεις.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΥΓΕΙΑ

Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας:

Από τον Ιούλιο 2021 μέχρι σήμερα στο Νοσοκομείο προσλήφθηκαν:

  • 6 νέοι μόνιμοι ιατροί
  • 8 νέοι επικουρικοί ιατροί
  • 6 ειδικευόμενοι ιατροί
  • 1 στρατιωτικός ιατρός γαστρεντερολόγος με διάθεση από τη Μονάδα Ακτίου
  • 21 άτομα λοιπό επικουρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων
  • 4 άτομα μόνιμο λοιπό προσωπικό

Επιπλέον:

  • Είναι σε εξέλιξη προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ για την πλήρωση 21 θέσεων μονίμων νοσηλευτών (1 ΠΕ, 18 ΤΕ, 2 ΔΕ).
  • Προκηρύχθηκαν 3 νέες θέσεις μονίμων ιατρών (καρδιολόγος, αναισθησιολόγος, χειρουργός).
  • Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου μας πέρυσι διπλασιάστηκε από το 2018 από περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχεδόν 5 εκατομμύρια. Επιπλέον, από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 αυξήθηκε κατά 618.663 ευρώ (από τα 4.727.337 σε 5.346.000 ευρώ) – αύξηση της τάξης του 13,1%. Τέλος, σε σύγκριση με τα 3.041.873 ευρώ του 2019, η αύξηση φέτος είναι 76,9%.
  • Παραμένουν με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) οι εργαζόμενοι σε καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, σίτιση.
  • Το ΓΝ Λευκάδας διαθέτει πλέον 2 μόνιμους αναισθησιολόγους.
  • Για πρώτη φορά το Νοσοκομείο λειτουργεί με 5 παθολόγους.
  • Για πρώτη φορά το Νοσοκομείο λειτουργεί με 2 οφθαλμιάτρους (1 μόνιμο και 1 επικουρικό), Ήδη από το 2021 που παραλήφθηκε το νέο οφθαλμολογικό μηχάνημα φακοθρυψίας αξίας 56.000 ευρώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 25 επεμβάσεις καταρράκτη. Με τους νέους ιατρούς οι επεμβάσεις αυτές θα συνεχιστούν, καθώς και ενέσεις για ωχρά κηλίδα και διαβήτη, ενώ θα λειτουργήσει και παιδοοφθαλμολογικό ιατρείο.
  • Έπειτα από τη διάθεση του στρατιωτικού ιατρού γαστρεντερολόγου, διενεργούνται πλέον εξετάσεις κολονοσκόπησης και γαστροσκόπησης.
  • Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) και είναι προς υπογραφή από τα συναρμόδια υπουργεία ο Οργανισμός του Νοσοκομείου για τον καλύτερο και πληρέστερο σχεδιασμό της στελέχωσής του.
  • Για πρώτη φορά, εξοπλίστηκε και λειτουργεί Παθολογοανατομικό Εργαστήριο.
  • Παραλήφθηκε νέο μηχάνημα για τεστ κοπώσεως αξίας 17.000 ευρώ.
  • Παραλήφθηκε νέο σύγχρονο μηχάνημα καρδιακού υπέρηχου αξίας 100.000 ευρώ και επιπλέον σχεδιάζουμε τη διενέργεια εξέτασης stress echo. Σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ επιδιώκουμε την απόκτηση κεφαλής κόστους 20.000 ευρώ που θα δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά στους καρδιολόγους του νοσοκομείου μας για τη διενέργεια διοισοφάγειου υπέρηχου καρδιάς, καθώς και την προμήθεια 3 επιπλέον εξειδικευμένων καρδιολογικών μόνιτορ κόστους 10.000 ευρώ έκαστο. Στόχος μας η δημιουργία μιας σύγχρονης και πλήρως λειτουργικής καρδιολογικής κλινικής εντός του Νοσοκομείου.
  • Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την προμήθεια ενός νέου οδοντιατρικού μηχανήματος αξίας 15.000 ευρώ το οποίο αναμένεται τον Νοέμβριο.
  • Ξεκίνησε η λειτουργία Μονάδας Εμφραγμάτων.
  • Σχεδιάζεται η λειτουργία Μονάδας Μετεγχειρητικής Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) δυναμικότητας 2 κλινών και Κέντρου Τραύματος.
  • Η Υφυπουργός κ. Ζωή Ράπτη ανακοίνωσε τη λειτουργία Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων και την ενίσχυση του Κέντρου Ημέρας Λευκάδας με προσωπικό εξειδικευμένο στους τομείς της άνοιας και του Alzheimer.
  • Λειτούργησαν έως 5 γραμμές εμβολιασμού (4 στο Νοσοκομείο Λευκάδας και 1 στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής) μέσω των οποίων στο απόγειο της πανδημίας διενεργούνταν έως 500 εμβολιασμοί την ημέρα.

Λοιπές Μονάδες Υγείας:

  • Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Υγείας Λευκάδας στο νέο χώρο, πίσω από το παλαιό Νοσοκομείο, όπου μετεγκασταστάθηκε έπειτα από εργασίες βελτίωσης συνολικής αξίας περίπου 50.000 ευρώ. Πέρα από την βελτίωση των εγκαταστάσεων και των παρεχομένων υπηρεσιών, από τη μετεγκατάσταση εξοικονομούνται σε ετήσια βάση από ενοίκια περίπου 20.500 ευρώ.
  • Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα προχωρήσει η ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας Βασιλικής, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό εργασιών άνω του 1.000.000 ευρώ.
  • Από τον Οκτώβριο εξασφαλίσαμε ένα νέο, υπερσύγχρονο Ασθενοφόρο που εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας Βασιλικής και τη Νότιο Λευκάδα.
  • Τοποθετήθηκε αγροτικός ιατρός στον Καστό.
  • Από 18 Οκτωβρίου 2021, έπειτα από 8 χρόνια, ξεκίνησε και πάλι η περιοδική λειτουργία των 7 περιφερειακών ιατρείων, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, στα χωριά Άγ.Πέτρος, Νικιάνα, Καρυά, Σύβρος, Λαζαράτα, Βλυχό, Εξάνθεια. Τα ιατρεία εξυπηρετούν τους πολίτες για βασικές ιατρικές πράξεις και συνταγογραφήσεις και μέσα στους πρώτους 11 μήνες λειτουργίας τους δέχθηκαν συνολικά σχεδόν 000 επισκέψεις.

ΠΑΙΔΕΙΑ

 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

  • Έπειτα από 11.700 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών στην Γενική Εκπαίδευση και 4.500 στην Ειδική Αγωγή το Καλοκαίρι του 2021 και τις προσλήψεις 586 φέτος, η Λευκάδα εξασφάλισε συνολικά 107 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς52 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 55 στη δευτεροβάθμια, κάτι που σημαίνει ότι ο Νομός διαθέτει πλέον τους περισσότερους μόνιμους δασκάλους και καθηγητές από ποτέ.
  • Έπειτα από συνεννόησή μου με τις Κτιριακές Υποδομές, εξασφαλίσαμε και μοιράσαμε υλικοτεχνικό εξοπλισμό σε 13 νηπιαγωγεία, 11 δημοτικά, 2 γυμνάσια, 4 λύκεια και 1 ειδικό σχολείο.
  • Παράλληλα, κλιμάκιο της ΚΤΥΠ ΑΕ επισκέφθηκε τον Ιούνιο και μελετήθηκε ο προγραμματισμός υλοποίησης έργων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 600.000 ευρώ, όπως στα παλιά σχολικά κτίρια στο Κατωχώρι, τον Πόρο, την Καρυά, το Σύβρο και τους Καρυώτες, στα Δημοτικά Σχολεία Νυδριού και Λυγιάς, καθώς και στο Κοινοτικό Γραφείο Καρυωτών.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

Για πρώτη φορά, το Δημόσιο ΙΕΚ Λευκάδας την περίοδο 2021-2022 λειτούργησε με 5 ειδικότητες στις οποίες συμμετείχαν 101 σπουδαστές:

Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείου, Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού, Εσωτερική Αρχιτεκτονική Διακόσμηση και Σχεδιασμός Αντικειμένων, Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής, Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου.

Στην περίοδο 2022-2023 θα προσφερθούν 3 νέες ειδικότητες στο Α’ Εξάμηνο:

  1. Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας
  2. Στέλεχος Εμπορίας, Διαφήμισης & Προώθησης Προϊόντων (Μάρκετινγκ)
  3. Τεχνικός Βιολογικής/Οργανικής Γεωργίας

Παράλληλα, διερευνούμε την παραχώρηση τμήματος του ΟΤ 432 για την κτιριακή επέκταση του ΙΕΚ και του ΕΠΑΛ σε νέο κτίριο.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Η επίμονη προσπάθεια για να λειτουργήσει πανεπιστημιακό τμήμα στη Λευκάδα συνεχίζεται: τον Μάρτιο κατατέθηκαν από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο στηρίζει από την αρχή τη λειτουργία Τμήματος στη Λευκάδα, προτάσεις για νέο ακαδημαϊκό αντικείμενο στο Τμήμα. Παράλληλα, έπειτα από το κλείσιμο των δικαστικών εκκρεμοτήτων, αναμένεται η ανάδειξη του οριστικού αναδόχου ώστε να προχωρήσει η ανακατασκευή του Κέντρου Νεότητας που προορίζεται να στεγάσει το Πανεπιστημιακό Τμήμα, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για την φοιτητική εστία.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

  • 404.524 ευρώ για βελτίωση αγροτικής οδοποιίας σε χωριά του Δήμου Λευκάδας.
  • 350.000 ευρώ για βελτίωση αγροτικής οδοποιίας στο Μεγανήσι.
  • 490.000 ευρώ για την ανακαίνιση του ιστορικού κινηματογράφου “Απόλλων”.
  • 106.820 ευρώ για μελέτη αναπλάσεων εντός της πόλης της Λευκάδας.
  • 120.000 ευρώ είναι προς υπογραφή από τον Αν. Υπουργό για βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων (Σφακιώτες, Κλειστό Γυμναστήριο Λευκάδας, Καρυώτες, Βλυχό, Δημοτικό Στάδιο Λευκάδας, Σύβρος, Μαραντοχώρι).
  • 895 ευρώ για αναβάθμιση αύλειων χώρων σε νηπιαγωγεία, πυροπροστασία στα σχολικά κτίρια και επισκευές στο Δημοτικό Στάδιο Λευκάδας.
  • 028,17 ευρώ επιπλέον μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» για βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Λευκάδας.
  • 200 ευρώ για τον βιολογικό καθαρισμό στο Μεγανήσι.
  • 000 ευρώ για αποκατάσταση και θωράκιση της παραλίας του Αγ.Ιωάννη Λευκάδας από φυσικές καταστροφές.
  • 938,53 ευρώ για το Δήμο Λευκάδας και 22.460,87 ευρώ στο Δήμο Μεγανησίου για κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους
  • 672,83 ευρώ στο Δήμο Λευκάδας, για την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων που απορρέουν από διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις που τελεσιδίκησαν έως 24/3/2022.
  • 000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών λόγω της κακοκαιρίας της 29-30 Νοεμβρίου 2021. 

ΛΟΙΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

  • 940.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη β’ φάση Διαμόρφωσης της εισόδου παραλίας πόλης Λευκάδας.
  • 674.800 ευρώ για τον Περιφερειακό Δρόμο της πόλης της Λευκάδας
  • 768.105,12 ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για παρεμβάσεις στη λιμνοθάλασσα του Αβλέμονα Λευκάδας με στόχο τη βελτίωση της αλιευτικής παραγωγής.
  • 739.891,45 ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για την εκπόνηση των μελετών των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στο Νομό Λευκάδας. Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε και αυτήν τη στιγμή αξιολογούνται οι υποβληθείσες προσφορές.
  • 000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών για έργα βελτίωσης και συντήρησης τμημάτων οδικού δικτύου.
  • 000 ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για έργα αγροτικής οδοποιίας στις τοπικές κοινότητες Καλαμίτσι, Τσουκαλάδες, Κατούνα και Αλέξανδρος.
  • 000 ευρώ για έργα αποκατάστασης, συντήρησης, διαμόρφωσης και ηλεκτροφωτισμού των δημοτικών οδών.
  • 000 ευρώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας για τα Λιμάνια του Βλυχού και της Νικιάνας.
  • 000 ευρώ για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών φορέων της Λευκάδας από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • 000 ευρώ για τη χρηματοδότηση ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
  • 000 ευρώ από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το Δικαστικό Μέγαρο Λευκάδας. Από το 2019 έχουν διατεθεί συνολικά 104.442,57 ευρώ.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Οι χρηματοδοτήσεις αποτελούν οπωσδήποτε το σημαντικότερο κομμάτι των προσπαθειών και των διεκδικήσεών μας – οι οποίες έχουν αποφέρει σημαντικά ποσά για υλοποίηση έργων στο νησί μας. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά δράσεων που είχαν σοβαρό θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των κατοίκων της Λευκάδας. Συγκεκριμένα:

  • Αποχετευτικά δίκτυα Νικιάνας, Λυγιάς, Καρυωτών και Τσουκαλάδων – Απόλπαινας: σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Δήμο, έχει υποβληθεί αίτημα για ένταξη σε πρόγραμμα υλοποίησης έργων υποδομής, διαχείρισης και επεξεργασίας λυμάτων, με προϋπολογισμό περίπου 14.847.200 ευρώ. Οι προτάσεις αξιολογούνται από το Υπουργείο.
  • Ηλεκτρικό Δίκτυο: Από τον Φεβρουάριο ανέλαβα δύο διαδοχικές πρωτοβουλίες με ερωτήσεις στη Βουλή και συναντήσεις για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στο Νομό μας:
  • Έγινε αλλαγή των αγωγών σε μήκος 7 χλμ στο εσωτερικό δίκτυο του Μεγανησίου, αναβαθμίζοντας έτσι ένα δίκτυο που δεν είχε υποστεί καμία βελτίωση εδώ και 48 χρόνια.
  • Με ερώτησή μου στη Βουλή κατέθεσα προτάσεις για 6 νέες υπογειοποιήσεις κυρίως σε δασικές περιοχές, αστικές υπογειοποιήσεις, ολοκλήρωση 4 εκκρεμών αστικών υπογειοποιήσεων, τοποθέτηση νέων μετασχηματιστών και αντικατάσταση αγωγών με νέους μεγαλύτερου διαμετρήματος. Για το σύνολο των προτάσεων έχω λάβει ήδη τη θετική απάντηση του Υπουργείου και του ΔΕΔΔΗΕ.
  • Λευκές Περιοχές: εντάχθηκαν 16 χωριά της Λευκάδας για δωρεάν προμήθεια επί 8 χρόνια εξοπλισμού και συνδρομής για την λήψη τηλεοπτικού σήματος (Αθάνι, Καλαμίτσι, Εγκλουβή, Άγιος Νικήτας, Μικρός Γιαλός, Δημοσάρι, Βαθύ Μεγανησίου, Βασιλική, Δράγανο, Πανωχώρι Δραγάνου, Κομηλιό, Μαραντοχώρι, Σύβοτα, Γένι, Πόρος και Επισκοπή Καλάμου).
  • ΕΛΤΑ: πετύχαμε τη διατήρηση όλων των καταστημάτων των ΕΛΤΑ στη Λευκάδα (πόλη Λευκάδας, Βασιλική και Νυδρί).
  • ΕΛΑΣ: πετύχαμε για πρώτη φορά ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκάδας με 11 επιπλέον αστυνομικούς για 3 μήνες, ώστε να καλυφθεί ο αυξημένος θερινός φόρτος
  • Αντιπυρική προστασία: το Υπουργείο Περιβάλλοντος διέθεσε το 2022 στη Διεύθυνση Δασών Λευκάδας 20.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για αντιπυρική προστασία δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση αντιπυρικών δρόμων και καθαρισμούς δασών.
  • Εργατικές Κατοικίες: Για την παραχώρηση οριστικών τίτλων ιδιοκτησίας στους κατοίκους των εργατικών κατοικιών στις θέσεις Γήπεδο Νεάπολης και Μόρφη Περιβόλια, ένα πρόβλημα δεκαετιών, επισκέφθηκα το Υπουργείο Υποδομών, τον ΟΑΕΔ και τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας. Για τις πρωτοβουλίες μου ενημέρωσα σε ανοιχτή συγκέντρωση τους ενδιαφερόμενους.
  • Άυλη πολιτιστική κληρονομιά: το παραδοσιακό παιχνίδι αμπαλί και η παραδοσιακή λαδόπιτα εντάχθηκαν έπειτα από πολλές προσπάθειες στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Μαζί με το καρσάνικο κέντημα, τις φακές Εγκλουβής και το πορσάνικο μαχαίρι, η Λευκάδα γίνεται η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που έχει καταφέρει να εντάξει 5 στοιχεία στον κατάλογο.
  • Μαρίνα Αθερινού: έπειτα από συναντήσεις μου με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, και έπειτα από συνεργασία με τον Δήμαρχο Μεγανησίου κ. Παύλο Δάγλα, πετύχαμε την παραχώρηση έκτασης στον όρμο του Αθερινού από το Υπουργείο, απόφαση που καθιστά το Δήμο φορέα διαχείρισης, χρήσης και εκμετάλλευσης της θαλάσσιας ζώνης για την κατασκευή της Μαρίνας Αθερινού 94 θέσεων ελλιμενισμού και προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ.
  • Παραχωρήσεις: διεκδίκησα και πέτυχα την παραχώρηση του Αρχαιολογικού Μεγάρου, ενώ συνεχίζω να επιδιώκω α) την παραχώρηση του Παλαιού Γυμνασίου Θηλέων από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Παιδείας για τη μετεγκατάσταση του Ιστορικού Αρχείου, β) την παραχώρηση του ΟΤ 432 για την κτιριακή επέκταση του ΔΙΕΚ και του ΕΠΑΛ στο ένα τμήμα και την ανέγερση νέου Δημαρχιακού Μεγάρου στο άλλο, γ) την παραχώρηση 65 περίπου στρεμμάτων στις Παλαιές Αλυκές στο Δήμο Λευκάδας, για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου και δ) της περιοχής Αλυκών Αλεξάνδρου στους Καρυώτες, με σκοπό μεταξύ άλλων την αναβάθμιση της περιοχής και την ανάδειξη της δραστηριότητας παραγωγής αλατιού που άνθισε στη Λευκάδα από τον 15ο αιώνα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ 

Πολίτες της Λευκάδας,

Κάθε κεφάλαιο που κλείνει είναι και μια νέα αρχή. Και όσα μέτωπα κι αν έχω ανοιχτά, πάντα θα ανοίγω και νέα. Γιατί μόνο με σχέδιο και όραμα πάνε μπροστά οι άνθρωποι και οι τόποι. Έτσι πορεύθηκα στη ζωή μου, έτσι πορεύομαι και στο δημόσιο βίο μου.

Υπάρχουν προβλήματα που μας απασχολούν διαχρονικά, όπως το Αστυνομικό Μέγαρο. Υπάρχουν ζητήματα που μέχρι τώρα κανείς δεν είχε ασχοληθεί, όπως το Ιστορικό Αρχείο. Υπάρχουν έργα που η Λευκάδα ζητά εδώ και χρόνια, όπως η Υποθαλάσσια Ζεύξη και η Μαρίνα στο Βλυχό, αλλά και έργα που δεν είχαμε κυνηγήσει και τώρα διεκδικούμε, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Υπάρχουν μικρά και μεγάλα έργα που χρειάζονται, όπως υπάρχουν μικρά και μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο, από την προσωπική περιπέτεια του καθενός μέχρι συλλογικά αιτήματα.

Κανείς και τίποτα δεν περισσεύει.

Και σε ό,τι με αφορά, σε ό,τι αφορά τη δράση μου, στο γραφείο μου, το πώς λειτουργώ, ό,τι απασχολεί την Λευκάδα και τους Λευκαδίτες, απασχολεί κι εμένα. Αισθάνομαι ότι χρωστάω τα πάντα σε αυτόν τον τόπο που με γέννησε, στους ανθρώπους που μεγαλώσαμε δίπλα-δίπλα, στους πολίτες που με στήριξαν, στις επόμενες γενιές.  Θα κάνω τα πάντα για να ανταποδώσω όλα όσα ετούτος ο τόπος και οι άνθρωποί του απλόχερα μου προσέφεραν.

Κάθε νέο χρόνο κοινοβουλευτικής θητείας προσπαθώ και θα συνεχίσω να προσπαθώ να βάζω ένα ακόμα λιθαράκι στη Λευκάδα, στο Μεγανήσι, στον Κάλαμο και στον Καστό. Να βάζω πλάτη για να κάνουμε πάντα ένα βήμα μπροστά. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα – και κάθε χρόνο ο απολογισμός να είναι θετικός.

Κριτής δικός μου και της Κυβέρνησης, οι πολίτες.

Μέχρι τώρα, ό,τι είπαμε, το κάνουμε. Και για ό,τι δεσμευθούμε, θα γίνει πράξη.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήρια επιστολή της κας Κωνσταντίνας Κούρτη στον Δήμαρχο Λευκάδας
Επόμενο άρθροH αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμη!