Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Δήλωση του Δημάρχου Μεγανησίου Στάθη Ζαβιτσάνου

Δήλωση του Δημάρχου Μεγανησίου Στάθη Ζαβιτσάνου

0

“Προχωράμε μπροστά για να κάνουμε την πρόκληση των εποχών ευκαιρία για τον τόπο μας “.

 Η ψήφιση του νομοσχεδίου και κατ’ επέκταση του προγράμματος «Καλλικράτης» είναι ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα στη κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και βέβαια της Αυτοδιοίκησης. Για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι θέματα αυτονόητα, για τη χώρα μας όμως, είναι θέματα βαθιά πολιτικά και ανατρεπτικά, αφού μέχρι σήμερα το «βαθύ» κράτος απόλυτα διαπλεκόμενο με το πολιτικό σύστημα και άλλα οικονομικά κέντρα εξουσίας, διαμόρφωναν ένα μίγμα αντιαναπτυξιακό, γραφειοκρατικό, που ανεξάρτητα Κυβέρνησης, παρήγαγε τα φαινόμενα αδιαφάνειας, διαπλοκής και σκανδάλων. Αρκεί ένα νομοσχέδιο να ανατρέψει το υπάρχον πολιτικοοικονομικό σύστημα εξουσίας; Σίγουρα όχι! Χρειάζονται και πολλά άλλα, όπως για παράδειγμα ένας νέος εκλογικός νόμος.  Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα, που μας βάζει σε ένα νέο τοπίο.

Ειδικότερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να ανταποκριθεί σε ένα πολυσύνθετο ρόλο, που βέβαια πάντα διεκδικούσε,  και έχει να κάνει κυρίως με την αναπτυξιακή διαδικασία του χώρου ευθύνης της. Παράλληλα, ο νέος Δήμος θα έχει την ευθύνη όλων των τοπικών υποθέσεων και για τα νησιά προβλέπεται η μεταφορά και επιπλέον κρατικών αρμοδιοτήτων.

Στο Μεγανήσι, με ευθύνη πιστεύω των περισσοτέρων, επιλέξαμε να παραμείνουμε αυτόνομος Δήμος. Αυτή ήταν μία κρίσιμη επιλογή, αφού διαμορφώνει στα μεγέθη του Μεγανησιού, νέα δεδομένα, πολύ διαφοροποιημένα από έναν μεγάλο Δήμο. Είναι ταυτόχρονα μια πρόκληση για το πολιτικό προσωπικό του Νησιού μας, που με υπευθυνότητα και ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις, πρέπει μέσα από την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση του Δήμου, να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα του Νησιού μας, την καθημερινότητα του πολίτη και την ανάγκη παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, αφού δεν θα υπάρχει το μαξιλάρι των νομαρχιακών υπηρεσιών. Και είναι σαφές, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι η πολιτική ηγεσία που θα επιλεγεί από την κοινωνία του Μεγανησιού, θα καθορίσει και την τύχη του Νησιού μας. Ή θα κάνουμε το άλμα μπροστά ή θα οδηγηθούμε μοιρολατρικά σε ένα περιφερειακό αυτοδιοικητικό μόρφωμα,  απόλυτα εξαρτώμενο από τον Δήμο Λευκάδας.
 

Σήμερα ο Δήμος Μεγανησίου βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από άλλους ανάλογου μεγέθους Δήμους. Έχει τη δική του ταμειακή υπηρεσία, έχει ενταχθεί στο εθνικό δημοτολόγιο, έχει σε σημαντικό βαθμό οργανωμένες διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες, λειτουργεί με ένα σύγχρονο λογισμικό σύστημα,  και έχει προετοιμαστεί για την πιστοποίηση του σαν φορέας εκτέλεσης έργων και προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Ο Δήμος Μεγανησίου, μέσα από μία ορθολογική διαχείριση πόρων,  χωρίς οικονομικά προβλήματα, έχει την δυνατότητα χρηματοδότησης σημαντικών κοινωνικών προγραμμάτων, όπως το «βοήθεια στο σπίτι» και μια ιδιαίτερη ανθρωποκεντρική δράση, στη παιδεία, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην νεολαία, στην συγκοινωνία, στην τουριστική προβολή και άλλα.

Αρκούν αυτά στα νέα δεδομένα; Σαφώς όχι. Απαιτούνται νέες κτιριακές υποδομές, επιπλέον εξοπλισμός και βέβαια η ανάπτυξη υπηρεσιακού μηχανισμού με την κατάλληλη ποιοτική στελέχωση. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται το απαραίτητο πολιτικό προσωπικό, που θα ηγηθεί θα εμπνεύσει και θα συντονίσει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες στην νέα εποχή, όχι μόνο ως προς την υπόσταση του Δήμου αλλά και την αναπτυξιακή του στόχευση σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον.

Η επιλογή μας να μείνουμε αυτόνομος Δήμος, σε καμιά περίπτωση δεν οδηγεί σε ανταγωνισμό με τον Δήμο Λευκάδας. Εκ των πραγμάτων ο Δήμος Λευκάδας θα υποστηρίξει τον Δήμο Μεγανησίου σε μια σειρά ζητημάτων, αφού τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου Μεγανησίου, αποκλείουν την πλήρη ανάπτυξη όλων των υπηρεσιών που απαιτούνται. Είναι σαφές ότι οι δύο Δήμοι θα συνεχίσουν να συγκροτούν το Νομό Λευκάδας. Η Λευκάδα είναι πολύ φτωχή χωρίς το νησιωτικό της σύμπλεγμα και το Μεγανήσι έχει θολό μέλλον χωρίς την υποστήριξη των μηχανισμών του Νομού Λευκάδας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.  Είναι σαφές λοιπόν, ότι οι δύο Δήμοι,  μέσα από ένα κοινό επιχειρησιακό πρόγραμμα, που θα αναδεικνύει τις ανάγκες και τις προτεραιότητες κάθε περιοχής, θα απαιτήσουν και θα αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον για τον Νομό Λευκάδας.

Στο ξεκίνημα αυτής της νέας προσπάθειας, χρειάζεται η ενεργή συσπείρωση όλων των Μεγανησιωτών και ιδιαίτερα αυτών που διαχρονικά διέθεταν ένα όραμα ποιοτικού  μοντέλου ανάπτυξης για το Νησί μας, πιστεύοντας στις δυνατότητες και στην ιδιαιτερότητα του. Χρειάζεται να δηλώσουν παρόν, όσοι αποδέχονται την πρόκληση των εποχών, και μπορούν να βάζουν το πήχη ψηλότερα από το μπόι τους. Χρειάζεται να δηλώσουν παρόν, όσοι στο διάβα της σύγχρονης ιστορίας του Μεγανησιού, έδωσαν αγώνες για τα μεγάλα ζητήματα του Νησιού μας.

Μαζί με όλους αυτούς, δηλώνω και το δικό μου παρόν. Με  όραμα για τον τόπο μας, με ένα σημαντικό και ποιοτικό έργο, που σηματοδοτεί το μέλλον του Μεγανησιού,  με νέους στόχους, σε ένα ευνοϊκότερο θεσμικό πλαίσιο, προχωράμε μπροστά για να κάνουμε την πρόκληση των εποχών ευκαιρία για τον τόπο μας και τη νέα γενιά των Μεγανησιωτών.

Στάθης Ζαβιτσάνος
Δήμαρχος Μεγανησίου

Via :  http://meganisinews..gr

Προηγούμενο άρθροΦθηνότερα διόδια στο Ρίο – Αντίριο για τα φορτηγά
Επόμενο άρθροΔήλωση του κ. Πετρόπουλου