Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Νέα δεδομένα για το Δήμο Λευκάδας…

Νέα δεδομένα για το Δήμο Λευκάδας…

2
city-lefkada-lens

city-lefkada-lens

…μετά την αλλαγή του Γενικού Γραμματέα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση;

Ανακοινώθηκαν οι νέοι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών. Η Λευκάδα ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου και εκεί τη θέση του Τ. Αποστολόπουλου καταλαμβάνει τώρα ο πρώην ευρωβουλευτής και υποψήφιος της ΝΔ στην Α΄ Αθήνας Μανόλης Αγγελάκας. Μέχρι πρότινος λίγο μας απασχολούσε η αποστολή και οι αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τον τελευταίο χρόνο καταλάβαμε όμως ότι Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Δήμος δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις, δεν υπάρχει «καλή χημεία» μεταξύ τους.

Από τότε μας αφορά άμεσα τι αποφασίζει, τι απορρίπτει και με ποια αιτιολογία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η κόντρα που υπήρχε μεταξύ Δήμου Λευκάδας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης επανειλλημένα ακύρωσε ακόμα και αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής Λευκάδας (βλ. ΕΥΔΑΠ, προϋπολογισμό κλπ). Πρότινος η «κόντρα» κορυφώθηκε με την απόφαση η οποία αφορούσε τη δημοπρασία του Καθίσματος και απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής «επικαλούμενη φραστικές τυπολαγνείες και νομικίστικα τερτίπια αρνείται στην ουσία την προσπάθεια να αναταχθεί η αταξία στο Κάθισμα.» Στην ίδια ανακοίνωση αναρωτιέται η Δημοτική Αρχή αν η φιλοσοφία της αποκέντρωσης μπορεί να υπηρετηθεί σωστά με παρόμοιες αγκυλώσεις λειτουργίας και σφιχτούς τυπολατρικούς εναγκαλισμούς προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Πόσο σοβαρή ήταν τελικά η δυσαρμονία μεταξύ τους φάνηκε όταν δημόσια αναρωτήθηκε η Δημοτική Αρχή για πόσο μπορούν να αντέξουν αυτές τις αγκυλώσεις, την ουσιαστική απουσία και πολλές φορές την εχθρότητα της κεντρικής διοίκησης. Είναι δυστύχημα σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές το κεντρικό κράτος να αρνείται να υπερβεί τον εαυτό του και να αντιστέκεται. Κάθε άλλο λοιπόν παρά «ωραία ήταν η ατμόσφαιρα» μεταξύ Δήμου Λευκάδας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Δεν θα αναλύσουμε περαιτέρω τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν σε αυτή την ατυχή συνεργασία και τελικά σε ακυρώσεις αποφάσεων, ας μην ξεχνάμε όμως ότι τελικός αποδέκτης της όποιας κόντρας και δυσλειτουργίας δυστυχώς είναι ο πολίτης, άρα πρέπει οι υπηρεσίες να βρίσκουν τρόπους συνεργασίας και επικοινωνίας και να αφήνουν σπίτια τους τις οποίες ενδεχομένως και προσωπικές αντιπάθειες-συμπάθειες…..

Τώρα με την αλλαγή προσώπου ευελπιστούμε ότι όλα τα προηγούμενα θα ανήκουν στο παρελθόν, η Διοίκηση πρέπει να μπορεί να λειτουργεί. Δεν νοείται στις μέρες μας, με τους ρυθμούς που κινείται η αγορά σε ελληνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, εδώ για να παρθεί μια οποιαδήποτε απλή ή δύσκολη απόφαση να χρειαζόμαστε μήνες, χρόνια, αιώνες για να εγκριθεί και να εφαρμοστεί!!!!!

Βεβαίως και πρέπει να τηρείται η νομιμότητα των αποφάσεων που προωθεί η Δημοτική Αρχή προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στο όνομα όμως αυτής της νομιμότητας δεν θα πρέπει να μπαίνουν εμπόδια από την ελεγκτική εξουσία, που σαφώς πρέπει να υπάρχει, για την εύρυθμη λειτουργία και του Κράτους και της Περιφέρειας και των Δήμων! Τα πρόσωπα άλλαξαν, τα δεδομένα όμως θα αλλάξουν; O νέος Γενικός Γραμματέας είναι ο Μανώλης Αγγελάκας, θα αποτελέσει μια ευκαιρία για όλους να οικοδομήσουν μια πιο ουσιαστική σχέση μεταξύ Δήμου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης από την αρχή…………..;

Άλλωστε όλοι το ίδιο δεν υποτίθεται πως θέλουν; Να τηρείται η νομιμότητα….;

Κατερίνα Μεσσήνη

Προηγούμενο άρθροΤροχαίο ατύχημα με τραυματισμoύς
Επόμενο άρθροΕντοπισμός και απεγκλωβισμός ατόμων από δύσβατη παραλία στη Λευκάδα