Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Συνέντευξη του υπ. δημοτικού συμβούλου Φώτη Σώλου

Συνέντευξη του υπ. δημοτικού συμβούλου Φώτη Σώλου

0
fotis-solos

fotis-solos

Ζούμε σ’ έναν παράδεισο, που μπορεί όμως ν’ αλλάξει όψη και να μετατραπεί σε κόλαση, αν επαναπαυτούμε!

Υποψήφιος με τον συνδυασμό «Ανοίγουμε Πανιά» είναι ο αντιδήμαρχος Καλάμου κος Φώτιος Σώλος. Γεννήθηκε στον Κάλαμο Λευκάδας το 1961. Είναι πτυχιούχος Α.Σ.Ο.Ε.Ε. (Διοίκηση Επιχειρήσεων). Εργάστηκε στην Τράπεζα Εργασίας και στη συνέχεια στην Eurobank ως Προϊστάμενος Δανείων. Είναι γνωστή η ενασχόλησή του με το τραγούδι. Το 2010 κυκλοφόρησε η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Ταξιδεύουν τα στιχάκια μου». Από το 2006 ζει μόνιμα στον Κάλαμο. Στις εκλογές του 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Λευκάδας. Από το 2011 έως σήμερα κατέχει τη θέση του αντιδημάρχου Καλάμου.

Κύριε Σώλο πείτε μας τα τελευταία χρόνια όπου συμμετέχετε ενεργά στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας ως αντιδήμαρχος Καλάμου, ως νέος στην πολιτική και στην αυτοδιοίκηση ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

Η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση έχει χαρές και λύπες. Είναι πολύ σημαντικό όμως να προσφέρεις στον τόπο σου. Για αυτό και έχω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ αυτούς που με ψήφισαν και μου έδωσαν το δικαίωμα να προσφέρω στο νησί μου και ευρύτερα στον πολυνησιωτικό Δήμο Λευκάδας.

Πείτε μας την καθημερινότητα αλλά και τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι του Καλάμου δεδομένου ότι υπάρχει μια «απόσταση» από την μητέρα Λευκάδα. Είναι γεγονός ότι δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα η απαιτούμενη προσοχή στα μικρά νησιά όπως τους αξίζει αλλά και τη δικαιούνται! Οι κάτοικοι πως το σχολιάζουν αυτό, τι περιμένουν από εσάς ως αντιδήμαρχο και πόσο μπορέσατε με τα δεδομένα που επικρατούν να δώσετε λύσεις στα προβλήματα του κόσμου;

Η καθημερινότητα έχει δύο όψεις. Την ωραία όψη, γιατί εγώ και οι συμπατριώτες μου, ζούμε σ’ έναν παράδεισο, που μπορεί όμως ν’ αλλάξει όψη και να μετατραπεί σε κόλαση, αν επαναπαυτούμε και θεωρήσουμε ότι είναι αυτονόητο να έχουμε γιατρό, να έχουμε δασκάλες και σωστή διδασκαλία στο Δημοτικό Σχολείο, να έχουμε σωστές συγκοινωνίες, και πολλά άλλα. Ότι ο ίδιος ο Δήμος θα φροντίσει χωρίς να το διεκδικήσουμε ΕΜΕΙΣ. Αυτή την «απόσταση» που αναφέρετε εγώ και οι συμπατριώτες μου, την νοιώθουμε στο «πετσί» μας, γιατί στη «μητέρα Λευκάδα» όπως λέτε όλα αυτά είναι αυτονόητα. Υπάρχει Νοσοκομείο, υπάρχουν δάσκαλοι και σχολεία, υπάρχει τουρισμός άρα και δουλειά για τους νέους. Δεν υπάρχει άλλος πολυνησιωτικός δήμος στη χώρα μας (Κέρκυρα, Νάξος) που τα μικρότερα νησιά να μην έχουν απευθείας σύνδεση με το Διοικητικό Κέντρο τους και αυτό είναι το πρώτο που διεκδικούμε από τον νέο Δήμαρχο και το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Αντιδήμαρχος στα μικρά νησιά πρέπει να έχει ισχυρά αντανακλαστικά. Να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να υπάρχει γιατρός, να υπάρχει αξιοπρεπής εκπαίδευση στο σχολείο, να υπάρχει συγκοινωνία.
Να έχει όραμα για τον τόπο του και πάθος για να το πραγματοποιήσει.
Οι συμπατριώτες μου πιστεύω ότι στη πλειοψηφία τους το αναγνωρίζουν. Αναγνωρίζουν ότι πολλές φορές πάλεψα μόνος μου με τεράστια προβλήματα και τις περισσότερες φορές τα κατάφερα.

Είδαμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει στηρίξει τις προτάσεις σας για τα μικρά νησιά και τον Κάλαμο αλλά και η Δημοτική Αρχή έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να προχωρήσουν έργα υποδομής. Είστε εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Πείτε μας προκειμένου να μπορεί ο κόσμος να κρίνει εσάς και το έργο σας τι καταφέρατε στη διάρκεια της θητείας σας να δρομολογήσετε σαν έργα για τον Κάλαμο; Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και ποιες οι ανάγκες για την επόμενη πενταετία;

Ναι έχετε δίκιο, το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφιζε τις εισηγήσεις μου.
Και το αναγνωρίζω.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου δημοπρατήθηκαν τέσσερα έργα:
1)Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο (τσιμεντοστρώσεις, τοιχία) από το Κάτω Σχολείο στου Παουλή και την Αγραπιδιά 150.000 ευρώ.
2)Αποκατάσταση χωματερής Καλάμου 150.000 ευρώ.
3)Προμήθεια δύο οχημάτων για την μεταφορά των σκουπιδιών έξω από τα νησί μας συνολικού ποσού 250.000 ευρώ.
Η Αποκατάσταση της ΧΑΔΑ, η προμήθεια των απορριμματοφόρων και η μεταφορά των σκουπιδιών έξω από το νησί, λύνει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει αυτή την ώρα στο νησί, με τα σκουπίδια.
4)Βελτιώσεις-Συντηρήσεις Οδικού Δικτύου Καλάμου και αναπλάσεις εξωτερικών χώρων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 265.000 ευρώ.

Για να πάρουμε αυτά τα χρήματα προηγήθηκε επίσκεψή μου στην Αθήνα, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και συνάντηση με το γενικό γραμματέα κύριο Γιαννούση. (Επισκευή λακκουβών, επεμβάσεις στα πλακόστρωτα που έγιναν επικίνδυνα λόγω ολισθηρότητας, ανάπλαση του εξωτερικού χώρου του Πνευματικού Κέντρου και άλλα μικροέργα στο λιμάνι.)

Υπάρχουν έργα σε εξέλιξη όπως:
Η πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης Καλάμου-Καστού ύψους 550.000 ευρώ (αναμένεται η άδεια χρήσης νερού για ένταξη στο ΕΣΠΑ). Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Μικρών Νησιών, επίσης για ένταξη στο ΕΣΠΑ με έργα όπως η προμήθεια σκάφους εκτάκτων αναγκών, η προμήθεια ασθενοφόρου, η προμήθεια μηχανήματος θραύσης και τεμαχισμού ξύλων, η δημιουργία μονοπατιών, η προμήθεια δεξαμενής νερού, ο φωτισμός επιλεγμένων σημείων με φωτοβολταικά (ξωκλήσια).

Σημαντικό έργο επίσης κατά τη γνώμη μου, ήταν η παροχή γρήγορου και αξιόπιστου ίντερνετ στο νησί μας που ολοκληρώθηκε το τέλος του 2012. Με διάφορες επιστολές που έκανα στον ΟΤΕ και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση καθώς και καθημερινά τηλεφωνήματα λύθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα για το νησί μας και τον Καστό.

Χωρίς αυτή τη λύση δεν θα μπορούσε να γράψει ο γιατρός φάρμακα, η γραμματέας να εκδίδει πιστοποιητικά από τον υπολογιστή της, τα παιδιά να διδάσκονται αγγλικά και γαλλικά με τηλεκπαίδευση από τη Χαλκίδα. Το ιδανικότερο για τη νέα πενταετία και το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, θα ήταν να εισακουστεί η πρόταση που κάναμε μαζί με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών κύριο Κεχαγιόγλου, στο γραφείο του πρωθυπουργού, δηλαδή για τα μικρά νησιά που δεν έχουν διοικητική επάρκεια και ιδιαίτερα για τα νησιά που ανήκουν σε μεγαλύτερους νησιωτικούς δήμους, η δημιουργία μιας υπηρεσίας η οποία θα ασχολείται με τα κοινά προβλήματα των νησιών αυτών, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την ενημέρωση του αρμόδιου αντιδημάρχου, των φορέων και των κατοίκων.

Μία υπηρεσία στον Πειραιά στο Υπουργείο Ναυτιλίας και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής η οποία θα ασχολείται με αυτά τα νησάκια που τόσα έχουν να προσφέρουν αν βοηθηθούν στην εθνική μας οικονομία. Έτσι θα επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα για όλα τα μικρά νησιά. Η Γραμματεία της Δημοτικής Κοινότητας να αναβαθμιστεί σε ΚΕΠ. Από το Δήμο πρέπει να υπάρξει ένας γενικότερος σχεδιασμός για το θαλάσσιο και εναλλακτικό τουρισμό. Μετά τη Μαρίνα της Λευκάδας και το αγκυροβόλιο της Βασιλικής πρέπει να γίνουν μελέτες για οργανωμένα αγκυροβόλια στον Κάλαμο και στον Καστό. Πρέπει να αναβαθμιστεί η παραλιακή ζώνη από τη Μυρτιά έως και πέρα από την Αγραπιδιά και τους δύο Μύλους, μέχρι δηλαδή τα Ξεροπήγαδα (συμπεριλαμβάνεται το λιμάνι του Καλάμου). Να επαναχαραχθούν τα παλιά μονοπάτια. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η ανάπτυξη σε ένα νησί έρχεται από την προσβασιμότητα. Για αυτό πρέπει να ανασχεδιαστεί και να βελτιωθεί η προβλήτα στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Να επισκευαστεί και να αναβαθμιστεί το λιμάνι της Επισκοπής.
Να παλέψουμε για απογευματινό δρομολόγιο. Για πορθμειακή σύνδεση (φέρυ-μπόουτ) και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας.

Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να δώσουμε σημασία στην καθημερινότητα. Η οποία είναι σκληρή πολλές φορές σ’ ένα μικρό νησί. Να παλέψουμε όπως παλέψαμε και μέχρι τώρα το καταφέραμε, να μη μείνει το νησί χωρίς γιατρό. Για σωστό Δημοτικό Σχολείο.

Πρέπει να λειτουργήσουν σωστά οι βασικές υπηρεσίες του Δήμου (ύδρευση-καθαριότητα-αποχέτευση).

Είδαμε όμως σε γενικότερο πλαίσιο δυσλειτουργίες στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την επικοινωνία μεταξύ των συμβούλων καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας. Εσείς ως μέλος της Δημοτικής Αρχής που βλέπετε τις κυριότερες, τι κρατάτε και τι θα θέλατε να κάνετε διαφορετικά με βάση αυτή την εμπειρία στην επόμενη θητεία σας αν εκλεγείτε;

Οι δυσλειτουργίες αυτές που αναφέρετε δεν αφορούν τόσο την επικοινωνία μεταξύ των συμβούλων, αλλά περισσότερο τη σημασία που έδιναν οι συνάδελφοί μου και κυρίως αυτοί της αντιπολίτευσης στο επικοινωνιακό κομμάτι. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε στο καινούργιο δημοτικό συμβούλιο θα είναι δημοτική αρχή και αντιπολίτευση να συμφωνήσουμε να συζητάμε πάνω στην ουσία.

Ιθάκη, Καστός , Κάλαμος, Μεγανήσι, Παξοί, Μαθράκι, Ερείκουσα, Οθωνοί. Μικρά νησιά, πανέμορφα, ριγμένα στα μοναδικά γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου Πελάγους. Νησιά θεϊκά πλασμένα, γεμάτα αρώματα ιστορίας, παράδοσης, πολιτισμού αλλά και φυσικής ομορφιάς. Μια πολύ ωραία περιγραφή που βρήκαμε στο διαδίκτυο και αποτυπώνει ακριβώς πως έχουν τα πράγματα. Πιστεύετε ότι αυτός ο παράδεισος από τη μια έχει αφεθεί στη μοίρα του αλλά από την άλλη απειλείται από την εξέλιξη και ανάπτυξη που προωθείται για τα επόμενα χρόνια;

Πριν από τριάντα χρόνια μιλούσαμε για αποκέντρωση και δυστυχώς αυτό που κάνει συνέχεια η κεντρική εξουσία είναι η συγκέντρωση. Αν βοηθηθούν οι μικρές κοινωνίες αυτών των νησιών να αποφασίζουν τα του οίκου τους, να έχουν ενημέρωση και πρόσβαση στα ευρωπαϊκά προγράμματα τότε θα είναι πεδίο δόξης λαμπρό για αυτά τα μικρά νησάκια. Εμείς οι τοπικές κοινωνίες μπορούμε να αναδείξουμε την ιστορία μας, την παράδοσή μας και τον πολιτισμό μας. Αν αφεθούν να αποφασίζουν όμως για εμάς κάποιοι καλοπληρωμένοι «λογιστές» των Αθηνών που θεωρούν αυτά τα νησάκια «κοστοβόρα» τότε θα έχουμε άσχημα αποτελέσματα.

Προέκυψε τεράστιο θέμα κατά την θητεία σας σχετικά με το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών. Εσείς αναφέρατε ότι θέλησαν και θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή σας σε βιομηχανική ζώνη και πρωτοστατήσατε σε πολλές ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη στην περιοχή. Πείτε μας τι ακριβώς κάνατε και σε τι στάδιο βρίσκεται αυτό το σχέδιο με τις ιχθυοκαλλιέργειες;

Η περιοχή μας είναι και περιοχή σας. Διαβάστε το πρόγραμμα του συνδυασμού μας για το θαλάσσιο τουρισμό. Πως θα αναπτυχθεί ο θαλάσσιος τουρισμός λοιπόν αν οι παραλίες η μία μετά την άλλη κλείνονται από ιχθυοκαλλιέργειες; Εγώ όταν το έμαθα αντέδρασα άμεσα. Ξέρετε τι μου απάντησε η ΜΑΡΙΝΑ της ΛΕΥΚΑΔΑΣ το 2011. Ότι η συστηματική ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στον Κάλαμο και στον Καστό θα είναι επιζήμια για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και θα επιφέρει ζημιές στην ίδια τη ΜΑΡΙΝΑ. Που θα πηγαίνουν τα κότερα όταν φεύγουν από τις ΜΑΡΙΝΕΣ και τα αγκυροβόλια της Λευκάδας; Οργανωμένα τουριστικά αγκυροβόλια πρέπει να σχεδιάσουμε και να
φτιάξουμε στον Κάλαμο και τον Καστό και όχι ιχθυοκαλλιέργειες.

Εμείς σαν Δήμος συνταχθήκαμε με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ και προσφύγαμε μαζί με την ΚΕΔΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου αναμένεται να έχουμε απόφαση μέχρι το τέλος του 2014. Αυτό είναι ένα θέμα που εγώ δεν πρόκειται να το αφήσω είτε εκλεγώ στις επόμενες εκλογές είτε όχι.
Η περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου και εναλλακτικού τουρισμού στον Κάλαμο και στον Καστό είναι η απάντηση στα χωροταξικά και στα σχέδια της Κεντρικής Εξουσίας που εδρεύει στην Αθήνα και δεν έχει ιδέα τι γίνεται στην περιοχή του πολυνησιωτικού μας Δήμου (Λευκάδα, Κάλαμος,Καστός)

Όταν δεν ζει κανείς στα μικρά νησιά πολύ δε περισσότερο όταν είναι και απομακρυσμένα δεν μπορεί να καταλάβει τα προβλήματα που προκύπτουν σε καθημερινή βάση, τις ελλείψεις σε βασικές ανάγκες.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους που δίνουν τον καθημερινό αγώνα να μην ερημώσουν αυτά τα πανέμορφα νησιά θα έπρεπε η πολιτεία να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία. Δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο. Ανάγκες ζωτικής σημασίας όπως η παρουσία γιατρού και η δυνατότητα παροχών υγείας δεν είναι εξασφαλισμένες. Δώσατε αγώνα για αυτό, πείτε μας τι μπορέσατε να κάνετε προκειμένου να υπάρχει ιατρική περίθαλψη;

Οι ηλικιωμένοι που αναφέρετε είναι άνθρωποι του μόχθου στη συντριπτική πλειοψηφία τους, συνταξιούχοι ναυτικοί και μετανάστες, άνθρωποι που δεν είχαν εξάρτηση από το πολιτικό σύστημα.

Άλλωστε οι μικροί πληθυσμοί των νησιών μας δεν «συγκίνησαν» ποτέ τους πολιτικούς. Η παρουσία γιατρού σε ένα μικρό νησί όπως ο Κάλαμος είναι χρέος της πολιτείας και ζήτημα ζωής και θανάτου για τους κατοίκους. Με την ανάληψη της θητείας μου το 2011, σε συνεννόηση με το βουλευτή τότε Μαργέλη συμφωνήσαμε για την ανάγκη μεταφοράς του Περιφερειακού Ιατρείου Καλάμου από το νοσοκομείο Μεσολογγίου στο Νοσοκομείο Λευκάδας.

Ο Μαργέλης με ερωτήσεις στη Βουλή και άλλες ενέργειες κατάφερε να επιτύχει το επιθυμητό για εμάς αποτέλεσμα. Από τότε φρόντισα να μη λείψει ποτέ ο Αγροτικός Γιατρός από τον Κάλαμο. Ακόμα και εποχές που δεν είχαμε γιατρό έπεισα τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Λευκάδας να στέλνει εκ περιτροπής γιατρούς από τα ιατρεία της Λευκάδας. Εποχές που μεγαλύτερα νησιά από τον Κάλαμο μένουν χωρίς γιατρό όπως γνωρίζετε εμείς είχαμε, έχουμε και θα ξαναπαλέψουμε αν χρειαστεί να μη μας λείψει. Επιπλέον έκανα συνεχή ταξίδια στην Αθήνα και επισκέψεις στον Υφυπουργό Υγείας κύριο Μπέζα όπου καταφέραμε να πείσουμε τα στελέχη του Υπουργείου και τον ίδιο ,κι έτσι το ιατρείο υπαίθρου έγινε υποχρεωτικό στην ειδικότητα και όσοι υπηρετούν σε αγροτικά ιατρεία άγονων περιοχών όπως ο Κάλαμος θα έχουν διπλάσια προϋπηρεσία για τον διορισμό τους στο ΕΣΥ.

Ειδικά όσον αφορά την πρόσβαση στην παιδεία επιβάλλεται να υπάρχει ισάξια και ισότιμη μεταχείριση. Άλλο ένα θέμα λοιπόν είναι το Δημοτικό Σχολείο του Καλάμου όπου καταφέρατε από απλό μονοθέσιο με έναν δάσκαλο να μετατραπεί σε ολοήμερο με δύο δασκάλες. Πόσο δύσκολο ήταν να πείσετε τον Υπουργό Παιδείας κύριο Αρβανιτόπουλο εν μέσω κρίσης για αυτό;

Πολύ σωστά το θέτετε, εν μέσω κρίσης. Γιατί όλα αυτά έγιναν εν μέσω κρίσης!!! Και ήταν αδύνατο να πείσεις τον Υπουργό, το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο του νησιού σου, σε εποχές μνημονίων και τρόικας να γίνει ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΔΙΘΕΣΙΟ. ΟΜΩΣ ΤΟ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΑΛΕΨΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ!

Έχουν αναπτυχθεί διάφορες δράσεις προκειμένου τα μικρά νησιά όλης της χώρας να διεκδικήσουν από κοινού αλλά και να έχουν και μια δυνατή φωνή ενωμένα. Πείτε μας ποιες είναι αυτές οι δράσεις και τι άλλο σχεδιάζετε για το μέλλον. Εγώ να θυμίσω μια πολιτιστική διαδρομή το «Φεστιβάλ Μικρών Νησιών» που προωθείται από την θεματική αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων κα Σαρδελή με σκοπό τη δημιουργία ισχυρών δεσμών ενότητας των Μικρών Νησιών μας.

Η πιο γνωστή ένωση μικρών νησιών, είναι το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών με πρόεδρο τον κύριο Κεχαγιόγλου στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος μας για τα νησιά μας Κάλαμος και Καστός, μέσω των Αντιδημάρχων του. Η συμμετοχή μου σε διάφορα συνέδρια και η ανταλλαγή απόψεων με έμπειρους Δημάρχους μικρών νησιών με βοήθησε πολύ στη προσπάθειά μου. Η κα Σαρδελή το προσπάθησε με το Φεστιβάλ κι εγώ έκατσα κι έγραψα ένα τραγούδι με τίτλο «Μικρά Νησιά του Ιονίου» το οποίο μελοποιήθηκε και ερμηνεύτηκε από τον φίλο μου Τάσο Ζαφειρίου (Είναι αναρτημένο στο YOUTUBE από την Ένωση Επτανησίων) για να επενδυθεί και μουσικά αυτή η προσπάθεια. Δυστυχώς όμως δεν τα καταφέραμε. Ευελπιστούμε όμως ότι την επόμενη φορά θα τα καταφέρουμε.

Υπήρξε και μια άλλη ένωση στην οποία είχα την τιμή να ηγηθώ. Η άτυπη ένωση των αντιδημάρχων των 10 μικρών νησιών Που ξεκίνησε από εμένα ως Αντιδήμαρχο Καλάμου, τον Αντιδήμαρχο Μαθρακίου Κέρκυρας Σπύρο Αργυρό και συμπληρώθηκε από τους Αντιδημάρχους Καστού κύριο Γιαννούτσο, Οθωνών, Ερείκουσας (Κέρκυρας) και Κουφονησίων, Δονούσας, Σχοινούσας, Ηρακλειάς (Δήμος Νάξου) και Αντικυθήρων. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας που εκλέγεται σ’ αυτά τα νησιά θα είναι και αντιδήμαρχος. Πετύχαμε και άλλα πράγματα που αναφέραμε, όπως να αλλάξει η νομοθεσία για τα περιφερειακά ιατρεία των μικρών νησιών, να φτιάξουμε καλύτερα σχολεία να πάρουμε περισσότερα πράγματα από το νέο ΕΣΠΑ που έρχεται και να ανοίξουμε ένα καινούργιο κουτί χρηματοδότησης όπου δεν μπορεί το ΕΣΠΑ να δώσει λύσεις, η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτοί που ασκούν κριτική είτε είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι είτε όχι ας κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους. Ας κάνουν τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό τους: Στην διάρκεια της προηγούμενης θητείας μου, πότε ενδιαφέρθηκα εγώ για τον Κάλαμο; Πόσες φορές επισκέφτηκα το νησί το προηγούμενο διάστημα; Πότε ενδιαφέρθηκα για τα προβλήματά τους; Τι απάντησα στις προτάσεις των Αντιδημάρχων των μικρών νησιών για μια αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση στους πολυνησιωτικούς δήμους;

Είναι γεγονός ότι μπροστά στα μεγάλα προβλήματα η κεντρική εξουσία δεν νοιάζεται για τα μικρά νησιά, δεν τους δίνει την προσοχή που δικαιούνται και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν. Ο Καλλικράτης, όπως από πολλούς έχει ειπωθεί, ήταν η ταφόπλακα για τα χωριά και τα μικρά νησιά. Εσείς πως αξιολογείτε αυτό το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο; Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα να παραμείνουν οι νέοι στο νησί και να έχουν την ευκαιρία να εργαστούν και να αναπτύξουν δραστηριότητες εκεί.

Με την τουριστική ανάπτυξη στο πλάνο και εδώ θα χρειαστεί μελέτη και σχέδιο πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει το νησί. Ποιο είναι το όραμά σας για τον Κάλαμο τα επόμενα χρόνια;

«Η ισχύς εν τη ενώσει» Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τα μικρά νησιά που αδικηθήκαμε κατάφωρα από τον Καλλικράτη, τα μικρά νησιά, πρώην κοινότητες που δεν έγιναν Δήμοι από το να ενωθούμε και να διεκδικήσουμε αυτό που σας ανέφερα και προηγουμένως μια Γραμματεία Μικρονησιωτικής Πολιτικής που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα προβλήματα μας και το πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαικά προγράμματα και να βοηθάμε στην ενημέρωση τους κατοίκων (επαγγελματιών, αγροτών, ψαράδων)

Πρέπει όμως να είμαστε ενωμένοι και εμείς και οι κάτοικοι.
Ας αναδείξουμε τον πολιτισμό μας κι ας αφήσουμε την εμπάθεια και τη κουτοπονηριά στους άλλους.

Αυτό είναι λοιπόν το όραμά μου. Να ενώσω τους συμπατριώτες μου, να συνθέσουμε τις ιδέες που έχουμε και δυνατοί και ενωμένοι, να διεκδικήσουμε από το Δήμο, από τη Περιφέρεια και τη Κεντρική Εξουσία τα καλύτερα για τον τόπο μας.

Το όραμά μας σαν μικρά νησιά συμπληρώνει το δικό σας και δημιουργεί ένα νέο ισχυρό όραμα. Το όραμα του Πολυνησιωτικού Δήμου Λευκάδας (Λευκάδα, Κάλαμος, Καστός) ο οποίος μαζί με τους άλλους νησιωτικούς Δήμους (Δήμος Μεγανησίου, Δήμος Ιθάκης) τα άλλα νησιά του Ιονίου και την απέναντι ακτή δημιουργούν τον παράδεισο της Ιστιοπλοίας με μαρίνες, αγκυροβόλια και χερσαίες υποδομές που θα δώσουν πραγματική ανάπτυξη στα νησιά μας και πλούτο σε εμάς τους πολίτες με σεβασμό στο περιβάλλον, στη παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Εφόσον είστε ακόμα εν ενεργεία αντιδήμαρχος και τα προβλήματα δε γνωρίζουν από εκλογές και ημερομηνίες αλλαγής Δημοτικής Αρχής, πείτε μας μέχρι τη λήξη της θητείας σας αλλά και αν δεν επανεκλεγείτε ποια θέματα προωθείτε άμεσα και δεδομένου ότι στο νησί σας έχουν έρθει όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι. Τι είχαν να πουν για τα προβλήματα;
Έχοντας την εμπειρία της νυν Δημοτικής Αρχής τι είναι αυτό που θα θέλατε σε μια πιθανή επόμενη θητεία σας να αλλάξετε άμεσα και που ενδεχομένως θα ασκούσατε την αυτοκριτική σας;

Η αυτοκριτική είναι απαραίτητη για εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά, και είμαστε κοντά στον πολίτη. Είναι αναγκαίο όμως για να γίνει αυτό από τον εκλεγμένο , να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους αισθητήρες του και να λαμβάνει τα μηνύματα του κόσμου. Να συνεχίσει με το ίδιο πάθος το έργο του, έχοντας σαν όπλο όμως τώρα τη σοφία που απέκτησε από το συναρπαστικό αυτό και σπουδαίο ταξίδι. Αυτό που προωθώ κατά προτεραιότητα είναι η πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης Καλάμου-Καστού, την οποία ξεκινήσαμε αμέσως σαν Δημοτική Αρχή (η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2011) και από τότε πέσαμε σε μια τεράστια γραφειοκρατία. Ενενήντα υπηρεσίες περίπου έπρεπε να μας δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους. Αναμένουμε την άδεια χρήσης νερού για να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ, αμέσως μετά τις εκλογές. Τέτοια κρίσιμα έργα όμως θα έπρεπε να είχαν άλλη πορεία. Να συντάσσεται η μελέτη, να εκτελείται το έργο και μετά ο Δήμος να έχει την υποχρέωση να προσκομίζει τα απαραίτητα έγγραφα και να ολοκληρώνεται η γραφειοκρατική διαδικασία. Δεν μπορεί ο κόσμος να υποφέρει στα νησιά από την έλλειψη νερού, κυρίως το καλοκαίρι και εμείς να παίζουμε το παιγνίδι της γραφειοκρατίας.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Δεν είναι δυνατόν μία ολόκληρη θητεία να μην σε αφήνουν να εκτελέσεις ένα τόσο σημαντικό έργο.

Είμαι αποφασισμένος να το εντάξω και θα το κάνω.

Θα ήθελα να παρακαλέσω τους υποψηφίους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, όταν επισκέπτονται τα νησιά μας (τους καλούμε να το κάνουν συχνά και όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο) να εξαντλούν την ευαισθησία τους και να χρησιμοποιούν κόσμιες εκφράσεις όταν αναφέρονται στους υποψήφιους του συνδυασμού μας αλλά και στους υποψηφίους των άλλων συνδυασμών. Πολύ περισσότερο όταν αναφέρονται στους εκλεγμένους αντιπροσώπους. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μου στο πρώτο μετά τις εκλογές δημοτικό συμβούλιο θα εισηγηθώ την εναρμόνιση των τιμολογίων ύδρευσης του Καλάμου και του Καστού με το τιμολόγιο της Δημοτικής Ενότητας Λευκάδας. Και θα καλέσω όλους τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους να το υπερψηφίσουν, για να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των νησιών μας.

Πείτε μας σχετικά με την απόφασή σας να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο του υποψηφίου Δημάρχου Λευκάδας κου Σπύρου Μαργέλη, πως κέρδισε την εμπιστοσύνη σας και γιατί η Λευκάδα να στηρίξει και αυτή με τη σειρά της την επιλογή σας;

Δεν υπάρχει πιο καταξιωμένος άνθρωπος στην αυτοδιοίκηση για τη Λευκάδα και τα νησιά μας, από το Σπύρο το Μαργέλη.

Ο Μαργέλης είναι ο μόνος που φέρει την «πιστοποίηση»
Απάντηση σε όσους τον κατηγορούν είναι τα έργα που φέρουν τη σφραγίδα του και την υπογραφή του. Πόσες θέσεις εργασίας έχει φέρει η Μαρίνα της Λευκάδας (έργο Μαργέλη); Πόσα εισοδήματα στους συμπολίτες μας; Πόσα έσοδα στο Δήμο; Τι θα έκανε ο Δήμος αν δεν είχε αυτά τα έσοδα;

Στη Λευκάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια έγιναν πολλά έργα τα οποία έφεραν τουρισμό και θέσεις εργασίας. Το βιοτικό επίπεδο της Λευκάδας είναι ασύγκριτα υψηλότερο από όλες τις γειτονικές περιοχές (Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα) και είναι εύκολο να το διαπιστώσει κανείς.
Οφείλουμε λοιπόν να σκεφτούμε ψύχραιμα για τον τόπο μας και τα μέλλον των παιδιών μας να στηρίξουμε και να ψηφίσουμε τον ικανότερο αποδεδειγμένα υποψήφιο Δήμαρχο, το Σπύρο το Μαργέλη.


*Γεννήθηκε στον Κάλαμο Λευκάδας το 1961. Είναι πτυχιούχος Α.Σ.Ο.Ε.Ε. (Διοίκηση Επιχειρήσεων). Εργάστηκε στην Τράπεζα Εργασίας και στη συνέχεια στην Eurobank ως Προϊστάμενος Δανείων. Είναι γνωστή η ενασχόλησή του με το τραγούδι. Το 2010 κυκλοφόρησε η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Ταξιδεύουν τα στιχάκια μου». Από το 2006 ζει μόνιμα στον Κάλαμο. Στις εκλογές του 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Λευκάδας. Από το 2011 έως σήμερα κατέχει τη θέση του αντιδημάρχου Καλάμου.

Προηγούμενο άρθροΥποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ο Παναγιώτης Βαγενάς
Επόμενο άρθροΗ γιορτή της εκπομπής My Lefkada Chef