Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Γή υψηλής παραγωγικότητας

Γή υψηλής παραγωγικότητας

0

 

 Τι ορίζει η υπουργική απόφαση

Εθνοσωτήριο έτος 1 μ.Μ. (μετά Μνημονίου), 3 Σεπτεμβρίου (ημερομηνία με συμβολισμό), βάζουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη πολλών περιοχών του νομού μας, αλλά και της πατρίδας μας, που ήδη δοκιμάζεται από τη βαθειά οικονομική κρίση.
   Υπογράφεται, η με αριθμό 168040 κοινή υπουργική απόφαση, από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία κατατάσσουν την αγροτική γη σε κατηγορίες παραγωγικότητας. Τα κριτήρια παραγωγικότητας καθορίζονται, εκτός των άλλων, σύμφωνα με τη γειτνίαση με κάθε μορφής προστατευόμενη περιοχή.  
   Πιο συγκεκριμένα η υπουργική απόφαση αναφέρει:
 «ορίζεται ότι μια τέτοια έκταση που βρίσκεται σε ζώνη περιμέτρου 300 μέτρων από τα όρια των περιοχών αυτών χαρακτηρίζεται ως γεωργική (αγροτική) γη υψηλής παραγωγικότητας, αφού ως γειτνιάζουσα, συνιστά ρυθμιστική ζώνη διαφύλαξης της όμορης προστατευόμενης περιοχής και με την απόλυτη προστασία αυτής της αγροτικής γης επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η ομαλή εναλλαγή των τοπίων αλλά και η προστασία των προστατευμένων περιοχών».
    Ουσιαστικά, μιλάμε για ζώνη 300 μέτρων, περιμετρικά των νησιών, η θαλάσσια περιοχή των οποίων εμπίπτει στην προστασία της συνθήκης NATURA και που αρχίζει μετά τη ζώνη των 30 μέτρων που θεωρείται αιγιαλός. Αναφερόμαστε δηλαδή σε 330 συνολικά μέτρα από την παραλία, η οποία χαρακτηρίζεται γη υψηλής παραγωγικότητας .
   Περιοχή Natura, και σωστά, είναι χαρακτηρισμένη η θαλάσσια περιοχή που περικλείεται από τις Ανατολικές ακτές της Λευκάδας, τις ακτές της Ακαρνανίας και τα νησιά Άτοκος και Αρκούδι. Μέσα σε αυτήν την περιοχή βρίσκονται και τα νησιά Κάλαμος, Καστός και Μεγανήσι.
   Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν επίσης, ο κάμπος Λευκάδας, ο κάμπος Νυδρίου, ο κάμπος Βασιλικής – Σύβρου – Αγίου Πέτρου, και 300 περίπου στρέμματα στον ορεινό όγκο των Χορτάτων.
   Σε όλες αυτές τις περιοχές, η ζώνη δόμησης θα ξεκινάει σε βάθος πάνω από τα 330 μέτρα από την παραλία, ή 300 μέτρα από τα όρια της προστατευόμενης περιοχής. Έτσι απλά.  
   Βεβαίως να προστατευτούν τα οικοσυστήματα αυτών των περιοχών.
   Το ερώτημα είναι πώς; Με την υπουργική απόφαση που εξέδωσαν;
   Αυτή η υπουργική απόφαση, στην ουσία, αχρηστεύει τεράστιες περιουσίες που είτε θέλουν να πουληθούν ή να μεταβιβαστούν ή να κατατμηθούν. Έτσι μπλοκάρεται κάθε μεταβίβαση με πώληση αγροτεμαχίων εντός εδαφικής ζώνης σε αυτές τις περιοχές.
  Το κορυφαίο ζήτημα που όφειλε να λύσει η κυβέρνηση, ήταν και είναι, η ανάγκη καθορισμού χρήσεων γης. Η Ελλάδα, είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχουν καθορισθεί χρήσεις γης.  
   Αν ήθελαν επίσης να προστατεύσουν το περιβάλλον, στο όνομα του οποίου γίνονται τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα, όφειλαν να φτιάξουν βιολογικούς καθαρισμούς, να σταματήσουν να μπαζώνουν τη θάλασσα και

όλες τις ρεματιές με σκουπίδια, να αποκλείσουν τη δόμηση σε όλα τα κορφοβούνια της Λευκάδας, να σταματήσουν να δίνουν άδειες σε κτίρια -εκτρώματα και τόσα άλλα.
   Ας σταματήσουν οι κυβερνητικοί, και όχι μόνον, τοπικοί παράγοντες να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, για τη δήθεν κακή εξέλιξη και ας απαντήσουν:

► Γιατί ενώ γνώριζαν την Υπουργική Απόφαση από το Σεπτέμβριο την έκρυβαν; Μήπως επειδή είχαμε δημοτικές εκλογές;
► Γιατί δεν διεκδίκησαν, χρόνια τώρα, την υλοποίηση χωροταξικής μελέτης στο νομό, ώστε να είχαν καθορισθεί οι χρήσεις γης;
   ► Τι έκαναν για να προωθηθεί η ίδρυση φορέα διαχείρισης της περιοχής Natura, που ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση της Κίνησής μας υιοθέτησε εδώ και πάνω από  ένα χρόνο;   
   ► Με ευχολόγια του τύπου «Είμαι γνώστης του προβλήματος, συλλέγω στοιχεία …»   
   που  εκφράζει ο κ. βουλευτής και που δεν πείθουν κανέναν, θα λύσουμε το   
   πρόβλημα;

   Ζητάμε:
1. να συναντηθούν άμεσα και άτυπα, με πρωτοβουλία του νέου δημάρχου, οι επικεφαλείς των παρατάξεων του νεοεκλεγέντος Δημοτικού Συμβουλίου, για να συντονίσουν με συγκεκριμένους τρόπους την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, να συζητηθεί το θέμα στο πρώτο επίσημο Δημοτικό Συμβούλιο.   
2. να υπάρξει συντονισμός με τα άλλα νησιά της περιφέρειας Ιονίων που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
3. να ζητήσουμε να γίνει συνάντηση με τα αντίστοιχα υπουργεία, με μοναδικό αίτημα την απόσυρση της απόφασης.
      4. να διεκδικήσουμε την άμεση σύνταξη χωροταξικής μελέτης για το νομό.
      5. να προωθηθεί άμεσα η ίδρυση φορέα διαχείρισης της περιοχής, που είναι χαρακτηρισμένη Natura.
   
   Από την πλευρά της Κίνησής μας, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για να αποτρέψουμε την υλοποίηση της υπουργικής απόφασης και να διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

       Λευκάδα, 13/12/2010                                         Για τη Δημοτική Κίνηση
                                                                              «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

                                                                               Δρακονταειδής Κων/νος

Προηγούμενο άρθροΈρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση για το Νέο Νοσοκομείο της Λευκάδας