Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Εγκαίνια της Έκθεσης Ενθυμημάτων του Φεστιβάλ

Εγκαίνια της Έκθεσης Ενθυμημάτων του Φεστιβάλ

1
ekthesi28

ekthesi28

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τα εγκαίνια Έκθεσης ενθυμημάτων.

 

Κεκλεισμένων των κουτιών! Βγήκαν τα ενθυμήματα πενήντα χρόνων από τις κούτες!!

Σε ατμόσφαιρα χαράς και ικανοποίησης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη πρωί η Ημερίδα Παρουσίασης Λαογραφικών Μουσείων της Λευκάδας και το απόγευμα τα εγκαίνια Έκθεσης ενθυμημάτων Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ. Την έκθεση ενθυμημάτων έστησαν η Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη και η επιστημονική ομάδα της, κος Ευάγγελος Καραμάνης και Ζωή Μάργαρη, όπως και οι ερευνητές του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών!! Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας σε συνεργασία με το Κέντρο Λαογραφίας Αθηνών εργάστηκαν σκληρά και αφιλοκερδώς προκειμένου να βγουν επιτέλους από τις κούτες και την αποθήκη, μετά από πολλά χρόνια στο σκοτάδι, τα δεκάδες αντικείμενα και δώρα που προσφέρθηκαν στην οργανωτική Αρχή του Φεστιβάλ Φολκλόρ από χορευτικές ομάδες που συμμετείχαν σε αυτό τα τελευταία πενήντα χρόνια. Μέσα από αυτά τα αντικείμενα τα οποία προέρχονται από διαφορετικές χώρες και ηπείρους αναδεικνύεται ο πλούτος των ανταλλαγών αλλά και των σχέσεων που δημιουργήθηκαν μεταξύ των πολιτιστικών φορέων και μακρινών χωρών κατά την διάρκεια μισού αιώνα ζωής και επιτυχημένης πορείας του Φεστιβάλ Φολκλόρ.

Όλοι παρόντες στα ιστορικά εγκαίνια

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αντίθεση με την έναρξη των Γιορτών Λόγου και Τέχνης όπου ελάχιστα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν, χθες τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους αρκετοί αιρετοί.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κος Θ. Βερύκιος, ο Δήμαρχος Λευκάδας και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κος Κώστας Αραβανής, η πρόεδρος του ΔΣ κα Μακρυγιώργου και ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κος Τάσος Γαζής, στον οποίο και στις συνεργάτιδες του αξίζουν επίσης συγχαρητήρια για το αξιόλογο αποτέλεσμα της όλης διοργάνωσης. Επίσης παρόντες ήταν και οι επικεφαλής των παρατάξεων, κος Ξενοφώντας Βεργίνης, ο κος Κώστας Δρακονταειδής, και ο κος Λιβιτσάνος απο τη Λαϊκή Συσπείρωση. Από την συμπολίτευση είδαμε λιγότερους συμβούλους από ότι αναμέναμε. Ο αντιδήμαρχος Λευκάδας και θερμός υποστηρικτής του θεσμού Φεστιβάλ Φολκλόρ κος Λ. Αραβανής έμεινε ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα της έκθεσης, επίσης ο άνθρωπος που εδώ και δεκαετίες οραματιζόταν αυτή την ημέρα, ο πρώην αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κος Βασίλης Θέρμος έδειξε ευχαριστημένος και συγκινημένος με το αποτέλεσμα. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο κος Αλέξης Κωστάλας ο οποίος ανακηρύχτηκε στις 8 Αυγούστου 2012 Επίτιμος ∆ηµότης του Δήμου Λευκάδας και ο οποίος όπως και ο Βασίλης Θέρμος θα τιμηθούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 26 Αυγούστου για τους πρωτεργάτες και τους συντελεστές των πενήντα χρόνων του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ.

Ένα όνειρο πολλών ετών έγινε πραγματικότητα.

Την έκθεση ενθυμημάτων εγκαινίασε με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ο Δήμαρχος Λευκάδας ο οποίος ευχαρίστησε από καρδιάς τη Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη και την επιστημονική ομάδα της για την προσπάθεια που κατέβαλαν τονίζοντας πως χωρίς την συνεισφορά τους δεν θα είχε προχωρήσει τίποτα. Ο Δήμαρχος καλωσόρισε όλους τους παραβρισκόμενους λέγοντας πως ένα όνειρο πολλών ετών γίνεται πραγματικότητα. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους τους προηγούμενους Δημάρχους αλλά και τον Βασίλη Θέρμο για τον αγώνα που έδωσε όλα τα τελευταία χρόνια όντας βασικό στέλεχος του Πνευματικού Κέντρου. Επίσης ευχαρίστησε τον Αντρέα Λάζαρη ο οποίος ακούραστα παρείχε κάθε τεχνική βοήθεια. Τώρα η Δημοτική Αρχή θα φροντίσει ώστε αυτή η μεγάλη προσπάθεια που έγινε να εκτιμηθεί ανάλογα και να αποκτήσει η έκθεση μόνιμο χαρακτήρα.

Ημερίδα για τα Λαογραφικά Μουσεία της Λευκάδας

Όπως είπαμε το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των Γιορτών Λόγου και Τέχνης ημερίδα για τα Λαογραφικά Μουσεία της Λευκάδας όπου συμμετείχαν η Μαρία Κολοκύθα, Τούλα Σκληρού και Μαρία Σκληρού οι οποίες μίλησαν για το Λαογραφικό Μουσείο του Ορφέα «Πανταζής Κοντομίχης». Ακούσαμε τον Ευάγγελο Καραμανέ να μιλά για το Λαογραφικό Μουσείο στον Κάβαλο Λευκάδας, την Ιωάννα Φίλιππα για το Μουσείο Φωνογράφου του Τάκη Κατωπόδη και τον Βασίλη Κατωπόδη για το Λαογραφικό Μουσείο Λευκαδίτικου Κεντήματος «Μαρίας Κουτσοχέρως». Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στα μουσεία της Λευκάδας είπε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες που υπάρχουν και για την Αυτοδιοίκηση και για τη χώρα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να μπορεί το ευρύ κοινό να γνωρίσει και να απολαύσει το περιεχόμενο όλων των μουσείων που διαθέτουμε αναδεικνύοντας το περιεχόμενο τους.

Μετά από πενήντα χρόνια στο Φως!

Ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κος Τάσος Γαζής ευχαρίστησε με τη σειρά του τους ανθρώπους του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη και την επιστημονική ομάδα της για την συνεργασία τους και την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν για να ταξινομήσουν και να διασώσουν όλο αυτό το πολύτιμο υλικό που φυλασσόταν σε κούτες στις αποθήκες και είχε καταστραφεί εν μέρει ή ακόμα και ολοσχερώς από την υγρασία τη μούχλα και τον χρόνο.

Η Λευκάδα πέρα από τις παραλίες.

Υπογράμμισε την προσήλωση, επιμονή και υπομονή της επιστημονικής ομάδας, αλλά αναφέρθηκε και στον κο Αντρέα Λάζαρη ο οποίος με το πρακτικό μυαλό του έδωσε λύσεις σε πολλά δύσκολα ζητήματα! Τελικά όλα τα αντικείμενα αξιολογήθηκαν με την πρέπουσα προσοχή και τοποθετήθηκαν στην σωστή τους θέση. Όπως είπε ήρθε η ώρα στη Λευκάδα να προσφέρουμε στους χιλιάδες επισκέπτες πέρα από τις πανέμορφες παραλίες μας και κάτι καινούργιο, μοναδικό και ξεχωριστό, τον πολιτισμό μας όπως αναδεικνύεται μέσα από τα πλούσια λαογραφικά μουσεία που διαθέτουμε, φτάνει να τα αξιοποιήσουμε κιόλας!

Η έκθεση είναι ένα πρώτο βήμα, χρειάζεται όμως και συνέχεια!

Πριν την ξενάγηση στους χώρους από την κα Ζωή Μάργαρη όπου δεκάδες Λευκαδίτες έμειναν έκπληκτοι με το αποτέλεσμα, η Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών μίλησε για την πρόσκληση να συμβάλει στην δημιουργία της έκθεσης, το ιστορικό της δημιουργίας της και για τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν έως ότου ολοκληρωθεί. Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην δημιουργία της, δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στα κακώς κείμενα που διέπουν το Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας και έχουν να κάνουν περισσότερο με όλους εμάς που δεν προωθούμε αυτό το μεγάλο θεσμό όπως του αξίζει! Σύμφωνα με την κα Πολύμερου-Καμηλάκη η έκθεση είναι ένα πρώτο βήμα, χρειάζεται όμως να διασφαλιστεί και η συνέχεια και να εξασφαλιστεί η δημιουργία μόνιμου μουσείου έκθεσης ενθυμημάτων όπου ο επισκέπτης θα μαθαίνει για την πολύτιμη πορεία του Φεστιβάλ Φολκλόρ. Η κα Πολύμερου-Καμηλάκη άφησε αιχμές για το γεγονός ότι αναζήτησε το Φεστιβάλ της Λευκάδας στους καταλόγους των διαφόρων φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας δυστυχώς όμως δεν το βρήκε σε κανέναν από τους μεγάλους διεθνείς καταλόγους, όπου αναφέρονται πολλά και κατώτερα από το Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας Φεστιβάλ! Το Φεστιβάλ της Λευκάδας κατά την κα Πολύμερου-Καμηλάκη με μια ιστορία πενήντα χρόνων μπορεί να συνδεθεί με όλους τους διεθνείς φορείς που υπηρετούν τους ίδιους σκοπούς και να πρωτοπορήσει δημιουργώντας ένα μουσείο της υλικής και άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος αλλά αξίζει να τον περπατήσουμε! Επίσης πιστεύει ότι το Φεστιβάλ βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Τα πενήντα χρόνια μπορεί να αποτελούν την ακμή ή τον θάνατο για αυτό το θεσμό ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μεγάλη υποτίμηση! Τόνισε πως στόχος του Κέντρου Λαογραφίας δεν είναι η υπογραφή της ληξιαρχικής πράξης θανάτου του Φεστιβάλ τοποθετώντας τα τεκμήρια του παρελθόντος σε ένα μουσείο με τη έννοια του θαλάμου συντήρησης και διαφύλαξης από την φθορά. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ζωντανού οργανισμού, ενός νέου κυττάρου που αν εξελιχτεί σωστά μπορεί να δώσει ξανά ζωή στο νησί.

Ας ελπίσουμε ότι όλοι θα φροντίσουν αυτό το νέο κύτταρο να μεγαλώσει. Έγινε όμως η αρχή. Η έκθεση Ενθυμημάτων Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ είναι γεγονός και σας περιμένει στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου να την επισκεφθείτε. Ένα όμορφο ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο και μάλιστα δωρεάν…..

Κατερίνα Μεσσήνη

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
Προηγούμενο άρθροΕορτή του Αγίου Διονυσίου στην Ράχη
Επόμενο άρθρο75 χρόνια Ορφέας Λευκάδας (φωτο)