Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Εφηβική Ακμή

Εφηβική Ακμή

0

Με την είσοδο στην εφηβεία, εμφανίζεται και η ακμή – σε άλλους πιο ήπια, σε άλλους πιο έντονη, ενώ είναι πιθανό να εμφανιστεί ξανά γύρω στα 30.

Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί την ακμή, τι την κάνει πιο έντονη, πως αντιμετωπίζεται, θεραπεύεται εν τέλει;

Γιατί η ακμή μπορεί να μην είναι μια ασθένεια που βλάπτει σημαντικά την υγεία, σίγουρα όμως επηρεάζει την ψυχική διάθεση, μιας και πλήττει την εξωτερική εμφάνιση.

Η ακμή προσβάλει περίπου το 85% των εφήβων ηλικίας 10-17 ετών και όπως προείπαμε δεν ξεχνά και τους ενήλικες. Εκδηλώνεται με πολύμορφα εξανθήματα, που όμως διαφέρουν στην όψη ανάλογα με του τύπο αυτής.

Τα συνήθη μέρη εμφάνισης είναι το πρόσωπο, το στήθος, η πλάτη και οι ώμοι, γιατί εκεί υπάρχουν τριχοσμηματογόνα θυλάκια. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συντελούν στο να εμφανιστεί η ακμή, όπως :

  • Hδιαταραχή της κερατινοποίησης στους τριχοσμηματογόνους θύλακες, όπου όταν παράγονται παραπάνω κερατινοκύτταρα φράζουν τους θύλακες με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται το σμήγμα και να δημιουργούνται σπυράκια.
  • Οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στην εφηβεία δρουν στους σμηγματογόνους αδένες και στους θύλακες των τριχών. Οι αδένες υπερλειτουργούν, παράγουν περισσότερο σμήγμα που φράσσει τους πόρους και δημιουργούνται τα σπυράκια.
  • Η κληρονομικότητα, που την συναντάμε και στη πάθηση της ακμής.
  • Τα μη κατάλληλα,για τον τύποτου δέρματος, καλλυντικά που χρησιμοποιούμαι, όπως και ορισμένα φάρμακα με συνηθέστερο την κορτιζόνη που μπορεί να προκαλέσει ακμή.

Η καθυστερημένη αντιμετώπιση και οι ακατάλληλες θεραπείες διαιωνίζουν το πρόβλημα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η σωστή διάγνωση του τύπου της ακμής και η έγκαιρη έναρξη εξατομικευμένης θεραπείας, που διαφέρει βέβαια ανάλογα με τον τύπο της ακμής.

Σε συνεργασία με τον Δερματολόγο και τα κλινικά αποτελέσματα η Αισθητικός μπορεί να προτείνει τα εξειδικευμένα προϊόντα για εφήβους, για τον καθημερινό καθαρισμό της επιδερμίδας όπως επίσης και κάποιες θεραπείες αισθητικής που βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τέτοιες θεραπείες είναι ο βαθύς καθαρισμός, οι θεραπείες εξισορρόπησης λιπαρότητας, η δερμοαπόξεση, τα χημικά και φυτικά peelingκαι βέβαια το Laserπου βοηθάει και στην καταπολέμηση των ουλών που δημιουργούνται από την ακμή.

Πέρα αυτού όμως καθημερινά οι έφηβοι θα πρέπει να φροντίζουν το δέρμα τους.

Το βασικό σημείο που θα πρέπει να εστιάσουν οι έφηβοι σε αυτό το στάδιο είναι να αποσυμφορήσουν τους πόρους, ώστε να μειώσουν τις βλάβες που οφείλονται στα βακτηρίδια και να ρυθμίσουν τη λιπαρότητα. Ο βαθύς καθαρισμός, η τόνωση και η ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι μια καλή αρχή, καθώς και η χρήση προϊόντων που καθαρίζουν τους πόρους, εξουδετερώνουν τα βακτηρίδια, ρυθμίζουν την υπερβολική παραγωγή σμήγματος και μειώνουν την ερυθρότητα.

Οι έφηβοι θα πρέπει να εξασκηθούν στις ακόλουθες συνήθειες καθαρισμού του δέρματος:

-Χρησιμοποιείστε απαλά απολεπιστικάαντί για τονωτικά με μέντα ή με αλκοολούχο βάση, που ενδέχεται να στερήσουν από το δέρμα την απαραίτητη λιπαρότητα και να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη έκκριση λιπαρότητας.

-Πίνετε περισσότερο νερό που ενισχύει τον καθαρισμό των τοξινών, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά μέσω του σώματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

-Διατηρείτε το ευαισθητοποιημένο δέρμα υπό έλεγχο, με καταπραϋντικά συστατικά και καθαριστικά χωρίς σαπωνοποιητικά στοιχεία.

-Μην καθαρίζετε το δέρμα σας με πολύ ζεστό νερό, σκληρό σαπούνι, έντονες κινήσεις καθαρισμού ή σκληρές βούρτσες. Το μόνο που θα πετύχετε με αυτούς τους τρόπους είναι να επιδεινώσετε τις ακνεïκές βλάβες.

-Ακολουθείστε μια θεραπεία αισθητικής, η οποία είναι σχεδιασμένη να επαναφέρει το δέρμα σας σε καλή κατάσταση άμεσα!

 

Προηγούμενο άρθροΟ κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος παρουσίασε τους τρεις πρώτους υποψήφιους για τη Λευκάδα
Επόμενο άρθροΚρήτη: Αγωνία για τον κτηνοτρόφο που παρασύρθηκε από χείμαρρο