Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ο απολογισμός της Δημαρχιακής Θητείας

Ο απολογισμός της Δημαρχιακής Θητείας

0
dhmos-leykadas.jpg (350×321)
 
 

Παρουσίαση του απολογισμού της Δημαρχιακής Θητείας στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ – ΛΕΥΚΑΔΑ 22-12-2010

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σήμερα 8 ημέρες περίπου πριν παραδώσουμε το Δήμο στη νέα Δημοτική Αρχή, έκρινα σκόπιμο ότι θα ήταν χρήσιμο και επιβεβλημένο δεοντολογικά απέναντι στους συμπολίτες μας από αίσθημα ευθύνης να προχωρήσουμε στον απολογισμό του έργου που επιτελέσαμε στα τέσσερα χρόνια 2007-2010 που είχαμε την ευθύνη της διαχείρισης των Δημοτικών μας πραγμάτων. Αυτό ακριβώς το σκοπό εξυπηρετεί η συνεδρίαση, άτυπη βέβαια του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θα προσπαθήσω να δώσω μια ολοκληρωμένη εικόνα των πεπραγμένων μας στο μέτρο του δυνατού και της οικονομίας του χρόνου.

                                                                             
Έργα ΕΣΠΑ: Το ΕΣΠΑ (Εθνικό Πλαίσιο Σχεδίου Αναφοράς) πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εθνική συμμετοχή σε ποσοστό από 25-35% ανάλογο με το μέτρο έπρεπε να ανοίξει το 2007 με καταληκτικό χρόνο το 2013 με την συνήθη προσθήκη του v+1hv+2. Η Δημοτική Αρχή επένδυσε πολλές προσδοκίες και ελπίδες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα από την αρχή της θητείας της στοχεύοντας σε έτοιμους φακέλους που θα χρηματοδοτούσαν βασικά έργα υποδομών για το Δήμο μας.

Δυστυχώς το ΕΣΠΑ ουσιαστικά δεν άνοιξε ακόμη για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αφού, απ’ όσο τουλάχιστον πληροφορούμαι κανένα νέο έργο δεν έχει ενταχθεί παρά μόνο ελάχιστα έργα Γέφυρες, όπως το Θέατρο Ζακύνθου και ο περιφερειακός δρόμος Γύρας του Δήμου μας. Το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο ωρίμασε και έχει έτοιμους για ένταξη απολύτως ώριμους τρεις φακέλους που αφορούν σε ισάριθμα σημαντικά έργα υποδομών του Δήμου μας. Ο Δήμος μας επίσης πολύ έγκαιρα, από την αρχή της θητείας του φρόντισε και έχει επάρκεια τύπου Α και Β, προϋπόθεση για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ.

1.    Το Θέατρο Λευκάδας με το μικρό υπαίθριο θέατρο συνολικού προϋπ/σμού 6.500.000,00 €. Εδώ θα μου επιτρέψετε αγαπητοί συνάδελφοι, να κάνω μια μικρή αναφορά γιατί η  ολοκλήρωση του Θεάτρου και η κατασκευή του μικρού υπαίθριου ήταν ένα θέμα με το οποίο η Δημοτική Αρχή άρχισε να ασχολείται το Μάρτη του 2007 και αφορούσε πρώτα στην νομιμοποίηση του υπάρχοντος κτιρίου αφού ουσιαστικά δεν ήταν νόμιμο από άποψη οικοδομικής άδειας, με απειλή απένταξης, καθορισμό αιγιαλού και παραλίας, συμπλήρωση του φακέλου με μελέτες που δεν υπήρχαν , πχ πυροπροστασία επικαιροποίηση, υπάρχουσας μελέτης και τευχών  Δημοπράτησης και εξ υπαρχής, εκπόνησης στατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης για το μικρό θέατρο. Αναφέρω ενδεικτικά τα παραπάνω για να υπενθυμίσω και να τονίσω τις δυσκολίες και τα προβλήματα, που η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε για την ολοκλήρωση του φακέλου του συγκεκριμένου έργου. Να σημειωθεί και η οικονομική δαπάνη για τις επιπλέον μελέτες. Μια υποσχόμενη χρηματοδότηση το 2009 από το Υπουργείο Πολιτισμού και ταυτόχρονη ένταξη στο ΕΣΠΑ ουδέποτε έφτασε στην Περιφέρεια. Σήμερα ο φάκελος είναι ώριμος και έτοιμος για να υποβληθεί για ένταξη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αφού ολοκληρώθηκαν και η μελέτη πυροπροστασίας και η επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης, αφού υπάρχει, τουλάχιστον στα χαρτιά, και σχετική πρόσκληση.
2.    Περιφερειακός δρόμος Σχεδίου Πόλης (από εργατικές κατοικίες μέχρι Κλειστό Γυμναστήριο) προϋπ/σμού 3.500.00,00 €. Βασικό έργο υποδομής για το Δήμο μας αλλά και για ολόκληρο το διευρυμένο πλέον Δήμο σε επίπεδο ολόκληρου του νησιού. Το παραπάνω έργο με προϋπολογισμό 2.500.000,00 € έγινε προσπάθεια να ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η Δημοτική Αρχή με σχετική αλληλογραφία αλλά και προσωπικές παρεμβάσεις στον τότε Υφυπουργό κ. Παπαθανασίου, στον διάδοχό του κ. Μπούρα αλλά και στον κ. Παπαθανασίου σαν Υπουργό Οικονομικών αργότερα και με τη στήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Σωτήρης Βόσδου) προσπάθησε να χρηματοδοτήσει το έργο χωρίς αίσιο αποτέλεσμα, που οφειλόταν όχι σε ατέλειες της μελέτης και του φακέλου γενικότερα αλλά στην κακή οικονομική συγκυρία. Προσπαθήσαμε και τελικά πετύχαμε με διασταλτική ερμηνεία συγκεκριμένου μέτρου του ΕΣΠΑ και έπειτα από σχετική πρόσκληση να υποβάλλουμε το φάκελο στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών συμπληρωμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΣΠΑ και προϋπ/σμό 3.500.000,00 €. Οι συμπληρωματικές διαδικασίες που ζητήθηκαν, αυτό γινόταν για πρώτη φορά σύμφωνα με αυστηρότερες  προδιαγραφές που έθετε η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεωλογικές γεωτρήσεις ανά 300 μέτρα, περιβαλλοντικές μελέτες κ.α. πήραν αρκετό χρόνο αλλά και σημαντικές δαπάνες που ο Δήμος έπρεπε να εξασφαλίσει. Ο φάκελος εστάλη στην Περιφέρεια αλλά επεστράφη γιατί πρέπει να προκηρυχθεί  το σχετικό μέτρο με καινούργια πρόσκληση που κάθε μέρα βγαίνει αλλά μέχρι στιγμής δεν έγινε καμία πρόσκληση. Το μυστικό είναι κοινό. Έλλειψη χρημάτων. Οι μελέτες εξ υπαρχής, οι επικαιροποιήσεις των Μελετών αλλά και των τευχών Δημοπράτησης καθώς και όλη η ετοιμασία του φακέλου έγινα από τη Δ/νση των τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.
3.    Απαγωγός λυμμάτων –  ΒΙΟΚΑ – Λευκάδας στον τελικό αποδέκτη προϋπ/σμού 2.200.000,00 €. Μετά την υποβολή του συγκεκριμένου φακέλου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αφού επικαιροποιήθηκε η σχετική μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λευκάδας πληροφορηθήκαμε από τον Γενικό Γραμματέα της ΠΙΝ κ. Γεωργαλίδη σε συνάντηση στο Γραφείο Δημάρχου, αλλά και δημόσια ανακοίνωση του ιδίου σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την ίδια μέρα για το ΕΣΠΑ στη Νομαρχία Λευκάδας ότι το έργο πήρε οριστική ένταξη. Τα παραπάνω δεν επιβεβαιώθηκαν με γραπτή απόφαση της Περιφέρειας, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Αντί αυτού ζητήθηκε μια συμπληρωματική μελέτη, πριν λίγο καιρό, που αφορούσε στην κατασκευή ενός βοηθητικού αντλιοστασίου πράγμα το οποίο έγινε με δωρεάν προσφορά εκπόνησης της συγκεκριμένης μελέτης από την εταιρεία που εκπόνησε την οριστική μελέτη που αφορά σε όλα τα αποχετευτικά δίκτυα του Δήμου μας.  Ο φάκελος μέσα στις επόμενες μέρες με τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν ολοκληρωμένος μπορεί να σταλεί στην Περιφέρεια για να υπογραφεί από το Γενικό Γραμματέα η οριστική ένταξη αν υπάρχουν οι συγκεκριμένες πιστώσεις, πράγμα αμφίβολο κατά την προσωπική μου άποψη. Πρέπει να σημειωθεί στο συγκεκριμένο σημείο  ότι η ένταξη του παραπάνω έργου είναι προϋπόθεση για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ που αφορούν σε όλα τα αποχετευτικά δίκτυα του Δήμου μας.

Υποβλήθηκε πρόταση στο Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου Ιονίων Νήσων 2007-2013 Εγκατάσταση Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Λευκάδας.

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και συμβασιοποιήθηκε η δράση Ενοποίηση Υφιστάμενων Εφαρμογών Δήμου Λευκάδας και το υποέργο «προμήθεια υποστηρικτικού εξοπλισμού και τυποποιημένου λογισμικού Δήμου Λευκάδας προϋπ/σμού 106.000,00€

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο «Μητροπολιτικό Δίκτυο Ινών Δήμου Λευκάδας προϋπ/σμού 216.000,00 € ολοκληρώθηκε και είναι λειτουργικό.

Υποβλήθηκε πρόταση ΟΣΑΑ – Jessica για αστικές αναπλάσεις προϋπ/σμού 15.500.00,00 € εγκεκριμένη από το ΔΣ και προεγκρίθηκε Αφορά σε ανάπλαση και παρεμβάσεις στο χώρο που εκτείνεται από την είσοδο της Πόλης (Πλατεία Παραλίας μέχρι και τον ενεργό ΧΑΔΑ και προβλέπει και την κατασκευή του κτιρίου στον χωροθετημένο τόπο που θα λειτουργήσει η μονάδα επεξεργασίας – Αξιοποίησης των στερεών αποβλήτων (εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών).

Η Δημοτική Αρχή μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια των χρονικών δεσμεύσεων που έθετε η σχετική πρόσκληση και έπειτα από διαβούλευση με τους δυνητικούς Εταίρους έγκαιρα κατέθεσε την παραπάνω πρόταση εγκεκριμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο και την παραδίδει στην κρίση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου για να την προωθήσει όπως νομίζει. Αλλά και πέραν αυτού με πρωτοβουλία  της κας. Φραγκούλη που είναι υπεύθυνη για την παραπάνω πρόταση η Εταιρεία, η οποία έπειτα από διαγωνισμό εξελέγη από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την προώθηση της πρότασης μας έκανε πλήρη ενημέρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με την παρουσία και της Νέας Δημοτικής Αρχής, όσον αφορά στο σχετικό πρόγραμμα ΟΣΑΑ – Jessica.

Διαδραστικός Πολιτιστικός Ξεναγός του Δήμου Λευκάδας προϋπ/σμού 350.000,00 €
. Υποβλήθηκε και αναμένεται έγκριση ένταξης
Ψηφιακή Πρόνοια: Εφαρμογές πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας για του Πολίτες του Δήμου Λευκάδας,  προϋπ/σμός 350.000,00 €. Υποβλήθηκε και αναμένεται έγκριση ένταξης
Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δήμου Λευκάδας: προϋπ/σμός 562.100,00 €
. Υποβλήθηκε Μελέτη σκοπιμότητας στο ΥΥΚΑ και αναμένεται έγκριση.

Έργα που αφορούν στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ.
Περιβαλλοντική Αποκατάσταση Ανενεργού ΧΑΔΑ στη θέση Αλυκές του Δήμου Λευκάδας. προϋπ/σμός 2.787.000,00 €

Ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκαν στο Δήμο μας αλλά και σε ολόκληρο το Νομό της Λευκάδας και όσον αφορά και στο μέγεθος του προϋπολογισμού του αλλά και στις ευνοϊκές επιπτώσεις που απορρέουν από την υλοποίησή τους, αφού αφορά σε θέματα υγείας. Εκατόν σαράντα επτά (147)στρέμματα του ΧΑΔΑ Λευκάδας μετατράπηκαν σε πάρκο και 11.500 m2 σταγονίδια και στραγγίσματα μολυσμένα με επικίνδυνες ουσίες που μόλυναν τον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα στεγανοποιήθηκαν και 1.500.00,00 m2 μεθάνιο που εκλυόταν στην ατμόσφαιρα «μαζεύτηκαν» και διοχετεύτηκαν με σωληνώσεις στο σημείο καύσης που θα λειτουργήσει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη μονάδα Επεξεργασίας – Αξιοποίησης των Στερεών Αποβλήτων όλου του Νομού, και του Καλλικράτιου πλέον Δήμου. Ένα έργο σημαντικότατο που έγινε χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανταχτερά εγκαίνια αλλά οπωσδήποτε φέρει την υπογραφή  και την σφραγίδα της παρούσης Δημοτικής Αρχής. Τούτο μόνο αναφέρω. Ότι η εξεύρεση της πίστωσης αποτελεί επιτρέψατε μου, προσωπική προσπάθεια και επιτυχία της Δημοτικής Αρχής δίχως την παραμικρή βοήθεια κανενός και η υλοποίησή του πραγματικά επιτυχία της Δ/νσης των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας.

Αποχέτευση παραλιακών οικισμών Νικιάνας – Σωτήρω – Επισκόπου – Λυγιάς – Καρυωτών (Α Φάση Νικιάνας) προϋπ/σμού 6.700.000,00 €.

Ο φάκελος με τα σχετικά στοιχεία οικονομοτεχνική μελέτη, πληθυσμιακά κριτήρια, περιβαλλοντική μελέτη, αδειοδοτήσεις αρχαιολογικών υπηρεσιών κλπ βρίσκεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αναφέρω το Υπουργείο με το παλιό του όνομα, για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ. Σε τελευταίες συνεννοήσεις μου με τον αρμόδιο που χειρίζεται το θέμα (κ. Παπαβασιλόπουλο) το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη χρημάτων. Η καινούργια Δημοτική Αρχή μπορεί να προωθήσει το θέμα γιατί υποθέτω ότι θα είναι μέσα στις βασικές επιλογές της αφού αφορά σε έργο αποχετευτικό, που είναι από τα βασικότερα έργα υποδομής.

Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. Εδώ πριν αναφερθώ στα οικονομοτεχνικά στοιχεία που αφορούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οφείλω να ευχαριστήσω και να αναφερθώ στην πολύ καλή προσπάθεια που έγινε από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Αρχή στο σχεδιασμό των πιστώσεων του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» στα έργα που παραλάβαμε εν εξέλιξη, συνεχίσαμε και τα υλοποιήσαμε σε τελικό στάδιο με τις αναγκαίες τροποποιήσεις.  Θα μου επιτρέψετε όμως να αναφέρω, κάτι που το γνωρίζετε, αφού έγινε συζήτηση πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, και επιτρέψετε μου, αποτέλεσε προσωπικό «ρίσκο» και χρέωση βαρύτατης ευθύνης της Δημοτικής Αρχής. Εννοώ τη δημοπράτηση “αντικανονικά” έργων πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσα από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ χωρίς οριστική ένταξη, με γνώμονα πάντοτε τα συμφέροντα του Δήμου, που πάντοτε, αγαπητοί συνάδελφοι και εδώ είμαι απόλυτα κατηγορηματικός, έθεσα πέρα και πάνω από τα δικά μου συμφέροντα και τις πιθανές και ενδεχόμενες, αν θέλετε, συνέπειες αρνητικές για το Δήμαρχο και σαν Δήμαρχο αλλά και σαν απλό πολίτη. Λειτούργησα με τη σκέψη και την ευθύνη, ότι δεν φταίει ο Δήμος, οι συμπολίτες μας, αν τα αρμόδια Υπουργεία δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, να στερηθούν έργα που τους οφείλονται. Δημοπρατήσαμε έργα ύψους 3.500.000,00 € τα εντάξαμε οριστικά, τα συμβασιοποιήσαμε και έχουν εγκατασταθεί οι εργολάβοι. Οι εργασίες προχωρούν και τα έργα θα τα βρει έτοιμα και θα τα συνεχίσει η νέα Δημοτική Αρχή. Αναλογιστείτε αγαπητοί συνάδελφοι αν παρά τις “γνωστικές” τότε εισηγήσεις πολλών συνεργατών μου να μην προχωρήσω το “ΘΗΣΕΑ” ποια θα ήταν η σημερινή κατάσταση για το Δήμο μας αλλά και προσωπικά για τη Δημοτική Αρχή όταν τα έργα αυτά που θα αναφερθώ παρακάτω θα είχαν οριστικά χαθεί. Και να προσθέσω στο σημείο αυτό ότι η πληρωμή όλων των λογαριασμών του ΘΗΣΕΑ που στάλθηκαν μέχρι 30-06-2010 στο ΥΠΕΣΔΔΑ δίνει νέα προοπτική συνέχισης των έργων αυτών. Λεπτομερέστερα όσον αφορά πάντοτε στα έργα του ΘΗΣΕΑ:

Αντικατάσταση Κεντρικού Αγωγού Ύδρευσης Δεξαμενής Δήμου Λευκάδας προϋπ/σμού 129.939,00 €
. Το έργο παραλάβαμε συμβασιοποιημένο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και το ολοκληρώσαμε καθιστώντας το λειτουργικό.

Κατασκευή Υδροδεξαμενής και εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Δ.Δ. Τσουκαλάδων προ»υπ/σμού 190.755,00 €
. Το έργο μελετήθηκε από την Δ/νση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου συμβασιοποιήθηκε , δημοπρατήθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή και ολοκληρώθηκε.
Έργα οδοποιίας αναπλάσεων Δ.Δ. Καλαμιτσίου προϋπ/σμού 88.041,00 €. Το έργο μελετήθηκε από τη Δ/νση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου συμβασιοποιήθηκε δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε.

Έργα οδοποιίας Δ.Δ. Αλεξάνδρου προϋπ/σμού 190.755,00 €
. Το έργο μελετήθηκε από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου συμβασιοποιήθηκε και δημοπρατήθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή, ολοκληρώθηκε.

Κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης Δ.Δ. Απόλπαινας προϋπ/σμού 131.441,00 €
. Το έργο δημοπρατήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ολοκληρώθηκε επί των ημερών μας.

Αποχέτευση Νικιάνας – Λυγιάς – Καρυωτών – Επισκόπου Σωτήρω (Α΄ Φάση Νικιάνας) προϋπ/σμού 994.740,00 Ευρώ. Εκπονήθηκε η μελέτη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Το έργο δημοπρατήθηκε, υλοποιήθηκε σε ποσοστό 80% και πληρώθηκε ο Πρώτος Λογαριασμός ύψους 700.000,00 € περίπου.

Αποχέτευση Τσουκαλάδων – Φρυνίου – Καλλιγωνίου προϋπ/σμός 350.000,00 € (Α΄ Φάση Τσουκαλάδων). Η μελέτη εκπονήθηκε από την Δ/νση τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, το έργο δημοπρατήθηκε εκτελέστηκε σε ποσοστό περίπου 30% πληρώθηκε ο Πρώτος Λογαριασμός ύψους 100.000,00 €.

Αποχέτευση Φρυνίου – Καλλιγωνίου προϋπ/σμού 400.000,00 €
. Η μελέτη εκπονήθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Το έργο δημοπρατήθηκε ολοκληρώθηκε και κατέστη λειτουργικό.

Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Τσουκαλάδων από Κεντρικό Αγωγό Αγίου Γεωργίου μέχρι Δεξαμενή Τσουκαλάδων προϋπ/σμού 488.000,00 €
Η μελέτη εκπονήθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, δημοπρατήθηκε  συμβασιοποιήθηκε και εγκαταστάθηκε ο εργολάβος.

Αποχέτευση Καρυωτών Α και Β Φάση προϋπ/σμού 288.000,00 €
. Η μελέτη εκπονήθηκε από την Δ/νση τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και δημοπρατήθηκε σε δύο φάσεις.
Η Α΄ Φάση του έργου ολοκληρώθηκε και επίσης το μεγαλύτερο μέρος της Β΄ Φάσης που επίσης θα είχε ολοκληρωθεί αν δεν σταματούσε ο εργολάβος τις εργασίες έπειτα από σχετική απαγόρευση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ευελπιστούμε ότι σύντομα οι εργασίες που αφορούν στη Β΄ φάση θα ολοκληρωθούν ώστε το έργο να ολοκληρωθεί στο σύνολό του και να καταστεί λειτουργικό, λύνοντας έτσι ένα από τα βασικότερα προβλήματα, ίσως το πιο βασικό για το Δ.Δ. καρυωτών.

Συντήρηση εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Δ.Δ. Αγίου Νικήτα Δήμου Λευκάδας προϋπ/σμού 230.000,00 €. Η μελέτη εκπονήθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Το έργο έχει ολοκληρωθεί  και σε συνδυασμό με το έργο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση αντλιοστασίων ΒΙΟΚΑ Αγ. Νικήτα προϋπ/σμού 45.000,00 € που επίσης ολοκληρώθηκε κατέστησαν απόλυτα λειτουργικό το όλο συγκρότημα του αποχετευτικού δικτύου και του ΒΙΟΚΑ του Δ.Δ. Αγίου Νικήτα.

Επείγοντα έργα αποκατάστασης ανακατασκευής αντλιοστασίων αποχέτευσης πόλης Λευκάδας προϋπ/σμού 70.000,00 € ολοκληρώθηκε και είναι απόλυτα λειτουργικό.

Ανακαίνιση – Ανάπλαση – Αξιοποίηση οικίας Ζαμπελίων  στη Λευκάδα προϋπ/σμού 585.000,00 €. Έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ Δήμου και Εργολήπτριας Εταιρείας και σύντομα, όπως είναι λογικό, θα αρχίσουν οι εργασίες. Η μελέτη εκπονήθηκε δωρεάν από την κα Χαρά Παπαδάτου σε συνεργασία με την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Αποχέτευση Λυγιάς (Α΄ Φάση) προϋπ/σμού 162.755,00 Ευρώ. Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου δημοπρατήθηκε, συμβασιοποιήθηκε και θα εκτελεστεί από τη νέα Δημοτική Αρχή.

Αγροτική Οδοποιία Δήμου Λευκάδας προϋπ/σμού 252.000,00 €
. Αφορά στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κατούνας. Το έργο υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία και έλυσε σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της αγροτικής οδοποιίας του παραπάνω Δημοτικού Διαμερίσματος.

Αθλητικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας. Η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Λευκάδας και της κατασκευάστριας Εταιρείας έχει προϋπ/σμό 2.447.441,10 ευρώ και αφορά σε εργασίες που αναφέρονται σε τρία αντικείμενα: Το πρώτο είναι η κατασκευή στίβου στο Δημοτικό Στάδιο “Πλάτωνας Γρηγόρης” Λευκάδας που έχει ολοκληρωθεί. Το δεύτερο είναι η κατασκευή του παρκέ στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου που ολοκληρώθηκε.. Ολοκληρώθηκαν επίσης οι εργασίες:
Ανακατασκευή των αποδυτηρίων του Κλειστού Γυμναστηρίου και των βοηθητικών χώρων που παρέμεναν οι ίδιες από 25ετία και πλέον.
Πλήρης αντικατάσταση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του αγωνιστικού χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου και προμήθεια νέου ηλεκτρολογικού πίνακα 24.
Εξωραϊσμός της πρόσοψης του Κλειστού Γυμναστηρίου καθώς και του περιβάλλοντος χώρου.
Δημιουργία εγκαταστάσεων σύγχρονου διπλού γηπέδου τένις.
Δημιουργία του Γηπέδου 5Χ5 και εξοπλισμός.
Συντήρηση του Κλειστού Γυμναστηρίου στις Αλυκές.
Στο τρίτο στάδιο προβλέπεται η κατασκευή Βοηθητικού Γηπέδου και Κολυμβητηρίου στο Δημοτικό χώρο των Βαρδανίων.  Έχει κατασκευαστεί αλλά δεν ολοκληρώθηκε το Βοηθητικό Γήπεδο, η περίφραξη προς την πλευρά του παραλίμνιου δρόμου και η οριοθέτηση της Δημοτικής περιουσίας προς την εσωτερική πλευρά του χώρου χωρίς να ολοκληρωθεί λόγω διαφωνιών με ορισμένους από τους γείτονες ιδιοκτήτες. Οι εργασίες διακόπηκαν αφού το πρόγραμμα Ελλάδα 2004 στο οποίοι ήταν ενταγμένο το παραπάνω έργο, μετά την εκταμίευση ενός ποσού 600.000,00 ευρώ, δήλωσε αδυναμία, λόγω οικονομικών συγκυριών, να συνεχίσει την χρηματοδότησή του. Ο Δήμος έχει αναθέσει δε Δικηγορικό Γραφείο την άσκηση όποιων ένδικων μέσων απαιτούνται (κατάθεση διεκδικητικής αγωγής) για την κατοχύρωση στο συγκεκριμένο χώρο της Δημοτικής Περιουσίας.

Μελέτη Αναμόρφωσης Υφιστάμενης Μελέτης Εφαρμογής και Δημοπράτησης των υπολοιπόμενων εργασιών για την αποπεράτωση του Δημοτικού Θεάτρου 30.500,00 €.

Μελέτη Γεωλογικής καταλληλότητας  για την περιοχή υπό σύνταξη σχεδίου πόλης Λυγιάς – Καρυωτών 6.700,00 €.

Εργασίες για την επισκευή και συντήρηση Αντλιοστασίου Καρυωτών 30.000,00 €.

Εργασίες για την επισκευή Αναδευτήρων Δεξαμενής Αποφοσφώρησης ΒΙΟΚΑ Λευκάδας 12.582,00 €.

Προμήθεια ηλεκτρικών πινάκων στο ΒΙΟΚΑ Λευκάδας 3.510,00 € εκτελέστηκε.

Προμήθεια PLC στο ΒΙΟΚΑ Λευκάδας 14.637,00 €.

Έργα οδοποιίας Δ.Δ. Αλεξάνδρου προϋπ/σμού 190.755,00 ευρώ.
Το έργο μελετήθηκε από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, δημοπρατήθηκε, συμβασιοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Κατασκευή Εσωτερικού Δικτύου Αποχέτευσης Δ.Δ. Απόλπαινας προϋπ/σμού 131.441,00 ευρώ
. Το έργο δημοπρατήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ολοκληρώθηκε επί των ημερών μας.

Διαμόρφωση Πεζοδρομίων Περιοχών Νεάπολης και Μπέη προϋπ/σμού 150.000,00 ευρώ
. Το έργο μελετήθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε όσον αφορά στον προϋπολογισμό του.

Ανακατασκευή πεζοδρομίων δρόμων Πόλης Λευκάδας προϋπ/σμού 280.000,00 ευρώ. Το έργο μελετήθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε όσον αφορά στον προϋπολογισμό του.

Κατασκευή ερεισμάτων στην περιοχή Γύρας, Άη Γιάννη, Κάστρου προϋπ/σμού 35.595,00 ευρώ.
Το έργο μελετήθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών  του Δήμου δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε.

Επισκευή κτιρίου Χαραμόγλειας Ειδικής Λευκαδικής Βιβλιοθήκης και Αίθουσα Τέχνης Θ. Στάμου προϋπ/σμού 109.878,00 ευρώ. Το έργο μελετήθηκε από την Δ/νση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε. Επίσης η Βιβλιοθήκη Ν. Σβορώνου.

Ασφαλτόστρωση Αγροτικού δρόμου στη θέση “Κάθισμα” Δήμου Λευκάδας προϋπ/σμού 60.000,00 ευρώ.
Το έργο μελετήθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε.

Αποκατάσταση πεζόδρομου Αγίου Νικήτα προϋπ/σμού 86.455,00 ευρώ. Το έργο μελετήθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, δημοπρατήθηκε και εκτελείται.

Προμήθεια μικρού ημιφορτηγού προϋπ/σμού 16.000,00 ευρώ
. Αγοράστηκε και λειτουργεί.

Τσιμεντόστρωση δρόμων Νεάπολης προϋπ/σμού 12.000,00 ευρώ. Εκτελέστηκε.

Προμήθεια μηχανικού εκσκαφέα – φορτωτή (τσάπα) προϋπ/σμού 75.000,00 ευρώ. Αγοράστηκε και λειτουργεί.

Προμήθεια βυτιοφόρου οχήματος καθαρισμού φρεατίων και αγωγών προϋπ/σμού 348.600,00 ευρώ
.  Αγοράστηκε και λειτουργεί.

Προκαταρτική μελέτη βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής αδειοδότησης εργοστασίου Επεξεργασίας – Αξιοποίησης Αστικών Αποβλήτων προϋπ/σμού 36.000,00 ευρώ.

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  κυματοθραύστη στην ακτή Άη Γιάννη Δήμου Λευκάδας προϋπ/σμού 7.648,01 ευρώ.

Τεχνική Προμελέτη και Τεύχη Δημοπράτησης Εγκατάστασης Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας – Αξιοποίησης Αστικών Αποβλήτων στο Δήμο Λευκάδας προϋπ/σμού 35.700,00 ευρώ.

Προμήθεια πλήρους συστήματος PLC για προστασία και ρύθμιση υπερκατασκευής βυτιοφόρου οχήματος προϋπ/σμού 23.500,00 ευρώ. Αγοράστηκε και λειτουργεί.
    
Με προένταξη για τη νέα Δημοτική Αρχή
Προμήθεια οχήματος για τις ανάγκες ύδρευσης του Δήμου 25.000,00 €.
Προμήθεια μικρού ελαστιχοφόρου φορτωτή για εγκατάσταση ΒΙΟΚΑ 25.000,00 €.

Οριζόντιες Δράσεις του ΘΗΣΕΑ: πίστωση 300.000,00 € κατανεμημένη στα παρακάτω έργα: Στεγανοποίηση στέγης Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Λευκάδας (δεν εκτελέστηκε). Δρόμος Αγίας Μαρίνας (εκτελείται). Επεμβάσεις στον αστικό ιστό της πόλης (εκτελείται). Κατασκευή τοιχείου αντιστήριξης στο Δ.Δ. Απόλπαινας (εκτελέστηκε). Εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου (εκτελέστηκε).

Οδός Άγγελου Σικελιανού. Το έργο μελετήθηκε και συμβασιοποιήθηκε από την ΥΑΣ με τη φροντίδα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Το δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο εκτέλεσε το έργο εξ ολοκλήρου και από την αρχή. Επίσης έργο της παρούσης Δημοτικής Αρχής είναι η χρηματοδότηση  με δαπάνη (102.000,00) €  για το φωτισμό της παραπάνω οδού και η χρηματοδότηση αντικατάστασης, με το ποσό των 198.000,00 €, του κεντρικού αγωγού ύδρευσης από ελενίτ με πολυεθυλένιο τρίτης γενιάς, έργο σημαντικότατο και από άποψης υγείας αλλά και υδρευτικής υποδομής.

Βελτίωση Περιφερειακής οδού Γύρας. Ενταγμένο στο Γ΄ ΠΕΠ από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με προϋπολογισμό 710.000,00 ευρώ. Το έργο έγινε γέφυρα από το Γ΄ ΠΕΠ στο ΕΣΠΑ. Λειτουργεί πέρα από οδικός άξονας και σαν λωρίδα ποδηλατόδρομου. Το έργο είναι απόλυτα λειτουργικό με προφανή τα ευνοϊκά αποτελέσματα για το Δήμο μας.

Αγροτική οδοποιία στο Δ.Δ. Νικιάνας. 1. Βρύση Παύλου Περιβολάκι προϋπ/σμού 124.045,00 ευρώ. Το έργο εντάχθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στο Γ΄ ΠΕΠ και εκτελέστηκε εξ ολοκλήρου από την παρούσα Δημοτική Αρχή. 2. Καλογερόκαμπος προϋπ/σμός 120.000,00 € εκτελέστηκε εξ ολοκλήρου από την παρούσα Δημοτική Αρχή. Και τα δύο έργα είναι απόλυτα λειτουργικά.

Αγροτική οδοποιία Δ.Δ. Τσουκαλάδων. Προϋπ/σμός 120.000,00 € από ΣΑΤΑ. Η μελέτη εκπονήθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου δημοπρατήθηκε και έχει ολοκληρωθεί σε πλήρη λειτουργικότητα με αυτονόητα θετικά αποτελέσματα για το Δ.Δ. των Τσουκαλάδων.

Αγροτική οδοποιία Δ.Δ. Αγίου Νικήτα. προΥπ/σμός 250.000,00 € από πιστώσεις του Γ΄ ΠΕΠ. Η μελέτη εκπονήθηκε από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, δημοπρατήθηκε και ολοκληρωμένο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργικότητα.

Αντιμετώπιση του προβλήματος των Στερεών Αποβλήτων. (Σκουπίδια) από το Δήμο για το Νομό Λευκάδας. Η Δημοτική Αρχή για το συγκεκριμένο πρόβλημα, που είναι από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζει ολόκληρο το Νησί της Λευκάδας, κατά την άποψή μας, προχώρησε με σωστά βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Ο ανέφικτος για τα δεδομένα του Δήμου και αντιεπιστημονικός τρόπος του ΧΥΤΑ σαν λύση του προβλήματος οδηγούσε σε άλλες ενέργειες και παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Ο Δήμος με επιστημονικό Σύμβουλο τον κ. Χρήστο Τσιλιγιάννη ειδικευμένο επιστήμονα για το συγκεκριμένο θέμα προχώρησε στη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης και ολοκλήρωσης του φακέλου με υποστηρικτικές μελέτες και έκδοση ΠΔ και Υπουργικών Αποφάσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας – Αξιοποίησης Στερεών Αποβλήτων για ολόκληρο το Νομό Λευκάδας. Ο φάκελος ολοκληρώνεται με την έκδοση Περιβαλλοντικών όρων από τα συναρμόδια Υπουργεία και είναι θέμα μικρού χρονικού διαστήματος η έκδοση των όρων αυτών, αφού υπάρχουν οι οικονομιτεχνικές μελέτες, η χωροθέτηση, και η προέγκριση Περιβαλλοντικών όρων. Έτσι στο μείζον αυτό θέμα η απερχόμενη Δημοτική Αρχή στην ουσία αφήνει μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για την προώθηση και εξεύρεση λύσης στο μεγάλο αυτό πρόβλημα. Η χρηματοδότηση του έργου είναι της τάξης των 8.500.000,00 € και εναπόκειται στην ευθύνη της νέας Δημοτικής Αρχής η εύρεση του σχετικού κονδυλίου.

Στο συγκεκριμένο σημείο είμαι υποχρεωμένος σαν Δημοτική Αρχή αλλά και σαν άνθρωπος πολίτης της τοπικής κοινωνίας να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες στο συμπολίτη μας κ. Χρήστο Τσιλιγιάννη για την βοήθεια και προσφορά του στο Δήμο για το συγκεκριμένο θέμα. Υπήρξε ουσιαστική και καθοριστική και θα έλεγα και με τη μορφή δωρεάς, αφού η συγκεκριμένη αμοιβή του ανήλθε στο υποπολλαπλάσιο του ποσού  που θα στοίχιζε στο Δήμο αν απευθυνόταν σε άλλους αρμόδιους για συγκεκριμένο ζήτημα Μηχανικούς και ειδικούς επιστήμονες αφού όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το σύνολο των υποστηρικτικών μελετών και οι κάθε φύσεως επιστημονικές γνωματεύσεις προς το Δήμο εδίδοντο εντελώς δωρεάν.

Οικία Σικελιανού. Σε ένα από τα πρώτα Δημοτικά Συμβούλια ετέθη το θέμα της εξαγοράς της οικίας του Εθνικού Ποιητή Άγγελου Σικελιανού από τους σημερινούς ιδιοκτήτες με δωρεάν χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με το ποσό των 280.000,00 €. Το θέμα είχε φτάσει χρονικά κυριολεκτικά σε σημείο μηδέν αφού η Τράπεζα μέσα σε ρητή προθεσμία, αν θυμάμαι καλά ενός μηνός, θα απέσυρε την χορηγία της και για το Δήμο θα χανόταν μια μεγάλη ευκαιρία για την εξαγορά της παραπάνω οικίας. Η Δημοτική Αρχή ενήργησε άμεσα και με προφορική παράσταση στον κ. Αράπογλου Διοικητή της ΕΤΕ και τον κ. Σταύρου αρμόδιο για τις επιχορηγήσεις, δέσμευσε το ποσό της εξαγοράς, με παράταση του χρόνου για την υλοποίηση της και τελικά υπεγράφη το σχετικό συμβόλαιο με τους ιδιοκτήτες συμπολίτες μας. Από το σημείο αυτό ξεκίνησε μια καινούργια προσπάθεια για τη χρηματοδότηση από την ΕΤΕ του ποσού που θα ήταν αναγκαίο για την αναπαλαίωση – ανακαίνιση της οικίας Σικελιανού και η μετατροπή της σε Μουσείο. Η Δημοτική Αρχή δαπάνησε πολύ χρόνο και προσπάθεια και με επιστολές και προσωπικές παραστάσεις στους αρμόδιους της Τράπεζας και ειδικά στον κ. Αλέξανδρο Σταύρου πέτυχε την πίστωση του 1.500.000,00 € που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2.000.000,00 € για την ολοκλήρωση του έργου της οικίας αλλά και του κηποθέατρου Άγγελος Σικελιανός. Το επιτελείο των επιστημόνων, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, Μουσιολόγων, που χειρίζεται το όλο θέμα είναι ότι καλύτερο υπάρχει στον ελληνικό χώρο. Αξίζει να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι την Τετάρτη 08-12-2010 υπεγράφησαν από τη Δημοτική Αρχή τα σχετικά έγγραφα που ολοκληρώνουν το φάκελο για να προχωρήσει η ΕΤΕ σε δημοπράτηση του έργου.  Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις και συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στη Λευκάδα η Δημοτική Αρχή και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας, προσπάθησαν να κινήσουν το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για την παραχώρηση υλικού που έχει σχέση με τον εθνικό μας ποιητή ώστε να μελετηθεί και να προσαρμοστεί η μελέτη του Μουσείου. Οφείλω να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες της Δημοτικής Αρχής στην ΕΤΕ και συγκεκριμένα στους κ. κ. Αράπογλου και Αλ. Σταύρου για την αμέριστη βοήθειά τους, στον κ. Ξενοφώντα Βεργίνη, πρώην Βουλευτή που είναι ο μοχλός που κίνησε την όλη διαδικασία της αρχικής χρηματοδότησης για την εξαγορά της οικίας Σικελιανού και οπωσδήποτε τον κ. Βασίλη Θερμό Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας που ήταν παρών με την Δημοτική Αρχή σε όλες τις παραστάσεις με τους υπεύθυνους της Τράπεζας αλλά και τους τεχνοκράτες μηχανικούς και μουσιολόγους για την ολοκλήρωση της μείζονος αυτής προσπάθειας που αφορά στον πολιτισμό της Λευκάδας. Η νέα Δημοτική Αρχή, παραλαμβάνει ολοκληρωμένο και άρτιο το φάκελο του έργου και με την δημοπράτηση από την ΕΤΕ θα παραλάβει έτοιμο το Μουσείο “Άγγελος Σικελιανός”.

Αντιπλημμυρικά έργα και ασφαλτοστρώσεις στην επέκταση σχεδίου πόλης Βαρδάνια – Τσεχλιμπού. Προϋπ/σμού 316.000,00 € Η μελέτη εκπονήθηκε από τη Δ/νση τεχνικών Υπηρεσιών το έργο έχει εκτελεστεί και λειτουργεί. Αφορά σε αγωγούς ομβρίων και ασφαλτοστρώσεις. Επίσης συμβασιοποιήθηκε από το Δήμο και τον ανάδοχο εργολήπτη η εργολαβία προϋπ/σμού 250.000,00 € που αφορά σε ασφαλτοστρώσεις στο σχέδιο επέκτασης και επίσης σε αντιπλημμυρικά έργα. Την παραδίδουμε για υλοποίηση στην επόμενη Δημοτική Αρχή.

Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Δ.Δ. Απόλπαινας και ενεργοποίηση Τρίτης Γεώτρησης για ενίσχυση της υδροδότησης του παραπάνω Δ.Δ. προϋπ/σμός 130.000,00 €. Ο συνδυασμός των παραπάνω ενεργειών σε συνεργασία με τη νέα δεξαμενή υδροδότησης που κατασκεύασε η προηγούμενη Δημοτική αρχή έλυσε το οξύτατο πρόβλημα της υδροδότησης του Δ.Δ.  της Απόλπαινας σε επίπεδο πλήρως ικανοποιητικό.

Μερική αντικατάσταση και συντήρηση του εσωτερικού υδρευτικού δικτύου της Κατούνας, ενεργοποίηση με καινούργια αντλία της γεώτρησης στο Κονάκι και επέκταση και αντικατάσταση τμημάτων του υδρευτικού δικτύου της Λυγιάς προϋπ/σμού 60.000,00 €. Βελτίωσαν πάρα πολύ, μπορούμε να πούμε σε επίπεδο ικανοποιητικό, το υδρευτικό πρόβλημα του παραπάνω Δημοτικού Διαμερίσματος.

Συνεχής παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού με χημικές αναλύσεις και μικροβιολογικές εξετάσεις και χλωριώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και καθαρισμός των Δέκα έξι υδρευτικών δεξαμενών του Δήμου μας.

Λαϊκές Πολυκατοικίες. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή συνέβαλε τα μέγιστα στο χτίσιμο των Λαϊκών Πολυκατοικιών σε στενή συνεργασία με την ΥΑΣ και τον τότε Βουλευτή Λευκάδας κ. Ξενοφώντα Βεργίνη. Παραχώρησε Δημοτική έκταση 5.500 m2 στην θέση Περιβόλια και κτίστηκαν από την ΥΑΣ 34 κατοικίες. Η παρούσα Δημοτική Αρχή ανέλαβε την αποχέτευση των Λαϊκών Πολυκατοικιών στα Περιβόλια προϋπ/σμού 700.000,00 €. Τη μελέτη  εκπόνησε η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου η οποία και δημοπράτησε και συμβασιοποίησε το έργο. Το έργο δημοπρατήθηκε και έχει ολοκληρωθεί με την έννοια ότι μπορεί να αποχετεύσει το συγκρότημα των περιβολιών εφόσον παραδοθεί στους δικαιούχους. Έγινε με την ευθύνη και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής με τρόπο άψογο η κλήρωση των οικιών στους δικαιούχους και έκτοτε σε στενή συνεργασία με το Βουλευτή κ. Σπύρο Μαργέλη, την ΥΑΣ και την επιτροπή των δικαιούχων  ασχολείται σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζοντας προβλήματα που καθημερινά αναφύονται  (εξωτερικός χώρος, ύδρευση, ηλεκτροδότηση) για την παράδοση των οικιών στους δικαιούχους στις 29 και 30 του Δεκέμβρη που θα παραδοθούν τα κλειδιά στους δικαιούχους των οικιών στη θέση “Γήπεδο” και σε λίγες μέρες στους δικαιούχους στη θέση “Περιβόλια”.

Αδελφοποίηση του Δήμου μας με το Δήμο της Οδησσού. (περιοχή Primorsy) Σημαντική ενέργεια της Δημοτικής Αρχής η παραπάνω αδελφοποίηση για αυτονόητους λόγους που αναπτύχθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν υπάρχει λόγος να επαναληφθούν. Η Δημοτική αντιπροσωπεία υπέγραψε στην  Οδησσό το σχετικό πρωτόκολλο σε επίσημη τελετή και στα πλαίσια του εορτασμού των γενεθλίων ίδρυσης της πόλης της Οδησσού. Η έλευση της αντιπροσωπείας από την Οδησσό, όπως γνωρίζετε, και η σχετική τελετή στο Δημαρχείο μας, ανεβλήθη γιατί η νέα Δημοτική Αρχή της Οδησσού που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη δεν είχε το χρόνο και θα πραγματοποιηθεί σε εύθετο χρόνο, όπως μας ενημέρωσαν, σε συνεννόηση με την δική μας νέα Δημοτική Αρχή.

Δημοτική Συγκοινωνία σε υλοποίηση του προγράμματος ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ύψους 126.260,00 € με την ΚΕΔΚΕ, το ΥΠΕΣΔΔΑ και το ΚΤΕΛ Α.Ε. Λευκάδας 01-11-2008—31-12-2009. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθησε ικανοποιητικά τους συμπολίτες μας.
Αγορά απορριμματοφόρου οχήματος Δήμου προϋπ/σμού 150.000,00 €.
Αποπεράτωση πλατείας Αγ. Βάρβαρου Κατούνας προϋπ/σμού 11.074,00 €.
Διαμόρφωση γηπέδου Τσουκαλάδων προϋπ/σμού 9.520,00 €.
Αφαίρεση Αμμόγλωσσας Διαύλου Λευκάδας προϋπ/σμού 100.000,00 €.
Έργα εξωραϊσμού κοινοχρήστων χώρων οικισμού Καρυωτών 11.938,23 €.
Κατασκευή νέου καταθλιπτικού αγωγού Δ.Δ. Αγίου Νικήτα προϋπ/σμού 50.000,00 €.
Διαμόρφωση παραλίας στη θέση Καμίνια Δ.Δ. Τσουκαλάδων προϋπ/σμού 10.000,00 €.
Ασφαλτοστρώσεις οδών σχεδίου πόλης προϋπ/σμού 255.000,00 €.
Ασφαλτόστρωση δρόμου περιοχής Παύλου Περιβολάκι – Δρόμου Καρυάς Δ.Δ. Αλεξάνδρου 12.120,00 €.
Ανάπλαση χώρου μνημείου στη θέση Σωτήρω Δ.Δ. Αλεξάνδρου προϋπ/σμού 12.000,00 €.
Στεγανοποίηση Στέγης Κλειστού Γυμναστηρίου προϋπ/σμού 72.000,00 €.
Επισκευή κτιρίου ΚΑΠΗ 10.000,00 €.
Πλακόστρωση Αγ. Νικήτα 12.120,00 €. Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Σχολείου Καρυωτών Δ.Δ. Καρυωτών 88.000,00 €.
Διαμόρφωση δρόμου σχεδίου Νικιάνας στη θέση “Επίσκοπος” 12.000,00 €.
Διαμόρφωση Δρόμων και διευθέτηση ομβρίων οικισμού Νικιάνας Δ.Δ. Αλεξάνδρου 32.000,00 ευρώ,
Αποκατάσταση δρόμου Νικιάνας από Επαρχιακό προς Αγίους Πατέρες προϋπ/σμού 36.000,00 €.
Αντλιοστάσιο δικτύου αποχέτευσης οικισμού Καλλιγωνίου και σύνδεση νηπιαγωγείου Περιβολιών με το δίκτυο 35.805,00€.
Επισκευές και ανακαινίσεις κτιρίου Δήμου Λευκάδας (Δημαρχείο120.000,00 €)
Τοιχείο αντιστήριξης στο Δ.Δ. Καρυωτών προϋπ/σμού 10.000,00 €.

Χρηματοδότηση Κοινοφελούς Δ.Ε. ΔΕΠΟΚΑΛ με το ποσό των 159.171,00 ευρώ
.
Επέκταση δικτύου ύδρευσης περιοχών σχεδίου πόλης 12.000,00 €
Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων Κατούνας 10.000,00 €
Απόφαση για απευθείας ανάθεση του έργου «Τσιμεντόστρωση δρόμων Νεάπολης 12.000,00 €

Επέκταση δικτύου αποχέτευσης πόλης Λευκάδας περιοχής Περιβόλια (100.000,00 €)
Ασφαλτόστρωση δρόμου περιοχής Κουζούμπεης (Τρόϊκα Διασταύρωση Φιλοσόφων 76.000,00 €)
Αποπεράτωση Εκβάθυνσης Διαύλου προϋπ/σμού 36.000,00 €

Σταδιακή αντικατάσταση υδρομέτρων Δ. Λευκάδας
Συμμετοχή στο πρόγραμμα δράσεων αστικών αναπλάσεων με παρεμβάσεις σε προσόψεις ιδιωτικών κτιρίων
Επισκευή οδών και πεζοδρομίων πόλης και Δ.Δ. Δήμου Λευκάδας προϋπ/σμός 200.000,00 € (εισφορά)
Επέκταση δικτύου αποχέτευσης πόλης Λευκάδας προϋπ/σμός 30.000,00 €
Διαμόρφωση Δημοτικού γκαράζ 12.120,00 €
Αποκατάσταση Δημοτικής οδού Δήμου Λευκάδας και οικισμού Νικιάνας 28.000,00 € (Διασταύρωση Κοτσόβωλου)
Προμήθεια πλυντηρίου κάδων απορριμμάτων 170.000,00 €
Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Λυγιάς 12.120,00 €

Ανακατασκευή αγωγού ύδρευσης από οικισμό Τσουκαλάδων μέχρι τον Άγιο Νικήτα. Το έργο μελετήθηκε και δημοπρατήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ολοκληρώθηκε από την δική μας Δημοτική Αρχή. Σύμβαση 08-05-2006 περαίωση 30-06-2007.

Διαμόρφωση δρόμου σχεδίου Νικιάνας στη θέση Επίσκοπος Νικιάνας προϋπ/σμός 12.000,00 €

Διαμορφώσεις Τσιμεντοστρώσεις δρόμων οικισμού Φρυνίου προϋπ/σμού 12.000,00 €.

Τοποθέτηση επιτύμβιας πλάκας για τους πεσόντες στον Αλβανικό πόλεμο δίπλα στο μνημείο των πεσόντων.  

Διαμόρφωση αιθουσών Β΄ Γυμνασίου Λευκάδας προϋπ/σμός 6.900,00 €.

Επεκτάσεις ΦΟΠ.

Αποκατάσταση δρόμου στη θέση Αγ. Νικήτα προϋπ/σμού 12.000,00 €.

Αποκατάσταση οδών περιοχής Περιβολίων Δήμου Λευκάδας.

Επέκταση αγωγού αποχετευτικής οδού Στράτου Τσέγιου προϋπ/σμού 12.120,00 €.

Συνδιοργάνωση Συνεδρίου “Η Εθνική Αντίσταση στη Λευκάδα”.

Τοποθέτηση Παραδοσιακών Φωτιστικών Σωμάτων – Πεντοφάναρο Πλατείας – Βιβλιοθήκη Σβορώνου.

Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων στη παραλία Άη Γιάννη Επαρχιακό δρόμο Φρυνίου – Φανερωμένης – Τσουκαλάδων – Αγίου Νικήτα.

Κεντρικός Αγωγός Ύδρευσης μεταξύ κόμβου Καρυάς – Αγ. Μηνά. Το έργο μελετήθηκε κει δημοπρατήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και υλοποιήθηκε από τη δική μας Δημοτική Αρχή.

Εργασίες αποκατάστασης βελτίωσης οδών Δήμου Λευκάδας προϋπ/σμός 20.000,00 €
Εργασίες επέκτασης Νεκροταφείου Καρυωτών 27.816,00 €
Επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα αποκατάστασης δικτύου ύδρευσης περιοχών Περιβόλια – Φύσσες προϋπ/σμός 93.943,00 €
Επισκευή αίθουσας στο νηπιαγωγείο Τσουκαλάδων 10.000,00 €
Ύδρευση Καθίσματος προϋπ/σμός 45.000,00 €

Στέγαση εργαστηρίου ειδικής επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Διαμόρφωση δρόμων και διευθέτηση ομβρίων οικισμού Νικιάνας Δ.Δ. Αλεξάνδρου προϋπ/σμός 38.122,00 €

Αποδοχή μετοχών κληρονομιάς Σπ. Φίλιππα και ανάθεση διαχείρισης τους σε αρμόδιο φορέα.

Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιφερειακής οδού Βαρδανίων πόλης Λευκάδας (βασικό στοιχείο για ένταξη στο ΕΣΠΑ του Περιφερειακού δρόμου)

Υποβολή πρότασης ΟΣΑΑ Δήμου Λευκάδας.

Φωτοερμηνευτική μελέτη περιοχών Βαρδανίων – Αγ. Μαρίνας Δήμου προϋπ/σμός 14.000,00 €

Επέκταση δικτύου ύδρευσης Λυγιάς – Καρυωτών 39.892,00 € Μελετήθηκε από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και εκτελέστηκε.

Συμμετοχή του Δήμου στο έργο “Η εικόνα της Μητέρας μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης εποχής” στα πλαίσια του ΠΚΠ intereg – Ελλάδα – Ιταλία.

Ηλεκτροφωτισμός Λιμενοβραχίονα Λιμανιού Νικιάνας.

Διαμόρφωση αιθουσών πρώην 4ου Δημοτικού Σχολέίου για τη στέγαση του σχολείου με Ειδικές Ανάγκες προϋπ/σμού 31.339,00 €.

Αποχέτευση Φρυνίου – Καλλιγωνίου – Τσουκαλάδων – Απόλπαινας (τμήμα Φρυνίου) προϋπ/σμού 75.000,00 €. Η μελέτη εκποιήθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου συμβασιοποιήθηκε και εκτελείται.

WC Δημοτικού Σχολείου Νικιάνας 12.120,00 €. Το έργο μελετήθηκε από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Δημοπρατήθηκε, συμβασιοποιήθηκε και εκτελείται.

Ιχθυοτροφεία: Μικρές παρεμβάσεις από τους Αντιδημάρχους κ. Κόγκα και Ζαβιτσάνο με προστατευτικά αναχώματα στο μεγαλύτερο μήκος τους και καλλιέργεια μικρών ψαριών που αύξησαν την παραγωγή.

Μελέτες:
Μελέτη διαμόρφωσης εισόδου παραλίας Λευκάδας (οριστική μελέτη)
Μελέτη διαμόρφωσης ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου Γύρας (προκαταρτική)
Μελέτη Ανάπλασης Παραλίας Άη Γιάννη (οριστική)
Μελέτη Ανάπλασης περιοχής Μύλοι – Γύρα (προκαταρτική)
Μελέτη Περιαστικός ποδηλατόδρομος Πόλης Λευκάδας (προκαταρτική)
Μελέτη αντιμετώπισης φαινομένων παράκτιας διάβρωσης και απόθεσης στις δυτικές και βόρειες ακτές του Δήμου Λευκάδας (οριστική μελέτη)
Μελέτη ύδρευσης περιοχών  Σχεδίου πόλης επέκτασης Λευκάδας (οριστική)
Μελέτη αποχέτευσης λυμάτων (ακαθάρτων και ομβρίων) Βαρδανίων και Κουζούμπεης (οριστική)
Μελέτη αποχέτευσης Φρυνίου – Καλλιγωνίου – Απόλπαινας – Τσουκαλάδων  (οριστική)
Μελέτη αποχέτευσης παραλιακών οικισμών Νικιάνας – Λυγιάς – Καρυωτών (οριστική)
Κατασκευή απαγωγού επεξεργασίας λυμάτων από ΠΓ Ε. ΒΙΟΚΑ μέχρι περιοχή ακρωτηρίου Γυράπετρας (οριστική)
Εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακής από το Πανεπιστήμιο Πατρών
Μελέτη Δικτύου Ύδρευσης Αγίου Ιωάννη προϋπ/σμού 114.000,00 €
Μελέτη “Επισκευή εγκαταστάσεων ΒΙΟΚΑ Λευκάδας” προϋπ/σμός 664.000,00 ευρώ.

Δάνεια και χρέη του Δήμου.

Ο κ. Παπαδόπουλος ορκωτός Λογιστής, που σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων εκπόνησε τον ισολογισμό του Δήμου για το έτος 2009 έκρινε ότι ο Δήμος μας είναι οικονομικά υγιής και ικανός να εκπληρώνει τις ανελαστικές του δαπάνες και προς το προσωπικό του και όσον αφορά στα τοκοχρεολύσια του. Το στοιχείο αυτό το θεωρώ βασικό αν αναλογιστούμε και την οικονομική συγκυρία μέσα στην οποία βρισκόμαστε και συγκρίνουμε το Δήμο μας με άλλους Δήμους και μάλιστα γειτονικούς και πολύ μεγαλύτερους πληθυσμιακά από το Δήμο μας. Συνήψαμε δύο Δάνεια ύψους 500.000,00 € και 700.000,00 € για την ΔΕΠΟΚΑΛ και για οφειλές που έπρεπε να δώσουμε στους υπαλλήλους μας αντίστοιχα, με βάση δικαστικές αποφάσεις που το Ελληνικό Δημόσιο αν και όφειλε δεν κατέβαλε. Τα δάνεια αυτά θεωρώ ότι καλώς συνήφθησαν  γιατί και οι κοινωνικές δομές έπρεπε να λειτουργήσουν αφού το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου για τη Δημοτική Αρχή έχει άμεση προτεραιότητα για λόγους αυτονόητους  και γιατί η Δημοτική Αρχή όσον αφορά στο επίδομα των υπαλλήλων μας έκρινε ότι έπρεπε έτσι να ενεργήσει(Μπορούσαμε να τις στείλουμε στις καλένδες με μια απλή έφεση και να μην φαίνεται τώρα ο Δήμος χρεωμένος). Δεν το πράξαμε γιατί πάντοτε η Δημοτική Αρχή ήταν με τους εργαζόμενους στα δίκαια αιτήματά τους, διερωτώμαι όμως αν οι εργαζόμενοι βοήθησαν όσο έπρεπε και μέσα στο πλέγμα των καθηκόντων τη Δημοτική Αρχή. Το ερώτημα ας παραμείνει ρητορικό.  

Όσον αφορά σε χρέη που ο Δήμος οφείλει σε έργα, προμήθειες και κάθε άλλης φύσης οικονομικές υποχρεώσεις προς τρίτους εδώ θα μου επιτρέψετε να είμαι απόλυτα κατηγορηματικός. Σε καμιά περίπτωση δεν φταίει η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο αν το Κράτος αδυνατεί ή αρνείται να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις  προς τους Δήμους. Είτε μέσα από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ή τη ΣΑΤΑ ή τους ΚΑΠ και κάθε άλλη χρηματοδότηση που με Υπουργικές αποφάσεις και προγράμματα δεν προωθεί. Και το χειρότερο δεν μας δίνει σαφείς οδηγίες και ενημέρωση περί του πρακτέου. Πως θα πληρωθούν οι εργολάβοι που έχουν ήδη έργα του ΘΗΣΕΑ και τα υλοποιούν, πως θα ξεκινήσουν την υλοποίησή τους όσοι έχουν υπογράψει συμβάσεις και βρίσκονται σε δίλημα να ξεκινήσουν και πως χωρίς τις δύο δόσεις ΣΑΤΑ που οφείλονται στο Δήμο ύψους τουλάχιστον 800.000,00 € και θα έπρεπε να καταβληθούν μέχρι τον Οκτώβρη θα εκπληρώσει ο Δήμος τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του; Και πως με περιορισμένη σε ποσοστό 30% την τακτική οικονομική επιχορήγηση θα πληρώνονται οι υπάλληλοι του Δήμου; Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή με αυτονόητα τα πιεστικά οικονομικά προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε.

Επιφορτιστήκαμε την είσοδο στον Οργανισμό του Δήμου των Σχολικών Φυλάκων με την ανάλογη δαπάνη των 250.000,00 € το χρόνο. Αυξήσαμε στο 100% την επιχορήγηση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου από 100.000,00 € σε 200.000,00 € και του ΚΑΠΗ κατά 10.000,00 € σε 50.000,00 € από  40.000,00 €. Στηρίξαμε σταθερά τον πολιτισμό στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας μέσω των Πολιτιστικών Σωματείων (Φιλαρμονική 15.000,00 € το χρόνο, ΔΟΞΑ 20.000,00 € ΤΗΛΥΚΡΑΤΗΣ 60.000,00 € εφάπαξ).Πολιτιστικά Σωματεία εκδηλώσεις Δημοτικών Διαμερισμάτων. Ανακηρύξαμε επίτιμους Δημότες τους καθηγητή John Anton και Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Τα χρέη μας σε τελική ανάλυση προς τους εργολάβους αναφέρονται σε έργα υπαρκτά, έργα υποδομής που καλυτέρευσαν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας με θεσμοθετημένη τη χρηματοδότησή τους με προγράμματα (ΘΗΣΕΑΣ – ΠΕΠ – ΣΑΤΑ – ΚΑΠ) αφορούν σε ασφαλτοστρώσεις, αντιπλημμυρικά, διάνοιξη δρόμων, διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων, επεκτάσεις ύδρευσης αποχέτευσης κλπ. Δεν ξοδεύτηκε ούτε ένα ευρώ για ενέργειες και έργα βιτρίνας. Σ’ αυτό είμαι απόλυτος και κατηγορηματικός. Μέσα στο πλαίσιο αυτό συνυπάρχει και ο φετινός λιτός διάκοσμος της Πόλης και των Δ.Δ.


Καθημερινότητα του Πολίτη: Καθαριότητα, λακκούβες, φωτισμός, κανονική υδροδότηση, αποχέτευση.

Ασφαλώς θα τη θέλαμε καλύτερη. Το κάθε πράγμα όμως πρέπει να συγκρίνεται με τις συγκυρίες και την αντικειμενικότητα όπως κάθε φορά παρουσιάζεται.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής το 2007και έπειτα από λίγο χρονικό διάστημα συνταξιοδοτήθηκαν οι μόνιμοι εργάτες του Δήμου και το νομοθετικό πλαίσιο των 135 ημερομισθίων συνδυασμένο με τον τρόπο πληρωμής προβληματικό και παράτυπο πραγματικά έδεσαν τα χέρια του Δήμου σ’ ότι αφορά στην καθημερινότητα. Συνταξιοδοτήθηκαν τρεις οδηγοί χωρίς να μπορούμε λόγω των γνωστών περιοριστικών οικονομικών μέτρων να προσλάβουμε άλλους. Το ίδιο ισχύει και με τους χειριστές μηχανημάτων, του υδραυλικούς και τους άλλους αναγκαίους υπαλλήλους. (16 ζητήσαμε με προκήρυξη που μας έκοψε ο ΑΣΕΠ). Το ίδιο ισχύει και για συναδέλφους των Διοικητικών Υπηρεσιών. Ο Δήμος προσπαθούσε να επουλώσει  τις ανάγκες του με τους μειωμένου ωραρίου που η πρόσληψή τους την τελευταία στιγμή ήταν προσωπική επιτυχία του Δημάρχου. Βέβαια στα δύο τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στον τελευταίο χρόνο έγιναν και κάποιες “νομικές ερμηνείες” κατά πόσο μπορεί ένας από τους οδηγούς του Δήμου να οδηγεί το καλαθοφόρο όχημα για την αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων σε κολώνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να έχουμε έλλειμμα στο θέμα αυτό με τα δυσμενή αποτελέσματα στο φωτισμό. Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Στάθη Βεργίνη που εθελοντικά θεράπευσε τη συγκεκριμένη δυσχέρεια.

Στο θέμα της υδροδότησης θεωρώ ότι η κατάσταση υπήρξε ικανοποιητική. Δεν είχαμε μεγάλες διακοπές νερού που να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στην πόλη ή στα Δημοτικά Διαμερίσματα, αν και τα καλοκαίρια υπήρξαν θερμά με υψηλές θερμοκρασίες. Οι βλάβες αντιμετωπίζονταν άμεσα από τα συνεργεία του Δήμου έστω κι αν οι βλάβες συνέβαιναν  Σαββατοκύριακο. Η Δημοτική Αρχή στο θέμα της υδροδότησης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιμέλεια με προσωπική ασχολία του Δημάρχου σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο κ. Π. Καρύδη. Πραγματικά η κανονική υδροδότηση της Πόλης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων υπήρξε, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, φροντίδα μόνιμη, συνεχής, αγχωτική μπορώ να πω για τη Δημοτική Αρχή. Πολλές φορές ο υποφαινόμενος έπειτα από σχετικές ειδοποιήσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας νύχτα έτρεχε με τους υδραυλικούς του Δήμου για την θεραπεία έκτακτων βλαβών στο υδρευτικό σύστημα του Δήμου.

Δημοτική περιουσία: Το θέμα χειρίστηκε με μεγάλη προσοχή, επιμέλεια και υπευθυνότητα ο Αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Κόγκας ταξινομώντας το κτηματολόγιο του Δήμου σε πλήρη τάξη και ειδικούς φακέλους, έτσι που η νέα Δημοτική Αρχή μπορεί να γνωρίζει την περιουσία του Δήμου. Η Δημοτική αρχή βρίσκεται σε δικαστικές διαμάχες για συγκεκριμένες εκτάσεις που είναι Δημοτικές και έχουν καταπατηθεί ή αμφισβητούνται από ιδιώτες. Για τις περιοχές αυτές Φρύνι – Βαρδάνια έχουν κατατεθεί διεκδικητικές αγωγές που έχουν πάρει τη δικαστική οδό στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Είμαι σίγουρος ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα τις παρακολουθήσει και θα τις διεκπεραιώσει με ευνοϊκά αποτελέσματα για το Δήμο. Επίσης αποτυπώθηκε στο σύνολό της η δημοτική περιουσία στο Δ..Δ. Αγίου Νικήτα, κληρονομιά του αείμνηστου Σπύρου Φίλιππα.

Η Δημοτική Αρχή, υπήρξε ευαίσθητη σε κάθε ικανοποιήσιμο αίτημα των συμπολιτών μας, η πόρτα του Δημαρχείου ήταν πάντοτε ανοιχτή σε κάθε συμπολίτη μας που ήθελε να δει προσωπικά το Δήμαρχο, μπορώ να πω και σε σημείο που έφτανε στα όρια της υπερβολής.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Θα ήμουν ανεπίτρεπτα αχάριστος αν από τη θέση αυτή δεν σας ευχαριστούσα όλους στο Δημοτικό Συμβούλιο για την κοινή προσπάθεια που καταβάλαμε τα τέσσερα αυτά χρόνια για το καλό των συμπολιτών μας, της πόλης μας. Πιστεύω ότι η κοινή αυτή προσπάθεια, οι κοινοί κόποι μας, ο αγώνας μας και οι αγωνίες μας υπήρξαν θετικοί και έδωσαν ένα θετικό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας, που σίγουρα θα συνεχίσει η νέα Δημοτική Αρχή, στην οποία ευχόμαστε δύναμη, κουράγιο, επιτυχία και τύχη στο έργο της.

Λάθη έγιναν και είναι φυσικό και ανθρώπινο. Ποτέ όμως από πρόθεση, υστεροβουλία, δόλο και για το ίδιον όφελος. Εδώ θα μου επιτρέψετε, αγαπητοί συνάδελφοι, να είμαι απόλυτα κατηγορηματικός. Σκέψη μου, πρόθεσή μου, κάθε μου ενέργεια ήταν το καλό του Δήμου μας και η προκοπή των συμπολιτών μας. Για το σκοπό αυτό κατέθεσα όλες μου τις δυνάμεις, όλες μου τις προσπάθειες, όλη μου την ενεργητικότητα τα τέσσερα αυτά χρόνια. Ελπίζω το αποτέλεσμα να ήταν θετικό και καλό για το Δήμο μας και για τους συμπολίτες μας τους οποίους ευχαριστώ για την κοινή προσπάθειά μας αλλά και ζητώ την κατανόησή τους για τυχόν ελλείψεις μας και αδόκητα σφάλματά μας

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου στο Δήμο, σε όλες τις θέσεις εργασίας που εργάζονται.  Δ/ντές των Υπηρεσιών του Δήμου, τους Αντιδημάρχους και Προέδρους Δ.Σ., τις Υπηρεσίες της Λευκάδας που συνεργαστήκαμε σε κοινά δημοτικά θέματα, ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Κυριάκο Προκοπίου, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στους κ. Βόσδου και Γεωργαλίδη Γενικούς Γραμματείς, το Νομάρχη Λευκάδας, τους Βουλευτές Λευκάδας κ.κ. Βεργίνη , Σολδάτο και Μαργέλη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου και τον καθηγητή Σπύρου Φλογαίτη. Ακόμη τον Τηλεοπτικό Σταθμό Studio Lefkata για την μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και των εκδηλώσεων που αφορούσαν στο Δήμο αλλά και τις τοπικές εφημερίδες της Λευκάδας με τους εκπροσώπους τους..

Στον τομέα του Πολιτισμού να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού μας Κέντρου με ιδιαίτερη αναφορά στην κα. Άννα Νικοδήμου, τον κ. Διονύσιο Κούρτη και προπάντων στον Βασίλη Θερμό, την ψυχή και κινητήρια δύναμη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας που με αφιλοκέρδεια, εργατικότητα, πάθος, μεράκι υπηρέτησε τα τέσσερα αυτά χρόνια τα Πολιτιστικά μας πράγματα.

Όσον αφορά σε μένα προσωπικά, αγαπητοί συνάδελφοι χωρίς ίχνος αυτοπροβολής και επίδειξη οίησης και υστεροφημίας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι φεύγω από το Δήμο με το χέρι στην καρδιά ότι ουδέποτε ενήργησα ούτε εισηγήθηκα κάτι με σκοπό προσωπικά οφέλη και ιδιωτικά συμφέροντα. Φεύγω ήρεμος συνειδησιακά με πολλές ευχαριστίες προς όλους τους συμπολίτες μας για την τιμή και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, αναδεικνύοντας με στο αξίωμα του πρώτη πολίτη και με έκφραση συγνώμης για ανούσια σφάλματα ή παραλείψεις. Φεύγω πολύ φτωχότερος και πολύ υπερήφανος γι’ αυτό.    

Ο πρόγονός μας Αγάθων πριν πολλές εκατοντάδες χρόνια συμβούλευε τους άρχοντες και διαχρονικά τους υπενθύμιζε:
Τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι
Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει
Δεύτερον  ότι κατά νόμον δει άρχειν
Τρίτον ότι ουκ αεί άρξει
Επιτρέψετε μου να έχω την αίσθηση ότι το εφάρμοσα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ

      ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΦΕΤΣΗΣ

Προηγούμενο άρθροΚαρναβάλι 2011
Επόμενο άρθροΕκλογές για τα μέλη του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Λευκάδας