Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Άσκηση καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης από το Λιμεναρχείο Λευκάδας

Άσκηση καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης από το Λιμεναρχείο Λευκάδας

0

askisi meganisi2

Δείτε φωτογραφίες από την άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην μαρίνα Μεγανησίου στις 3/6/2015.

Με σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού του Λιμεναρχείου Λευκάδας, τη βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας με τους παράκτιους Ο.Τ.Α., Λ/Τ Λευκάδας, Τουριστικές Μαρίνες και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς και Υπηρεσίες στην καταπολέμηση ρύπανσης με πετρελαιοειδή και τη καταγραφή αδυναμιών καθώς και τη λήψη κατάλληλων μέτρων για αποκατάστασή τους, το Λιμεναρχείο Λευκάδας πραγματοποίησε άσκηση την προηγούμενη εβδομάδα στο Μεγανήσι.

Το σενάριο του επεισοδίου ήταν το εξής: 

Κατά τις πρωινές ώρες της 03 /06/2015 ιδιωτικό σκάφος Α/Ψ  “BLUE EYES” σημαίας Αγγλίας, είχε πάρει μικρή κλίση από εισροή υδάτων, συνέπεια ρωγμής στα πλευρά της γάστρας του η οποία προκλήθηκε από άγνωστη αιτία. Υπήρχε μικρή κλίση του σκάφους προς την δεξιά του πλευρά ενώ στην θάλασσα γύρω από το σκάφος υπάρχει ιριδισμός και έντονη οσμή πετρελαίου DIESEL.

Την ρύπανση από το εν λόγω Θ/Γ εντόπισε το προσωπικό της Μαρίνας Μεγανησίου και την ανέφερε μέσω τηλεφώνου περί ώρα 09:30 τις 03-06-2015 ο Διευθυντής της Μαρίνας Ανδριώτης Ιωάννης.

Άμεσα στην περιοχή εστάλησαν τα ΠΛΣ 612 και ΠΛΣ 1021 της υπηρεσίας του Λιμεναρχείου Λευκάδας, τα οποία επιβεβαίωσαν το συμβάν.  Στην περιοχή, σύμφωνα με το σενάριο επικρατούσε άπνοια.  Το ανωτέρω περιπολικό σκάφος ΠΛΣ 1021 διενήργησε έρευνα προς εντοπισμό τυχόν διερχόμενου σκάφους που να προκάλεσε την οπή στα πλευρά του σκάφους και την ρύπανση της θάλασσας στη Μαρίνα Μεγανησίου με αρνητικά αποτελέσματα.

Με δεδομένο το παραπάνω σενάριο και την άφιξη των δύο πλωτών μέσων στο σημείο, οι ενέργειες στις προέβησαν τα μέλη των πληρωμάτων ήταν: 

1. Άμεση ενεργοποίηση σχεδίου καταπολέμησης ρύπανσης Υπηρεσίας μας (LCP) αλλά και του αντίστοιχου της τουριστικής εγκατάστασης (FCP) και κινητοποίηση επιχειρησιακής ομάδας επέμβασης Λ/Χ ΛΕΥΚΑΔΑΣ σε συνεργασία με το προσωπικό της Μαρίνας Μεγανησίου.

2 Δόθηκε εντολή στον Κυβερνήτη του ΠΛΣ 612 για μεταφορά αντιρρυπαντικών υλικών και αντίστοιχη οδηγία στον Διευθυντή της Μαρίνας για χρήση υλικών της εγκατάστασης. Λόγω του περιορισμένου χώρου της Μαρίνας αλλά και για εξοικονόμηση χρόνου αποφασίστηκε η χρήση του πλωτού φράγματος της Μαρίνας Μεγανησίου τύπου Scorpion 100μ.

3 Ενημέρωση ΥΠΟΥΝΤ/ ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ ΔΕΠΙΧ – Γρ. ΜΜΕ – ΔΙΠΘΑΠ Α΄- Β΄ – Γρ. 3ου  ΠΕΔΙΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

4 Με την βοήθεια σκάφους της Μαρίνας γίνεται ρυμούλκηση αντιρρυπαντικού φράγματος από την αποθήκη εξοπλισμού υλικών απορρύπανσης και πόντιση του περιμετρικά του Θ/Γ “BLUE EYES” ώστε να εγκλωβιστεί η πετρελαιοκηλίδα εντός του φράγματος και αποφευχθεί η εξάπλωσή της  στην υπόλοιπη Μαρίνα και το αλιευτικό καταφύγιο.

5. Ιδιώτης δύτης προχωρά σε προσωρινή κόλληση (μπάλωμα) του ρήγματος της γάστρας στα ύφαλα του ανωτέρω Θ/Γ.

6. Κινητοποίηση συνεργείου Δήμου Λευκάδας , Δήμου Μεγανησίου, Λιμενικού Ταμείου και της επιχειρησιακής ομάδας της Υπηρεσίας μας ώστε γίνει συλλογή των ρύπων. Πραγματοποιείται αναρρόφηση του μεγαλύτερου όγκου των πετρελαιοειδών από το αποφρακτικό μηχάνημα του Δήμου Λευκάδας και εν συνεχεία ρίψη απορροφητικών υλικών Λ/Χ ΛΕΥΚΑΔΑΣ  εντός του φράγματος ώστε να γίνει απορρόφηση της εγκλωβισμένης πετρελαιοκηλίδας.

Για τις ανάγκες της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν: Τα ΠΛΣ 612 με τετραμελές πλήρωμα , ΠΛΣ 1021 με διμελές πλήρωμα, ένα  βοηθητικό σκάφος της Μαρίνας Μεγανησίου με ένα (1) άτομο πλήρωμα και δύο (2) όργανα της Υπηρεσίας, ένα αποφρακτικό μηχάνημα του Δήμου Λευκάδας με δύο άτομα, ένα φορτηγό του Δήμου Μεγανησίου με τρία άτομα εξοπλισμένοι με χειρονακτικά μέσα στο οποίο συλλέχθηκαν όλα τα χρησιμοποιημένα απορροφητικά υλικά, τριμελές προσωπικό της Μαρίνας Μεγανησίου, ένας δύτης που προέβηκε στην προσωρινή επισκευή στην γάστρα ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω κίνδυνος βύθισης, 10μελές προσωπικό του Λ/Χ ΛΕΥΚΑΔΑΣ.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ακολούθησε η επιθεώρηση της θαλάσσιας περιοχής εντός της Μαρίνας καθώς και των γύρω ακτών και του αλιευτικού καταφυγίου από εκπροσώπους του Λιμεναρχείου Λευκάδας και του Δήμου Λευκάδας για να διαπιστωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί η απορρύπανση και στην συνέχεια συνταχθεί και υπογραφεί πρακτικό επιθεώρησης ακτών και ενημερωθεί σχετικά το ΥΠΟΥΝΤ/ ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ ΔΕΠΙΧ –Γρ. ΜΜΕ –  ΔΙΠΘΑΠ Α΄- Β΄ – Γρ. 3ου ΠΕΔΙΛΣ.

Επίσης έγινε απόσυρση του χρησιμοποιηθέντος πλωτού φράγματος και πλύση του με γλυκό νερό και αποθήκευση.

Τα μέσα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: 

• Σκάφη: α) ΠΛΣ 612 – ΠΛΣ 1021 β)  Ένα (1) βοηθητικό σκάφος της Μαρίνας Μεγανησίου.
• Πλωτό φράγμα τύπου Scorpion μήκους 100μ .
• Απορροφητικά υλικά:
– α) Απορροφητικές πετσέτες τύπου  τέσσερα (4) δέματα.
– β) Απορροφητικά φράγματα δύο (2) δέματα.
– γ) Απορροφητικά μαξιλάρια ένα (1) δέμα.
– δ) Απορροφητικά ρολά ένα (1) δέμα.

Οχήματα: Ένα αποφρακτικό όχημα του Δήμου Λευκάδας και ένα Φ/Γ όχημα Δήμου Μεγανησίου.
• Ατομικός εξοπλισμός απορρύπανσης (φόρμες, γαλότσες, γάντια, απόχες).
Προσωπικό: Ομάδα καταπολέμησης ρύπανσης Λ/Χ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, πληρώματα ΠΛΣ 612 ΚΑΙ ΠΛΣ 1021, πλήρωμα σκάφους και προσωπικό Μαρίνας Μεγανησίου, υπάλληλοι και οδηγοί Δήμου Λευκάδας, ένας δύτης, εθελοντές.

Κατά την άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης 2015 διεξήχθη στη Μαρίνα Μεγανησίου την 03-06-2015 και συμμετείχε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του της Υπηρεσίας καθώς και οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς όπως προβλέπεται από το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης (L.C.P.).

Η άσκηση διεξήχθη επιτυχώς , συνέβαλλε στην εκπαίδευση του προσωπικού της Υπηρεσίας προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην αντιμετώπιση πραγματικών περιστατικών ρύπανσης και προήγαγε την συνεργασία της Υπηρεσίας μας με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς. Επίσης κατά την άσκηση διαπιστώθηκε η επαρκής και καλή λειτουργία των υλικών απορρύπανσης της Υπηρεσίας μας καθώς και η γρήγορη αντιμετώπιση του περιστατικού.

Σημείωση: Τα απορρυπαντικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν (πλην του πλωτού φράγματος) ευνόητο είναι ότι επειδή πρόκειται για μιας χρήσεως υλικά υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την περισυλλογή των πετρελαιοειδών μόνο ως σενάριο, όχι στην πραγματικότητα

Προηγούμενο άρθροΔράσεις από τα Μονοπάτια Αλληλεγγύης
Επόμενο άρθροΣυνάντηση γνωριμίας του νέου Αστυνομικού Διευθυντή Λευκάδας και του Θ. Χαλικιά