Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Δεν ωφελούν οι περικοπές των µισθών

Δεν ωφελούν οι περικοπές των µισθών

0
http://mylefkada.gr/2011/January/MPAMPAS-2.jpg

http://mylefkada.gr/2010/December/MPAMPAS-2.jpg

Του Ηλία Π. Γεωργάκη

ΚΑΛΗ ΧΡΌΝΙΑ! Τι καλή χρονιά… Μαύρη και άραχνη θα ‘ναι. Χρέη, µειώσεις µισθών και συντάξεων, οικονοµική ασφυξία, δυσοίωνες προβλέψεις, κατάθλιψη. Ανεργία. Ο χαµογελαστός, ο αισιόδοξος Ελληνας προχωρεί µε σκυµµένο το κεφάλι. Παραµιλώντας. Και τα χειρότερα έρχονται. Το µείζον ερώτηµα που τίθεται στη σηµερινή συγκυρία είναι απλό: πώς θα µπορέσει ο σηµερινός νέος ή νέα, τα παιδιά µας δηλαδή, να πάρει σύνταξη όταν ανήκει στη γενιά των 500 ή 600 ευρώ, µε αποτέλεσµα ακόµα και αν καταφέρει να εκπληρώσει τους απαιτούµενους όρους συνταξιοδότησης, το ύψος της σύνταξης (υπολογιζόµενο ως ποσοστό επί του συντάξιµου µισθού)

να είναι αµελητέο έως εξευτελιστικό. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό. Για να φύγει η χώρα από τη µιζέρια των πρωτοφανών ανατροπών που επιβάλλει η τρόικα απαιτείται ανάπτυξη. Και µόνο ανάπτυξη.Απαιτείται καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, δραστικός περιορισµός της αδήλωτης εργασίας, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και εισφοροαπαλλαγών, αντιµετώπιση της ανεργίας και εξορθολογισµός της διαχειριστικής σπατάλης. Η αδήλωτη εργασία, που αγγίζει το 25% µε 30% στην Ελλάδα, αποτελεί τη βασικότερη αιτία για τη σηµαντική άνοδο των ασφαλιστικών εισφορών τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αύξηση του µη µισθολογικού κόστους στο 45%-50% του ακαθάριστου µισθού, λειτουργεί αποτρεπτικά για την πρόσληψη νέων εργαζοµένων. Με τη µείωση µισθών στον ιδιωτικό τοµέα δεν δηµιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Η δηµιουργία νέων θέσεων απασχόλησης απαιτεί επενδύσεις στην έρευνα και τις υποδοµές, βελτίωση της νοµοθεσίας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηµατικότητας, προώθηση των µεταρρυθµίσεων και ενίσχυση της προσπάθειας για δηµοσιονοµική εξυγίανση.

Και δεν φταίνε οι µισθοί για τα χάλια της ανταγωνιστικότητας. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για την εξέλιξητου κόστους εργασίας ανά χώρα το επιβεβαιώνουν: στο τρίτο τρίµηνο του 2010 (Ιούλιος – Σεπτέµβριος), δηλαδή πριν από τις πρόσφατες αλλαγές στην εργασιακή νοµοθεσία, η χώρα µας παρουσίασε µείωση µισθολογικού κόστους κατά 6,6% σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του 2009, όταν ο µέσος όρος στην Ευρώπη των 27 είχε αύξηση 0,8%. Η µείωση των ελληνικών µισθών ήταν η µεγαλύτερη από όλες τις χώρες της Ε.Ε. (TANEA-29/12/2010)

Προηγούμενο άρθροΜαραθωνίος Αγάπης από την Marfin
Επόμενο άρθροΤο Lefkadion Hall είναι εδώ !