Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ο Κώστας Αραβανής μιλάει για τα σχολεία

Ο Κώστας Αραβανής μιλάει για τα σχολεία

0
http://mylefkada.gr//2011/January/meeting_karnavali/meeting_karnavali8.jpg

Συνέντευξη του Δήμαρχου στην Κατερίνα Μεσσήνη.

Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής:
«Το μέτρο των συγχωνεύσεων γενικά το υποστηρίζω…. Πρέπει να λυθεί η ιδιαιτερότητα των απομακρυσμένων σχολείων τα οποία πρέπει να κρατήσουμε με όσους μαθητές και να είναι! ….Έχουμε μετατρέψει το σχολειό από την πρώτη Λυκείου και να μην πω και νωρίτερα σε εξεταστικό κέντρο!»

Ο δήμαρχος Λευκάδας μιλά για τις αδυναμίες που έχει το  σύστημα παιδείας και καθησυχάζει ότι στην Λευκάδα μάλλον δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σχετικά με το θέμα των συγχωνεύσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης “Σχέδιο Καλλικράτης” θα εφαρμοστεί και στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το φθινόπωρο. Το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στις συγχωνεύσεις δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και σχολείων τεχνικής εκπαίδευσης. Ο χάρτης των σχολικών μονάδων θα αλλάξει και ήδη αντιδρούν μαθητές, εκπαιδευτικοί και όλοι όσοι δεν συμφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση. Αναφέρουν ότι στόχος των αλλαγών είναι «μόνο» η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Υποστηρίζουν ότι αν προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις θα αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και θα αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλα σχολεία διανύοντας μεγάλες αποστάσεις. Το κόστος μεταφοράς των μαθητών στα νέα σχολειά τα οποία θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις θα επωμιστούν οι δήμοι.

Υπαρχει όμως και η άλλη πλευρά.
Δεν μπορει να αμφισβητήσει κάνεις ότι το σύστημα εκπαίδευσης στην Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως αλλαγές. Εξίσου πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί και μαθητές που καταλαβαίνουν καλύτερα από όλους ότι μια τέτοια προσπάθεια από την πλευρά της πολιτείας έχει πάρα πολλά θετικά σημεία. Η πολιτική ηγεσία διαβεβαιώνει ότι όλες οι περιπτώσεις σχολείων θα εξεταστούν ξεχωριστά ανάλογα με την περιοχή και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι μαθητές με μετακινήσεις σε μεγάλες αποστάσεις.

Επίσης, θα εξαιρεθούν από το πρόγραμμα συνενώσεων οι απομονωμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, όπου οι συνθήκες (καιρικές, οδικό δίκτυο κ.ά.) δεν το επιτρέπουν. Ήδη η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου έστειλε επιστολή προς τους δημάρχους σε όλη τη χώρα, με την οποία τους ενημερώνει για την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολείων, και ζητεί τη γνώμη τους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Εμείς μιλήσαμε με τον Δήμαρχο Λευκαδας κύριο Κώστα Αραβανή εάν υπήρξε και στην δική του αλληλογραφία μια τέτοια επιστολή, η απάντηση ήταν θετική.

Η επιστολή αναφέρει «ότι πρέπει να παρθούν οι αποφάσεις με ευαισθησία, ανάλογα με τις συνθήκες της νησιοτηκοτητας. Θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα, δεν νομίζω ότι θα έχουμε μεταβολές στην Λευκάδα, όσον αφόρα την αντίδραση των πολιτών.»

Υπάρχει ανάγκη να συγχωνευτούν σχολεία στην Λευκάδα και εάν ναι, ποια θα είναι αυτά;
«Εκτιμώ ότι κάποιες ανάγκες υπάρχουν. Εάν κάνετε μια έρευνα θα δείτε ότι το Υπουργείο ορίζει 30 μαθητές ανά τάξη, θα δείτε πως έχουν τα πράγματα και πρέπει να λάβουμε υπόψη και την ιδιαιτερότητα των απομακρυσμένων σχολείων τα οποία πρέπει να κρατήσουμε με όσους μαθητές και να είναι.»

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα που θέλει η κυβέρνηση να υλοποιήσει στο χώρο της Παιδείας;
«Το μέτρο των συγχωνεύσεων γενικά το υποστηρίζω. Αλλά πρέπει κάθε συγχώνευση και κάθε ενιαία σχολική μονάδα να την αντιμετωπίσουμε με τις ιδιαιτερότητες που μας δίνει και το Υπουργείο. Κάθε περίπτωση να την δούμε ανάλογα με τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν. Και η Λευκάδα έχει τις ιδιαιτερότητες της για ορεινά, απομακρυσμένα, νησιωτικά σχολεία.»

Ως εκπαιδευτικός πιστεύετε πως χρειάζονται αλλαγές και εάν ναι ποιες πρέπει να έχουν προτεραιότητα;
«Βεβαίας χρειάζονται αλλαγές. Το σύστημα είναι εξεταστοκεντρικό. Πρέπει να αλλάξει μορφή. Δεν πρέπει η δευτέρα και τρίτη Λυκείου να είναι μόνο για εξετάσεις. Πρέπει το παιδί στο λύκειο να πάρει παιδαγωγική μόρφωση και στην συνεχεία να υπάρχουν και οι εξετάσεις. Έχουμε μετατρέψει το σχολειό από την πρώτη Λυκείου και να μην πω και νωρίτερα σε εξεταστικό κέντρο!»

Ποτέ να υπολογίσουμε ότι θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές;
«Από Σεπτέμβριο, αλλά αυτό το χειρίζονται οι προϊστάμενοι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Νομίζω ότι στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν θα έχουμε αλλαγές και δεν ξέρω αν θα υπάρξουν καποιες μικροαλλαγές στην πρωτοβάθμια, χωρίς να επηρεάζουν και λαμβάνοντας υπόψη την νησιοτηκότητα και το στοιχειό των απομακρυσμένων στα υπόλοιπα σχολεία.»

Προηγούμενο άρθροΠολιτιστικός Τουρισμός στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΠρόσκληση σε συζήτηση από την ΕΛΜΕ